Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

ACTA in de media

Nieuwsgierig naar de vermeldingen van ACTA en haar studenten en medewerkers in de media? Hier vind je het overzicht van ACTA in de media.

Bekijk het overzicht van ACTA per jaar hieronder. Krijg ook het overzicht van de VU in de media en/of de UvA in de media

2017 - heden

  • 2024

    www.transitieproefdiervrijeinnovatie.nl Op 12 december jl. ontving Prof. Dr. Sue Gibbs de Van Heumen Oeuvre Prijs, voor haar onophoudelijke inzet voor proefdiervrij onderzoek. 'Ik ben een geboren optimist!'

    NU.nl Voorkom dat je wakker wordt door snurken. Met hoogleraar Tandheelkundige Slaapstoornissen Ghizlane Aarab.

    EenVandaag (AVRO-TROS) Dit onderzoek met ACTA-promovendus Dinesh Durán Jiménez toont aan dat je lachgas in ademlucht en bloed kunt aantonen en dat gebruik van lachgas in het verkeer de rijvaardigheid aantast.

    www.tno.nl Uit TNO-onderzoek met ACTA-promovendus Dinesh Durán Jiménez blijkt dat met detectieapparatuur op basis van infrarood tot minstens een uur na inhalatie lachgas is aan te tonen in adem en bloed.

    Physiotutors podcast (YouTube) Jaw-dropping Insights: Tackling TMJ Dysfunction with Corinne Visscher | Ep. 061

    www.welingelichtekringen.nl Kun je beter tandenpoetsen vóór of na het ontbijt? Dagmar Else Slot, hoogleraar Preventie in de mondzorg licht toe.

    Keuringsdienst van Waarde (KRO-NCRV) Hoogleraar Orale Microbiële Ecologie Egija Zaura en hoogleraar Orale Microbiologie Bastiaan Krom vertellen over het belang van goede bacteriën in de mond.

    Op1 (NPO Start) [6.30-18.01] Sehida Begovic, tandarts en onderzoeker, over mensen die de tandarts niet kunnen betalen. 

  • 2023

  • 2022

    • NPORadio1 Dr. Thérėse Elkerbout praat met Jort Kelder over hoe we onze tanden moeten poetsen. Heus, niet iedereen kan namelijk tandenstokers, flosdraad en mondspoeling betalen.
    • NOS Het ministerie van Volksgezondheid heeft het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) gevraagd om te onderzoeken wie de tandarts mijdt of niet betaalt.
    • ATLAS (NTR) Egija Zaura, Head of Preventive Dentistry bij ACTA, vertelde in de uitzending van 9 november 2022 over mondgezondheid
    • AD Tandarts Judith Raber-Durlacher vertelt over het belang van goede mondzorg bij patiënten met ernstige mondproblemen ten gevolge van onder andere chemotherapie en graft-versus-host.
    • NRC Politici moeten, volgens hoogleraar algemene tandheelkunde A.J. Feilzer, nadenken over integrale oplossingen voor acute problemen in mondzorg.
    • Het Parool Dagmar Else Slot (47), mondhygiënist en hoogleraar preventie in de mondzorg bij ACTA"Een steentje plakken op aangetast glazuur, bijvoorbeeld een beginnend gaatje, is geen goed idee."
    • Radar Natuurlijke tandpasta zonder fluoride schadelijk voor gebit.
    • Dental Info DELIVER-project: Toegang tot mondzorg voor arme en kwetsbare mensen kan en moet beter, aldus UvA-hoogleraar Sociale Tandheelkunde Geert van der Heijden.
    • Skipr ACTA ontvangt Europese subsidie om toegang tot betaalbare mondzorg te verbeteren.
    • Dental Tribune Goede mondhygiëne en gezonde leefstijl kunnen parodontitis voorkomen, aldus parodontoloog Monique Danser. 
    • Folia De vijf andere genomineerden waren [o.a.] Ahsan Hussain (ACTA), die cum laude afstudeerde op een scriptie (beoordeeld met een 9,5) over het effect van het gebruik van bleekmiddel bij tandplak
    • Het Parool Geld voor goede mondzorg is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Maar met een slecht gebit vind je minder makkelijk een baan en een partner en loop je meer risico op  hart- en vaatziekten. Wat gaat er mis? Malika Sevil gaat in Het Parool op zoek naar oorzaken, gevolgen en mogelijke oplossingen.  
    • NTVT Toekomstbestendige mondzorg en preventie kan de mondgezondheid van ouderen vanaf 75 jaar bevorderen. Tandarts-geriatrie Nelleke Bots-van ’t Spijker deed voor haar proefschrift onderzoek naar de mondgezondheid van thuiswonende ouderen die naar de algemene tandartspraktijk gaan.
    • De Telegraaf Het gaat de verkeerde kant op met de mondzorg in Nederland. In de rubriek de Kwestie van De Telegraaf deelt ACTA-hoogleraar Albert Feilzer zijn opinie. "De hele keten van mondzorg, zorgverleners, opleidingen en bedrijfsmodellen moet drastisch veranderen." 
    • Dental Info Het Academic Centre for Dentistry Amsterdam (ACTA), de gedeelde tandheelkundige faculteit van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam, klimt met 85 punten naar een gedeelde plek in de jaarlijkse ranglijst van QS Top Universities
    • NTVT Tandartsen kunnen een positieve bijdrage leveren aan het verminderen van orale complicaties na een hematopoïetische stamceltransplantatie. Dat concludeert Thijs Haverman naar aanleiding van zijn promotieonderzoek bij ACTA, waarin hij ook de invloed van orale micro-organismen op orale mucositis na HSCT onderzocht. Lees meer.
    • NTvM Auritha Schultink-Vrede werkt als mondhygiënist voor Defensie, en volgt daarnaast de hbo-opleiding Parodontologie voor mondhygiënisten bij ACTA. In een interview over haar werk en dagindeling spreekt ze vol enthousiasme over haar opleiding. Lees meer (pdf).
    • KRO-NCRV Keuringsdienst van Waarde vraagt zich af wat de voor- of nadelen zijn van tandpasta met 'active charcoal'. ACTA-mondhygiënist Dagmar Else Slot vertelt dat de houtskool in zulke tandpasta vooral het glazuur afschuurt, en dat is op termijn niet gunstig. Bovendien maakt ze zich zorgen over het gebrek aan fluoride in de zwarte tandpasta's. Kijk de aflevering terug (vanaf 21:30).
    • Folia Oud-ACTA-student Ahsan Hussain is 1 van de 6 facultaire genomineerden voor de UvA-scriptieprijs, en ontvangt daarvoor 1000 euro. Als hij wint met zijn scriptie over het effect van mondwater op tandplak, komt daar nog 3000 euro bij. Lees meer.
    • NTVT Bij het beoordelen van de pijnklachten door de combinatie migraine en TMD moet ook gekeken worden naar angst en depressie. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van ACTA-promovendus Hedwig van der Meer. Lees meer.
    • NTVT Het consortium ORANGEHealth, waar ACTA ook aan deelneemt, ontving onlangs ruim 1,5 miljoen euro van de Topsector Life Science & Health voor hun project ORANGEFORCE (Oral and General Health for Older People’s Care).  Lees meer.
    • MedischOndernemen Het tekort aan tandartsen in Zuidwest-Nederland baart Erasmus MC zorgen. Een 4e opleiding Tandheelkunde, in Rotterdam, kan helpen het tekort in deze regio te verminderen. In januari vond er overleg plaats tussen het ministerie van OCW, het Erasmus MC en de 3 bestaande tandartsopleidingen. Lees meer.
    • Erasmus Magazine In het zuidwesten van Nederland is een groeiend tekort aan tandartsen. De ervaring leert dat afgestudeerde tandartsen aan de slag gaan in de regio waar ze zijn opgeleid. Een werkgroep, waar ACTA ook aan deelneemt, onderzoekt de mogelijkheden een 4e opleiding te starten in Rotterdam. Lees meer.
    • Nationale Zorggids Het consortium ORANGEHealth.NL onder leiding van ACTA Amsterdam ontvangt ruim 1,8 miljoen euro vanuit de Topsector Life Science & Health. Zij gaan mondzorg en mondgezondheid voor ouderen in Nederland verbeteren, met speciale aandacht voor kwetsbare groepen, preventie, de juiste zorg op de juiste plek, en samenwerking tussen hulpverleners. Lees meer.
    • Dental Tribune Door de focus van onderzoekers op wetenschappelijke publicaties, houdt tandheelkundig onderzoek zich steeds minder bezig met tandheelkundige zorg. Dat blijkt uit onderzoek van o.a. dr. Puck van der Wouden, ACTA-onderzoeker. Lees het interview van Dental Tribune, waarin zij hierover vertelt.
    • NTVT De bachelorscriptie 'De toegevoegde waarde van additioneel testen tijdens het sterilisatieproces' van Chloé van Heusden en Lies Welling (inmiddels masterstudenten bij ACTA) is gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde. Dit is het enige Nederlandse tandheelkundige tijdschrift met een peerreview proces dat is geïndexeerd in PubMed. De thesis is begeleid door Fridus van der Weijden en Dagmar Else Slot. Lees meer.
    • Margriet Wanneer je langere tijd een mondkapje draagt, merk je soms dat je een slechte adem hebt. Wat kun je daartegen doen? ACTA-hoogleraar Marja Laine organiseert het 'slechteademspreekuur', waar mensen met hun mondgeurproblemen en -vragen terecht kunnen. Lees meer.
    • AD Van MBO-student naar afgestudeerd tandarts? Romy Decates haalde afgelopen jaar haar masterdiploma tandheelkunde bij ACTA, en ging viral met haar verhaal over haar ongewone studietraject op LinkedIn. Lees meer.
  • 2021

    • Zonmw
      Interview projectleider Yuelian Liu over haar onderzoek 'BIOBONE: Biomimetic bone substitute as regenerative treatment for bone tissue repair'. Lees meer.
       
    • Telegraaf
      "ACTA heeft 20 simulatie-units (Simodonts, red.) staan voor studenten tandheelkunde. Zonder patiënt of pop voelen en zien de studenten met de medische apparatuur precies hetzelfde live effect van hun handelingen." Lees meer.
       
    • Gezondgids
      In de rubriek 'Hoe zit dat?' beantwoordde ACTA-hoogleraar Albert Feilzer een vraag van een lezer over het gebruik en de gevaren van kleefpasta voor kunstgebitten. Lees meer (pdf).
       
    • Folia
      ACTA-promovendus Cees Valkenburg zocht uit wat de beste tandpasta is om te gebruiken. Lees meer.
       
    • NTVT
      Uit onderzoek van ACTA-promovendus Cees Valkenburg bleek dat het gebruik van tandpasta niet zorgt voor de verwijdering van méér tandplak ten opzichte van poetsen zonder tandpasta. Wel zorgde het gebruik van tandpasta ervoor dat de teruggroei van plak geremd werd. Lees meer.
       
    • Folia
      Een paar jaar geleden won Alice Grasveld de AUV-Alumniprijs voor haar mondzorgprojecten bij arme kinderen in Afrika. Inmiddels is ze bij ACTA promovenda preventieve tandheelkunde en wil ze meer. ‘Bij ACTA heb ik er voor gezorgd dat er nu ook bamboe tandenborstels in de mondzorgautomaat zitten.’ Lees meer.
       
    • Dental Info
      Hoogleraar prof. dr. Cor van Loveren ontving op 3 november de Dr. Th. Dentz medaille uit handen van het bestuur van de NWVT, op grond van zijn wetenschappelijke prestaties en uitzonderlijke kwaliteiten, die vooral betekenis hebben voor de beroepsuitoefening door de algemeen practicus en die de patiënt ten goede komen. Lees meer.
       
    • Dental Tribune
      ACTA-student Claudia Liberova interviewde de nieuwe decaan prof. dr. Elsbeth Kalenderian over haar drijfveren, plannen en achtergrond. Lees meer.
       
    • Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde
      3 op de 4 overlevenden van kinderkanker ervaart late effecten van kinderkankertherapie op de algemene gezondheid, en ook op de mondgezondheid. Juliette Stolze, tandarts en promovenda aan de Universiteit van Amsterdam en ACTA, doet onderzoek naar de langetermijneffecten van kinderkankertherapie op de mondgezondheid. Lees meer.
       
    • BeautyJournaal
      Kunststoffen gebaseerd op acrylaten worden zowel bij nagelstyling gebruikt als door tandartsen. De kans op het krijgen van acrylaatallergie door gelnagels is groter en kan vele soorten medische behandelingen uitsluiten. Prof. dr. Albert Feilzer, verbonden als materiaaldeskundige aan het Tandheelkundig (opleidings)centrum ACTA deelt zijn toenemende zorgen over acrylatenallergie. Lees meer.
       
    • Hematon Magazine
      3 of 4 keer per dag je tanden poetsen en spoelen met zout water. Dat is meestal 1 van de adviezen voor de start van chemotherapie. Maar waarom is dat noodzakelijk en welke risico’s lopen je mond en gebit door de behandelingen? ACTA-tandarts Alexa Laheij doet onderzoek naar problemen met de mondgezondheid van mensen met een kwaadaardige aandoening van het bloed of de lymfeklieren. Lees het hele artikel (pdf).
       
    • Dental Tribune
      De 3 Nederlandse opleidingen Tandheelkunde hebben besloten hun samenwerking te intensiveren. Ze hopen de kwaliteit van de opleidingen te versterken door efficiënter gebruik te maken van de beperkt beschikbare middelen. Lees meer.
       
    • Folia
      Tandheelkundefaculteit ACTA heeft sinds 2 maanden een nieuwe decaan. Ze heet Elsbeth Kalenderian en is eigenlijk ‘Hagenees’, maar heeft het grootste deel van haar werkzame leven in Amerika doorgebracht. ‘Nu ben ik teruggekomen, de cirkel is rond.’ Lees het hele interview.
       
    • Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde
      Omgevingslicht blijkt invloed te hebben op de nauwkeurigheid van intraorale scanners. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Marta Revilla-León, waarin zij de nauwkeurigheid van specifieke delen van de digitale workflow, die tot doel heeft om het conventionele opwasproces digitaal als 3D-weergave van een patiënt te presenteren, evalueerde. Lees meer.
       
    • KNMT
      ACTA en de tandheelkundefaculteiten van het Radboud UMC en UMC Groningen slaan de handen ineen, en starten gezamenlijk een wervingscampagne voor tandartsdocenten. Daarmee hopen ze vooral ervaren tandartsen ertoe aan te zetten eens na te denken over een functie als tandartsdocent. Lees meer.
       
    • Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde
      Op hars gebaseerde restauratiematerialen die direct worden aangebracht zijn, in het geval van kleine tot middelgrote intracoronale tandholten, een waardevolle restauratieve optie voor endodontisch behandelde gebitselementen. Dit materiaal en de directe methode zijn minimaal invasief en het meest kosteneffectief. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Giovanni Rocca bij ACTA. Lees meer.
       
    • Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde
      Uit promotieonderzoek van Yaling Jiang (bij ACTA, red.) blijkt dat orale biofilms na een antimicrobiële behandeling (spoelen met waterstofperoxide, citroenzuur en chloorhexidine) snel kunnen teruggroeien. Ook lijkt het erop dat in vitro de microbiologische samenstelling van deze teruggegroeide biofilms zodanig is veranderd dat ze kunnen bijdragen aan een infecties in de mondholte. Lees meer.
       
    • Kennisfestival UvA Open
      Prof. dr. Bruno Loos (ACTA) schoof in juni aan tafel bij UvA Open, een nieuw kennisfestival ter vervanging van de Universiteitsdag van de UvA, binnen het onderwerp: WelZijn. Loos spreekt o.a. over nieuwe bevindingen in de wetenschap die het belang van een goede mondgezondheid in kaart brengen en de verbinding tussen mondgezondheid met de rest van het lichaam. Bekijk dit gesprek op Youtube.
       
    • Health~Holland
      In de toekomst zou de tandarts een veel grotere rol kunnen spelen in het monitoren van de algehele fysieke gezondheid, zegt Willem Fokkema (Executive Director voor ACTA Dental Research) in een interview. Lees meer.
       
    • Folia
      Tandheelkundefaculteit ACTA probeert volgend jaar met een aangepast studieprogramma en online onderwijs de corona-achterstanden in het klinisch onderwijs in te halen. Lees meer
       
    • Dentz
      Tandarts in opleiding (bij ACTA, red.) Ginger Bousché is lid van RozeInWit, een organisatie die staat voor meer zichtbaarheid van LHBTI+ers binnen de zorg. Bousché was 1 van de eerste tandartsen die zich expliciet registreerde als LHBTI-vriendelijke zorgverlener. Lees meer (p. 51).
       
    • Pharmacy Times
      Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam (en ACTA, red.) deden onderzoek naar de mondgerelateerde kwaliteit van leven voor patiënten met diabetes type 2. Uit het onderzoek blijkt dat het integreren van de mondzorg met de zorg door de huisarts een aanzienlijke verbetering kan opleveren in de ervaren kwaliteit van leven. Lees meer.
       
    • Universiteit van Nederland
      Poets jij 2 keer per dag je tanden? Naast gaatjes, gele tanden en een slechte adem kun je ook enge ziektes oplopen als je niet goed voor je gebit zorgt. In een college vertelt tandarts Bruno Loos (ACTA, red.) hoe ontstoken tandvlees kan leiden tot hartfalen en erectieproblemen. Nu te beluisteren als podcast.
       
    • AVROTROS/ RADAR
      Consumenten melden dat bij het gebruik van ragers met rubberen filamenten soms stukjes rubber afbreken. Deze stukjes kunnen vervolgens worden doorgeslikt, of blijven haken in het tandvlees. (ACTA-, red.) Hoogleraar preventie in de mondzorg Dagmar Else Slot zegt hierover: 'Het achterblijven van een klein stukje Soft-Pick, dat niet de natuurlijke uitgang vindt door uitspugen of doorslikken, kan door een professionele mondzorgverlener worden teruggevonden. Meestal is dit niet schadelijk. Het blijven haken in tandvlees komt weleens voor, dat is echter niet beperkt tot de Soft-Pick, maar zie je ook weleens bij houten tandenstokers en zelfs bij haartjes van een rager of tandenborstel.' Lees meer.
       
    • Dpa-factcheck
      Hoogleraar (bij ACTA, red.) Dagmar Else Slot weerlegt het gerucht dat er gevaarlijke fluor in tandpasta zou zitten. 'In tandpasta zit geen fluor, maar fluoride. Dat is een andere verbinding. (...) Van fluoride is er tot op heden geen onderzoek dat bewijst dat de kleine hoeveelheid die je tot je neemt via tandpasta, schadelijk kan zijn.' Lees meer.
       
    • AVROTROS/ RADAR
      Is bruisend water slecht voor je tanden? Volgens ACTA-hoogleraar Dagmar Else Slot valt dat mee, behalve als er een smaakje aan de drank is toegevoegd. 'En zoals met alles, geniet met mate en vervang het zo nu en dan door plat water.' Lees meer.
       
    • LIFT
      Floris Bikker is hoogleraar tandheelkunde (bij ACTA, red.) en sinds enkele jaren paragliding piloot. Die 2 hebben meer met elkaar te maken dan je op het eerste gezicht zou denken. Floris legt uit waarom. Lees meer.
       
    • Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde
      'Anatomy for dental medicine is een anatomische atlas gericht op onderwerpen die voor tandartsen van belang zijn. De focus ligt op het hoofd-halsgebied. Eerst systemisch (botten, vascularisatie, innervatie) en daarna topografisch,' schrijft ACTA-wetenschapper Jan Harm Koolstra in het NTvT, lees meer.
       
    • Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde
      'De orofaciale pijndiscipline staat aan de vooravond van een nieuw tijdperk. De introductie van een nieuwe pijndefinitie die, in tegenstelling tot de vorige definitie, ook van toepassing is op individuen die hun pijn niet verbaal kunnen uiten,' schrijft ACTA-hoogleraar Frank Lobbezoo in het NTvT, lees meer.
       
    • AVROTROS/ RADAR
      Radar spreekt met Dagmar Else Slot, hoogleraar preventie in de mondzorg bij het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). 'De grootste problemen treden op als er een smaakje aan drinken wordt toegevoegd.' Lees meer.
       
    • Elsevier Weekblad
      Tandarts-implantoloog Vivian Wu (28) is 1 van de '30 onder 30': een lijst van 30 jonge talenten die Elsevier Weekblad jaarlijks opstelt. Wu, die op haar 26e als jongste Nederlandse implantoloog ooit met honours afstudeerde bij ACTA, wordt genoemd als 'talent dat de toekomst van Nederland bepaalt'. Lees meer.
       
    • VPRO-gids
      Hoogleraar angst- en gedragsstoornissen (van ACTA, red.) Ad de Jongh is medeoprichter van het Psychotrauma Expertise Centrum in Bilthoven. Hij promoveerde op tandartsangst en werd de 1e zogeheten angsttandarts. ‘Praten was voor watjes, tandartsen moesten boren.’ Lees meer.
       
    • Ad Valvas
      Hordenloopster en tandheelkundestudent Nienke Madderom (18) heeft door corona meer tijd om te trainen. De eerstejaars heeft veel minder reistijd dan ze zonder corona zou hebben: ze hoeft maar 2 keer in de week bij ACTA te zijn voor practica. De rest van de week kan ze haar vakken vanuit huis volgen. 'Ik hoop mee te doen aan het EK.' Lees meer.
       
    • Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde
      ACTA-promovendus Pradeep Kumar Angambakkam Rajasekharan promoveerde op de risico's die verticale wortelfracturen met zich meebrengen. Hij ontdekte dat vooral (pre)molaren, leeftijd, geslacht, en doorgeperste wortelkanalen een potentiële risicofactor vormen. Lees meer.
       
    • Frontiers in Education
      Tijdens de eerste lockdown werden veel docenten geconfronteerd met voor het eerst online lesgeven. Hoe doe ik dat? Hoe creëer ik met zoom toch de intimiteit van een leslokaal? Zijn er ook pluspunten van online lesgeven? De tips van Teun de Vries (ACTA-sectie Parodontologie): laat je adviseren en vraag tijdens de cursus feedback van deskundigen, de studenten die al dat gezoom moeten ondergaan. Maak gebruik van de extra mogelijkheden! Zo kun je met groot gemak gastdocenten uit het buitenland laten aanschuiven in je cursus. Maak de les verteerbaar voor studenten door afwisseling te bieden met opdrachten in 'breakout rooms'. Geniet van de door J.K. Rowlings in de Harry Potter-boeken al beschreven “verschijnselen” en “verdwijnselen” mogelijkheden voor docenten in breakout rooms. Toon begrip als het internet hapert bij de student net terwijl hij de presentatie begint. Én bied de mogelijkheid om, net als in een leslokaal, nog achter te blijven na de les. Lees meer.
       
    • Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde
      ACTA-docent Jan Poorterman: 'Laatstejaarsstudenten tandheelkunde lijken genoeg zelfvertrouwen te hebben in de kerngebieden van de algemene tandheelkunde, blijkt uit onderzoek. In vergelijking met externe beoordelingen schatten sommige studenten hun zelfvertrouwen te hoog in'. Lees meer.
       
    • Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde
      Ouders overschatten vaak de behandelangst die hun kinderen ervaren. ACTA-onderzoeker Dina Louise Gambon beschreef het onderzoek hiernaar. Lees meer.
       
    • Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde
      Uit zijn systematische literatuuronderzoek concludeerde Raghav (ACTA-promovendus, red.) dat op technologie gebaseerde interventies effectief zijn, maar dat gedegen onderzoek naar VRET voor de behandeling van fobische behandelangst nog ontbreekt. Vervolgens verrichtte hij 2 case-onderzoeken waarin gekeken werd naar het belang, de veiligheid en de werkzaamheid van VRET. Lees meer.
       
    • Boeddhistisch Dagblad
      Hans Beekmans voltooide zijn studie tandheelkunde aan de ACTA Amsterdam in 1981. In 1984 is hij zijn eigen praktijk begonnen in Laren. Van 1987-1992 is hij voorzitter van Amphion Dental Group. Lees meer.
       
    • Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde
      Prof. dr. Elsbeth Kalenderian is door de colleges van bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit (VU) benoemd tot decaan van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). De benoeming is voor een periode van 5 jaar en gaat in per 1 augustus 2021. Kalenderian is tevens benoemd tot hoogleraar Algemene tandheelkunde aan de UvA. Lees meer.
       
    • NRC Handelsblad
      Tandenknarsen, in vakkringen bruxisme genoemd, is een verzamelbegrip voor mensen die hun boven- en onderkaak, vaak onbewust in hun slaap, over elkaar heen schuren of op elkaar klemmen. Risicofactoren zijn onder meer slecht, vooral licht slapen, het gebruik van sommige antidepressiva, maar ook cafeïne, amfetamine en cocaïne. Hoogleraar orofaciale pijn en dysfunctie Frank Lobbezoo: 'Niet in diepe slaap komen, het gebruik van die middelen: het verstoort allemaal de balans tussen de neurotransmitters, de chemische stofjes die in het zenuwstelsel een rol spelen bij de begeleiding van zenuwimpulsen. Van die verstoring krijg je bewegingsstoornissen, zoals bruxisme.' Lees meer.
       
    • Trouw
      Bijna iedere tiener lijkt wel met een beugel rond te lopen. Is dat medisch noodzakelijk of heeft dat andere redenen, vraagt een 58-jarige man zich af. [...] Hoogleraar algemene tandheelkunde ­Albert Feilzer denkt [...] dat de lezer een punt heeft: 'De esthetische reden om een beugel te nemen speelt bij veel kinderen en ouders een belangrijke rol'. Maar dat maakt een beugel niet per definitie onnodig, zegt hij: 'Het psychisch welbevinden behoort ook tot gezondheid en zo kan ook een beugel mogelijk als medische noodzaak gelden'. Lees meer.
       
    • New York Times
      'It’s not abnormal to brux,' said Frank Lobbezoo, a bruxism researcher and professor and chair of the Academic Center for Dentistry Amsterdam in the Netherlands. 'In fact, it can be good for you. Sleep studies indicate that the majority of people have three or more bursts of activity in the jaw’s masseter muscle (your major chewing muscle) during the night. It also happens during non-REM sleep. So, contrary to popular belief, you’re not doing it while you are dreaming.' Lees meer.
       
    • Folia
      Het heeft even geduurd, maar nu is er dan toch een nieuwe decaan voor ACTA, de gezamenlijke tandheelkundefaculteit van UvA en VU. Het is Elsbeth Kalenderian. Ze is nu nog verbonden aan de School of Dentistry van de University of California – San Francisco. Komende zomer volgt ze interim-decaan Frank Abbas op. Ze is benoemd voor 5 jaar, lees meer.
       
    • Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde
      Sommige patiënten met psychische stoornissen worden als ‘lastig’ ervaren. Nog los van het feit dat het beter is over lastige interacties te spreken dan over lastige patiënten, helpt een grotere kennis van verschillende stoornissen een behandeling beter te laten verlopen. Daarnaast kan het wezenlijk bijdragen aan een goede mondgezondheid voor deze groep patiënten interessant en uitdagend zijn, zegt ACTA-medewerker Dyonne Broers. Lees meer.
  • 2020

    • Dental Info
      Het regelmatig gebruik van spoelmiddel met essentiële oliën remt de vorming van tandplak en vermindert zo de kans op cariës en tandvleesontsteking. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van mondhygiënist en tandarts Martijn van Leeuwen (ACTA, red.). Lees meer.
       
    • Algemeen Dagblad
      Wie met tandpasta poetst, verwijdert niet meer tandplak dan wie zonder poetst, blijkt uit onderzoek van Martijn Rosema van Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam. ,,Maar dit is geen advies om zonder tandpasta te poetsen, want de fluoride die erin zit zorgt ervoor dat het tandglazuur beter gewapend is tegen gaatjes. Lees meer.
       
    • Harener Weekblad
      De eerste prijs - bestaande uit een award en 1000 euro - werd gewonnen door Iva Raghoebar van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, lees meer.
       
    • De Telegraaf
      "Bijna alle tumoren van de mond- of keelholte ontstaan in het slijmvlies. Mondkanker komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en meestal boven de 45-jarige leeftijd." zegt ACTA-medewerker Monique Danser als antwoord op een vraag van een lezer in Spreekuur. Lees meer.
       
    • NRC Handelsblad
      Bij toeval zijn onderzoekers het bestaan van een nieuwe speekselklier op het spoor gekomen. Hun bevinding kan patiënten helpen die vaak last hebben van een droge keel. Floris Bikker, hoogleraar Orale Biochemie bij het Academisch Centrum voor Tandheelkunde in Amsterdam (ACTA) noemt het 'een waardevolle vinding'. Lees smeer.
       
    • Reformatorisch Dagblad
      Heen en weer reizen naar het ouderlijk huis, in Veenendaal, is niet langer haalbaar. Op het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam moet hij (ACTA-student Willem Jan van Braak, red.) in de avonduren en ’s ochtends vroeg patiënten behandelen. „Dan moet je wel op kamers.” Qua financiën wordt het dan dubbel lastig, verwacht hij: én kamerhuur betalen –zo’n 500 euro per maand– én alleen nog in de weekenden naar Veenendaal om bij te verdienen. Lees meer.
       
    • Almere1         
      Gebouw De Aardbei is het voormalig gebouw van Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Op dit moment is het een wooncomplex voor jongeren. Lees meer.
       
    • Algemeen Dagblad
      In deze rubriek portretteren we een wetenschapper uit het Groene Hart. Vandaag: (ACTA-hoogleraar, red.) Floris Bikker uit Gouda, die als professor weet hoe belangrijk speeksel is voor onze mondgezondheid. Hij ontrafelt de functies van speeksel en zoekt naar behandelingen van patiënten met droge mondklachten, maar kiest als paraglider ook graag het luchtruim. Lees meer.
       
    • De Volkskrant
      De politiek van links tot rechts meent dat mondzorg niet thuishoort in het basispakket. Een achterhaald standpunt, betoogt A.J. Feilzer (ACTA-hoogleraar, red.). Lees meer.
       
    • Folia
      Tandheelkundefaculteit Acta, waarin UvA en VU samenwerken, gaat een lastig jaar tegemoet. De faculteit werd afgelopen jaar gedwongen een herstelplan voor het onderwijs in gang te zetten, maar dat tikt flink aan in de begroting voor 2021. Lees meer.
       
    • Nieuw Volendam
      In de rubriek Afgestudeerd wordt steeds een andere afgestudeerde geïnterviewd. Deze keer: Janine Kroon rondde de master Tandheelkunde af bij ACTA. Lees meer.
       
    • Nederlands Tijdschrift  voor Tandheelkunde
      Sinds 1 januari bekleedt ACTA-hoogleraar en gastredacteur Floris Bikker met trots de leerstoel ‘Het belang van speeksel voor mondgezond’ bij de sectie Orale Biochemie aan het Academisch Centrum der Tandheelkunde Amsterdam. Zowel het fundamenteel-wetenschappelijk als klinisch onderzoek van zijn sectie richt zich op de beschermende functies van speeksel, de effecten en bestrijding van hyposialie en speekselonderzoek met betrekking tot diagnostiek. Lees meer in de 'Speekselspecial' van het NTvT.
       
    • FarmaMagazine        
      Mondzorgverleners beschikken sinds december 2019 over een nieuwe richtlijn rond antitromboticagebruik. Deze biedt aanknopingspunten voor intensievere samenwerking tussen apothekers, huisartsen en tandartsen, stelt prof. dr. Fred Rozema, MKA-chirurg, hoogleraar orale geneeskunde aan het Academisch Tandheelkundig Centrum Amsterdam (ACTA) en Amsterdam UMC en voorzitter van de commissie die de nieuwe richtlijn ontwikkelde. Hij hoopt dat deze samenwerking verder uitgroeit. Lees meer (met inlog).
       
    • Dental Info
      Lachgas wordt in de mondzorg bij allerlei doelgroepen gebruikt: zowel bij kinderen als volwassenen met tandartsangst, bij mensen met een extreme kokhalsneiging en bij mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Interview met Dyonne Broers, tandarts, directeur zorg Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam. Lees meer.
       
    • Algemeen Dagblad
      Het is zo’n studie die lastig is om volledig online te doen: Tandheelkunde. En misschien is dat in een tijd van corona juist een voordeel, want de 18-jarige Ayman Yahyati uit Huizen mag wat vaker naar de universiteit om praktijklessen te volgen. Lees meer.
       
    • Nieuw Volendam
      Met de komst van het coronavirus sloten alle onderwijsinstellingen in Nederland hun deuren. In veel gevallen kon het onderwijs digitaal worden vervolgd, maar voor de studenten van een praktijkgerichte opleiding, zoals die van de opleiding tandheelkunde aan het ACTA (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam) leverde dit soms flinke vertragingen op. Lees meer.
       
    • UvA Nieuws
      Mensen die angstig zijn voor de tandarts kunnen bijvoorbeeld met VR geholpen worden. Virtuele oefeningen bij ACTA verlagen de drempel om weer naar de tandarts te gaan. Bekijk de video en het interview daarin met Chantal Borsjé, tandartsangst begeleider.
       
    • OAJ Magazine
      "Het afgelopen jaar was onvergetelijk, zowel in hoogte- als in dieptepunten. Met onze strategie probeerden wij met kleine veranderingen vooruitgang te boeken in de onderwijskliniek. Open communicatie en persoonlijke aandacht zorgt ervoor dat studenten en docenten met nog meer plezier naar ACTA komen," aldus ACTA-docent Myrna Roks in het OAJ-magazine van de UvA. Lees meer.
       
    • Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde
      Aerosolen, afkomstig van patiënten of de behandelunit, vormen een risico op kruisbesmetting in een tandheelkundige praktijk. Het risico op transmissie van micro-organismen kan verminderd worden door hygiëne- en infectiepreventiestrategieën toe te passen op biofilms in de waterleiding en ventilatie van de lucht. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Charifa Zemouri (ACTA, red.) aan de Universiteit van Amsterdam. Lees meer.
       
    • De Volkskrant
      Bijna de helft van de jongeren krijgt tegenwoordig een beugel. Nu is ook bij volwassenen de beugel aan een opmars bezig. Zijn al die ingrepen echt medisch noodzakelijk? ‘Bij de helft is het puur cosmetisch en valt het in dezelfde categorie als lippen opspuiten, borstvergrotingen en liposuctie'. Lees meer.
    • OCW-Atavist  
      Stel je voor dat je binnen een uur tijd op corona getest kan worden. En helemaal plaatsonafhankelijk. Of je nou in een ziekenhuis bent, of op het vliegveld staat. Het klinkt misschien als toekomstmuziek, maar volgens microbioloog Bart Keijser van TNO (en ACTA, red.) is dit in theorie al na de zomer mogelijk. Met een kanttekening: ‘Dat iets kan, betekent nog niet dat het ook gebeurt.’ Lees meer.
       
    • Gezondheidsnet        
      Ontstoken tandvlees kan het risico op hart- en vaatziekten, reuma en diabetes vergroten. Tandarts-parodontoloog Nicky Beukers (ACTA-medewerker, red) adviseert om zorgvuldig te zijn met onze mondhygiëne. “Goed poetsen heeft op elke leeftijd zin.” Lees meer.
       
    • Bio journaal
      Smyle is een natuurlijke, vegan tandpasta, 100% vrij van micro-plastics, kunstmatige toevoegingen en allergenen. Smyle werkt samen met ACTA, de Academie van Tandheelkunde Amsterdam om te zorgen voor verantwoorde mondverzorging. Smyle hoopt binnen afzienbare tijd de BDIH-certificering rond te krijgen. Lees meer.
       
    • Medical Facts
      Mondkanker komt in Nederland steeds vaker voor bij mannen jonger dan 35 jaar, terwijl het aantal in de leeftijdsgroep van 35-44 jaar juist daalt. Roken en alcoholgebruik bleken in alle leeftijdsgroepen vrij hoog, terwijl de aanwezigheid van het humaan papillomavirus relatief laag was t.o.v. andere landen bij patiënten met keelkanker. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Aisha A.H. Al-Jamaei (ACTA, red). Lees meer.
       
    • Algemeen Dagblad
      "Hij vertelde mij dat tanden 24 uur na blootstelling aan zuur nog steeds vrijwel evenveel door poetsen kunnen worden beschadigd. In die zin treedt er altijd schade op en heeft een half uur wachten niet veel zin''.Toch zegt Floris Bikker dat het vanwege zuuraanvallen verstandig kan zijn je tanden voor het eten te poetsen. Volgens Bikker, hoogleraar Orale Biochemie aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), heeft dat met fluoride te maken. Als je sap drinkt, daalt de zuurgraad in je mond waardoor het tandglazuur een klein beetje oplost (demineraliseren). Lees meer.
       
    • UvA-nieuws   
      'Ik wil graag meer mensen bekendmaken met culturele diversiteit. Dat het niets engs is. Ik merk dat mensen het onderwerp soms niet prettig vinden of dat ze soms niet goed weten hoe ze zich moeten gedragen. Maar ik krijg ook steeds meer enthousiaste reacties van collega’s over diversiteit’, zegt Inge van der Stap, Faculty Diversity Officer bij de Faculteit der Tandheelkunde van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Lees meer.
       
    • De Volkskrant
      Hoewel narcosetandartsen populair zijn, is de methode niet onomstreden. Het is business, zegt Ad de Jongh, tandarts en bijzonder hoogleraar angst- en gedragsstoornissen bij het Academisch Centrum Tandheelkunde (ACTA) van de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam. ‘En business moet je niet met zorg verwarren. Lees meer.
       
    • Folia   
      ACTA-studenten kunnen enkel stemmen voor Kies ACTA, de facultaire studentenraad van de Faculteit der Tandheelkunde (ACTA). Hier doet slechts één partij mee: partij Kies ACTA, die alle 8 zetels zal bezetten. Lijsttrekker is Savannah de la Mar. Lees meer.
       
    • Ad Valvas
      Een patholoog die onderzoek doet naar het ontstaan van diepe trombose bij brandwonden kwam bij Sue Gibbs (hoogleraar, ACTA red.) om een alternatief te verzinnen voor zijn proeven op ratten. Samen bedachten ze een manier hoe hij met kunstmatig gekweekt huidweefsel en organoïden - chips met kleine stukjes weefsel erop - zijn onderzoek kan doen. Lees meer.
       
    • NTVT.nl          
      De NTVT Publicatieprijs 2020 is toegekend aan dr. Maurits K.A. van Selms, eerste auteur van het artikel ‘Zingen gaat niet gepaard met kaakklachten' (Ned Tijdschr Tandheelkd 2020; 126: 255-261). Lees meer.
       
    • KIJK Magazine
      “Een prachtig onderzoek”, noemt Wim Crielaard de studie. Crielaard is hoogleraar moleculaire biologie bij het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). “Er wordt een heel mooie illustratie gegeven van de werking van een biofilm. Het vernieuwende aan het onderzoek is dat ze de biofilm-structuren uit de monden zelf hebben gehaald.” En ze dus niet zijn opgekweekt in een petrischaaltje of reageerbuis. Lees meer.
       
    • SDU Magazine
      Om tandheelkundige zorg te bieden aan niet-verwezen jonge kinderen tussen 0 en 4 jaar heeft de sectie kindertandheelkunde van ACTA een nieuw concept ontwikkeld: Mijn Eerste Tandarts (MET). Wat houdt dit concept in en wat zijn de voordelen voor patiënten én zorgverleners? Lees meer.
       
    • Reformatorisch Dagblad
      Loos verklaart het verband tussen mondbacteriën en hart- en vaatziekten als volgt. „Als je fors ontstoken tandvlees hebt, kunnen tijdens het kauwen en slikken bacteriën door je lichaam gaan zwerven”, zegt hij tegen Het Parool. „Dat verhoogt de algemene ontstekingsgraad in je lichaam. De bacteriën kunnen aderverkalking verergeren. Ook bloedplaatjes kunnen iets makkelijker klonteren als die bacteriën door je lichaam zwerven.” Zijn collega aan het ACTA, prof. Fred Rozema, waarschuwt voor al te voorbarige conclusies. „Je kunt niet zeggen dat je een hartaanval krijgt van een slechte mondgezondheid. Dat is sensatie zoeken”, nuanceert hij.
       
    • Folia   
      Het Academische Centrum Tandheelkunde Amsterdam (Acta) gaat in navolging van de reguliere centra voor mondzorg ‘zo snel als verantwoord is’ weer aan de slag met de reguliere tandheelkundige zorg van patiënten. ‘Maar de veiligheid voor medewerkers, studenten en patiënten staat by far bovenaan.’ Lees meer.
       
    • Dental Info
      ACTA-wetenschappers Catherine Volgenant, Ilona Persoon en Hans de Soet adviseren mondzorgverleners die spoedeisende hulp verlenen om aanvullende infectiepreventiemaatregelen te nemen. Zij schreven eerder een artikel over infectiepreventie in de mondzorg tijdens de uitbraak van SARS-CoV-2. Lees meer.
       
    • Folia   
      Alle medewerkers van ACTA werken zo’n beetje thuis, ook interim-decaan Frank Abbas, die Folia te woord staat vanuit het Drentse Paterswolde. ‘De patiëntenzorg is verder afgeschaald naar het niveau van pijnklachten,’ zegt Abbas. ‘Dat betekent dat we alleen spoedeisende pijn behandelen en ook alleen voor de eigen patiënten, dus patiënten die al bij ACTA ingeschreven staan.’ Lees meer.
       
    • NPO Radio 1
      Tandheelkunde student Sarah (ACTA, red.) loopt door het coronavirus studievertraging op omdat haar studie grotendeels praktijkgericht is. Beluister het interview.
       
    • Algemeen Dagblad
      Je poetst je tanden omdat je geen gaatjes of een slechte adem wil. Maar wist je dat een slechte mondgezondheid ook andere ziektes kan verergeren, zoals hartaandoeningen en zelfs de ziekte van Alzheimer? Volgens tandarts Bruno Loos kun je door goed je tanden te poetsen jezelf  beschermen tegen nare ziektes. Lees meer.
       
    • Folia
      Tandheelkundefaculteit Acta verkeert in mondkapjescrisis en heeft de patiëntenzorg aan moeten passen. Bovendien moet het aantal complexe verrichtingen dat masterstudenten uitvoeren flink omhoog, zegt accreditatieorganisatie NVAO. Lees meer.
       
    • De Volkskrant
      Door de schaarste in mondkapjes hebben zich de afgelopen tijd allerlei ‘cowboys’ gemeld die grote hoeveelheden aanbieden tegen woekerprijzen of geen idee hebben wat voor soort mondkapjes ze kunnen leveren.Dat zeggen de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Lees meer.
       
    • Amstelveenseblog.nl 
      Eind februari vroeg in een raadscommissie Wil Roode van dezelfde fractie of de wethouder contact wilde zoeken met het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), zodat houders van een voor minima bedoelde Amstelveenpas gratis hun gebit kunnen laten behandelen, lees meer.
       
    • MO Medisch ondernemen
      Het coronavirus leidt tot een run op mondkapjes, waardoor ze bijna niet meer te bestellen zijn. Dit levert problemen op in de zorg, vooral bij tandartsen. Het virus zou ook voor leveringsproblemen zorgen bij kronen en bruggen. Tandheelkunde-opleiding ACTA geeft sinds deze week voorrang aan spoedklachten en lopende behandelingen. Lees meer.
       
    • RTL Nieuws
      De Nederlandse opleiding tandheelkunde in Amsterdam kampt met een tekort aan mondkapjes. Veel van de fabrieken die ze maken staan in China en juist daar worden de maskers massaal ingekocht door de bevolking. Er blijven dus maar weinig mondkapjes over voor de export. Lees meer.
       
    • AT5
      Door een tekort aan mondneuskapjes moet het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (Acta) op de Zuidas alle niet-spoedeisende afspraken met patiënten annuleren. Het gaat om afspraken met patiënten voor controles, gebitsreiniging of gebitsrestauratie. Lees meer.
       
    • Het Parool
      Het tekort aan mondkapjes is inmiddels zo groot dat het Acta (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam) voorlopig een groot deel van de behandelingen schrapt. Alleen spoedgevallen en lopende behandelingen, zoals het plaatsen van een kroon, worden voortgezet. Lees meer.
       
    • Twitter Heleen van Royen
      Bijna al het onderwijs wordt op Acta stilgelegd door een zwaar tekort aan mondkapjes. Mn schoondochter studeert daar. Zeg, mondkapjes hamsteraars, breng die voorraad terug.  Lees meer.
       
    • Noord Holland Nieuws
      Door een tekort aan mondneuskapjes moet het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (Acta) alle niet-spoedeisende afspraken met patiënten annuleren. Het gaat om afspraken met patiënten voor controles, gebitsreiniging of gebitsrestauratie. Lees meer.
       
    • Twitter UvA
      Ook iedereen bij ACTA van harte gefeliciteerd: Dentistry aan UvA en@VUamsterdamopnieuw wereldwijd 2de@worlduniranking. In totaal staan 27 vakgebieden aan de UvA in de top 100 op hun terrein. Lees meer.
       
    • NRC Handelsblad
      Op het ministerie van Volksgezondheid vond deze woensdag een overleg plaats over hoe tekorten voorkomen kunnen worden. „We hebben behoefte aan meer sturing van bovenaf”, zegt directeur zorg Dyonne Broers van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). „Iedereen verzint nu z’n eigen oplossing.” In de tandartsenzorg zijn de problemen het meest acuut. ACTA, dat normaal 100en behandelingen per dag doet, besloot dinsdag uit voorzorg de helft van de behandelingen te schrappen. Lees meer.
       
    • RTL Nieuws
      ACTA verscheen 3 maart in de uitzending van het RTL nieuws in verband met het tekort aan mondneusmaskers. Bekijk de uitzending (ACTA, start op 3.16).
       
    • Het Parool - Opinie
      "In zijn column van 15 februari gaat Marcel Levi in op gebrekkige regelgeving voor de medische hulpmiddelen. [...] Ik kan niemand uitleggen waarom in principe zwaardere eisen gelden voor een tongpiercing dan voor een heupimplantaat of hartstent." zegt oud-decaan Albert Feilzer in een brief aan het Parool. 
       
    • Janus (wetenschappelijk tijdschrift Amsterdam UMC)
      Het wil nog niet vlotten met het verminderen van proefdiergebruik in Nederland. Amsterdam UMC werkt hard aan alternatieven die het tij moeten keren. De stijging zit vooral bij knaagdieren. Sue Gibbs, hoogleraar Huid-en slijmvliesregeneratie bij Amsterdam UMC en ACTA (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam) zegt: "Dat komt vooral door de ontwikkeling van de zogeheten gehumaniseerde muismodellen."
       
    • Ad Valvas
      Van die 10 voorwaardelijk positieve beoordelingen zijn er 3 voor opleidingen van de VU: de master tandheelkunde, de post-graduate master Oral Health Science (beide joint degrees met de UvA) en de post-graduate master verandermanagement van de School of Business and Economics. 'Er zijn verbeterpunten gesignaleerd door het visitatiepanel van de NVAO waar de genoemde opleidingen de komende tijd hard aan gaan werken en in het geval van de beide postgraduate masters zijn die ook al doorgevoerd', laat de VU weten. Lees verder.
       
    • Dental Info
      Hoe kun je als mondzorgprofessional ouders helpen gezond gedrag vol te houden bij kinderen waarmee gaatjes worden voorkomen? Dr. Maddelon de Jong, tandarts-pedodontoloog, en dr. Denise Duijster, onderzoeker, vertelden tijdens Quality Practice hoe zij met de Uitblinkers-methodiek ouders motiveren om het poetsgedrag bij hun kinderen te verbeteren. Lees verder.
       
    • Het Parool
      Doen je tanden pijn van alle chocoladeletters, kerstkoekjes en oliebollen? Bij het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam doen studenten ervaring op door ­patiënten te behandelen onder toeziend oog van een ­begeleidende tandarts. Lees verder.
       
    • NTvT  
      Paul van der Stelt heeft na 13 jaar het voorzitterschap van het NTVT en de Stichting Bevordering Tandheelkundige Kennis (SBTK) neergelegd. (ACTA-hoogleraar, red.) Fred Rozema nam per 1 januari het stokje over. Beiden kijken terug op de afgelopen jaren van het NTVT, bekijken waar het blad nu staat en speculeren over de toekomst. Lees verder.
       
    • Dental Info
      Dental Info sprak met ACTA-hoogleraar Fred Rozema over het wat en hoe van de richtlijn voor invasieve ingrepen in de mond bij patiënten die bloedverdunners gebruiken. Lees verder.
       
    • De Volkskrant
      Wat nog altijd niet lukt bij depressies, burn-outs en fobieën, lukt wel bij ptss. Emdr-therapie verhelpt trauma’s snel en bewezen effectief. Een revolutie, zegt psycholoog Ad de Jongh. Lees verder
  • 2019

    • Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde
      De slaappositietrainer is een nieuwe, effectieve manier om mensen met sociaal hinderlijk snurken of patiënten met positieafhankelijke obstructieve slaapapneu (POSA) te behandelen. “Dit is een nieuwe vorm van positietherapie, het is meer dan alleen een tennisbal op je rug”, aldus Linda Benoist over haar promotieonderzoek aan de Universiteit van Amsterdam. Lees meer.
       
    • De Telegraaf
      Tandarts Monique Danser (ACTA): „Sommige mensen hebben regelmatig last van kleine zweertjes in de mond: aften. Helaas is de oorzaak van aften niet duidelijk. Vaak is het zo dat ze opkomen bij verminderde weerstand. Slechte mondhygiëne, overgevoeligheid voor bepaalde voedingsstoffen of stress kunnen ook een trigger voor het ontstaan zijn. Lees meer.
       
    • Volkskrant
      Slaapapneu kun je ontdekken aan de hand van variaties in het hartritme, ontdekten onderzoekers van de TU Eindhoven. [...] Nico de Vries, kno-arts bij het OLVG in Amsterdam en bijzonder hoogleraar tandheelkundige slaapgeneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam (ACTA), is enthousiast over de studie. ‘Wetenschappers wereldwijd zoeken een manier om het herkennen van slaapapneu eenvoudiger en goedkoper te maken. Dit onderzoek draagt daaraan bij en is bovendien buitengewoon slim en goed uitgevoerd.’ Lees meer.
       
    • Dental Tribune
      Chronische pijn in het orofaciale gebied is soms moeilijk te traceren. Zet geen behandeling in als je geen juiste diagnose hebt kunnen stellen, zegt Frank Lobbezoo, hoogleraar Orofaciale Pijn & Disfunctie bij ACTA. Lees meer.
       
    • Folia
      UvA-hoogleraar en gezondheidszorgpsycholoog Ad de Jongh (ACTA) doet al een paar jaar onderzoek naar het effect van virtual reality (VR) als therapie voor tandartsangst. De resultaten zijn positief; de tandartsangst van mensen vermindert. De Jonghs collega Chantal Borsjé, tandarts met een specialisatie voor angstbegeleiding, laat zien hoe de VR-therapie werkt.
       
    • Hello Zuidas
      Per 1 oktober is het gebied rondom Amsterdam UMC, ACTA, het O|2 Labgebouw en in de Botanische tuin Zuidas rookvrij, de hele VU Campus volgt in de loop van 2020. Hello Zuidas publiceerde een interview met projectmanager Eva Laus van de VU en directeur bedrijfsvoering Sabine Rummens en directeur zorg Dyonne Broers van ACTA over het rookvrij maken van de campus. Lees het hele artikel.
       
    • Dental Info
      Op dit najaarscongres is de NVvK- Elmex® scriptieprijs voor de beste scriptie op het gebied van de kindertandheelkunde uitgereikt aan Iris Boon. Zij won de prijs voor haar scriptie over de kennis van ouders over voeding in relatie tot cariës en erosie.
       
    • EO
      In het Topdoks Lab proberen Rachel en Elbert hun kauwkracht uit. ACTA-wetenschapper Jan Harm Koolstra legt uit hoe het werkt. Bekijk de uitzending.
       
    • Dental Tribune
      Het is zaterdagmiddag, de zon schijnt en Leo Kroon en Fridus van der Weijden hebben net een dag hun cursus De Rode Draad gepresenteerd. Het belemmert hen niet Dental Tribune te woord te staan. Aanleiding voor het gesprek? Het nieuwe AccreDidactprogramma over de diagnostiek van parodontale aandoeningen - waar ze beiden aan schreven - en de nieuwe richtlijn parodontologie van de commissie richtlijn parodontologie waar Van der Weijden voorzitter van was. “Ik zou graag willen dat er minder negatief over het maken van röntgenfoto’s wordt gesproken.” Lees meer.
       
    • Dental Tribune
      Mondhygiënisten spelen een belangrijke rol in het tijdig herkennen van bruxisme, reflux en obstructief slaapapneu. Het is daarom belangrijk dat deze beroepsgroep kennis heeft van slaapgeneeskunde, aldus dr. Ghizlane Aarab (ACTA) en prof. dr. Frank Lobbezoo (ACTA), lees meer.
       
    • Psychologie Magazine
      ‘Het lijkt wel magie. Hij heeft weer een heel andere mindset.’ Wouter zelf is vooral blij dat hij van de hoofdpijn af is. De therapeut die hem behandelde, is Ad de Jongh, bijzonder hoogleraar angst- en gedragsstoornissen aan de Universiteit van Amsterdam (ACTA).
       
    • Ad Valvas
      Virtual reality werkt tegen tandartsangst, zegt bijzonder hoogleraar angst- en gedragsstoornissen Ad de Jongh. “De gewone methode om angsten te behandelen, is mensen blootstellen aan datgene waar ze bang voor zijn. Net zolang tot de angst dooft. Bij de tandheelkundige faculteit Acta hebben we een nieuwe behandeling uitgeprobeerd: virtual reality exposure therapy," lees meer.
       
    • RADAR
      Mondhygiënist onderzoeker dr. Dagmar Else Slot van ACTA is niet onder de indruk van de toegedichte effecten van 'oil pulling'. 'Heden ten dage wordt er met van alles gespoeld. Kokosolie, olijfolie, sesamolie, druivenpitolie, zonnebloemolie, de enige olie waar nog niet mee geadviseerd wordt te spoelen is motorolie. Lees meer.
       
    • Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde
      Het dagelijks gebruik van een fluoridespoelmiddel heeft een preventief effect op het ontstaan van zogeheten wittevleklaesies. In geval van onvoldoende mondhygiëne draagt ook het herhaaldelijk geven van instructies tijdens de reguliere controles bij aan het verminderen van tandplak. Dit blijkt uit het proefschrift van (ACTA-promovendus) Nicoline van der Kaaij. Lees meer.
       
    • Max Meldpunt
      Waarom gaan mensen met lage inkomens minder vaak naar de tandarts? En wat is hier aan te doen? In Meldpunt zijn te gast schuldhulpverleenster Sandy van den Berge en prof. dr. Fred Rozema, hoogleraar orale geneeskunde. In het programma wordt gepleit voor tandheelkunde in het basispakket, voor iedereen. Omdat de mond bij het lichaam hoort en mondgezondheid een belangrijk onderdeel is van de algemene gezondheid. Beluister de uitzending.
       
    • Dental Info
      Ook onderwijsmateriaal gaat met de tijd mee. Dit geldt eveneens voor de opleiding tandheelkunde, waar behalve theoretische ook praktische vaardigheden worden aangeleerd. Een geschikte patiënt is niet altijd voorhanden. Daarom heeft ACTA 10 jaar geleden Simodont geïmplementeerd, een virtuele leeromgeving die uitgebreide en verbeterde mogelijkheden biedt aan studenten om zich voor te breiden op de behandelpraktijk.
       
    • Dental Info
      In het kader van de opleiding tot tandarts-gnatholoog van ACTA-onderzoeker Amanda van Exel is zij benieuwd naar de effecten van harddrugs op de mondgezondheid. Lees meer.
       
    • Nationale Onderwijsgids
      Leonie Pereboom heeft met haar scriptie ‘De gebitssituatie onder ouderen’ de NT-GSK Bachelorscriptie Award gewonnen. De student van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) ontving haar award en een prijs van 1.000 euro tijdens het jaarlijkse KNMT Studentencongres. Dit meldt de KNMT. Lees meer.
       
    • DeMorgen
      Is een nietige mondbacterie de reden waarom we worden getroffen door dementie, reuma en aderverkalking? De bewijzen daarvoor stapelen zich op. Plannen voor speciale tandpasta’s, vaccins en mondzorgprogramma’s ook. ““Het zou best kunnen dat als je een vaccin inzet tegen P. gingivalis, een andere bacterie daarvan profiteert en tot bloei komt,”, zegt ACTA-hoogleraar Bruno Loos. “Ik hoop van harte op een positief resultaat, zegt ACTA-hoogleraar Wim Crielaard: "Maar ik denk niet dat het ook maar iets gaat opleveren.” Lees meer.
       
    • De Telegraaf
      Hoe vaak moet ik poetsen per dag en is een handborstel beter dan een elektrische borstel? "In principe is een keer per dag (voor het tandvlees) voldoende. Tegen het ontstaan van gaatjes is 2 keer per dag poetsen met een fluoride tandpasta noodzakelijk, "legt parodontoloog Monique Danser (ACTA) uit. Lees meer.
       
    • Trouw
      Tandpasta met actieve kool zou je tanden witter maken en je mond gezonder. Poets je met dit natuurlijke middel niet ook je tandglazuur weg? Dagmar Else Slot, mondhygiënist aan het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam, denkt dat dit eerder komt door het schurende, dan door het vlekverwijderende gehalte van de zwarte pasta. Lees meer.
       
    • AT5
      Samen met de faculteit gezondheid van de Hogeschool van Amsterdam, een deel van de campus van de VU, ACTA en het Altra College zet het Amsterdam UMC de stap naar rookvrij. Lees meer.
       
    • Algemeen Dagblad
      Het had niet veel gescheeld of tandarts Ali had bij Kruidvat gewerkt. Ali al Kadour uit Syrië is, dankzij steun en begeleiding van het Netwerk voor Nieuwkomers Rhenen en coach Karel Musch, hard op weg tandarts te worden. Omdat een Syrisch tandartsdiploma hier niet automatisch wordt erkend, moet je een intensief traject doorlopen van cursussen, stages en examens bij het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam. Lees meer.
       
    • De Volkskrant
      Is een nietige mondbacterie de reden waarom we worden getroffen door alzheimer, reuma en aderverkalking? De bewijzen daarvoor beginnen zich op te stapelen. Plannen voor speciale tandpasta’s, vaccins en mondzorgprogramma’s trouwens ook. ACTA-hoogleraar parodontologie Bruno Loos werd geïnterviewd door de Volkskrant. Lees meer.
       
    • Leeuwarder Courant
      ''Dat mondzorg voor volwassenen nauwelijks wordt gedekt door de basiszorgverzekering leidt tot een maatschappelijke tweedeling. Als we de ziektekostenpremie verbinden aan gedrag, zouden we meer zaken niet meer collectief moeten vergoeden." Lees meer.
       
    • Het Parool
      Dat mondzorg voor volwassenen nauwelijks wordt gedekt door de basiszorgverzekering leidt tot een maatschappelijke tweedeling, betoogt ACTA-hoogleraar tandheelkunde Albert Feilzer. Lees meer.
       
    • MUG Magazine
      Veel mensen vinden de tandarts toch al geen pretje.  De afgelopen jaren zijn er daarom initiatieven gestart om mensen gratis naar de tandarts te laten gaan. Een daarvan is Project Mondzorg van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (Acta). Het experiment startte in februari. Er doen nu zo’n 700 Amsterdammers met groene stip-Stadspas aan mee. Zij kunnen een aantal behandelingen gratis afnemen bij studenten van de 3jarige master tandheelkunde. Als het experiment afloopt, volgt er een evaluatie. Lees meer.
       
    • New York Times
      Does your dentist want you to wear a mouthguard? You’re not alone. Bruxism is on the rise. It’s not necessarily a bad thing, the experts tell Helen Rumbelow. ACTA-hoogleraar Frank lobbezoo vertelt erover in de the New York Times, lees meer.
       
    • Margriet
      Uit de praktijk van... de tandarts. Marja Laine, als hoogleraar Orale Diagnostiek verbonden aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), waar ze het halitose- en speekselspreekuur verzorgt: "Slechte adem? Praat erover met je tandarts".
       
    • Doorgang
      Wie de diagnose kanker krijgt, denkt niet onmiddellijk aan de gevolgen hiervan voor zijn tandvlees of gebit. Maar de behandeling van kanker heeft wel degelijk invloed op de mondgezondheid en andersom heeft de mondgezondheid weer invloed op de genezing van kanker. Hoe dit zit wordt duidelijk in een gesprek met ACTA-hoogleraar orale geneeskunde, prof. dr. Fred Rozema. Lees meer.
       
    • Trouw
      Terwijl Nederland een structureel tekort aan tandartsen heeft, wordt één groep over het hoofd gezien: tandartsen die hier asiel kregen. Trouw interviewde ACTA-student Mohammed Mohammedqasim, die oorspronkelijk in Bagdad als tandarts werkte, maar in Nederland opnieuw de collegebanken in moest. Lees meer.
       
    • Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde
      Als huisartsen en praktijkondersteuners extra aandacht geven aan de mondgezondheid van patiënten met diabetes mellitus, verbetert de kwaliteit van leven voor deze patiënten. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Martijn Verhulst. Lees meer.
       
    • Het Parool
      "Bansi had tegen de praktijk gezegd dat ze studeerde aan het Academische Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), verbonden aan de UvA. De praktijk kwam er uiteindelijk via de recherche achter dat dit niet klopte." Lees meer.
       
    • Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde
      Monitoring van de postoperatieve zorg, herstel en revalidatie na een totale laryngectomie bij patiënten met vergevorderde strottenhoofdkanker of onderste keelholtekanker, is van groot belang. Liset Lansaat (ACTA-promovendus, red.) richtte haar onderzoek op het starten van orale voeding en de kans op het onstaan van faryngocutane fistelvorming (FCF), een ernstige postoperatieve complicatie. Lees meer.
       
    • Dental Tribune
      Tandarts-endodontoloog Jan Warnsinck (ACTA, red) hielp het Duitse AccreDidactprogramma Identificeren en lokaliseren van het complete wortelkanaalstelsel aanvullen en vertalen naar het Nederlands. Een kans om het onderwerp beter voor het voetlicht brengen. Lees meer.
       
    • NederlandsDagblad
      Tandenpoetsen is een goede gewoonte in Nederland. Enkele decennia geleden deden de meeste Nederlanders het nog niet. De regering overwoog toen fluoride aan het drinkwater toe te voegen. ACTA-wetenchapper Martijn Rosema vertelt erover. Lees meer.
       
    • NRC Handelsblad
      Hij is, zolang het hem nog lukt, onderzoeker en universitair docent aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Hij heeft uitgezocht hoe het zit met zangers en TMD-klachten: 1.500 musici bij 50 muziekensembles vulden een vragenlijst in, de zangers werden gescheiden van degenen die hun kauwstelsel tijdens het spelen niet belasten (controlegroep), en vervolgens werd er statistiek op losgelaten. Lees meer.
       
    • Ad Valvas
      Op 28 mei staakt het ov-personeel in grote delen van Nederland. De Universiteit van Amsterdam heeft alle tentamens afgelast en de aanwezigheidsplicht opgeheven.Uitzondering zijn de faculteit voor tandheelkunde (ACTA) en het Amsterdam University College die de UvA samen met de Vrije Universiteit aanbieden en die op dit punt het beleid van de VU volgen, lees meer.
       
    • Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde
      Myogene TMD-pijn is te complex om te worden verklaard door eenvoudige lineaire modellen die uitsluitend berusten op slaapbruxism of psychologische problematiek als etiologische factoren, concludeert (ACTA-promovendus, red.) Konstatin Muzalev in zijn proefschrift, zie ntvt.
       
    • Radioplus
      De tandarts wordt in speelfilms vaak afgebeeld als een Kaukasische, gewelddadige man. ACTA-wetenschapper Henk Brand sprak erover in het Belgische radioprogramma Culture Clubbeluister het fragment (zit rond 1.06 uur).
       
    • Folia
      In aanloop naar de verkiezingen spreken we met de 23 lijsttrekkers van de 7 faculteiten en de Centrale Studentenraad. Vandaag: Lieke Kooijmans van Kies Acta. ‘We willen meer patiënten werven, waardoor we als studenten meer kunnen doen.’ Lees meer.
       
    • Dental Tribune
      "Op ACTA en andere faculteiten worden wel lessen gegeven over praktijkmanagement, maar het is geen wezenlijk onderdeel van het curriculum, ook al is er meer aandacht voor dan vroeger." Lees meer.
       
    • Dental Tribune
      ''Dierproeven geven niet altijd het antwoord dat je nodig hebt,” stelt hoogleraar Huid- en slijmvliesregeneratie aan Amsterdam UMC en ACTA Sue Gibbs. “Een muis heeft een ander immuunsysteem dan een mens. Lees meer.
       
    • Dental Tribune
      De tandarts wordt in speelfilms vaak afgebeeld als een Kaukasische, gewelddadige man. Dat stelt tandarts Paul Voorbraak in zijn masterscriptie. Samen met ACTA-hoogleraar Henk Brand bestudeerde hij 259 films waarin tandartsen een rol spelen. Lees meer.
       
    • NRC Handelsblad
      Terwijl investeringen in het wetenschappelijk onderwijs hard nodig zijn, heeft een universitair bestuurder (van de UU, red.) voor een bedrag van ruim 124.000 euro gedeclareerd. [...] Om een referentiekader te scheppen voor het bepalen van de betekenis van zo’n bedrag: het is evenveel als het  budget dat vanaf 2019 jaarlijks uit de aan studenten ontnomen basisbeurs bij de tandheelkundefaculteit van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit (ACTA) besteed wordt aan professionalisering van tandarts-docenten. Lees meer.
       
    • NPO Radio 1
      In de studio zit net afgestudeerd tandarts Paul Voorbraak, die zegt dat hij de grootste collectie tandartsen-films ter wereld bezit. Hoe komt het dat tandartsen zo’n negatief imago hebben in speelfilms? Docent Henk Brand bestudeerde samen met Voorbraak 259 films waar tandartsen in voorkomen. Beluister de uitzending.
       
    • VvAA
      20 medici en onderzoekers, waaronder ACTA-hoogleraar Orale Geneeskunde Fred Rozema, belichtten woensdag 27 maart vanuit hun eigen specialisme de gevolgen van roken op het menselijk lichaam. Dat deden ze tijdens een multidisciplinaire bijeenkomst over de effecten van tabaksrook in ’t Hart, hoofdgebouw van VvAA, in Utrecht. De bijeenkomst werd georganiseerd door het KNMT Fonds Mondgezondheid en longartsen Pauline Dekker en Wanda de Kanter. Laatstgenoemden riepen op tot het oprichten van een antirook-alliantie van medici. Lees meer.
       
    • NRC
      (Marja, red.) Laine is tandarts en hoogleraar orale diagnostiek aan het Academisch Centrum voor Tandheelkunde (ACTA) in Amsterdam. Sinds 3 jaar houdt zij een dag in de week een speciaal spreekuur voor patiënten met speekselproblemen. [...] Door een tekort aan speeksel krijgen mensen eerder problemen met slikken, smaak en spraak”, zegt biochemicus Floris Bikker (ook ACTA, red), die nauw met Laine samenwerkt in de analyse van speekselproblemen. Lees meer.
       
    • Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde
      Begin april 2019 berichtten de Colleges van Bestuur van de Vrije Universiteit (VU) en de Universiteit van Amsterdam (UvA) haar medewerkers en studenten dat het de Benoemingsadviescommissie niet gelukt is een voordracht te leveren voor een nieuwe decaan van het ACTA. Lees meer.
       
    • Nu.nl
      "Een ongezonde mond kan een kompas zijn van wat er mis is in de rest van het lichaam, stelt [ook] hoogleraar Orale Geneeskunde Fred Rozema, verbonden aan het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) en het Amsterdam UMC. "Bepaalde onderliggende ziektes kun je in de mond zien. Blaasjes in de mond kunnen bijvoorbeeld duiden op bijwerkingen van geneesmiddelen. Een droge mond kan een signaal van suikerziekte zijn. Het is belangrijk dat tandartsen de patiënt bij dit soort aanwijzingen doorverwijst naar de huisarts." Lees meer.
       
    • Allesoverhetgebit.nl
      Hoogleraar Orale Geneeskunde Fred Rozema (ACTA, red.) legt uit hoe een slechte mondgezondheid kan zorgen voor een verminderde algehele gezondheid: ‘Als mensen de tanden niet goed poetsen, kan het tandvlees gaan ontsteken. Hierbij ontstaan er bacteriën in de mond die je ziek kunnen maken. Wanneer je tandvlees bloedt, kunnen deze bacteriën in de bloedbaan terechtkomen en daar kan vervolgens het hele lichaam iets van merken.' Lees meer.
       
    • De Telegraaf
      Er bestaat in ons land een groeiende tweedeling in de mondzorg, zegt ACTA-hoogleraar en decaan Albert Feilzer in een opiniestuk in de Telegraaf, lees meer.
       
    • Trouw
      "Voor de energietransitie wordt er altijd op gewezen dat slechts ruim 6 procent van de totale energiebehoefte van Nederland groen is opgewekt. Met name in vergelijking met Duitsland (12,6 procent) slaan we een slecht figuur," zegt ACTA-onderzoeker Niek de Jager in een opiniestuk in Trouw.
       
    • Dental Tribune
      Wat we eten is van grote invloed op het hebben van balans of ontstaan van disbalans in de mond. “We zitten een beetje in een spagaat,” legt Catherine (ACTA-wetenschapper Catherine Volgenant,  red. uit. We worden steeds ouder en we wonen in een land met vele verleidingen. Lees meer.
       
    • Dental Tribune
      Het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam heeft een 2e plaats bemachtigd in de QS World University Rankings by Subject. Vorig jaar stond ACTA op de 4e plek, lees meer.
       
    • Dentz
      Chengdu in China leek de ACTA-studenten Nynke van den Berg en Pleunie ter Brugge vanwege het onbekende en uitdagende een goed plek voor hun wetenschappelijke stage, lees meer (pag. 66).
       
    • NRC Handelsblad
      Bestaat er meer dan 1 soort speeksel? Stel je eens voor dat je een hap neemt van een sappige citroen. Wie zich erop concentreert voelt het water al in de mond lopen. Doe datzelfde gedachte-experiment nu eens voor een suikerklontje, of een stukje rosé gebakken biefstuk. Is het speeksel dan anders van consistentie, van samenstelling? „Speekselsecretie wordt door van alles beïnvloed”, zegt onderzoeker Floris Bikker van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam. „Niet alleen geur en smaak van voedsel stimuleren de speekselproductie, ook het kauwen op zich. Lees verder.
       
    • Nu.nl
      Laine, tandarts en hoogleraar Orale Diagnostiek bij het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) en Ramin Najafbagy, mondhygiënist bij Mondfit en vicevoorzitter van de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten leggen uit hoe het met slechte adem door tongbeslag zit. Lees meer.
       
    • Radio 1
      Een mondbacterie die tandvleesontsteking veroorzaakt speelt mogelijk een rol bij het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. Dat concluderen onderzoekers deze week in vakblad Science Advances. Maar Alzheimer is niet de enige ziekte die in verband gebracht wordt met wat de tandarts in de mond aantreft. Radio 1 sprak met hierover ACTA-hoogleraar Parodontologie Bruno. Beluister het fragment.
       
    • Ad Valvas
      5 van de 6 prijzen die gisteren werden uitgereikt op het VU-nieuwjaarsgala zijn door vrouwen binnengehaald. De hoofdprijs van 7000 euro ging naar Ellen Bal. De directeur van de opleiding antropologie werd uitgeroepen tot VU-docent van het jaar 2018. De docent-talentprijs ging naar tandheelkunde docent Beatriz Gimenez Gonzalez. Lees meer.
       
    • BNR-radio
      ACTA-hoogleraar Wim Crielaard vertelt BNR-radio over de verbanden tussen bacterieën in de mond en Alzheimer, beluister de uitzending.
       
    • Nu.nl
      Op 15 januari plaatste Healthwatch een alarmerend bericht op Facebook. Fluoride zou vergif zijn, terwijl fluoride in bijna alle tandpasta's zit. Maar is fluoride echt zo gevaarlijk en zouden we dus onze tanden moeten gaan poetsen met speciale fluoridevrije tandpasta's? Cor van Loveren, gepensioneerd hoogleraar preventieve tandheelkunde aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, legt aan NU.nl uit waarom we eigenlijk fluoride gebruiken, lees meer.
       
    • TEETH
      "In TEETH you will see how artists put their frustrations and fascinations about their dentures into art works, from graffity till paintings, jewellery, sculptures and music." ACTA emeritus hoogleraar Michiel Eijkman is te zien in deze film over tanden, bekijk de film.
       
    • Volkskrant
      "Een mondbacterie die tandvleesontsteking veroorzaakt speelt mogelijk een rol bij het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. Dat concluderen onderzoekers deze week in vakblad Science Advances [..] ‘Het is een prachtige studie’, zegt Wim Crielaard, hoogleraar moleculaire biologie bij het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam. Het idee dat mondgezondheid en alzheimer met elkaar te maken kunnen hebben speelt al een jaar of 5," lees meer.
       
    • KASSA!
      "Je hoeft maar door Instagram of YouTube te scrollen en de jongens en meisjes met glimmende, spierwitte tanden spatten van het scherm. De zogenaamde ‘Hollywood smile’ is een trend. ACTA-hoogleraar Joost Roeters legt in de uitzending van KASSA! uit dat je met facings ook een gezond gebit beschadigt," bekijk de uitzending.
       
    • Elsevier
      "Mondhygiëne draait om de strijd tegen micro-organismen. Maar wellicht moeten we sommige bacteriën juist koesteren. ACTA-hoogleraar Wim Crielaard legt uit waarom," lees meer (onder inlog).
       
    • FunxNL
      "RTL nieuws deed onderzoek naar schadeclaims bij tandartsen en daaruit blijkt dat de meeste klachten gaan over wortelkanaalbehandelingen. Tandarts Suzette van der Waal (ACTA, red.) legt in Start uit wat zo’n behandeling inhoudt en don't worry.. soms gaat het inderdaad fout bij de tandarts, maar het gaat vooral heel vaak goed," beluister het fragment.
  • 2018

    • Analyse Nederland
      "We zijn te weinig doordrongen van het feit dat de mond een essentieel onderdeel van onze gezondheid is. Dat stelt Fred Rozema, hoogleraar Orale Geneeskunde aan de universiteit van Amsterdam (ACTA, red.), Als je iets aan je vinger hebt, dan valt het onder de basiszorg, maar mondzorg wordt niet vergoed. Dat zegt genoeg,” lees verder.
       
    • NU.nl
      Volgens verschillende berichten krijg je wittere tanden als je geprakte aardbeien op je tanden smeert, een bananenschil tegen je tanden legt of sinaasappelschil over je tanden schuurt. Joost Roeters, hoogleraar Integrale Tandheelkunde aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, vertelt aan NU.nl dat het een heel slecht idee is om te proberen je tanden witter te maken met fruit. De kans is heel groot dat het je tanden beschadigt, lees verder.
       
    • EenVandaag
      Voor mensen die een traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt is er een nieuwe behandelmethode: de oogbewegingstherapie. Matthijssen en haar bevriende collega professor en traumadeskundige Ad de Jongh (ACTA, red.), zagen het voor het eerst op YouTube, lees verder.
       
    • KIJK
      De een heeft om de haverklap gaatjes en de ander mankeert nooit wat bij de tandarts. Zitten die verschillen ’m echt alleen in snoep- en poetsgedrag, of bestaat er ook zoiets als aanleg voor tandbederf? Er is wel degelijk een genetische component, antwoordt hoogleraar preventieve tandheelkunde Cor van Loveren (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam).
       
    • Ad Valvas
      Tandartsdocent Jan Poorterman mag zich de slimste tandarts van Nederland noemen. Op 2 november versloeg hij 449 tandartsen, mondhygiënisten, tandheelkundestudenten tijdens een speciale quiz, lees meer.
       
    • Dental Tribune
      ACTA-collega’s Alexa Laheij, Catherine Volgenant en Hans de Soet zijn volledig op elkaar ingespeeld. Dat blijkt wanneer we hen interviewen over hun nieuwe boek Hygiëne en infectiepreventie in de mondzorgpraktijk: ze maken elkaars zinnen af, vullen elkaar aan en zijn het vrijwel overal over eens, lees verder.
       
    • NT
      Is het hebben van een goed gebit alleen maar weggelegd voor mensen met voldoende geld? Deze vraag stond centraal in een debatbijeenkomst van ACTA op 29 oktober in debatcentrum Spui25, lees meer.
       
    • Trouw
      10 jaar lang durfde Robert Visscher niet naar de tandarts, na een nare ervaring als tiener. Nu gaat hij voor het eerst toch maar weer. Als ik mijn verhaal aan ACTA-hoogleraar Ad de Jongh van de UvA vertel, vindt hij het herkenbaar. “Tijdens dat angstige moment maak je extra veel adrenaline aan. Dit hormoon maakt dat de herinnering levendiger en emotioneler wordt opgeslagen in je brein," lees meer.
       
    • Dental Info
      Op 11 oktober is de NWVT – TP master scriptieprijs 2018 uitgereikt aan Robert Pogosian – oud student ACTA –  voor zijn master scriptie: Temporomandibular disorders and headache, lees meer.
       
    • Dental Info
      3D-printen heeft een grote impact gehad op de wijze waarop vele maakindustrieën in de wereld hun productieprocessen hebben ingericht of in de nabije toekomst gaan inrichten. Maar wat is 3D printen en hoe werkt het eigenlijk? Prof. dr. Wismeijer (van ACTA, red.) legt het uit, lees meer.
       
    • Telegraaf
      Het Amsterdam UMC, ACTA en de Nederlandse Brandwonden Stichting gaan onderzoeken of brandwonden genezen kunnen worden met speeksel van de patiënt. De onderzoekers vermoeden dat deze nieuwe behandeling een snellere en betere wondgenezing oplevert met minder littekens. Lees meer.
       
    • Trouw
      Kusje erop. Kinderen leren dat dat helpt na het openhalen van een knie tijdens het spelen. Maar of het ook brandwonden kan genezen? Dat gaan ACTA, het Amsterdam UMC en de Nederlandse Brandwonden Stichting onderzoeken. Lees meer.
       
    • Hart van Nederland
      Speeksel bevat bijzondere genezende en antibacteriële eigenschappen. Dit is gunstig voor wondgenezing en het beperken van littekenvorming, zo is bekend. Maar of dit ook zo is bij brandwonden is volgens Sue Gibbs, ACTA-onderzoeker en hoogleraar huidregeneratie, nog nooit eerder onderzocht. Lees meer.
       
    • NH Nieuws
      Kan speeksel van patiënten brandwonden genezen? Dat gaan het Amsterdam UMC en de Nederlandse Brandwonden Stichting onderzoeken. ACTA-wetenschappers vermoeden dat deze nieuwe behandeling een snellere en betere wondgenezing oplevert met minder littekens. Lees meer.
       
    • NOS
      Kan je met je eigen spuug een brandwond helpen genezen? Daar proberen onderzoekers van ACTA, het Amsterdam UMC en de Nederlandse Brandwonden Stichting achter te komen. Lees meer.
       
    • RTL Nieuws
      Onderzoeker professor Sue Gibbs van het Amsterdam UMC en ACTA onderzoekt of speeksel uit je eigen mond een brandwond sneller en beter kan laten genezen. "Speeksel is goedkoop en altijd voorhanden." Lees meer.
       
    • Algemeen Dagblad
      "Mensen die in Nederland opgroeien, zijn schuimende tandpasta gewend," zegt ACTA-wetenschapper Fridus van der Weijden. "Het geeft plezier in poetsen. Dat is belangrijk, want mensen doen dat minder goed wanneer ze het niet prettig vinden,’’ aldus Van der Weijden.
       
    • Kieskeurig.nl
      "Laat je goed informeren door een professional voor je een elektrische tandenborstel aanschaft," zegt ACTA-onderzoeker Dagmar Else Slot. "Dat kan bij een tandarts of mondhygiënist. Die kan je met name adviseren welke borstel het beste bij je past en hoe je hem moet gebruiken." Lees meer.
       
    • Ad Valvas
      "Het is al minstens 10 jaar zo dat meer vrouwen dan mannen zich aanmelden voor tandheelkunde," zegt ACTA-medewerker Martijn van Steenbergen in Ad Valvas, lees meer.
       
    • Dental Tribune
      Radiologie wordt nog te vaak als iets tweederangs beschouwd in de tandartspraktijk. Dat stelt emeritus hoogleraar orale en maxillofaciale radiologie (ACTA) Paul van der Stelt in een interview met Dental Tribune, lees verder.
       
    • Dental Info
      "Goede mondzorg is in Nederland alleen toegankelijk voor de rijken." Dat zei Albert Feilzer, decaan en hoogleraar Tandheelkunde bij ACTA bij Editie NL. Hij is van mening dat met name mensen met een lager inkomen wegblijven bij de tandarts. Lees meer.
       
    • EditieNL
      "De hele Nederlandse gezondheidszorg is goed geregeld, behalve de tandheelkunde. De politiek laat Nederland in de kou zitten," zegt Albert Feilzer, decaan en hoogleraar Tanheelkunde bij ACTA. Lees meer.
       
    • NRC Handelsblad
      Het tekort aan tandartsen wordt almaar groter als de numerus fixus bij opleidingen niet snel wordt opgeheven. Daardoor wordt mondzorg in Nederland steeds minder toegankelijk. Daarvoor waarschuwt hoogleraar Albert Feilzer, decaan van het Academisch Centrum Tandheelkunde in Amsterdam, de gezamenlijke faculteit tandheelkunde van de Amsterdamse universiteiten. Lees meer
       
    • Assistentensite.nl
      Volgens ACTA-decaan en hoogleraar Tandheelkunde Albert Feilzer is de mondzorg voor volwassenen te beperkt, schiet de mondzorg voor ouderen tekort en bezoekt een groot deel van de jeugd geen tandarts, ook al zijn kinderen wel verzekerd.
       
    • Zorgwijzer
      In een brief aan de Eerste en Tweede Kamer schrijft Albert Feilzer, decaan en hoogleraar Tandheelkunde bij ACTA, dat tandheelkundige zorg nauwelijks in het basispakket is opgenomen. Daardoor gaan steeds minder Nederlanders naar de tandarts. Controles en behandelingen worden, deels vanuit kostenoverwegingen, afgezegd of uitgesteld.
       
    • Academisch Medisch Centrum
      Aan het eind van het promotietraject sleepte Aarab, universitair hoofddocent en onderzoeker bij ACTA, een KNAW-beurs in de wacht, bedoeld om de uitwisseling tussen de Chinese en Nederlandse universiteiten verder te stimuleren. Lees meer.
       
    • NZG
      "Een ander probleem is het tekort aan tandartsen, terwijl de bevolking groeit. Steeds meer tandartsen gaan met pensioen, maar er komen onvoldoende nieuwe tandartsen bij om dit gat op te vullen. Tandartsen zouden samen met de overheid moeten kijken naar oplossingen voor de meerdere problemen die in de mondzorg spelen, stelt Albert Feilzer, decaan en hoogleraar Tandheelkunde ACTA''.
       
    • Het Parool
      Albert Feilzer (decaan ACTA) maakt zich grote zorgen, omdat mondzorg bijna niet is opgenomen in het basispakket, waardoor steeds meer mensen helemaal stoppen met naar de tandarts gaan. Lees meer.
       
    • NOS
      Volgens Albert Feilzer, decaan en hoogleraar Tandheelkunde van ACTA, is de mondzorg voor volwassenen te beperkt, schiet de mondzorg voor ouderen tekort en bezoekt een groot deel van de jeugd geen tandarts, ook al zijn kinderen wel verzekerd. "Dat is negatief voor de algehele gezondheid van Nederlanders en maakt de zorg uiteindelijk duurder." Lees meer.
       
    • NRC Handelsblad
      "Tanden en kiezen kunnen bij iedereen afbrokkelen of slijten door bijvoorbeeld tandenknarsen of het drinken van zure dranken," volgens Albert Feilzer, decaan en hoogleraar algemene tandheelkunde van Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam. "Maar als zaken afwijken, en daar lijkt het hier op, zou het de moeite waard zijn dat te onderzoeken." Lees meer.
       
    • HLN
      "Mondhygiënist en onderzoeker Dagmar Else Slot (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam) ziet echter wel voordelen in het spoelen met mondwater naast het primaire poetsen en reinigen tussen de tanden en kiezen." Lees meer.
       
    • Ad Valvas
      "We willen als faculteit een mooie weerspiegeling van de maatschappij zijn. Met vrouwen én mannen, mensen van verschillende culturen en geloven. Iedereen heeft zo een faire kans. Dat is voor ons relevant, aldus Martijn van Steenbergen, lid van de selectiecommissie van ACTA." Lees meer.
       
    • Dentistry Today
      "This is the number that we had to use to calculate the dimensions of the x-ray field when round collimation was still in use. Round collimation is now obsolete and replaced by rectangular collimation (I hope). This is why I mention pi, so we won’t forget…" emeritus ACTA-hoogleraar Paul van der Stelt wordt hier geciteerd in Dentistry Today, lees verder.
       
    • Algemeen Dagblad
      'Goede gezondheid? Het begint met de mond!' (AD 3-7) ACTA-medewerkers Dagmar Else Slot en Fridus van der Weijden reageren op een artikel in het AD over het boek Gezond begint in de mond. "Als mondzorgprofessionals ondersteunen we elke poging die gedaan wordt om het belang van een gezonde mond voor het voetlicht te plaatsen. Wij hechten als academisch geschoolden echter wel aan het belang dat adviezen gestoeld zijn op enige vorm van wetenschappelijke onderbouwing." 
       
    • Margriet
      "Je mond is de spiegel van je gezondheid zeggen ze weleens. Je kunt inderdaad veel terugzien aan iemands gebit en dan vooral aan het tandvlees," zegt ACTA-hoogleraar Bruno Loos in de Margriet.
       
    • BNR-Nieuwsradio
      Een gezonde mond kan veel ellende én zorgkosten voorkomen. Die zorg wordt nog steeds niet volledig vergoed vanuit het basispakket. Dat is gek, want de mond is de spiegel van de gezondheid, zeggen onze studiogasten. Waar zitten de gaten in het beleid en de vergoeding van de mondzorg? ACTA-decaan Albert Feilzer sprak erover in het programma Beter van BNR-nieuwsradio. Beluister de uitzending.
       
    • Dental Tribune
      Een wisseling van de wacht betekent vaak frisse ideeën en ambities. Zo ook bij ACTA Dental Education, waar dr. Erik Ranzijn en mr. Nora de Vries in mei 2018 parttime aan de slag gingen als duo-directeur, lees meer.
       
    • Nederlands Tandartsenblad
      De Kennisagenda Mondgezondheid is het project van promovenda Puck van der Wouden, dat ze onder leiding van Geert van der Heijden, hoogleraar en voorzitter van de sectie Sociale Tandheelkunde van ACTA en Hagay Shemesh, tandarts-endodontoloog uitvoert, lees meer.
       
    • Nederlands Tandartsenblad
      Hoe krijgen we meer kinderen met een gaaf gebit? Deze vraag stond centraal op het afscheidssymposium van Cor van Loveren, hoogleraar Preventieve Tandheelkunde aan ACTA. Lees meer
       
    • KASSA!
      Via Nederlandse webshops zijn de zogeheten Crest Whitestrips te koop, die een veel hoger percentage waterstofperoxide bevatten dan is toegestaan. Namelijk 6 tot 14 procent waterstofperoxide.  [..] Volgens tandheelkundige Nils van Calcar van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, kan gebruik van deze producten leiden tot schade aan tanden en tandvlees. Bij een hoog percentage is de waterstofperoxide sneller bij je zenuw, en daar krijg je vaak ontzettend gevoelige tanden van, lees meer.
       
    • Radio1
      Nederland kampt met een tekort aan tandartsen. Dat is vooral merkbaar buiten de Randstad. Tandartsen stellen hun pensioen uit omdat ze geen opvolger kunnen vinden, praktijken hebben veel vacatures open staan en patiënten moeten soms verder van huis om een tandarts te vinden, lees meer
       
    • Meerdere bronnen
      Het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) is op zoek naar mensen die bereid zijn om 2 weken lang hun tanden niet te poetsen. Daarmee kunnen de deelnemers 360 euro verdienen, AT5, beluister op Radio2, beluister op Radio1, Het Parool
       
    • Folia
      ACTA-decaan Feilzer stopt volgend jaar, UvA en VU nu al op zoek naar opvolger. Feilzers 2e termijn als decaan loopt midden volgend jaar af, maar hij verwacht dat een opvolger niet zo makkelijk te vinden is. Daarom aviseerde hij nu al te starten met zoeken, lees meer.
       
    • EditieNL
      Steeds meer mensen poetsen hun tanden met houtskool. EditieNL sprak onder andere met Dagmar Else Slot om te achterhalen of het poetsen met houtskool daadwerkelijk zorgt voor wittere tanden. "Er is in elk geval geen bewijs dat de whiteningproducten met houtskool beter zijn dan vergelijkbare tandpasta's," aldus Dagmar Else Slot. Lees verder.
       
    • Nederlands Tandartsenblad
      Hoe ziet de mondzorg eruit in 2013? Met een serie interviews brengt het NT de discussie op gang. ACTA-decaan Albert Feilzer geeft in dit 2e deel zijn visie op de mondzorg en het onderwijs in 2030, lees meer (inlog).
       
    • Het Parool
      'Het lichaam kan onaangenaam verrassen met rare uitwassen. Een ooglid dat op gezette tijden begint te kloppen, lokaal haaruitval of een onverklaarbare jeuk. Vandaag: droge mond. Om de droge mond als kwaal beter te begrijpen, ontkomen we er niet aan eerst het fenomeen speeksel te bespreken. ', een interview met Marie Laine in de rubriek de Wachtkamer in Het Parool met de titel 'Droge mond — Beetje kauwgom kan al helpen'.
       
    • EditieNL
      ‘Er moet altijd een medische noodzaak zijn om een röntgenfoto te maken, in dit geval een tandheelkundige noodzaak. Straling zorgt ervoor dat cellen verkeerd delen en het risico is voor kinderen 2 tot 5 keer zo groot als voor volwassenen.’ EditieNL interviewt Erwin Berkhout vanwege onderzoek naar  onnodige röntgenfoto’s door sommige tandartsen, bekijk het item.
       
    • dr. Corine Visscher
      Per 1 januari 2018 is dr. Corine Visscher benoemd tot hoogleraar Orofaciale Fysiotherapie en dr. Marja Laine tot hoogleraar in de Orale diagnostiek; in het bijzonder ademgeur en mondvloeistoffen. Ze zijn aangesteld via de NWO Johanna Westerdijk Talentimpuls voor 5 jaar. Lees meer.
       
    • Dental Tribune
      Weet de gemiddelde tandarts en mondhygiënist voldoende over de relatie tussen mondgezondheid en algemene gezondheid? (ACTA) Hoogleraar Orale Geneeskunde en voorzitter van het KNMT Fonds Mondgezondheid Fred Rozema vindt kennis over ziektes en aandoeningen onontbeerlijk voor mondzorgprofessionals. Dental Tribune stelde hem een aantal prangende vragen over dit tegenwoordig veelbesproken thema, lees meer.
       
    • Funx.nl
      Last van een slechte adem? Uit onderzoek blijkt dat pepermuntjes niet helpen.. Maar wat helpt dan wel? Fernando sprak hierover met mondhygiënist (van ACTA, red.) Eveline van der Sluijs, beluister het fragment.
       
    • NRC Handelsblad
      "Van de curieuze EMDR-therapie knappen mensen met een posttraumatisch stresssyndroom snel op. Enthousiaste therapeuten zetten de methode voor steeds meer klachten in. Sommige professionals zetten daar vraagtekens bij. 'Het is absoluut vervelend als bij iemand met ernstige PTSS een EMDR-behandeling niet goed uitpakt,' zegt Ad de Jongh, hoogleraar angst- en gedragsstoornissen aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam. Hij haalde in 1993 de behandelmethode naar Nederland en richtte samen met anderen de EMDR Vereniging Nederland op," lees meer.
       
    • De Volkskrant
      Minister Bruins van Medische Zorg wil mondhygiënisten op proef meer bevoegdheden geven[ ..] maar volgens (ACTA, decaan red.) Feilzer zijn er veel grotere problemen waarmee de minister zich zou moeten bezighouden: dat de mondzorg voor volwassen niet verzekerd isen voor een toenemend deel van de bevolking daarom niet meer toegankelijk is, lees meer.
       
    • KASSA!
      Het schap in de supermarkt met suikervrije of suikerarme frisdranken, ‘gezonde’ limonades en diksappen dijt steeds verder uit. Je hebt dus volop keuze als je een verantwoord drankje voor je kinderen zoekt. Je denkt goed bezig te zijn, maar is dat ook zo? ACTA-wetenschapper Henk Brand zocht het uit, lees meer.
       
    • Dental Info
      Het project Gezonde Peutermonden is het ‘Preventieproject van het Jaar 2018’. De prijs werd afgelopen vrijdag uitgereikt tijdens de Landelijke Dag voor de Preventieassistent [...] Het project bestaat uit een 4-jarige studie onder begeleiding van Katarina Jerkovic (hogeschool Utrecht), prof. dr. Cor van Loveren (ACTA en voorzitter van het Adviescollege Preventie Mond- en Tandziekten van het Ivoren Kruis) en prof. dr. Geert van der Heijden (ACTA), lees meer.
       
    • Reformatorisch Dagblad
      Stel je voor dat je in 10 seconden een brandschoon gebit kunt hebben zónder je handen te gebruiken. Dat zou ons dagelijks 3 keer 1 minuut en 50 seconden schelen – op jaarbasis zo’n 33 uur, lees meer.
       
    • Dental Info
      Er wordt al jaren over de taakherschikking gesproken, waarbij mondhygiënisten als experiment een volledig zelfstandige bevoegdheid krijgen voor bepaalde werkzaamheden. Wetenschappers van ACTA geven nu in een brief aan dat dit onwenselijk is als niet aan de voorwaarden wordt voldaan die eerder zijn afgesproken, lees meer.
  • 2017

    • NRC
      Jaap Veerkamp is kindertandarts en was als onderzoeker en opleider verbonden aan het Academisch Centrum Tandheelkunde (ACTA). „Er zijn verschillende typen spenen op de markt, de ene is beter dan de andere, vanuit tandheelkundig oogpunt gezien.” Lees meer.
       
    • De Groene Amsterdammer
      Sharif Tairie behandelt elke zondag mensen die geen tandarts kunnen betalen. Gratis. Hij vindt het zijn plicht. Ooit kreeg hij een kans, nu geeft hij anderen die. Vandaag werkt hij voor het eerst in de nieuwe praktijk, lees meer.
       
    • Folia
      Hoogleraar Han van der Maas heeft medezeggenschapsvereniging De Amsterdamse Academie (DAA) opgericht voor de ondernemingsraadverkiezingen van komend voorjaar. [...] Naast Van der Maas (lid), zitten in het (zelfbenoemde) oprichtingsbestuur van DAA ook Van der Pol (voorzitter), Annemie Ploeger (lid), Cees Kleverlaan (secretaris en ACTA-hoogleraar,red.) en Isabel Smallegange (penningmeester). Van der Pol en Kleverlaan zitten momenteel al in de centrale ondernemingsraad (COR), de laatste als vicevoorzitter, lees meer.
       
    • De morgen
      Op allerlei gezondheidswebsites en forums op internet staan daarom tips om je tanden zelf te bleken. Een daarvan is poetsen met een druppeltje chloor: goedkoop en succes gegarandeerd, zeggen deze bleekhobbyisten. Even checken bij de Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA): hebben ze daar ooit gehoord van dergelijke praktijken? Normale slijtage maakt het tandglazuur dunner en wat doorzichtiger  Nou en of, zegt Joost Roeters, hoogleraar integrale tandheelkunde aan de ACTA: 'Wij maken ons hier grote zorgen over de thuisexperimenten, lees meer.
       
    • De Volkskrant
      Op allerlei gezondheidswebsites en forums op internet staan daarom tips om je tanden zelf te bleken. Een daarvan is poetsen met een druppeltje chloor: goedkoop en succes gegarandeerd, zeggen deze bleekhobbyisten. Even checken bij de Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA): hebben ze daar ooit gehoord van dergelijke praktijken? Normale slijtage maakt het tandglazuur dunner en wat doorzichtiger  Nou en of, zegt Joost Roeters, hoogleraar integrale tandheelkunde aan de ACTA: 'Wij maken ons hier grote zorgen over de thuisexperimenten, lees meer.
       
    • De Specialist, VUmc
      "De afdeling mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie en orale pathologie van VUmc onderzoekt samen met het Boerhaave Medisch Centrum of een elektrische neurostimulator clusterhoofdpijn kan bestrijden. ‘Ik hoor van patiënten dat ze hun leven weer terug hebben gekregen’, vertelt ACTA-hoogleraar Tim Forouzanfar," lees meer.
       
    • BNR Nieuwsradio
      BNR-nieuwsradio interviewde SBT-medewerker Chantal Borsjé over angst voor de tandarts, beluister het interview (fragment te beluisteren tussen 08:30-11:35 minuut).
       
    • Dental Tribune
      Om de mondgezondheid van peuters te verbeteren, start het preventieprogramma Gezonde Peutermonden. Daarvoor gaan mondzorgcoaches meedraaien op het consultatiebureau: de plek waar 95% van de ouders trouw komt tot hun kind 4 jaar oud is. Dental Tribune sprak met Peggy van Spreuwel, docent en gezondheidswetenschapper aan de Hogeschool Utrecht, die op het onderwerp promoveert aan ACTA, lees meer.
       
    • Dentz
      "Wie geld heeft, kan een gezonde mond en een goed functionerend gebit betalen. Wie geen geld heeft, is genoodzaakt voor behandelingen te kiezen die niet de beste zijn, maar de goedkoopste. Of ziet zelfs helemaal van behandeling af [,,]," Dat zegt prof. dr. Albert Feilzer, decaan bij het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam. Lees meer.
        
    • Nederlands Tandartsenblad
      Goede leefomstandigheden voor jeugdigen en een voortdurende aandacht voor goede mondgezondheid zijn van groot belang, stellen [de] onderzoekers, onder wie Stefan Listl, hoogleraar Kwaliteit en veiligheid van mondzorg van het Nijmeegse Radboudumc en Geert van der Heijden, hoogleraar Sociale tandheelkunde aan ACTA, lees meer.
       
    • Volkskrant
      Nederland wordt steeds afhankelijker van buitenlandse tandartsen. En of ze nu uit Tsjechië of Spanje komen, ze werken hier graag. Sinds 1 januari is een taaltoets verplicht voor buitenlandse tandartsen die zich willen registreren in het BIG-register, de databank voor mensen die in de gezondheidszorg werken. 'Een goede drempel', vindt ACTA-hoogleraar Bruers. 'Maar niet hoog genoeg,' lees meer.
       
    • Dental Tribune
      ACTA gaat onderzoek doen naar mondkanker die voortkomt uit leukoplakie. Dat doet het academisch centrum na een onderzoeksgift van stichting ADP. Het onderzoek wordt geleid door prof. dr. Elisabeth Bloemena, verbonden aan VUmc en ACTA, lees meer.
       
    • Folia
      "Tijdens mijn studie hielp ik (Sharif Tairie - oud ACTA-student), red.)  in een tandartsenpraktijk en zag ik regelmatig patiënten met gebitsproblemen, maar zonder geld," lees meer (pag.46).
       
    • Skipr
      Het Academisch Centrum voor Tandheelkunde in Amsterdam (ACTA) heeft op 11 september een nieuwe prekliniek geopend. In de prekliniek, oftewel het ‘skillslab’, kunnen studenten tandheelkunde en mondzorgkunde het behandelen van patiënten oefenen, lees meer.
       
    • Nederlands Tandartsenblad
      ACTA heeft op 11 september haar vernieuwde prekliniek geopend, een van de modernste en grootste van Europa. In de prekliniek staan 198 behandeleenheden met fantoomkoppen waarop studenten tandheelkunde en mondzorgkunde hun vaardigheden kunnen oefenen, lees meer.
       
    • Nederlands Tandartsenblad
      ACTA, de tandheelkundige faculteit in Amsterdam, heeft op 11 september haar vernieuwde prekliniek geopend, een van de modernste en grootste van Europa. In de prekliniek staan 198 behandeleenheden met fantoomkoppen waarop studenten tandheelkunde en mondzorgkunde hun vaardigheden kunnen oefenen, lees meer.
       
    • Algemeen Dagblad
      Het is bijna niet meer voor te stellen, maar in de jaren 70 trok de tandarts alleen een wit jasje aan over zijn normale kloffie. Geen handschoenen, geen mondkapje, geen bril, geen smetteloze Crocs. Gaatjes werden nog gevuld met grijze vullingen. En elektrische tandenborstels bestonden al wel, maar die werden alleen voorgeschreven aan mensen met motorische gebreken. Reden voor 2 mondhygiënisten om het Gouden Boekje Wij gaan naar de tandarts, in 1971 bewerkt door Annie M.G. Schmidt, een opfrisbeurt te geven. ,,Ik zie hem nog wel eens liggen in de wachtkamer van tandartspraktijken, maar hoe leuk ook: hij is écht niet meer van deze tijd”, stellen de mondhygiënisten Yvonne Buunk- Werkhoven en (ACTA-medewerker, red.) Dagmar Else Slot.
       
    • Ad Valvas
      De monden kunnen wel héél ver open en bij een echte patiënt zit het hoofd niet zo flexibel aan de romp. Maar verder kan een oefenruimte voor tandartsen en mondhygiënisten niet dichter bij de realiteit komen dan in de nieuwe prekliniek van ACTA, lees meer.
       
    • Telegraaf/VROUW
      Een stralende witte glimlach, dat willen we natuurlijk allemaal wel. Het internet staat vol met trucjes zoals je tanden poetsen met citroensap en allerlei bleekkits voor thuis. Werkt dit echt? We vroegen het aan Nils van Calcar, tandarts en docent aan Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), lees meer.
       
    • Dentz
      Verspreid over 3 etages staan in totaal 48 stoelen in carrousels van 6. Op deze werkstations werken studenten 2 aan 2. De 1 voert de verrichtingen uit, de ander assisteert, lees meer.
       
    • Dentz
      "Ik wilde in 2016, tijdens mijn opleiding tandheelkunde bij ACTA, graag een project opzetten voor mensen die het moeilijk hebben in Nederland," lees meer.
       
    • Dentz
      Lenneke Vos, 5ejaars student aan ACTA, danste als professioneel balletdanseres bij balletgezelschappen in Stuttgard, Toulouse en Monte Carlo, lees meer.
       
    • Dentz
      "Ik (Alexander Verhelst) zit nu in het eerste jaar van de 3jarige opleiding tot parodontoloog (bij ACTA, red.). Ik vind het een leuk vooruitzicht dat ik straks moeilijkere behandelingen kan doen dan als tandarts-parodontoloog," lees meer.
       
    • Dentz
      Toen Stanley Pradonto in 2015 afstudeerde bij ACTA werd hij geconfronteerd met veel zaken die je als startende tandarts moet regelen, lees meer.
       
    • EenVandaag
      Er is een rel ontstaan tussen Groot-Brittannië en Italië over de effecten van prosecco op je gebit. Aanleiding is een waarschuwing van Britse tandartsen dat prosecco terugtrekkend tandvlees en gaatjes kan veroorzaken. Dat zou te maken hebben met de suiker en het koolzuur in de wijn [..]. Henk Brand, universitair hoofddocent Orale Biochemie bij de ACTA in Amsterdam, legt uit of prosecco slechter voor je tanden is dan andere wijn, beluister de uitzending.
       
    • Nederlands Tandartsenblad
      Waar loopt u in de dagelijkse praktijk tegenaan? En welke tandheelkundige onderwerpen vindt u belangrijk? Voor de Kennisagenda zetten mondzorgprofessionals de belangrijkste onderwerpen voor toekomstig onderzoek op de kaart. Promovenda Puck van der Wouden: “Dit is de kans om de kloof tussen praktijk en wetenschap te verkleinen,” lees meer.
       
    • Nu.nl
      Henk Brand van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) noemt de stelling dat bruisend water slecht is voor de tanden "ongenuanceerd." "In Spa Rood zit enkel koolzuur, wat eigenlijk niet zo heel zuur is", zegt de onderzoeker. "Als je Spa Rood drinkt, zal dat voor een kleine daling van de pH-waarde in de mond zorgen. Maar het speeksel neutraliseert dat vrijwel direct," lees meer.
       
    • Dental Tribune
      Bij veel algemeen practici staat het bekend als een lastig karwei: het behandelen van de technische complicaties die optreden bij implantaten. Schroeven die loslaten of afbreken, het afsplinteren van stukjes porselein van een kroon tot aan breuk van de suprastructuur. Prof. dr. Daniël Wismeijer (ACTA) heeft al veel voorbij zien komen, lees meer.
       
    • NOS
      "Pas als iemand uiteindelijk bij de specialist of tandarts belandt, komt de ontsteking dan aan het licht. Het zou fantastisch zijn als bijvoorbeeld een tandvleesontsteking al kan worden opgespoord voordat daar klachten ontstaan." Ook Floris Bikker, verbonden aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, noemt de gebruikte techniek indrukwekkend. "Als wetenschapper ben ik bijna jaloers op de technologie die ze gebruikt hebben. Dit is heel origineel bedacht", zegt hij. Lees meer.
       
    • NRC
      Tandarts en (oud-ACTA, red.) hoogleraar Michiel Eijkman (78) streed voor fluoride in het drinkwater, gaf voorlichting over tandzorg en schreef onlangs een boek. „Hoe hoger je bent opgeleid, hoe beter je weet wat goed voor je is,” lees meer.
       
    • Consumentenbond Gezondgids
      Elektrische tandenborstels staan meestal ingesteld op 2 minuten poetstijd. Sommige modellen hebben daarnaast een nuttig feedbacksysteem, waarbij bijvoorbeeld een rood lampje oplicht als je te hard poetst. 'Dag in dag uit je tanden poetsen geeft al kleine tandvleesbeschadigingen, maar door ook krachtig te poetsen verergert het probleem,' waarschuwt Fridus van der Weijden, hoogleraar Parodontologie bij Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA).
       
    • Het Parool
      Fobieën, agressie - tandarts Michiel Eijkman (oud-hoogleraar ACTA, red.) zag het allemaal in zijn tandartsstoel. Hij schreef een boek met bizarre verhalen, lees meer.
       
    • TommyCares
      On September 3rd 2017, TommyCares will participate in the Amsterdam City Swim to raise money and awareness for the ALS Foundation. Listen to what living with ALS means for Maurits van Selms (ACTA-scientist). Bekijk het filmpje.
       
    • FAQT
      Het dragen van een piercing in de tong is slecht voor het tandvlees en de tanden. Mensen met een tongpiercing hebben een 4 keer grotere kans op terugtrekkend tandvlees en afgebroken tanden, lees meer.
       
    • Nederlands Dagblad
      Het kan het eerste zijn wat zich bij het ontwaken opdringt: slechte adem. Van jezelf of van degene die naast je ligt. Slechts weinigen ontkomen eraan. Vooral als er de avond tevoren een feestje is geweest, of een etentje met sterk gekruide gerechten. Hoe komt die ‘dode vogel’ in je mond? En minstens even belangrijk: hoe kom je ervan af? Lees meer.
       
    • Radio 538
      We worden allemaal wel eens wakker met een geur uit ons mond waar de vloerbedekking krom van trekt. Maar sommige mensen hebben wel 24 uur per dag last van onaangename geurtjes uit hun giechel. Mondhygiënist Eveline van der Sluijs promoveerde op een proefschrift over de behandeling van een slechte adem en vertelde alles over haar onderzoek in Evers Staat Op. Besluister de uitzending.
       
    • Foodlog
      Een stinkende adem kan mensen in een sociaal isolement brengen. Wat helpt is de tong schrobben met een tandenborstel of een tongschraper en nabewerken met een mondspoelmiddel, zegt mondhygiënist en klinisch epidemioloog Eveline van der Sluis in De Volkskrant, lees meer.
       
    • De Volkskrant
      Het kan het eerste zijn wat zich bij het ontwaken opdringt: slechte adem. Van jezelf of van degene die naast je ligt. Slechts weinigen ontkomen eraan. Vooral als er de avond tevoren een feestje is geweest, of een etentje met sterk gekruide gerechten, lees meer.
       
    • NPORadio1
      Kinderen in de jeugdzorg zouden standaard gescreend moeten worden op een posttraumatische stressstoornis. Door het trauma snel te diagnosticeren én te behandelen, kun je voorkomen dat kinderen hier jarenlang mee doorlopen met alle gevolgen van dien. Dat is de conclusie van een aantal wetenschappers en psychologen. Eén van hen is bij ons te gast, Carlijn de Roos. Zij is als klinisch psycholoog verbonden aan De Bascule, een aan het AMC gelieerd centrum voor jongeren met psychische problemen, lees meer.
       
    • NPORadio1
      Word jij ook weleens wakker met een dood vogeltje in je mond? Of heb je eigenlijk de hele dag last van een onaangename mondgeur? Lees dan vooral verder. De meeste mensen kennen het wel: je wordt fris en fruitig wakker, maar je adem ruikt niet bepaald naar bloemetjes. Een glaasje water doet al wonderen tegen die slechte ochtendadem, concludeert UvA-promovenda Eveline van der Sluijs. Ze liet 50 proefpersonen ‘s ochtends hun mond grondig spoelen of een glas water drinken, en merkte dat hun mondgeur daardoor duidelijk verbeterde, lees meer.
       
    • De Kennis van Nu
      Word jij ook weleens wakker met een dood vogeltje in je mond? Of heb je eigenlijk de hele dag last van een onaangename mondgeur? Lees dan vooral verder. De  meeste mensen kennen het wel: je wordt fris en fruitig wakker, maar je adem ruikt niet bepaald naar bloemetjes. Een glaasje water doet al wonderen tegen die slechte ochtendadem, concludeert UvA-promovenda Eveline van der Sluijs.
       
    • Folia
      Soms is een onderzoeksproces even interessant als de resultaten. ACTA-mondhygiënist en klinisch epidemioloog Eveline van der Sluijs deed onderzoek naar de invloed van een glas water op een slechte ochtendadem en moest daarvoor flink wat proefpersonen besnuffelen – ‘met de neus een-derde in de mond van de patiënt,’ lees meer.
       
    • NOS
      Kinderen die iets traumatisch hebben meegemaakt kunnen met een paar uur therapie al geholpen worden. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en GGZ Rivierduinen naar behandelmethodes als EMDR- en schrijftherapie, lees meer.
       
    • Radio FUNx.nl
      ACTA-mondhygiënist Eveline van der Sluijs vertelt in het radioprogramma Morad & Shay van FUNx.nl over de invloed van een glas water op een slechte ochtendadem. Beluister het programma.
       
    • NOS Jeugdjournaal
      Een ongeluk, geweld of iemand die plotseling overlijdt. Als je zoiets naars meemaakt, kun je daar vaak lange tijd veel last van hebben. Een psycholoog kan je dan helpen. Uit een groot onderzoek blijkt nu dat dat ook helemaal niet lang hoeft te duren. EMDR-therapie blijkt bijvoorbeeld erg goed en snel te werken, lees meer.
       
    • RTL4
      Kinderen en jongeren met een post-traumatische stressstoornis (PTSS) kunnen met de juiste hulp, zoals EMDR of schrijftherapie, in een paar uur tijd succesvol behandeld worden. Ook de 16-jarige Laura kreeg na een mishandeling EMDR. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en GGZ Rivierduinen, lees meer.
       
    • Het Parool
      Het lichaam heeft zo zijn onhebbelijkheden, en een stinkadem bij ochtendgloren is een beruchte in die categorie. Het riekt in gradaties en in geurtonen. ACTA-promovenda Eveline van der Sluijs vertelt in het Parool over haar onderzoek naar mondgeur.
       
    • Trouw
      Psychologe Carlijn de Roos van de Universiteit van Amsterdam (ACTA, red.) volgde ruim 100 kinderen die na bijvoorbeeld een verkeersongeval of verkrachting veel posttraumatische stress vertoonden. Ruim 1 op de 3 kinderen volgde een vorm van cognitieve gedragstherapie waarbij het trauma moet worden getekend of opgeschreven, de zogeheten schrijftherapie, lees meer.
       
    • Nederlands Tandartsenblad
      Voor een slechte ochtendadem bestaat een goedkope en eenvoudige remedie: water drinken of er simpelweg mee spoelen. Dat concludeert Eveline van der Sluijs in haar proefschrift Prevention and therapy of periodontal diseases and oral malodour, lees meer.
       
    • News Medical LifeScience
      Children and adolescents with posttraumatic stress syndrome (PTSD) can be successfully treated with only a few hours of EMDR or cognitive behavioral writing therapy (CBWT). This is the finding of a new research paper by the University of Amsterdam (UvA) and GGZ Rivierduinen (Trauma Center for Children and Youth). The paper was published on Thursday, 29 June in the Journal of Child Psychology and Psychiatry, lees meer.
       
    • De Volkskrant
      Kinderen in de jeugdzorg moeten standaard worden onderzocht op een posttraumatische stressstoornis. Dat stellen wetenschappers en psychologen tegenover de Volkskrant. Nu gebeurt dat niet. Daardoor modderen kinderen soms lang door en ontwikkelen ze allerlei gedragsproblemen. Dit is onnodig, aldus psychologen, omdat PTSS goed behandeld kan worden, lees meer.
       
    • Het Parool
      Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is gebleken dat kinderen en jongeren met een post-traumatische stressstoornis (PTSS) in een paar uur tijd met de juiste therapie succesvol geholpen kunnen worden, lees meer.
       
    • Nu.nl
      Kinderen en jongeren met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) kunnen met slechts een paar uur therapie, zoals EMDR of schrijftherapie, succesvol worden behandeld. Dat zeggen de Universiteit van Amsterdam (UvA) en GGZ Rivierduinen donderdag na onderzoek, dat gepubliceerd is in het Journal of Child Psychology and Psychiatry, lees meer.
       
    • NPO5
      Michiel Eijkman is oud-hoogleraar in de Sociale Tandheelkunde (ACTA, red.) en heeft jarenlang gewerkt als tandarts. Wat nou als je een angst hebt om naar de tandarts te gaan? We vroegen het aan hem, lees meer.
       
    • Het Parool
      Uit onderzoek van HVO-Querido blijkt dat 2/3e van de ex-daklozen niet naar de tandarts gaat. Sommigen hebben al 20 jaar niet in een tandartsstoel gezeten. Ex-daklozen met psychosociale problemen vielen in het verleden buiten de boot als zij een tandarts nodig hadden, lees meer.
       
    • Omroep Max
      Vanaf  23 mei jl. zendt omroep MAX de televisieserie Gezond Verstand uit. Hierin bieden kandidaten huismiddeltjes aan tegen allerhande kwalen en problemen. De huis-, tuin- en keukenmiddeltjes worden door een artsenpanel beoordeeld en voorgelegd aan een wetenschappelijke test. 27 juni gaat de uitzending over mondgeur (halitose). ACTA-wetenschapper dr. Marja Laine (Parodontologie) vergelijkt de huismiddeltjes met wetenschappelijk onderbouwde remedies, bekijk de uitzendingen.
       
    • Mijn gezondheidsgids
      Een slechte adem in de ochtend is een vervelend, maar veelvoorkomend probleem. Reden voor ACTA-mondhygiënist en klinisch epidemioloog Eveline van der Sluijs om dit fenomeen te onderzoeken. En wat blijkt? “Voor ‘een dood vogeltje in je mond’, zoals het in de volksmond heet, bestaat een goedkope en eenvoudige remedie: een glas water drinken of simpelweg spoelen”, zegt Van der Sluijs, lees meer.
       
    • NT
      Voor een slechte ochtendadem bestaat een goedkope en eenvoudige remedie: een glas water drinken of simpelweg spoelen. Dat concludeert Eveline van der Sluijs op basis van haar proefschrift Prevention and therapy of periodontal diseases and oral malodour, lees meer.
       
    • Nationale Zorggids
      Sinds kort kunnen ouders en kinderen terecht bij een mondzorgcoach wanneer zij een afspraak maken bij het consultatiebureau. Het idee erachter is dat peuters zo hun tanden leren poetsen en ouders het belang zien van een bezoekje aan de tandarts. Dat ouders niet enkel denken dat het melkgebit slechts tijdelijk is. Dat meldt de Volkskrant, lees meer.
       
    • De Volkskrant
      Een speciale mondzorgcoach bij het consultatiebureau klinkt misschien gek, maar het is hard nodig, vinden specialisten. 'Het komt voor dat een heel melkgebit maar wordt getrokken.' (Sinds dit voorjaar worden mondzorgcoaches op een aantal consultatiebureaus ingezet ter verbetering van de mondzorg voor peuters. De Hogeschool Utrecht en het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) van de UvA en de VU gaan onderzoek doen naar de effectiviteit van dit initiatief, red.) lees meer.
       
    • NT
      Patiënten met een gebitsprothese ervaren vaak dat deze te los zit, waardoor kauwen, praten en lachen moeilijk is. Deze patiënten kunnen gebruik maken van een methode waarbij de prothese met 4 Mini Dental Implants (MDI’s) door middel van drukknoppen bevestigd worden. Dit zou net zo goed werken als de huidige methode waarbij er 2 implantaten worden gebruikt. Dat concludeert ACTA-promovendus Kostas Zygogiannis, die een behandelmethode onderzocht voor edentate patiënten, lees meer.
       
    • Folia
      Voormalig hoogleraar Sociale Tandheelkunde Michiel Eijkman schreef een boek over wat hij allemaal tegenkwam in de tandartskamer. Van mensen die zich uitstorten over hun liefdesleven tot patiënten die denken dat ze een radio in hun gebit hebben, lees meer.
       
    • IC-Digest
      Dutch Fellow and Benelux Vice-Regent Elinor Bouvy dedicated her professional career to the treatment of patients in need of ‘Special Care Dentistry’. Her path intersected with patients suffering from an extremely rare disease: Fibrodysplasia Ossificans Progressiva (FOP), marking the start of a passionate involvement that has brought her to her current role as President of the Dutch FOP Foundation. In order to help raise awareness of this disease and its dental implications, Walter van Driel, Frans Kroon and Merryn Jongkees visited Elinor and two of her colleagues, Emeritus Professor Coen Netelenbos, MD, PhD, Department of Endocrinology, Amsterdam Free University (VUmc), and Dr Teun J. de Vries, Associate Professor of Periodontology, Academic Center for Dentistry Amsterdam (ACTA), to find out more about this ultra-rare disease and the valuable clues it is giving us to the hidden complexities of bone biology, lees meer.
       
    • Qmusic
      ACTA-wetenschapper dr. Fridus van der Weijden praat in het radioprogramma van Menno Barreveld over zijn onderzoek naar whiteningtandpasta's. Die blijken wel te helpen tegen witte tanden, anders dan de consumentenbond onlangs suggereerde, zie ook
       
    • Algemeen Dagblad
      Naast de 'normale' fluoride tandpasta's verschijnen er steeds meer whitening varianten op de markt. Onderzoekers van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam stellen dat deze tandpasta’s daadwerkelijk zorgen voor een wittere glimlach,De basiskleur van de tand wordt misschien niet witter, maar de oppervlakkige verkleuring die bijvoorbeeld ontstaat door het drinken van koffie, thee of rode wijn vermindert door deze tandpasta wel'', aldus ACTA-onderzoeker Fridus van der Weijden. lees meer.
       
    • MOVIR
      Tandarts Marjan van Diemen wilde graag weer terug naar de praktijk, nadat ze langdurig arbeidsongeschikt was geweest. Ze wist echter niet of ze het vak nog kon uitvoeren en of ze weer patiënten zou durven behandelen. Dankzij ontwikkelingen op het gebied van Virtual Reality keerde ze toch weer terug in de praktijk. Bij ACTA deed mevrouw Van Diemen met behulp van de Simodont op een veilige en realistische manier weer ervaring op. Zo kreeg ze ondanks haar lange afwezigheid weer het zelfvertrouwen om haar werk als tandarts weer op te pakken, lees meer.
       
    • NRC
      Terwijl de ene tandarts weigert aan een gezond gebit te sleutelen, gaat de andere zonder al te veel problemen akkoord met het creëren van een ‘Hollywood-smile’. Joost Roeters, hoogleraar integrale tandheelkunde bij het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), noemt die ontwikkeling „kwalijk”. „Er wordt niet alleen een oplossing aangeboden voor een door de patiënt ervaren probleem, maar in sommige gevallen een probleem aangepraat en behoefte gekweekt.” Hij haalt de online-lachanalyses erbij, waarbij elke lach in de ‘perfecte’ mal wordt gegoten. „Perfectie is saaiheid,” lees meer.
       
    • Consumentenbond
      Is het nodig water in te slikken na het tandenpoetsen, zodat de tandpasta goed kan intrekken? ACTA-wetenschapper Guus van Strijp geeft antwoord: "Tandpasta met fluoride biedt de beste preventie van gaatjes. Door hiermee te poetsen wordt het glazuur het best beschermd. Er werd eerst gedacht dat het inslikken van fluride de inbouw ervan in het glazuur tijdens de aanleg van melk- en volwassen tanden zou bevorderen. Dit effect blijkt echter klein en niet zo effectief als de lokale werking van fluoride tijdens het tandenpoetsen. Het gebruik van fluoridetabletjes is dan ook uit het Advies van Cariëspreventie van het Ivoren Kruis verdwenen. Er is wel enig bewijs dat het naspoelen van de tandpastaresten met een slok water gedurende 1 minuut kan leiden tot minder gaatjes, áls je het mengsel uitspuugt na die minuut. 
       
    • Nederlands Tandartsenblad
      Mensen met een mondpiercing hebben een groter risico op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies dan mensen zonder mondpiercing. Dit concludeert mondhygiënist Nienke Hennequin-Hoenderdos op basis van haar onderzoek Prevention of gingival trauma – oral hygiene devices and oral piercings, lees meer.
       
    • Nederlands Tandartsenblad
      De universiteit van Umea in Zweden heeft prof. dr. Frank Lobbezoo de Thuréus prijs 2017 toegekend voor zijn werk als wetenschapper en 'lecturer'. "Lobbezoo is een internationaal erkende autoriteit op zijn vakgebied Orale Kinesiologie met een enorm internationaal netwerk en een flinke staat van dienst met zo'n 300 gepubliceerde wetenschappelijke artikelen, lees meer.
       
    • Omroep West
      ACTA-hoogleraar met emeritaat Michiel Eijkman vertelt bij Omroep West over zijn boek: Tanden en Misverstanden. Beluister de uitzending (start bij 00:19:30)
       
    • NOS
      Patiënten die ongevraagd hun bizarre geschiedenis oplepelen, hem zo hard knuffelen dat hij er 4 gebroken ribben aan overhoudt, of hem herkennen als de zoon van zijn vader die hen het leven heeft gered: Michiel Eijkman heeft het in zijn carrière als tandarts allemaal meegemaakt. In zijn boek Tanden en Misverstanden schrijft hij hierover, maar ook over zijn eigen verleden. Hij vertelt erover in NOS-Met Het Oog Op Morgen, beluister de uitzending.
       
    • Nieuws.nl
      Terwijl de meeste Nederlanders met gezonde tegenzin elk jaar voor controle naar de tandarts gaan, lopen er rond de 700.000 mensen rond die doodsangsten uitslaan om in de tandartsstoel te liggen. Oud hoogleraar in de Sociale Tandheelkunde Michiel Eijkman weet hier alles van, lees meer.
       
    • Folia
      Redactieassistent Stephanie Gude heeft een piercing haar lip en maakt zich zorgen over de schade aan haar gebit. Uit het proefschrift van Acta-promovendus en mondhygiënist Nienke Hoenderdos blijkt namelijk dat zo'n stukje metaal in je mond allerlei problemen kan opleveren. Hoenderdos inspecteert Stephanie's mond en haar advies is niet mals, lees meer.
       
    • Dental Info
      Mensen met een mondpiercing hebben een groter risico op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies dan mensen zonder. Dit blijkt uit onderzoek van mondhygiënist Nienke Hennequin-Hoenderdos. Ze promoveert op 24 mei 2017 aan de Universiteit van Amsterdam, lees meer
       
    • LOOP
      Een mondpiercing geeft extra kans op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies. Mondhygiënist Nienke Hennequin-Hoenderdos promoveert op 24 mei aan de Universiteit van Amsterdam op deze bevinding, lees meer.
       
    • Leeuwarder Courant
      Een mondpiercing geeft extra kans op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies. Mondhygiënist Nienke Hennequin-Hoenderdos promoveert op 24 mei aan de Universiteit van Amsterdam op deze bevinding.
       
    • Noord-Hollands Dagblad
      Een mondpiercing geeft extra kans op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies. Mondhygiënist Nienke Hennequin-Hoenderdos promoveert op 24 mei aan de Universiteit van Amsterdam op deze bevinding.
       
    • Zorgnieuws
      Mensen met een mondpiercing hebben een groter risico op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies dan mensen zonder mondpiercing. Dit concludeert mondhygiënist Nienke Hennequin-Hoenderdos op basis van haar onderzoek. Ze promoveert op 24 mei 2017 aan de Universiteit van Amsterdam, lees meer.
       
    • Welingelichte kringen
      Een mondpiercing geeft extra kans op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies. Mondhygiënist Nienke Hennequin-Hoenderdos promoveert op 24 mei aan de Universiteit van Amsterdam op deze bevinding, lees meer.
       
    • NOS
      Een ringetje in de lip of staafje in de tong, ongeveer 5 procent van de jongeren in Nederland loopt er mee rond. Dat die mondpiercings je gebit kunnen beschadigen was al langer duidelijk, maar inmiddels zijn ook de precieze risico's bekend, lees meer.
       
    • Nederlands Dagblad
      Een mondpiercing geeft extra kans op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies. Mondhygiënist Nienke Hennequin-Hoenderdos promoveert op 24 mei aan de Universiteit van Amsterdam op deze bevinding, lees meer
       
    • The Post online
      Een mondpiercing geeft extra kans op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies. Mondhygiënist Nienke Hennequin-Hoenderdos promoveert op 24 mei aan de Universiteit van Amsterdam op deze bevinding, lees meer.
       
    • Reformatorisch Dagblad
      Een mondpiercing geeft extra kans op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies. Mondhygiënist Nienke Hennequin-Hoenderdos promoveert op 24 mei aan de Universiteit van Amsterdam op deze bevinding, lees meer.
       
    • Blik op Nieuws
      Heb je ook nog een mondpiercing op je bucketlist staan? Dan is het misschien maar beter om deze te schrappen omdat uit recent onderzoek is gebleken dat deze niet bevorderlijk is voor je mondgezondheid. Mensen met een mondpiercing hebben een groter risico op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies dan mensen zonder mondpiercing. Dit concludeert mondhygiënist Nienke Hennequin-Hoenderdos op basis van haar onderzoek. Ze promoveert op 24 mei 2017 aan de Universiteit van Amsterdam, lees meer.
       
    • Nieuws.nl
      Een mondpiercing geeft extra kans op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies. Mondhygiënist Nienke Hennequin-Hoenderdos promoveert op 24 mei aan de Universiteit van Amsterdam op deze bevinding, lees meer.
       
    • NINA
      Een mondpiercing geeft extra kans op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies. De Nederlandse mondhygiënist Nienke Hennequin-Hoenderdos promoveert op 24 mei aan de Universiteit van Amsterdam op deze bevinding, lees meer.
       
    • NVM Mondhygiënisten
      Met een mondpiercing heb je een groter risico op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand en kies dan mensen zonder mondpiercing. Dit concludeert mondhygiënist en oud NVM-bestuurslid Nienke Hennequin-Hoenderdos in haar onderzoek. Ze promoveert op 24 mei 2017 aan de Universiteit van Amsterdam, lees meer.
       
    • RADAR
      Een mondpiercing geeft extra kans op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies. Mondhygiënist Nienke Hennequin-Hoenderdos promoveert op 24 mei aan de Universiteit van Amsterdam op deze bevinding, lees meer.
       
    • Mijn gezondheidsgids
      Mensen met een mondpiercing hebben een groter risico op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies dan mensen zonder mondpiercing. Dit concludeert mondhygiënist Nienke Hennequin-Hoenderdos op basis van haar onderzoek. Ze promoveert op 24 mei 2017 aan de Universiteit van Amsterdam, lees meer.
       
    • KASSA
      Een mondpiercing geeft extra kans op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies. Mondhygiënist Nienke Hennequin-Hoenderdos promoveert op 24 mei aan de Universiteit van Amsterdam op deze bevinding, lees meer.
       
    • FOK Nieuws
      Een mondpiercing geeft extra kans op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies. Mondhygiënist Nienke Hennequin-Hoenderdos promoveert op 24 mei aan de Universiteit van Amsterdam op deze bevinding, lees meer.
       
    • Nieuwskoerier
      Een mondpiercing geeft extra kans op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies. Mondhygiënist Nienke Hennequin-Hoenderdos promoveert op 24 mei aan de Universiteit van Amsterdam op deze bevinding, lees meer.
       
    • Medical facts
      Mensen met een mondpiercing hebben een groter risico op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies dan mensen zonder mondpiercing. Dit concludeert mondhygiënist Nienke Hennequin-Hoenderdos op basis van haar onderzoek. Ze promoveert op 24 mei 2017 aan de Universiteit van Amsterdam, lees meer.
       
    • Folia
      Terugtrekkend tandvlees, een opgezwollen tong, gebroken kiezen en infecties. Zomaar wat dingen die je kunt krijgen als je een piercing in je mond neemt. Mondhygiënist en onderzoeker Nienke Hennequin-Hoenderdos heeft een duidelijke boodschap voor jongeren die een stukje metaal in hun mond willen, lees meer.
       
    • De Telegraaf
      Een mondpiercing geeft extra kans op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies. Mondhygiënist Nienke Hennequin-Hoenderdos promoveert op 24 mei aan de Universiteit van Amsterdam op deze bevinding, lees meer.
       
    • RTL Nieuws
      Tandartsen zijn verslaafd aan de boor, zegt tandarts Jo Frencken over zijn collega's. Hij bedacht een succesvolle en minder pijnlijke manier om een gaatje in tand of kies te vullen. Maar tot zijn spijt is die methode nog altijd niet de eerste keus in Nederland. Hoogleraar Cor van Loveren van ACTA (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam) is ook positief over de methode van zijn collega, zegt hij tegen RTL Nieuws. Hij noemt het een zinvolle uitbreiding van de mogelijkheden om gaatjes te behandelen, maar dan vooral voor het kindergebit. Voor een volwassen gebit is het resultaat op de lange termijn nog onduidelijk, zegt hij, lees meer.
       
    • AVROTROS Radar Radio
      Stralend witte tanden, wie wil dat nou niet? Voor nog geen 13 euro kan je bij de drogist een soort viltstift kopen waarmee je direct witte tanden krijgt. Waar voor je geld of toch niet zo'n blinkend product als gedacht? We bellen ook even met Nils van Calcar. Hij is tandarts en docent aan het Academisch Centrum Tandheelkunde in Amsterdam. Van Calcar legt uit dat dit product werkt alsof je als het ware een laagje Tipp-Ex op je tanden smeert. "Het gaat hier om een puur optisch effect, de tandkleur zal altijd hetzelfde blijven. Het is van tijdelijke aard en zal door eten, drinken en tandenpoetsen er weer vanaf gaan." Lees meer.
       
    • Reformatorisch Dagblad
      Parodontitis is het eindstadium van een proces. Een proces dat begint met ontsteking van het tandvlees, vertelt parodontoloog dr. Wijnand Teeuw, hoofd van de kliniek voor parodontologie van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Als tandvlees gaat bloeden bij het poetsen, flossen of tandenragen, is dat geen goed teken. „Het tandvlees is dan ontstoken. We noemen dat gingivitis. Het is met de juiste mondhygiëne, het verwijderen van tandplak en tandsteen, door de tandarts of mondhygiënist goed te behandelen,” lees meer.
       
    • Dentz
      Extreme angst voor de tandarts hangt vrijwel altijd samen met een nare ervaring. Tandarts-angstbegeleider Caroline van Houten (oud ACTA-promovenda, red.) pleit er dan ook voor om bij erg angstige patiënten eerst een traumabehandeling uit te laten voeren door een psycholoog, om de nare herinneringen aan te pakken, lees meer.
       
    • Plusonline
      Ook als je nog nooit een wortelkanaal-behandeling hebt gehad, weet je één ding zeker: het doet pijn. Is die angst gegrond? Gespecialiseerd tandarts Jan Warnsinck, universitair docent endodontologie aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, geeft antwoord, lees meer.
       
    • Margriet
      Joy (48): “Mijn tandarts zegt dat ik een wortelkanaalbehandeling moet ondergaan omdat ik een ontsteking heb aan mijn kies. Maar ik heb helemaal geen pijn. Klopt dat wel?” Tandarts-endodontoloog Jan Warnsinck (ACTA, red.): “Dat kan heel goed. Een ontstoken en geïnfecteerde tand of kies kan klachten geven, zoals gevoeligheid bij het drinken van koude of warme dranken, last met kauwen of een constante, kloppende pijn, maar dat hoeft niet, lees meer.
       
    • Trouw
      Sinds de tandheelkunde in 2006 uit het basispakket is gehaald, moeten volwassenen de kosten voor de tandheelkundige zorg volledig zelf dragen. Albert Feilzer, decaan van ACTA, de gezamenlijke tandheelkundige opleiding van de UvA en de VU, pleit voor een terugkeer van mondzorg in het basispakket, lees meer.
       
    • Nederlands Tandartsenblad
      Rein Kuitert, universitair hoofddocent ACTA, heeft op 23 maart het erelidmaatschap van de Nederlandse Vereniging van Orthodontisten gekregen, lees meer.
       
    • EOS
      Je mond zit boordevol bacteriën. In een gezonde mond houden speeksel en goede bacteriën de slechte onder controle. Je kan er zelf voor zorgen dat de slechte niet de overhand krijgen. ACTA-hoogleraren prof. dr. Wim Crielaard en prof. dr. Bart Keijser vertellen in wetenschapsmagazine EOS over de gezonde mond, lees meer.
       
    • Zorg.nu
      Je kunt je tanden elektrisch poetsen of met de hand. Welke van deze 2 manieren is beter? En hoe vaak moet je een tandenborstel vervangen? Zorg.nu vroeg het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) en de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Tandheelkunde (KNMT) om antwoorden, lees meer.
       
    • Dental Info
      ACTA staat op de 8e plaats in de lijst van 50 beste tandheelkunde opleidingen in de wereld. Het is de 1e keer dat de tandheelkunde opleiding uit Amsterdam in de lijst is vermeld. KU Leuven staat vermeld op de 9e plaats, lees meer.
       
    • Dental Info
      Bij parodontitis lopen het kaakbot en de bindweefselvezels veel schade op. Daarnaast zou de ziekte nog wel eens een effect kunnen hebben op diabetes mellitus en hart- en vaatziekten. Voor zijn promotieonderzoek onderzocht Wijnand Teeuw (ACTA, red.) de relatie tussen parodontitis, diabetes mellitus en hart- en vaatziekten, lees meer.
       
    • Folia
      Een slechte conditie van het tandvlees kan een signaal zijn voor een lichamelijke ziekte, zo blijkt uit onderzoek van ACTA-promovendus Wijnand Teeuw die er vandaag op promoveert. Parodontitis (ernstige tandvleesontsteking) kan volgens hem wijzen op diabetes, lees meer.
       
    • NRC
      Mensen met een tandvlees- en kaakbotontsteking hebben veel vaker – zonder het zelf te weten – diabetes type 2 dan mensen met gezond tandvlees. Tandartsen kunnen dus een belangrijke rol spelen bij de vroege opsporing van diabetes type 2. Dat laat de Amsterdamse tandarts Wijnand Teeuw (ACTA, red.) zien in zijn proefschrift waarop hij vrijdag promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam, lees meer.
       
    • Ad Valvas
      ACTA staat op de 8e plek in de lijst van 50 beste opleidingen tandheelkunde ter wereld. Deze hoge notering is extra bijzonder, omdat ACTA dit jaar voor het eerst in de lijst is opgenomen, lees meer
       
    • Ad Valvas
      Diabetologen, cardiologen en huisartsen moeten hun patiënten door een tandarts laten screenen op parodontitis. Dit adviseert tandarts-parodontoloog Wijnand Teeuw in zijn proefschrift Periodontitis, Diabetes Mellitus, Cardiovascular disease – A Bermuda Triangle, waarop hij op 10 maart promoveerde aan ACTA, lees meer.
       
    • Ad Valvas
      Vaak kun je gezondheidsproblemen zelfs al in de mond zien voordat mensen andere medische klachten krijgen. “Daarom trainen we studenten binnen het nieuwe curriculum op het herkennen van medische problemen”, vertelt ACTA-hoogleraar orale geneeskunde Fred Rozema, lees meer.
       
    • Nu.nl
      Een slechte conditie van het tandvlees zou kunnen wijzen op een lichamelijke ziekte. Zo zou parodontitis (ernstige tandvleesontsteking) een bewijs kunnen zijn van diabetes mellitus (suikerziekte). Tandartsen zouden zich hier beter bewust van moeten zijn, zodat zij een rol kunnen spelen in het signaleren van diabetes. Dat stelt onderzoeker Wijnand Teeuw op basis van zijn promotieonderzoek, dat hij deed voor het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, lees meer.
       
    • Nederlands Tandartsenblad
      Diabetologen, cardiologen en huisartsen moeten hun patiënten door een tandarts laten screenen op parodontitis. Dit adviseert tandarts-parodontoloog Wijnand Teeuw in zijn proefschrift Periodontitis, Diabetes Mellitus, Cardiovascular disease – A Bermuda Triangle, waarop hij op 10 maart promoveert aan ACTA, lees meer.
       
    • Nederlands Tandartsenblad
      Op 1 maart hield Egija Zaura haar oratie als hoogleraar Orale Microbiële Ecologie aan ACTA. De titel: Symbiosis. Volgens de van oorsprong Letse tandarts-onderzoeker is de symbiose tussen mens en micro-organismen van belang voor de mondgezondheid en algehele gezondheid, lees meer.
       
    • The New York Times
      Should you get tested for diabetes at the dentist’s office? Periodontitis, a chronic gum infection characterized by swollen, tender or receding gums, can be an early warning sign of Type 2 diabetes, and dental offices could be an ideal place to screen for it, said Wijnand J. Teeuw (ACTA, red.), the first author of a new study of 313 middle-aged patients who visited a dental clinic in Amsterdam, lees meer.
       
    • Nederlands Tandartsenblad
      Voormalig ACTA-promovenda Caroline van Houtem is tandarts-angstbegeleiding bij CBT Alkmaar en werkt daarnaast als onderzoeker bij TNO in Leiden: "Tandartsangst is een serieuze psychische aandoening," lees meer.
       
    • Het Parool
      Op de VU zijn er 4 opleidingen met een numerus fixus: geneeskunde (zoals overal het geval is), criminologie, international business administration en tandheelkunde. Op de UvA gaat het om biomedische wetenschappen, psychobiologie en geneeskunde en tandheelkunde, lees meer.
       
    • Nederlands Tandartsenblad
      Er zijn 5 verschillende ecotypes in de mond te onderscheiden. Dit hebben wetenschappers van ACTA vastgesteld nadat ze het ecosysteem van de mond van gezonde jongvolwassenen in kaart hadden gebracht, lees meer.
       
    • Dental Info
      Ontwikkelingen in de esthetische tandheelkunde hebben geleid tot betere resultaten, maar ook tot hogere verwachtingen van onze patiënten. Paul de Kok (ACTA, red.) liet zien hoe digitale fotografie en Smile Design helpen om het esthetisch behandelplan vooraf inzichtelijker maken, lees meer.
       
    • RADAR
      ACTA-hoogleraar Cor van Loveren sprak in het televisieprogramma RADAR over whitening tandpasta's. Maken ze tanden ook echt witter? Bekijk de uitzending (ACTA, na 40 seconden).
       
    • Dental Tribune
      In de mond is een groot aantal micro-organismen aanwezig die infecties kunnen veroorzaken. Speeksel voorkomt op verschillende manieren dat bacteriën in onze mond direct of indirect schade aanrichten, zo ontdekte ACTA-promovenda Sabrina Gunput, lees meer.
       
    • Dental Tribune
      De samenstelling van het speeksel van vrouwen is anders dan dat van mannen. Dit stelt Andrei Prodan (ACTA) in zijn proefschrift. Het speeksel van vrouwen heeft een lagere pH-waarde en minder buffercapaciteit; 2 eigenschappen die van belang zijn voor de bescherming tegen cariës, lees meer.
       
    • De Volkskrant
      Tandplak. De meeste mensen poetsen trouwhartig 2- tot 3maal daags om het kwijt te raken, maar microbioloog Marleen Janus van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam kan er geen genoeg van krijgen. De afgelopen jaren deed ze onderzoek naar het kweken van tandplak in het lab. Haar onderzoek werd besproken in de rubriek Uit de Vergetelheid van de Volkskrant.
       
    • Libelle
      "Een gezond en wit gebit, dat willen we allemaal. Volgens veel beautywebsites en vloggers kun je het bereiken door zwarte – ja, ZWARTE – tandpasta te gebruiken. Libelle’s Elselien nam de proef op de som en poetste 3 weken lang met dit zwarte goedje," Ze sprak met ACTA-wetenschapper Dagmar Else Slot over deze nieuwe tandpasta, lees meer.
       
    • NOS
      "Professor Ad de Jongh (ACTA, red.) haalde de EMDR-therapie begin jaren '90 uit de VS naar Nederland. 'EMDR heeft afgelopen jaren een grote ontwikkeling meegemaakt, want voorheen werd EMDR vooral toegepast bij traumatische stressstoornis. Nu blijkt dat deze therapievorm ook goed ingezet kan worden bij andere klachten zoals fobieën, rouwreacties en eetstoornissen omdat die ook het gevolg kunnen zijn van traumatische herinneringen. Als we die herinneringen nu met EMDR behandelen worden de klachten minder," lees meer.
       
    • De Volkskrant
      Na het poetsen spoelen met mondwater, om de bacteriën écht uit alle hoeken van uw gebit te verbannen: goed idee? Sommige verleners van tandheelkundige zorg aarzelen het aan te raden, vanwege een vermeende link met mondkanker. Boosdoener zou de alcohol zijn die vaak als oplos- en conserveringsmiddel is toegevoegd. Maar volgens mondhygiënist en onderzoeker Dagmar Else Slot (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam) is dat gerucht allang wetenschappelijk ontkracht, lees meer.
       
    • Dental Tribune
      De behandeling van tandletsel hoort thuis bij de tandarts algemeen practicus. Dat vindt niet alleen de KNMT, het is ook de opvatting en vurige wens van Jacques Baart, tandarts en kaakchirurg aan het VUmc (en ACTA, red.) in Amsterdam, lees meer.
       
    • Dental Info
      Het speeksel van vrouwen is op een andere manier samengesteld dan dat van mannen, aldus Andrei Prodan (ACTA, red.) in zijn proefschrift. Hij lichtte tijdens zijn promotie op 17 januari toe dat het speeksel van vrouwen een lagere pH-waarde en minder buffercapaciteit heeft dan dat van mannen, lees meer.
       
    • Dental Info
      Vorig jaar heeft tandarts Sharif Tairie het project Dentist for Humanity opgestart dat daklozen en mensen die niet de mogelijkheid hebben om naar de tandarts te gaan, de benodigde mondzorg biedt, lees meer

ACTA in de media 2010 - 2016

  • 2016

    • Het Parool
      Het gebit van de prefluoridegeneratie loopt tegen zijn grens aan: wordt het een lapmiddel, een kunstgebit of een grote opknapbeurt. Mee met de restauratief tandarts. ACTA-tandartsdocent drs. Paul de Kok vertelt erover in het Parool, lees meer.
       
    • Trouw
      De tandarts maakt een bitje tegen tandenknarsen. Zoiets ligt ook bij de drogist in het schap, maar dan veel goedkoper. Wat te doen? ACTA-hoogleraar Frank Lobbezoo geeft advies, lees meer (betaald inloggen).
        
    • Volkskrant
      'Wat de ene poetser als aangenaam ervaart, kan bij de ander mondirritatie veroorzaken. Dé ideale tandpasta bestaat niet. Het enige bestanddeel dat tandpasta voor de mondgezondheid moet bevatten is fluoride. Fluoride voorkomt gaatjes en kan beginnende gaatjes herstellen. Het heeft ook een antibacteriële werking, waardoor het een gunstig effect heeft op ontstoken tandvlees." zegt ACTA-onderzoeker Sonja Sälzer in de Volkskrant, lees meer.
        
    • Dental Tribune
      Met een bevolkingsonderzoek kan parodontitis vroeger vastgesteld worden. Dat is belangrijk, vertelde prof. dr. Fridus van der Weijden, bijzonder hoogleraar Preventie en Therapie van Parodontale Infecties aan ACTA, op persoonlijke titel aan De Telegraaf. “Hoe dieper de ruimte tussen tandpocket en tandvlees, hoe ernstiger de ontsteking. Eigenlijk ben je dán al te laat of aan de late kant. Je zou een ontstekingsproces eerder willen kunnen vaststellen,” lees meer.
        
    • Dentz
      Op vrijdag 21 oktober vond een bijzondere reünie plaats op ACTA. Maar liefst 75 tandartsen die in de jaren 1968, 1969 en 1970 begonnen met hun studie Tandheelkunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, ontmoetten elkaar weer na vele jaren, lees meer (pag. 19).
        
    • Dentista
      "De nieuwe zij-instroom bij ACTA vanuit de opleiding Mondzorgkunde bood daarvoor uitkomst. Maar werd wegens omstandigheden binnen ACTA dat jaar niet aangeboden. Daarop ben ik een jaar gaan werken als mondhygiënist. In september van dit jaar is Dyar dan eindelijk toegelaten tot de opleiding tandheelkunde en is hij ingestroomd in het 2e jaar." Een interview met ACTA-student Diyar Kamal in Dentista. Lees meer.
       
    • Dentista
      "Marika en Flore komen elkaar tegen op de 3jarige postacademische opleiding Endodontologie aan ACTA. Tijdens dit intensieve programma werken ze samen in een kleine ruimte en leren elkaar zo goed kennen." Endo-tandartsen Marilka Elst en Flore Heiligers-Teeuwen vertellen over hun ervaringen met de opleiding Endodontologie in Dentista  Lees meer.
        
    • Dentista
      "Toen ik jaren geleden nog een keer ging kijken op ACTA, vertelde Paul Wesselink me dat erin de endo-opleiding inmiddels veel onder de microscoop wordt gewerkt," vertelt endo-tandarts Rob Kroese in Dentista. Lees meer.
       
    • Dentz
      Tandarts (en oud-ACTA student, red.) Sharif Tairie (25), student Geneeskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam, vindt 1 dag werken in een Utrechtse partijk genoeg als het om geld verdienen gaat. De Nederlander van Afghaanse afkomst wil zich de rest van de tijd vrijwillig inzetten voor mensen die hem nodig hebben. 'De gebitstoestanden in azc's en bepaalde wijken in  Nederlans zijn echt belabberd,' lees meer (pag. 14).
        
    • Dental Tribune
      "Tandpasta’s die geen actief schuimmiddel bevatten, zijn net zo effectief in het bestrijden van tandplak en het tegengaan van tandvleesontstekingen als tandpasta’s die volop schuimen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Sonja Sälzer (ACTA). Goed nieuws voor mensen die last hebben van aften, want een schuimmiddel werkt die zweertjes in de hand," lees meer.
        
    • Nederlands Tandartsenblad
      In een interview met het Nederlands Tandartsenblad (NT) bepleiten prof. dr. Geert van der Heijden, ACTA-hoogleraar Sociale Tandheelkunde, en prof dr Josef Bruers, ACTA-hoogleraar Kwaliteit van Mondzorg in de Praktijk, de noodzaak van herijking van de plaats en rol van Sociale Tandheelkunde binnen de mondzorg vanuit een sociaal maatschappelijk perspectief op mondgezondheid.
       
    • Dental Info
      Op 11 november presenteerde Caroline van Houtem (ACTA, red.) haar onderzoek van tandarts-angstbegeleiding, waarmee zij promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam. Het onderzoek bestudeert mensen met een extreme tandartsangst.
       
    • Folia
      "Studenten van de tandartsopleiding van ACTA leren in hun 2e jaar hoe ze moeten boren. Een taakje dat veel precisie vraagt - het gaat om millimeters. Het oefenen gebeurt op speciale poppen en op de Simodont, een apparaat waarmee je virtueel kan boren. ‘Of ik een medestudent op mij zou laten boren? Nee, dat zou ik nog niet toelaten," bekijk het filmpje (halverwege de webpagina).
       
    • Dental Info
      "De fluorescerende eigenschappen van tandplak kunnen volgens Catherine Volgenant van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam een indicator zijn voor mondziekten," lees meer
       
    • De Telegraaf
      "Om parodontitis vast te stellen wordt met een ’pocketsonde’ gekeken hoe diep de ruimte is tussen tandpocket en tandvlees. 'Hoe dieper deze is hoe ernstiger de ontsteking,' zegt Van der Weijden, als hoogleraar ook verbonden aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). 'Eigenlijk ben je dán al te laat of aan de late kant. Je zou een ontstekingsproces eerder willen kunnen vaststellen," lees meer
       
    • Dental Tribune
      Dental Tribune Online sprak met prof. dr. Daniël Wismeijer (ACTA, red.) over de problemen die implantologen tegenkomen bij het gebruik van digitale technologie en de toekomst van computergestuurde implantaatchirurgie, lees meer.
       
    • Meerdere bronnen
      Zo bang voor de tandarts dat je dezelfde symptomen vertoont als iemand die terugkomt uit een oorlogssituatie: dat kan, ontdekte tandarts Caroline van Houtem (ACTA), Het Parool, De Standaard, NRC Handelsblad, Radio Noord Holland (8 november, 10-10.30 uur), BNR Nieuwsradio.
       
    • AMC Magazine
      "De zorg moet weer terug in de tandheelkunde,' stelt professor Orale Geneeskunde Fred Rozema (ACTA, red.). Tandartsen weten vaak niet hoe zij moeten handelen bij gezondheidsvraagstukken in hun praktijk. De tandheelkunde is verworden tot een technisch vak, geënt op het uitvoeren van verrichtingen," lees meer.
       
    • Amsterdam Sciencepark
      Professor Daniel Wismeijer is an expert on implantology at ACTA, the joint dentistry faculty of Amsterdam’s Vrije Universiteit (VU) and Academisch Medisch Centrum (AMC). Earlier this year he placed the world's first 3D printed crown on a tooth root implant.
       
    • Dentista
      ACTA-wetenschappers dr. Fridus van der Weijden en dr. Erwin Berkhout schrijven in Dentista over de rechtvaardiging voor het maken van een röntgenfoto.
       
    • Dentz
      Dementie komt, door de vergrijzing, steeds vaker voor. Algemeen practici krijgen dus ook steeds vaker patiënten met dementie in de praktijk. Dr. Claar Wierink, tandarts-geriatrie en voorzitter van de opleiding tandarts-geriatrie, geeft enkele tips over de behandeling van deze patiënten, lees meer.
       
    • RADAR!
      'Whitening tandpasta's whitenen niet.' Aan het woord is Cor van Loveren, bijzonder hoogleraar Preventieve Tandheelkunde aan de ACTA (Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam). 'Wat de tandpasta’s wél doen, is beter schoonmaken.' Aha! Lees meer.
       
    • Folia
      Op tandheelkundefaculteit ACTA van hetzelfde laken een pak. Sterker nog: de studentenpopulatie is zeer divers en de opkomst bij verkiezingen altijd hoog. Wel moet de faculteit flink bezuinigen, is de vestiging in Almere intussen opgeheven en moet ACTA 3 verdiepingen afstaan aan de VU. ‘Het gloednieuwe gebouw blijkt veel te duur voor de faculteit.’ Lees meer (pag. 11).
       
    • Dental Info
      Laura van der Meer, student aan het ACTA, heeft met haar idee voor een app die de werkhouding van de tandarts kan verbeteren de Hokwerda Award 2016 gewonnen, lees meer.
       
    • Dental Info
      "Tandpasta is een verzorgende crème waar allemaal ingrediënten inzitten die goed zijn voor je tanden. Het is noodzakelijk tegen gaatjes door de toevoeging van fluoride en het helpt om verkleuring van het tandoppervlak te voorkomen. Daarbij kunnen er stoffen in zitten die helpen tegen tandhalsgevoeligheid en tandsteenvorming en die helpen om tandvleesontstekingen te verminderen”, aldus Cees Valkenburg (ACTA, red.), lees meer.
       
    • RTL Nieuws
      Maar liefst 1 op 25 Nederlanders is zo bang voor de tandarts dat ze er nooit een bezoek aan brengen. Een handige oplossing lijkt dan om onder volledige narcose behandeld te worden. Steeds meer klinieken bieden dat aan. Maar is dat wel nodig? Nee, zegt Ad de Jongh (ACTA, red), tandarts en hoogleraar aan de UvA, lees meer.
       
    • NPO/ZAPP
      ACTA-wetenschapper Jack van Loon, legt in het kinderprogramma Nederland in 2050 uit wat er gebeurt als je, na een lange Marsreis, terugkomt op Aarde, bekijk de aflevering van 19 oktober (na 18:21 minuten).
       
    • Nationale Zorggids
      Kinderen met een migratieachtergrond hebben 3 keer zo vaak gaatjes als autochtone leeftijdsgenoten, zo blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC. Volgens Karin van Nes, tandarts en onderzoeker bij Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, denken veel ouders onterecht dat het melkgebit minder aandacht nodig heeft, lees meer.
       
    • Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde
      Per 1 januari 2017 wordt dr. Egija Zaura benoemd tot hoogleraar Oral Microbiële Ecologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, specifiek aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). De benoeming komt tot stand via het University Research Chair-programma van de Vrije Universiteit (VU), lees meer.
       
    • Nederland Tandartsenblad
      De in 2015 door de Zweedse fabrikant van mondhygiëneproducten TePe opgerichte 'Eklund Foundation for Odontological Research and Education' heeft een subsidie van 32.000 euro toegekend aan ACTA-onderzoekster Alexa Laheij, lees meer.
       
    • Meerdere bronnen
      De ouders van kinderen met veel gaatjes zijn gemiddeld strenger en negatiever dan ouders van kinderen zonder gaatjes. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Maddelon de Jong-Lenters van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), Dental Tribune, Ad Valvas, Het Parool, RTL Nieuws, Dental Info.
       
    • Dental Tribune
      Het klinkt als een probleem voor bij de kno-arts: slaapapneu, oftewel korte adempauzes tijdens de slaap. Toch staat deze aandoening, vaak veroorzaakt door een obstructie in de bovenste luchtwegen, meer en meer in de belangstelling binnen de tandheelkunde. MKA-chirurg Aarnoud Hoekema (ACTA, red) schreef het recent verschenen AccreDidact-nascholingsprogramma over slaapapneu, speciaal voor tandartsen, lees meer.
       
    • BNR
      Als het tekort aan tandartsen wordt aangevuld met mondhygiënisten, zoals minister Schippers heeft voorgesteld, zal er meer geld worden gestoken in het vullen van gaatjes. Dat zegt Erwin Berkhout, tandarts en radioloog bij opleidingscentrum ACTA in Amsterdam, beluister het fragment.
       
    • Trouw
      "Preventie in de tandzorg staat onder druk," vindt hoogleraar tandheelkunde Albert Feilzer van het ACTA. "Ouders die nu wegblijven bij de tandarts, ontnemen hun kind vaak de kans om mee te komen  Tandartszorg dreigt onbetaalbaar te worden voor mensen met een laag tot en met modaal inkomen, onder wie veel migrantengezinnen," lees meer.
       
    • BNN
      Universitair docent van ACTA Astrid Bakker was maandag 3 oktober om 20:30 uur te zien in het infotainment televisieprogramma Proefkonijnen van NPO3. Tijdens het item Over mijn lijf, legt ze uit waarom botten zo sterk zijn. Bekijk de uitzending.
       
    • Consumentenbond
      Nog een paar jaar geduld en dan komen kronen bij de tandarts uit de printer. Daniel Wismeijer, hoogleraar aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, plaatste als eerste ter wereld een 3D-geprinte kroon bij een patiënt op een implantaat, lees meer.
       
    • Libelle
      20 jaar geleden was psycholoog en bijzonder hoogleraar Ad de Jongh (ACTA, red.) nog werkzaam als tandarts. Hij vertrok naar Amerika om onderzoek te doen naar effectieve behandelingen tegen angstklachten [...] Tijdens zijn zoektocht stuitte hij op EMDR, lees meer.
       
    • Dental Tribune
      Technologies such as cone beam computed tomography (CBCT), intra-oral scanners and CAD/CAM techniques have introduced a computer-guided workflow into dentistry, specifically implantology. Dental Tribune Online spoke with EAO congress presenter Prof. Daniel Wismeijer (ACTA, red.) about the problems that implantologists are still facing in using digital technologies and the future of computer-guided implant surgery, read more.
       
    • De Volkskrant
      "Veel mensen zouden al gruwelen bij de gedachte om 1 dag hun tanden niet te poetsen. Toch stemden 41 deelnemers aan een studie van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam ermee in om maar liefst 2 weken geen tandenborstel in de hand te nemen, lees meer.
       
    • De Nationale Zorggids
      Er is een nieuwe multidisciplinaire aanpak om de mondgezondheid van kwetsbare ouderen te verbeteren [...] een initiatief van Stichting Bijzondere Tandheelkunde, Innovatiekring Dementie, Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering ter Tandheelkunde (KNMT), Vrije Universiteit (VU) en het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, lees meer.
       
    • Dental Tribune
      Kaakchirurg Fred Rozema (1958) is benoemd tot hoogleraar Orale Geneeskunde aan het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Rozema was al eerder benoemd tot buitengewoon hoogleraar Medisch Tandheelkundige Interacties bij ACTA, lees meer.
       
    • Dental Tribune
      Het zal geen tandarts zijn ontgaan: de herziening van de richtlijn infectiepreventie – ook wel WIP-richtlijn genoemd – is begin dit jaar gepresenteerd. Dental Tribune ging langs bij 2 leden van de Werkgroep Infectiepreventie Tandheelkunde, voorzitter Teun Rietmeijer en werkgroeplid dr. Hans de Soet (microbioloog, ACTA), die meewerkten aan de herziening, lees meer.
       
    • Nederlands Tandartsenblad
      Het gebruik van tandpasta bij tandenpoetsen heeft geen extra effect op de mechanische verwijdering van plak. Dat concludeert ACTA-onderzoeker Cees Valkenburg op basis van een systematic review met 10 bestaande publicaties over het wel en niet poetsen met tandpasta. Hieruit bleek er geen significant verschil te zijn tussen wel of geen tandpastagebruik. Indien er wel tandpasta werd gebruikt, werd gemiddeld zo’n 49 procent van de tandplak verwijderd, lees meer.
       
    • Nieuwsredactie-fhj
      Poetsen met tandpasta helpt niet om tandplak te verwijderen, blijkt uit een onderzoek van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde (ACTA) in Amsterdam. Maar dit betekent volgens de onderzoeker en klinisch epidemioloog Cees Valkenburg niet dat je maar moet stoppen met het gebruiken van tandpasta, lees meer.
       
    • RTL-Nieuws
      Wie denkt dat tandplak weggepoetst kan worden door meer tandpasta te gebruiken, heeft het mis. Sterker nog, tandpasta heeft er helemaal geen invloed op. Dat meldt het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, dat 10 onderzoeken hierover samenvoegde en analyseerde, lees meer.
       
    • De Gelderlander
      Tandpasta helpt niet tegen tandplak. Dat concluderen onderzoekers van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde (ACTA) in Amsterdam, lees meer
       
    • Algemeen Dagblad
      Tandpasta helpt niet tegen tandplak. Dat concluderen onderzoekers van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde (ACTA) in Amsterdam, lees meer.
       
    • Dental Tribune
      Voor het eerst is in Nederland grootschalig epidemiologisch onderzoek gedaan naar de mogelijke relatie tussen parodontitis en hart- en vaatziekten. Dit werd al eerder in andere landen onderzocht. Nicky Beukers, tandarts-parodontoloog aan ACTA, promoveerde met dit onderzoek cum laude in de parodontologie, lees meer.
       
    • Dental Info
      Digitalisering dringt steeds verder de tandartspraktijk binnen. U krijgt er steeds meer mee te maken. Om u up-to-date te brengen vertelt prof.dr. Daniël Wismeijer in dit interview meer over de huidige digitale technologie en lezingen die tijdens het congres Digitaal in de tandartspraktijk worden aangeboden, lees meer.
       
    • Dental Info
      Op 3 juni presenteerde Leander Dubois, MKA chirurg en verbonden aan het AMC/ACTA en het St. Antonius ziekenhuis, zijn proefschrift, over het feit dat oogkasreconstructies beter te voorspellen zijn dankzij slimme software, navigatie apparatuur en 3D-printers, lees meer.
       
    • Dental Info
      Prof. dr. Fred Rozema is benoemd tot hoogleraar Orale Geneeskunde aan het ACTA. Rozema verbindt in zijn onderwijs en onderzoek algemeen medisch en specifiek tandheelkundig handelen, lees meer.
       
    • De Kennis van Nu
      "Hoeveel tandartsen zouden het zich niet dagelijks afvragen:  'Was ma- of palief maar iets strenger geweest. Dan had ik nu niet de tanden van dit arme kind hoeven vullen of trekken.' Nieuw Nederlands onderzoek suggereert nu juist dat dit misschien niet vaak de goede opvoedingsstrategie is om gaatjes bij kinderen te voorkomen. Desondanks is deze conclusie nog pril en is er meer onderzoek nodig om hier zekerheid over te krijgen." De kennis van Nu sprak erover met ACTA-promovenda Maddelon de Jong-Lenters, lees meer.
       
    • NOS.nl
      "Gisteren bleek uit een ander onderzoek, van kindertandarts (en ACTA-promovenda, red.) Maddelon de Jong-Lenters, dat ook opvoedstijl een reden is voor tandbederf. Ouders van kinderen die veel gaatjes hebben, gedragen zich strenger en autoritairder dan de ouders van kinderen die weinig gaatjes hebben," lees meer.
       
    • Radio1
      Cola, koek en snoep zijn slecht voor je tanden, dat weten we allemaal. Maar waarom krijgt het ene kind meer gaatjes dan het andere? ACTA-promovenda Maddelon de Jong-Lenters sprak erover met Radio 1. Lees meer en Beluister de uitzending.
       
    • BNR-nieuwsradio
      Kinderen van ouders met een negatieve opvoedstijl hebben eerder gaatjes dan kinderen van ouders met een positieve opvoedstijl. BNR-nieuwradio sprak met ACTA-promovenda Maddelon de Jong-Lenters over haar promotieonderzoek naar opvoeden en gaatjes, beluister het fragment.
       
    • Dentz
      "Ruud van Eck (tandartsdocent bij ACTA, red.) heeft 1 dochter en een surrogaatdochter, zoals de 2 meiden het gekscherend noemen." In de rubriek zo vader zo dochter, vertelt van Eck over zijn dochter en haar vriendin, lees meer.
       
    • Dentz
      "Ik gebruik het weekend om te sporten, te studeren en uit te rusten. Som ga ik naar mijn ouders. Voornamelijk in de zomer ben ik dáár te vinden, want ze wonen in Zandvoort," zegt ACTA-student Joeke van der Burg in Dentz. Lees meer.
       
    • Dentz
      ACTA-studenten Lenneke Vos en Sophie van 't Hoff vertellen in Dentz hoe het is om op latere leeftijd tandheelkunde te studeren, lees meer.
       
    • Nederlands Tandartsenblad
      De fluorescentie-eigenschappen van tandplak kunnen een indicator zijn voor veel voorkomende orale aandoeningen. Dat concludeert Catherine Volgenant van ACTA in haar onderzoek: ‘Fluorescerende tandplaque: een indicator voor mondziekten?’. Lees meer.
       
    • De Volkskrant
      Flossen haalt amper iets uit, aldus een studie die wereldwijd het nieuws haalde. Een golf van twijfel ging door vele badkamers: zitten we voor niets te klooien met dat draadje? [...] Allereerst de conclusies van AP. ‘Het klopt dat uit de meeste onderzoeken blijkt dat flossen als toevoeging naast poetsen nauwelijks effect heeft’, zegt hoogleraar Preventieve Tandheelkunde Cor van Loveren van het ACTA, lees meer.
       
    • Dental Info
      Dongyun Wang van ACTA ontwikkelde voor haar promotieonderzoek een nieuwe botvervanger. Het materiaal kan groeifactoren uitscheiden en hiermee botherstel stimuleren, naast het functioneren als dragermateriaal waarop een laag is aangebracht van bijvoorbeeld calcium of fosfaat (scaffold), lees meer.
       
    • Meerdere bronnen
      Uit promotieonderzoek van tandarts-parodontoloog Nicky Beukers blijkt dat mensen met ernstige tandvleesontsteking een 60% grotere kans hebben een hart- of vaatziekte te hebben. De onderzoekster bestudeerde de gegevens van ruim 60.000 patiënten van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde in Amsterdam (ACTA), Tubantia, RTL Nieuws, Reuters, Tijd voor Max, Dental Info, Het Parool, Skipr.
       
    • VU-Magazine
      Minder gaatjes in je tanden door een betere mondflora: het is Jessica Koopman van het ACTA gelukt door heel eenvoudig het aminozuur arginine te gebruiken. Bacteriën zetten dat om in ammonium en dat verhoogt de pH-waarde in je mond. Minder zuur, minder gaatjes. Koopman promoveert vrijdag 9 september, lees meer.
       
    • Folia
      [...] "En ik wil niet onvermeld laten dat Karen Maex en ik in de Simodont Dental Trainer van ACTA onze eerste tanden hebben geboord. Al fietsend bedenk ik me dat het al met al een mooie job is." Een column van UVA CvB-voorzitter Geert ten Dam in Folia, lees meer.
       
    • Rein Kuitert
      Zelfs Rein Kuitert, docent orthodontie aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, is niet per se tegen duimende volwassen. [..] "Bij iemand van 25 die al jaren duimt hebben de tanden, lippen en de tong zich aan het duimen aangepast. [..] "Begin jaren '70 hebben we eens een 17jarige hardnekkig duimende jongen aangeraden om maar te gaan roken. Dat leek destijds beter dan duimen. Het werd nogal een rel. Nu zeg ik: duimen lijkt me van alle verslavingen veruit de gezondste." 
       
    • Dental Info
      Op 3 juni presenteerde Leander Dubois, MKA chirurg en verbonden aan het AMC/ACTA en het St. Antonius ziekenhuis, zijn proefschrift, over het feit dat oogkasreconstructies beter te voorspellen zijn dankzij slimme software, navigatie apparatuur en 3D-printers, lees meer.
       
    • Meerdere bronnen
      Flossen is zinloos. Tenzij je het goed doet - maar dat doet vrijwel niemand. In Amerika is het advies om dagelijks te flossen al ingetrokken. Dagmar Else Slot en Cor van Loveren van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) zeggen al langer dat het nut van flossen niet kan worden bewezen. De vermoedelijke oorzaak: we doen het verkeerd," BN/DeStem, Algemeen Dagblad,  Elsevier, VARA!.
       
    • De Volkskrant
      Poetsen, tandstokeren, flossen en 2 keer per jaar naar de tandarts of mondhygiënist - een goede mondhygiëne vinden we belangrijk. Toch vergeet een groot deel van de Nederlanders dat de mond niet slechts uit tanden en tandvlees bestaat. Hoe belangrijk is het om ook de tong schoon te houden? 'In theorie kunnen de bacteriën op de tong andere delen van de mond besmetten en daarmee tandbederf in de hand werken, vertelt hoogleraar parodontologie Fridus van der Weijden van het ACTA,' lees meer.
       
    • Hello Zuidas
      Roy Klemann (23) & Yaphet Ahmed (21) dentistry students, both in their 2nd year, live in the Ravel Residence: "We're both very busy with our studies and have to be at ACTA a lot," lees meer (pag. 49).
       
    • Volkskrant
      Hij haalde alle kranten als de doodzieke ALS-patiënt die tevergeefs vocht om een experimenteel medicijn te krijgen. 15 jaar later is Maurits van Selms (Universitair Docent ACTA, red.) nog in leven, terwijl het medicijn nooit op de markt is gekomen, lees meer.
       
    • Meerdere bronnen
      Nadat allerhande lichamelijke problemen en stoornissen in televisieprogramma’s al uitgebreid de revue zijn gepasseerd, is het nu de beurt aan het gebit. In Gênante tanden worden mensen gevolgd met ernstige mondklachten, Dental Tribune, Het Parool, Nederlands Tandartsenblad, Grazia, KNMT, Microgids, ArtsenAuto, RTL Boulevard, Folia, Telegraaf, Metro, Dental Info.
       
    • Dentz
      Net als bij andere medische professionals ligt ook voor tandartsen het risico van een burn-out op de loer. Ronald Gorter (ACTA, red.) deed en doet onderzoek naar de mogelijke oorzaken ervoor. Ook heeft hij ideeën over mogelijkheden om burn-out voor te bljven, lees meer.
       
    • Het Parool
      Slaapapneu, het stokken van de ademhaling tijdens het slapen, leidt volgens Nico de Vries, KNO-arts en hoogleraar tandheelkundige slaapgeneeskunde, tot vergelijkbare gezondheidsrisico's als roken, lees meer.
       
    • Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde
      Ter gelegenheid van de benoeming van kno-arts Nico de Vries tot hoogleraar tandheelkundige slaapgeneeskunde aan het ACTA/UvA werd op 20 mei 2016 een symposium gehouden over obstructieve slaapapneu (OSA). De Vries geniet wereldwijde bekendheid op dat gebied en daarom was het niet verwonderlijk dat de sprekers afkomstig waren uit binnen-en buitenland, lees meer.
       
    • Dental Tribune
      "Focus op esthetiek slaat soms door", volgens Paul de Kok, lees meer.
       
    • Ad Valvas
      "In de toekomst zullen patiënten met slaapapneu een behandeling op maat krijgen. Patiënten kunnen dan kiezen uit mondprotheses, speciale chirurgie of positietherapie. Dat zegt hoogleraar Nico de Vries die 20 mei bij de tandheelkunde faculteit zijn oratie houdt," lees meer.
       
    • Folia
      "Evenals vorig jaar doet er weer een VU-student mee van ACTA [met de UvA-scriptieprijs], namelijk Vivian Wu. In ACTA werken de 2 tandheelkundefaculteiten van de Vrije Universiteit en de UvA samen. Bij de selectie van voor te dragen scripties maakt ACTA ‘geen onderscheid’ tussen UvA- en VU-studenten, liet ACTA-decaan Albert Feilzer vorig jaar weten. Vivian Wu was vorig jaar ook al genomineerd voor de VU-Onderwijsprijs beste master eindwerk 2014-2015," lees meer.
       
    • Dentz
      Tandartsen komen er bepaald niet florissant vanaf op het witte doek [..]. 9 stellingen voor medisch bioloog en docent dr. Henk Brand van ACTA, die beelden verzamelt en lezingen geeft over "de tandarts volgens Hollywood", lees meer.
       
    • Nederlands Tandartsenblad
      Vanaf 1 juli dit jaar wordt het patiëntenbestand van de nevenvestiging van ACTA in Almere overgedragen aan tandartspraktijk Ivory & Ivory. Op 29 maart tekenden beide partijen het contract, lees meer.
       
    • Dichtbij.nl
      Het patiëntenbestand van de nevenvestiging van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) in Almere wordt per 1 juli overgenomen door Ivory & Ivory Tandartsen en Specialisten. Hiervoor hebben de 2 partijen dinsdag een contract getekend, lees meer.
       
    • Het Parool
      [..] De natuur laat vele steekjes vallen. En vaak hebben we dat helemaal niet door. Neem het kaakgewricht. In het scharnier tussen onderkaak en schedelbasis ligt een kraakbeenschijfje - de discus articularis - die, als alles goed gaat, keurig zorgt voor een soepele beweging van de onderkaak. Die discus zit meestal gewoon op zijn plek, maar bij 30% van de mensen zit hij daar net een stukje naast, zegt de in kaakklachten gespecialiseerde fyiostherapeut Annemiek Rollman van ACTA," lees meer (inloggen Het Parool).
       
    • Dier (dierenbescherming)
      ACTA/VUmc-hoogleraar Sue Gibbs is "[...]bezig met de ontwikkeling van een chip waarmee huidziekten kunnen worden bestudeerd en nieuwe medicijnen getest," lees meer.
       
    • VU-Magazine
      "Inmiddels zijn er wel 100.000 VU-alumni. Waar komen zij na hun studie terecht? In deze rubriek portretteren we maandelijks 3 alumni die dezelfde opleiding deden. Deze keer: tandheelkunde bij ACTA," lees meer.
       
    • RTVA, Lokale Omroep Amstelveen
      ACTA-hoogleraar tandartsangst prof. dr. Ad de Jongh geeft tips aan angstige patiënten, bekijk het filmpje.
       
    • BNR
      De Amerikaanse astronaut Scot Kelly verbleef een jaar lang in het internationale ruimtestation ISS. Deze week kwam hij terug op aarde. Maar wat doet zo'n jaar in de ruimte eigenlijk met je lichaam? ACTA-wetenschapper Jack van Loon, zwaartekrachtdeskundige, vertelt waarom deze lange vlucht heeft plaatsgevonden, beluister het interview.
       
    • Linda
      "Peuters met rottende kiezen die onder narcose getrokken moeten worden, kleuters met kronen in hun mond en beugelkinderen met afborkkelende tanden. Horrorscenario's die helaas verre van zeldzaam zijn. [...] Geen tijd en aandacht hebben voor het gebit van je kind, ACTA-kinderkaakchirurg Jacques Baart noemt het verwaarlozing," lees meer (inloggen Blendle).  
       
    • Dentz
      ACTA-student Luuk van den Bosch hoort bij het type ondernemende studenten. Hij zit midden in zijn bestuursjaar bij Favervuta, wil graag stage lopen in het buitenland, is bezig met het opzetten van een eigen website en een groepspraktijk, dat ziet 'ie ook wel zitten, lees meer.
       
    • The Post
      "Ik kwam Guusje ter Horst meer dan 25 jaar geleden tegen in café De Zwart. (..) Ter Horst werkte 20 jaar aan de UvA, het merendeel als psychologe bij het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Eerst als kandidaat-assistent bij de Subfaculteit Psychologie, later als wetenschappelijk medewerkster en vervolgens als universitair (hoofd)docent bij ACTA."  Lees meer.
       
    • Dental Tribune
      Een kroon op een implantaat die in zijn geheel uit de 3D-printer is komen rollen. Lang leek het toekomstmuziek, maar inmiddels zijn de eerste exemplaren al geplaatst bij een aantal Nederlandse patiënten. ACTA-hoogleraar Daniel Wismeijer plaatste de eerste, lees meer.
       
    • Dental Tribune
      Blijkens 2 recente benoemingen zal het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) zich vanaf heden extra profileren op het gebied van biomaterialen en tandheelkundige slaapgeneeskunde, lees meer.
       
    • New Scientist
      ACTA-hoogleraar Daniël Wismeijer heeft als eerste ter wereld een 3D-geprinte kroon op een tandwortelimplantaat geplaatst. Zijn patiënt was Rik Jacobs, ceo van Vertex-Dental, het bedrijf dat de kroon ontwikkelde,  lees meer.
       
    • Amigoe!
      "Studenten doen onderzoek naar mondhygiëne. Hoe zit het met het inzicht van ouders wat betreft voeding, risico op gaatjes en mondhygiëne op Curacao? Dat is de vraag die de ACTA-masterstudenten tandheelkunde Imane Takhama, Vivian Gruijters en Suzanne Janssen uit Amsterdam willen weten."
       
    • Ad Valvas
      Fietsen in Amsterdam is niet zonder gevaar. Fietsers lopen hier in de stad vaker kaakbreuken o dan in andere steden. Dat ontdekte ACTA-promovendus B. (Bart) van den Bergh, lees meer (pag. 16).
       
    • Spektrum Vedy
      ACTA-hoogleraar prof. dr. B. (Bart) Keijser (Preventieve tandheelkunde) en universitair docent dr. T. (Toon) Ligtenberg (Orale Biochemie) werden geïnterviewd door het Slowaakse televisieprogramma Spektrum Vedy, wat wetenschapsspectrum betekent. Beide werkten mee aan een aflevering over speekseldiagnostiek. Naast Keijser en Ligtenberg werden deskundigen uit Turkije, Groot Brittannië en Nederland geïnterviewd, bekijk de uitzendingen.
       
    • Trouw
      Met intense kaakpijn belandde een lezer 5 jaar geleden bij de tandarts. Die dacht dat zijn verstandskiezen de boosdoeners waren en stuurde hem door naar de kaakchirurg. ACTA-hoogleraar prof. dr. F. (Frank) Lobbezoo geeft uitleg, lees meer.
       
    • Dental Tribune
      Fietsen in Amsterdam kan gevaarlijk zijn voor het gebit. Dat stelt promovendus Bart van den Bergh (ACTA/VUmc) op basis van zijn onderzoek naar aangezichtsbreuken, lees meer.
       
    • Dental Info
      Dr. Nico de Vries is onlangs benoemd tot hoogleraar Tandheelkundige slaapgeneeskunde aan het ACTA. Zijn taken zullen komen te liggen op het gebied van onderwijs, onderzoek en patiëntenzorg voor tandheelkundige slaapgeneeskunde, lees meer.
       
    • RTL
      De 33-jarige Elvira heeft een vleesfobie en eet alleen maar brood. ACTA-hoogleraar prof. dr. A. (Ad) de Jongh geeft haar in de eerste aflevering van Bizarre Eters een EMDR-behandeling, lees meer.
       
    • Folia
      Op de Wallen buigen ACTA-studenten zich over de gebitsproblemen van onverzekerde Amsterdammers. Helaas kunnen ze daarbij alleen tanden trekken, tot frustratie van sommige patiënten,lees meer.
       
    • Het Parool
      Nico de Vries (59) is benoemd tot bijzonder hoogleraar tandheelkundige slaapgeneeskunde aan de faculteit tandheelkunde van de UvA, lees meer.
  • 2015

    • VU Magazine
      Tijdens een serie paraboolvluchten onderzocht celbioloog Jack van Loon hoe botvormende cellen zich gedragen onder een toestand van gewichtloosheid.
       
    • VU Magazine
      1 enkele antibioticumkuur is krachtig genoeg om de micro-organismen in je darmen een jaar lang te verstoren. En antibiotica werken niet altijd bij ernstige tandvleesontsteking. Dit alles blijkt uit 2 ACTA-onderzoeken; onderzoek van dr. E. (Egija) Zaura en promotieonderzoek van dhr. S. (Sergio) Bizzarro.
       
    • Radar+
      Een beetje angst is goed; het beschermt je tegen onheil. Maar te veel angst kan verlammend werken en je leven danig verstieren. ACTA-hoogleraar prof. dr. A. (Ad) de Jongh vertelde Radar+ over vrees, benauwdheid en paniek. En hoe je ervan af komt, lees meer.
       
    • Dental Tribune
      Tijdens de NVT-ledenavond op maandag 9 november 2015 is de NVT-WTA-Hamer Duyvenzprijs uitgereikt. De gelukkig winnaar was ACTA-wetenschapper dr. S. (Suzette) van der Waal voor haar proefschrift A new strategy in root canal therapielees meer.
       
    • Dental Tribune
      Dat bacteriën in de mond behalve een schadelijke ook een gunstige invloed kunnen hebben op gebitselementen is een recente ontdekking. ACTA-hoogleraar prof. dr. B. (Bart) Keijser sprak erover in zijn oratie van 20 november aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), lees meer.
       
    • Volkskrant
      Veel jonge kinderen gaan onder narcose voor een uitgebreide tandheelkundige behandeling. Hun gebit is er zo slecht aan toe dat er soms wel 6 kiezen tegelijk uit moeten. ACTA-hoogleraar prof. dr. C. (Cor) van Loveren werd hierover geïnterviewd in de Volkskrant, lees meer.
       
    • Dentz
      De laatste maanden verschijnen er steeds vaker berichten op gezondheidsblogs, fora en sociale media over de vermeende voordelen van oil pulling, ofwel het 'spoelen' van de mond met plantaardige olie. ACTA-hoogleraar dr. G.A. (Fridus) van der Weijden heeft zijn vraagtekens bij de beschikbare onderzoeken.
       
    • Dentz
      Het was geen vrolijke boodschap van Bob ten Cate (ACTA-hoogleraar met emeritaat, red.) in Folia bij zijn afscheid als hoogleraar experimentele preventieve tandheelkunde: "Veel afgestudeerden en promovendi hebben de grootste moeite om een plek in de wetenschap te verwerven en dat is zonde van hun talent."
       
    • Trouw
      Tandartsen grijpen te snel naar de boor. Vaak is boren pas nodig als het tandglazuur onherstelbaar is beschadigd en dat kan soms wel een paar jaar duren. Die tijd kan beter worden benut voor preventie. ACTA-hoogleraar prof. dr. C. (Cor) van Loveren reageert in Trouw, lees meer.
       
    • NRC Handelsblad
      Een patiënt bezoekt voor het eerst zijn nieuwe tandarts. Die stelt meteen voor een paar vullingen te vervangen. Is de vorige tandarts nalatig geweest? Heeft de nieuwe behoefte aan omzet? We weten het niet. ACTA-decaan prof. dr. A.J. (Albert) Feilzer sprak met het NRC over de discussie rondom richtlijnen in de Mondzorg.
       
    • Grazia
      Elektrische tandenborstels winnen het van de gewone, qua effectiviteit en het bestrijden van gebitsziektes. Maar wie echt niet zonder handtandenborstel kan, kan beter eentje kiezen waarvan de haren verschillende hoogtes hebben, aldus ACTA-wetenschapper dr. N.A.M. (Martijn) Rosema.
       
    • Divers internationaal
      Antibiotica verstoren de gezonde darmflora, soms wel tot een jaar na blootstelling. 1 enkele antibioticum kuur is krachtig genoeg om de normale samenstelling van de micro-organismen in de darmen een jaar lang te verstoren. ACTA-wetenschapper dr. E. (Egija) Zaura was 1e auteur van dit wetenschappelijke artikel dat de hele wereld over ging, lees meer.
       
    • Dental Info
      Tijdens ledenavond van de Nederlandse Vereniging van Tandartsen (NVT) op maandag 9 november werd de WTA-Hamer-Duyvenszprijs uitgereikt aan ACTA-wetenschapper dr. S.V. (Suzette) van der Waal voor haar proefschrift: A new strategy in root canal therapylees meer.
       
    • Dentista
      'Olie trekken'. Als je dit als tandheelkundig zorgprofessional aan je patiënt zou aanbevelen, zou menigeen je vreemd aankijken. ACTA-hoogleraar dr. G.A. (Fridus) van der Weijden en dr. D.E. (Dagmar Else) Slot schreven erover in Dentista.
       
    • Nederlands tijdschrift voor Mondhygiëne
      "De reacties waren overweldigend, uit het hele land kreeg ik felicitaties," zegt ACTA-mondhygiënist-onderzoeker T. (Thérèse) Elkerbout in het Nederlands Tijdschrift voor Mondhygiëne, naar aanleiding van de benoeming tot mondhygiënist van het jaar, lees meer (inloggen met NVM-lidmaatschap, pag. 33).
       
    • Nederlands tijdschrift voor Mondhygiëne
      "Kennis over mogelijke barrières scheelt frustratie," aldus ACTA-wetenschapper dr. D. (Denise) Duijster in het Nederlands tijdschrift voor Mondhygiëne, lees meer (inloggen met NVM-lidmaatschap, pag. 17).
       
    • Nederlands Tandartsenblad
      Ook in de dentale wereld werken industrie en wetenschap soms samen in de zoektocht naar nieuwe producten en ontwikkelingen. Het gevaar van belangenverstrengeling ligt op de loer, dus worden universiteiten steeds alerter. ACTA-wetenschappers: dhr. R. (Rene) Gruythuyzen en ir. M.H. (Monique) van der Veen, en ACTA-decaan prof. dr. A.J. (Albert) Feilzer geven hun mening in het Nederlands Tandartsenblad, lees meer (inloggen met NT-lidmaatschap).
       
    • VARA!
      Nederland heeft momenteel te maken met een stroom aan vluchtelingen. Maar hoe ingewikkeld is het om een vreemde cultuur en taal te leren? In het televisieprogramma Praat Nederlands met me, vertelt drs. A. (Annemarie) Verhoef een van de deelnemers over de opleiding tandheelkunde.
       
    • Dental Tribune
      Een chirurgische verlening: "Je krijgt er een gezondenieuwe uitgangssituatie door, soms een beter esthetiek en je verbeter de bereikbaar voor preventie," zegt prof. dr. B.G. (Bruno) Loos in Dental Tribune, lees meer.
       
    • Dentz
      Dankzij het enthousiasme van zijn oude oppas, besloot dhr. M. (Mark) Hulsman tandheelkunde te gaan studeren: "vervolgens ben ik naar de open dag op ACTA geweest en heb me meteen ingeschreven voor de studie," lees meer.
       
    • Dentz
      In 1 klap viel alles in duigen. Een val van een sokkel in Mexico: dwarslaesie. Dan kun je dus niet meer werken, laat staan tandarts worden, lees meer.
       
    • EditieNL
      Het flossen van de tanden wordt vaak aangeraden door tandartsen. Maar wist je dat het eigenlijk meer kwaad doet dan goed? Veel mensen flossen verkeerd, en duwen zo bacteriën en tandplak in het tandvlees. Met alle nadelige gevolgen van dien, lees meer.
       
    • Nederlands Tandartsenblad
      TMD-pijn is geassocieerd met neuropathische pijn, zegt ACTA-promovenda J.H.M. (Jeanne) Baggen in het Nederlandse Tandartsenblad, lees meer (inloggen met NT-lidmaatschap).
       
    • Dental Info
      Tijdens het VPM-congres werd mevr. T. (Thérèse) Elkerbout gekozen tot Mondhygiënist van het Jaar 2015. Haar 1e reactie op het winnen van deze eretitel was: "Het is onwezenlijk, niet te beschrijven!"
       
    • KASSA!
      Alles wat je altijd al wilde weten over tanden poetsen! Hoe poets jij je tanden? Doe je dat 1 keer per dag, of 5 keer? Hoe kies je je tandpasta uit? Dr. N.A.M. (Martijn) Rosema vertelt erover in het televisieprogramma KASSA!.
       
    • Nederlands Tandartsenblad
      Moeders die de fopspeen van hun baby in hun eigen mond reinigen, beschermen hun kind mogelijk tegen Astma en Eczeem. Prof. dr. C. (Cor) van Loveren is wat sceptisch over dit Zweedse onderzoek, lees meer (pag. 6, inloggen NT).
       
    • Nederlands Tandartsenblad
      "Met grote verbazing heb ik er via de KNMT-nieuwsbrief kennis van genomen zich heeft teruggetrokken uit het Kennisinstituut Mondzorg," zegt prof. dr. M.A.J. (Rien) van Waas. lees meer (pag. 20, inloggen NT).
       
    • Folia
      ACTA-decaan prof. dr. A.J. (Albert) Feilzer bestuurt een tamelijk specialistische faculteit (tandheelkunde), die bovendien samen met de VU wordt gerund – een klus op zich.
       
    • Dental Tribune
      "Thérèse Elkerbout, verbonden aan de sectie Parodontologie van ACTA, gespecialiseerd in preventie en therapie, is uitgeroepen tot Mondhygiënist van het Jaar 2015," lees meer.
       
    • Dental Tribune
      "Neem bij tandletsel de tijd voor de patiënt," legt drs. J.A. (Jacques) Baart uit in Dental Tribune, lees meer.
       
    • NRC Handelsblad
      Tandheelkunde in Amsterdam selecteert ook op niet-academische kenmerken, zoals bestuurlijke ervaring, speciale activiteiten als sport of muziek en ervaringen in de zorg, lees meer.
       
    • Nederlands Tandartsenblad
      Met het nieuwe studiejaar voor de boeg worden de 243 1ejaarstudenten tandheelkunde in Nijmegen, Amsterdam en Groningen, lees meer (inloggen voor NT-leden).
       
    • Medical Facts
      Deze week zijn in Amsterdam, Hardenberg en Rotterdam pilots gestart om de mondzorg bij kwetsbare thuiswonende ouderen te verbetere, lees meer.
       
    • Dentz
      Begin op tijd met netwerken (Dentz, pag. 20)
       
    • Dentz
      Zorg dat je op dag 1 kunt beginnen. (Dentz, pag. 18)
       
    • Dental Tribune
      De combinatie van themadagen en het nascholingstijdschrift van Quality Practice zal vrijwel elke tandarts, mondhygiënist en assisterende bekend in de oren klinken, lees meer
       
    • Dental Info
      Het is eigenlijk een wonder dat iemand zijn hele leven met een gebit kan doen. Waar zit de kracht van het gebit nu precies in? En wat is er voor nodig om, als het mis is gegaan, de gezonde toestand weer terug te krijgen? Lees meer.
       
    • Dental Tribune
      ACTA-student mevr. A. (Anne) Bonn heeft de Debuutprijs 2015 van het Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde gewonnen, lees meer.
       
    • Nederlands Tandartsenblad
      "Nagelbijten is een risicofactor voor het falen van bovenfrontretensiespalken. die conclusie trekken Tessa Spaan en Fawn van der Weijden in hun bachelorscriptie: Waardoor falen bovenfrontretentiespalken?Lees meer (inloggen NT).
       
    • Dentista
      In 1991 is aan het ACTA de postacademische (master) opleiding Tandarts-Parodontoloog gestart. Deze is als 1e opleiding op Europees niveau erkend door de Europese Federatie voor Parodontologie (pag. 18)
       
    • NRCQ
      Hoera, hitt! Maar die slippers, dat niet hè [...] Bij tandartsenopleiding ACTA in Amsterdam mag dat niet - stel dat er een tang of een naald op je voet valt, lees meer.
       
    • Folia
      "Als hij niet zit te schrijven aan zijn proefschrift (dat eind van dit jaar af moet zijn) dan friemelt hij aan het tandvlees van de patiënten van ACTA." In Folia een interview met ACTA-wetenschapper W.J (Wijnand) Teeuw lees meer.
       
    • Het Parool
      Met een landelijke campagne gaan tandartsen de strijd aan tegen gebitsverwaarlozing bij ouderen. Uit recent onderzoek in een verpleeghuis in Noord-Holland bleek dat 80 procent van de nieuwe bewoners een matige tot slechte mondgezondheid had, lees meer.
       
    • Nederlands Tandartsenblad
      "Het is tegenwoordig aardig duidelijk welke bacteriën schadelijk zijn voor het gebit. Maar sommige bacteriën lijken juist een gunstige invloed te hebben op tanden en kiezen." ACTA-hoogleraar Bart Keijser, doet er onderzoek naar, lees meer.
       
    • Bohn Stafleu van Loghum uitgeverij
      Martijn Rosema van het ACTA onderzocht vele factoren die een rol spelen bij de effectiviteit van tandenpoetsen. Hij stelt in zijn promotieonderzoek onder andere dat het gebruik van tandpasta er niet toe bijdraagt dat een tandenborstel effectiever wordt in het weghalen van tandplak, lees meer.
       
    • Radio 1
      Wat gebeurt er met je lijf als je maanden in extra zwaartekracht leeft? Op die vraag wil zwaartekrachtonderzoeker bij ACTA/VUmc en de Europese ruimtevaartorganisatie ESA Jack van Loon een antwoord vinden.
       
    • Het Parool
      "Hoe gewichtloosheid het lijf beïnvloedt, weten we. Maar wat gebeurt als een mens maanden in extra zwaartekracht leeft? Volgens Jack van Loon, zwaartekrachtonderzoek bij ACTA/VUmc en de ESA, kan een beetje meer zwaarterkacht wel eens positief uitpakken voor het menselijk lichaam."
       
    • Ad Valvas
      Je borsten tegen het hoofd van een patiënt duwen en in je onderbroek voor medestudenten staan. Wie geneeskunde of tandheelkunde studeert, moet met intimiteit leren omgaan.
       
    • Nederlands Tandartsenblad
      Hoogleraar Integrale Tandheelkunde Joost Roeters is op ACTA verantwoordelijk voor onder meer de zorg in de kliniek en het organiseren van het onderwijs, lees meer.
       
    • Folia
      De studentenraadsverkiezingen aan de UvA hebben een dramatisch slechte opkomst van slechts 19,2% opgeleverd [...] Wat eerder een rol lijkt te spelen is of een campus een eenduidige opleiding aanbiedt, zoals ACTA (alleen tandheelkunde) of AMC (alleen geneeskunde). Beide faculteiten hadden een goede opkomst, lees meer.
       
    • RTL4
      In het familieprogramma De Wensdroom, vervult Johnny de Mol bijzondere wensen van kinderen. In de uitzending van 4 juni wordt de wens van een kindje vervuld bij SBT/ACTA.
       
    • Dental Tribune
      "Tandpasta maakt tandenborstel niet effectiever tegen tandplak," vertelt dr. N.A.M. (Martijn) Rosema in Dental Tribune,  lees meer.
       
    • Folia
      Overal aan de UvA vinden debatten plaats over werkdruk, huisvesting en financiën. Ook de gedeelde UvA-VU-tandheelkundefaculteit ACTA ging gistermiddag in gesprek met studenten en medewerkers over de toekomst, lees meer.
       
    • Folia
      VU-student onder 13 genomineerden voor UvA-scriptieprijs, lees meer.
       
    • Dental Tribune
      "Afgelopen vrijdag werd Bob ten Cate, emeritius hoogleraar Experimentele Preventieve Tandheelkunde aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam," lees meer.
       
    • Dental Tribune
      "Huidige systeem staat gezonde mond in de weg," zegt hoogleraar prof. dr. C. (Cor) van Loveren in Dental Tribune, lees meer.
       
    • Dental Info
      Ademgeur diagnostiek is een van de oudste vormen van diagnostiek. Wat zijn de laatste ontwikkelingen op het gebied van slechte ademgeur en welke behandelmogelijkheden zijn er in een algemene praktijk? Lees meer.
       
    • Radar
      Oud ACTA-student T. (Tim) van der Vat Msc ontving een 'warme douche' van het televisieprogramma Radar, omdat hij een patiënt bijzonder goed heeft geholpen.
       
    • NOS op 3
      De strijd tussen de handtandenborstel en de elektrische borstel lijkt beslecht - en de elektrische borstel wint, lees meer.
       
    • Harpers'Bazaar
      Nederlanders hebben les nodig bij het tandenpoetsen en moeten goed opletten bij de keuze van de tandenborstel, lees meer.
       
    • De Volkskrant
      Ook zo'n moeite met het kiezen van de beste tandpasta uit het almaar uitdijende assortiment? Nergens voor nodig. Tandpasta draagt niet bij aan het weghalen van tandplak. Alleen de fluoride in de pasta doet er echt toe. Dit zegt mondhygiënist-onderzoeker N.A.M. (Martijn) Rosema van ACTA in de Volkskrant, lees meer.
       
    • DeMorgen
      Parodontax of huismerk: merk tandpasta maakt niets uit, lees meer.
       
    • De Telegraaf
      Nederlanders hebben les nodig in tandenpoetsen en moeten goed opletten bij de keuze van een tandenborstel, lees meer.
       
    • Radio 10
      "We zijn veel te gauw afgeleid bij het tandenpoetsen. We lopen even naar beneden, doen nog even een wasje. Maar om goed te poetsen moet je ook aandacht geven aan het poetsen, zegt mondhygiënist-onderzoeker N.A.M. (Martijn) Rosema van ACTA op Radio 10, beluister het fragment.
       
    • BNR Nieuwsradio
      Nederlanders hebben les nodig in tandenpoetsen en moeten goed opletten bij de keuze van een tandenborstel, zegt mondhygiënist-onderzoeker N.A.M. (Martijn) Rosema op BNR Nieuwsradio, beluister het fragment.
       
    • Radio 538
      Nederlanders hebben les nodig bij het tandenpoetsen en moeten goed opletten bij de keuze van de tandenborstel, dat zegt mondhygiënist-onderzoeker N.A.M. (Martijn) Rosema van ACTA. Edwin Evers belde Rosema op tijdens de uitzending van Radio 538, luister het bericht.
       
    • Telegraaf
      In Amerika is een tandpasta van het merk Colgate in opspraak geraakt omdat het de kankerverwekkende stof triclosan zou bevatten. Miljoenen Amerikanen gebruiken dagelijks deze tandpasta. Dus: moet je nu wel of niet tandpasta inslikken na het poetsen? ACTA-hoogleraar prof. dr. C. (Cor) van Loveren geeft antwoord, lees meer.
       
    • Dental Info
      Tandenborstel poetst niet effectiever met tandpasta: Op woensdag 22 april verdedigt ACTA-mondhygiënist/onderzoeker N.A.M. (Martijn) Rosema zijn proefschrift. Voor zijn proefschrift onderzocht hij de effectiviteit van tandenpoetsen, lees meer.
       
    • De Volkskrant
      Oplichten in het donker voert wellicht te ver, maar een beetje wittere tanden willen we allemaal wel. ACTA-hoogleraar prof. dr. C (Cor) van Loveren over het gebruik van whitening tandpasta's, lees meer.
       
    • AD
      Een gaatje in je kies? Even de gebruiksaanwijzing lezen en smeer hem zelf dicht. Het klinkt idioot, maar in Groot-Brittanië doen ze het steeds vaker. De doe-het-zelf-pakketjes moeten de tandartskosten drukken. ACTA-hoogleraar prof. dr. A. (Ad) de Jongh over het belang van een tandartsbezoek, lees meer.
       
    • Omroep Max
      Veel senioren hebben een slecht gebit. Dit komt onder andere door geldgebrek, tandartsangst of omdat hen niks meer kan schelen. Wat zijn de gevolgen van een slecht gebit voor uw gezondheid? En hoe komt u van uw tandartsangst af? ACTA-hoogleraar prof. dr. A. (Ad) de Jongh en SBT-tandarts geriatrie C. (Claar) Wierink waren er gast.
       
    • New Scientist
      Waarom hebben kinderen uit het ene gezin wel gaatjes in hun tanden en uit het andere gezin niet? Dat onderzocht ACTA-wetenschapper D. (Denise) Duijster BSc. ‘Met een beetje warmte voorkom je een kindermond vol zorgen,’ lees meer.
       
    • Margriet.nl
      Moet je echt 2 minuten poetsen? Beter van wel. Als je een paar scheve tanden of tandvleesproblemen hebt, zul je waarschijnlijk zelfs nog langer moeten poetsen om evenveel tandplak te verwijderen. ACTA-wetenschapper G.A. (Fridus) van der Weijden vertelt erover op margriet.nl, lees meer.
       
    • Nederlands Tandartsenblad
      "Kies voor materialen met minder allergische reacties (NT, pag. 8)," aldus ACTA-wetenschapper dr. J. (Joris) Muris, lees meer.
       
    • Nederlands Tandartsenblad
      Het onderlipbiopt bij de diagnostiek van het syndroom van Sjögren (NT, pag. 26), ACTA-studenten Dewi van Stein Callenfels en Jonathan Tan dingen mee naar de Bachelor Scriptieprijs, lees meer.
       
    • De Buitendienst
      Pijn is fijn! Pijn laat je namelijk weten dat je ergens gewond bent. Maar hoe werkt het precies met pijn? Zijn er verschillende soorten pijn? Bekijk de aflevering van 'De Buitendienst' met daarin een rol voor ACTA.
       
    • Psychologie Magazine
      "Het is verstandig, en natuurlijk ook wel stoer van je, om situaties en objecten die je angst inboezemen, of zorgen baren, niet uit de weg te gaan, maar juist de confrontatie daarmee aan te gaan." ACTA-hoogleraar prof. dr. A. (Ad) de Jongh adviseert een lezer, lees meer.
       
    • Dental Tribune
      Tandheelkundeonderzoek ACTA: "Zeer goed tot excellent," lees meer.
       
    • Dental Tribune
      In de mondzorg is een duidelijke trend zichtbaar waarin assistentes meer taken van de tandarts overnemen, lees meer.
       
    • Dental Tribune
      Vermijd kronen met palladiumlegering, lees meer.
       
    • Dentz
      Het was een lange "doen we het wel of doen we het niet"- discussie, maar uiteindelijk hakte de organisatie de knoop door, lees meer (pag. 50).
       
    • Dentz
      Gezinssituatie cruciaal voor mondgezondheid, lees meer (pag. 15).
       
    • Dentz
      Tandheelkunde-onderzoek UvA en VU: zeer goed tot excellent, lees meer (pag. 11).
       
    • EenVandaag
      Steeds meer peuters en kleuters lopen rond met gaatjes in hun melktandjes, bekijk de uitzending.
       
    • Nederlands Tandartsenblad
      Prof. dr. J.J.M. (Josef) Bruers vertelde het Nederlands Tandartsenblad: "Er zijn veel praktijken waarin goed wordt gewerkt, maar het probleem is dat ze het eigenlijk niet kunnen aantonen."
       
    • Nederlands Tandartsenblad
      "Een aantal jaren geleden zag ik als chef de clinique van de ACTA-sectie Orale Implantologie steeds meer mensen met complicaties bij implantaten," zegt drs. P.G.G.L. (Gordon) van der Avoort, tandarts-parodontoloog en implantoloog, in het Nederlands Tandartsenblad, en: "Ik pleit voor een APK voor implantaten."
       
    • Ouderenjournaal
      Breed initiatief voor betere mondzorg ouderen. Lees meer.
       
    • Dental Info
      Het project ‘De mond niet vergeten! richt zich op het verbeteren van de mondgezondheid van kwetsbare, thuiswonende ouderen in Nederland. Lees meer.
       
    • Ad Valvas
      ACTA-docent Jan Harm Koolstra die studenten met behulp van schildertape en een plastic schedel leert hoe de kaakspieren werken, zou een uitstekende docent van het jaar zijn. Lees meer.
       
    • Nederlands tandartsenblad
      In het voormalige ACTA-gebouw aan de Louwesweg zit sinds kort een hippe club.
       
    • De Telegraaf
      "Omdat de oogbol van een kind nog groeit, en de oogkas daardoor ook groter wordt, is het van belang dat een kunstoog bij een kind van formaat verandert”, zegt prof. dr. T (Tim) Forouzanfar, hoogleraar Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie ACTA/VUmc. Lees meer.
       
    • NRCQ
      “Via de reclames wordt de behoefte gecreëerd én wordt gelijk een oplossing geboden”, zegt Cor van Loveren, bijzonder hoogleraar Preventieve Tandheelkunde bij Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), die onderzoek doet naar de claims van verschillende tandpasta’s. Lees meer.
       
    • Nationale Zorggids
      "We ontwikkelen in samenwerking met de afdeling oogheelkunde en de TU Delft nu een 4D-geprint oog, dat is een kunstoog dat in de loop der tijd zelf groter wordt", aldus prof. dr. T (Tim) Forouzanfar, hoogleraar Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie ACTA/VUmc. en oprichter van het 3D Innovation Lab VUmc. Lees meer.
       
    • Nederlands tandartsenblad
      3M ESPE en ACTA: een goed duo.
       
    • Advalvas
      Op 6 februari wordt de innovatieprijs uitgereikt aan de docent met het beste idee om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. 3 hoogleraren zijn genomineerd, onder wie Jan Harm Koolstra van ACTA. Lees meer.
       
    • Folia Magazine
      Beslissingen over euthanasie kun je beter aan de eigen arts over laten. Die kent de situatie van de patiënt het beste. Lees meer.
       
    • NU.nl
      Traumabehandeling bij mensen met een psychose is effectief. Lees meer.
       
    • Nederlands Tandartsenblad
      In de rubriek Inbox wordt in de ingezonden brief Max mystery het televisie-optreden van prof. dr. A.J. (Albert) Feilzer in het programma Meldpunt van Omroep Max besproken.
       
    • NRC
      EMDR-therapie tegen trauma werkt ook tijdens psychose. Lees meer.
       
    • Dental Tribune
      Het onderzoek aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) van de UvA en de VU is zeer goed tot excellent. Dat oordeelt een externe commissie die keek naar het ACTA-onderzoek in de periode 2007-2013. Lees meer.
       
    • Tijd voor Meldpunt - Omroep MAX
      Tijd voor Meldpunt neemt de proef op de som: 1 persoon gaat naar 5 verschillende tandartsen en krijgt 5 verschillende diagnoses. Maar wie heeft er gelijk? Met ACTA docent A. (Anne) van Dalen en decaan prof. dr. A.J. (Albert) Feilzer in de uitzending.
       
    • Consumentenbond - Beste koop Kinderen
      ACTA-wetenschapper dr. G.A. (Fridus) van der Weijden reageert op een claim van een koekjesfabrikant, als zouden ze 'het doorkomen van tandjes bevorderen.' "Ik kan in de literatuur geen onderbouwing van deze uitspraak vinden," aldus Van der Weijden.
  • 2014

    • Dental Tribune
      Prof. dr. D. (Daniel) Wismeijer vertelt in een interview voor Dental Tribune over een aantal hete hangijzers in de impantologie en over een niet te onderschatten onderdeel van een implantaatbehandeling: de nazorg. Lees meer.
       
    • Volkskrant
      Hoeveel microben worden overgedragen tijdens een tongzoen? In Artis werd het speeksel van 21 stellen voor en na een tongzoen onderzocht. Een verslag van de resultaten met commentaar van ACTA Hoofddocent dr. E. (Egija) Zaura in Volksrant. Lees meer.
       
    • Nederlands Tandartsenblad
      "Chronische kaakgewrichtsklachten te weinig verwezen", volgens dr. C.M. (Corine) Visscher in een interview in het Nederlands Tandartsenblad (NT). In het NT van 3 oktober jl. was zij spreker van de maand. Naast het interview vindt u ook een minicollege over dit onderwerp.
       
    • Dental Tribune
      "Kennis van chronische pijn laat soms te wensen over". Aldus drs. C.J. (Jan) Warnsick (tandarts-endontoloog-gnatholoog verbonden aan ACTA) in een interview in Dental Tribune, lees meer.
       
    • Dental Tribune
      'Een tandarts is toch vooral bezig met de tanden en de mond. Ik kijk meer naar het ruimere plaatje van de patiënt', aldus ACTA-wetenschapper Denise van Diermen in een interview in Dental Tribune over diagnostiek in de tandheelkunde.
       
    • Nederlands Tandartsenblad
      In de tandheelkunde wordt steeds meer met biomimetische restauratiematerialen en -methoden gewerkt. ACTA-hoogeleraren Guus van Strijp en Bob ten Cate vertellen erover in het Nederlands Tandartsenblad.
       
    • Dagblad de Limburger
      'Er zijn maar liefst 6 technieken om je bijtertjes te reinigen. En de geleerden verschillen ook nog hartgrondig van mening over welke de beste is.' ACTA-Hoogleraar Fridus van der Weijden geeft hierover zijn mening.
       
    • NRC next
      'Niemand weet hoe je moet poetsen. Is dat erg?' Lees meer.
       
    • ANP
      'Nederlander eet 24 kilo suiker per jaar'. ACTA-hoogleraar prof. dr. J.M. (Bob) ten Cate vertelt over het ontstaan van cariës, kijk hier.
       
    • Allemaal beestjes
      ACTA-hoogleraar prof. dr. J.P. (Wim) Crielaard vertelt in het boek 'Allemaal Beestjes' over de bacteriën in onze mond. Ook andere ACTA-wetenschappers komen in het boek over micro-organismen aan het woord, lees meer.
       
    • Start Magazine 2014-2015
      ACTA-student Gijs Schenkenberg over zijn studie en de studentenvereniging.
       
    • Radio 5 - De kennis van nu
      Waarom heeft u verstandskiezen? Op Radio 5 geeft ACTA-tandartsdocent Anne Marie Verhoef hierop antwoord.
       
    • Nederlands Tandartsenblad
      'Praktijkwebsite is voor verbetering vatbaar'. Het winnende onderzoek van ACTA-studenten Stephan Tjiook en Stephan Moeijes, naar Nederlandse praktijkwebsites.
       
    • Dental Info
      VUmc kaakchirurg dr. J. (Jacques) Baart over 'Pijn en het gebruik van pijnstillers' in de tandheelkunde, lees meer.
       
    • Folia
      dr. Tim Fourzanfar en Derk Jan Jager van de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie van ACTA en VUmc hebben een subsidie verworven voor onderzoek naar implantologie bij Sjögren-patiënten.
       
    • Telegraaf
      ACTA-wetenschapper Monique Danser beantwoord vragen van lezers in de Telegraaf, lees meer.
       
    • Dentz  
      Interview met ACTA-hoogleraar Geert van der Heijden n.a.v. zijn oratie op 11 april j.l. Lees meer (pag. 32).
       
    • Volkskrant
      De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat controleren of de vele tandartsen die angstige patiënten onder volledige narcose behandelen hun werk wel goed doen. ACTA-wetenschapper Ad de Jongh reageert in de Volkskrant op dit nieuws.
       
    • Editie NL
      De tijd dat de tandarts alleen je gebit behandelt, is voorbij. Want tandartsen kunnen meer dan alleen zorgen voor mooie tanden. ACTA-implantoloog Johan Cossé in Editie NL.
       
    • Nederlands Tandartsenblad
      Doorslaggevende, robuuste onderzoeken waarmee we besluiten over zorg kunnen onderbouwen. Daar gaat Geert van der Heijden voor, hoogleraar Sociale Tandheelkunde bij ACTA.
       
    • Metro
      In 1 uur tijd langdurig stralend witte tanden? Pure misleiding, aldus ACTA-wetenschapper Joost Roeters.
       
    • Dental Tribune
      Tandletsel hoort thuis bij de algemeen practicus, een interview met Paul Wesselink, em. hoogleraar bij ACTA.
       
    • Nederlands Tandartsenblad
      Voor ACTA-kindertandarts Janneke Krikken is vroege preventie een belangrijke meerwaarde van de tandarts.
       
    • Nederlands Tandartsenblad
      Mondgezondheid in relatie tot algemene gezondheid, ACTA hoogleraar Bruno Loos over de samenhang tussen mondgezondheid en algemene gezondheid.
       
    • Nederlands Tandartsenblad
      Goede mondgezondheid, gelukte beschaving. De tandheelkunde moet de brug slaan naar de geneeskunde is de stellige overtuiging van ACTA-hoogleraar Fred Rozema.
       
    • Folia
      ACTA-orthodontist Nop Willems heeft tijdens het voorjaarscongres van de Nederlandse Vereniging van Orthodontisten de NVvO Award gekregen voor zijn proefschrift Developmental Changes in Condylar Bone and Their Mechanical Consequenceslees meer (pag.35).
       
    • Folia
      Dat de minister niet van plan is hbo's promotierecht te verlenen, getuigt van weinig vertrouwen in het onderzoeksklimaat aldaar, ACTA-hoogleraar Ad de Jongh reageert op deze stelling in Folia, lees meer.
       
    • Nederlands Tandartsenblad
      Prijzen voor ACTA-onderzoekers.
       
    • De Telegraaf
      Poetsen tegen aderverkalking, ACTA-hoogleraar Bruno Loos in de Telegraaf.
       
    • De Telegraaf
      Goede mondgezondheid belangrijk voor algehele gezondheid, ACTA-hoogleraar Fred Rozema in de Telegraaf.
       
    • De Wereld Draait Door
      Kauwen is heel goed voor het brein en specifiek, ons geheugen, bekijk de uitzending (op 5:39 minuten).
       
    • De Telegraaf
      Veel mensen met overgewicht kampen vaker met tandvleesproblemen, ook wel parodontitis genoemd. Hoe deze 2 zaken precies met elkaar te maken hebben, is nog niet helemaal duidelijk, lees meer.
       
    • AMC Magazine
      Driedimensionale beeldvorming geeft mond-, kaak- en aangezichtschirurgen nieuwe mogelijkheden om breuken in de oogkas te herstellen, lees meer.
       
    • Nederlands Tandartsenblad
      Zo snel ze kan praten, maakt ze haar ouders duidelijk dat ze tandarts wil worden, ACTA-student Celine Stoop in het Nederlandse Tandartsenblad.
       
    • Folia
      ACTA-wetenschapper dr. M. (Michael) Koutris won de Annual Move Award 2014 gewonnen.
       
    • Folia
      "Er hoeft geen relatie te bestaan tussen de hoeveelheid publicaties en de kwaliteit ervan," zo stelt ACTA-decaan prof. dr. A.J (Albert) Feilzer in Folia.
       
    • Nederlands Tandartsenblad
      Geschat wordt dat een tandarts gemiddeld 1 keer tijdens zijn/haar loopbaan wordt geconfronteerd met een klacht. ACTA-wetenschapper Ronald Gorter in het Nederlandse Tandartsenblad.
       
    • KRO 'De Reünie'
      In de 2e aflevering van het nieuwe seizoen van televisieprogramma 'De Reünie' is prof. dr. C. (Cees) Kleverlaan aan het woord; ACTA-wetenschapper en oud-leerling van het Han Fortmann College (1987) uit Heerhugowaard.
       
    • Nederlands Tandartsenblad
      Prof. dr. F. (Fred) Rozema, bijzonder hoogleraar Medisch Tandheelkundige Interactie bij ACTA trad op als gastspreker tijdens de Apolloniaborrel georganiseerd door het NMT.
       
    • Dental Tribune
      'Good oral health is not a luxury but a necessity of life,' stelt ACTA-wetenschapper dr. H. (Habib) Benzian, in de Dental Tribune.
       
    • Dental Info
      In Dental Info een verslag van de lezingen van ACTA-hoogleraar Daniël Wismeyer tijdens het congres Implantologie van Bureau Kalker, lees meer.
       
    • Folia
      Dr. M. (Marja) Laine wint prijs voor beste wetenschappelijke publicatie over 2013.
       
    • De Telegraaf 
      ACTA-wetenschapper Monique Danser beantwoordt vragen van lezers in de Telegraaf.
       
    • Tubantia 
      "Kinderen die bang zijn, zullen er alles aan doen om een bezoek aan de tandarts te vermijden", aldus ACTA-kindertandarts Janneke Krikken in Tubantia over het ontstaan van angst voor de tandarts en hoe deze angst te verminderen is.
  • 2013

    • Dental Tribune 
      ACTA-wetenschapper Ghazal Khashayar stelt in Dental Tribune de vraag of kleur in de tandheelkunde, een Kunst of Wetenschap is.
       
    • Dental Tribune 
      Ongerustheid over kauwspieren en kaakgewrichtklahcten is bepalend voor de behandelbehoefte van patiënten. Dit stelt ACTA-wetenschapper Annemiek Rollman in Dental Tribune.
       
    • Radio 1 
      ACTA-wetenschapper Janneke Krikken vertelt op Radio 1 over over kaaskiezen, naar aanleiding van de krantenkoppen in de Belgische kranten die dag.
       
    • BDJ 
      ‘90% van de cellen in ons lichaam zijn bacterieel’. Dit zegt ACTA-wetenschapper Bob ten Cate in het Britisch Dental Journal.
       
    • Dental Tribune 
      Kleur in de tandheelkunde: kunst of wetenschap? ACTA-wetenschapper Ghazal Khashayar in Dental Tribune over haar promotieonderzoek.
       
    • Nederlands Tandartsenblad 
      MTI zou een basisvak moeten zijn, stelt ACTA-hoogleraar Fred Rosema in het NT.
       
    • Omroep MAX
      Hoogleraar sectie Sociale Tandheelkunde Ad de Jongh bij Studio MAX Live over een pilletje tegen angst in de tandartsstoel.
       
    • AD/Haagsche Courant
      Een kwart van de Nederlanders gaat met angst en beven naar de tandarts. Voor hen moet binnenkort een rustgevend pilletje uitkomst bieden. Hoogleraar sectie Sociale Tandheelkunde Ad de Jongh doet vanaf februari een proef onder 70 bange patiënten in het AMC.
       
    • Nederlands Tandartsenblad 
      "Antistollingsbeleid vergt goede afspraken," stelt ACTA-wetenschapper Denise van Diermen in het NT.
       
    • Nederlands Tandartsenblad 
      Aan de hand van laboratorium- en klinisch onderzoek ontdekte ACTA-wetenschapper Ghazal Khashayar dat de beoordeling van (tand)kleur ook met een spectrophotometer kan plaatsvinden, in plaats van subjectief met de eigen ogen.
       
    • Dentz
      "Orale bacteriën geven steeds meer van hun geheimen prijs" aldus ACTA-hoogleraar Wim Crielaard in Dentz.
       
    • Dental Tribune
      Tandartsen zeggen de analoge röntgenfoto en (in mindere mate) de spuitafdruk vaarwel en omarmen de wereld van de digitale afdruk, CAD/CAM, CBCT en ‘klaar terwijl u wacht’ digitale röntgenbeelden. Is analoog tegenwoordig achterhaald? ACTA-hoogleraar met emeritaat Paul van der Stelt vindt van wel.
       
    • Folia
      Emeritus ACTA-hoogleraar Michiel Eijkman in Folia over het tandartsvak: 'het tandartsvak is en blijft verdomde moeilijk', in Folia.
       
    • BD
      Tandarts Tilburg wil proef met psycholoog voor angstpatiënt. Kwart van de Nederlanders is bang voor de tandarts volgens onderzoek van ACTA. Lees meer.
       
    • Noordhollands Dagblad
      1 op de 16 kinderen in Nederland is zo bang voor de tandarts dat een normale behandeling bijna niet mogelijk is. ACTA-wetenschapper Janneke Krikken vertelt in het Noordhollands Dagblad dat de angst voor de tandarts kan verminderen wanneer kinderen vaker in de tandartsstoel worden gezet zonder een (pijnlijke) ingreep uit te voeren.
       
    • Trouw 
      Het geheim van het werkgeheugen, ACTA-hoogleraar Ad de Jongh in Trouw over de theorie van het werkgeheugen. Lees meer.
       
    • Trouw
      Hoe schadelijk is het om permanent metaal - nikkel - in de mond te dragen waar ook deurklinken en handgrepen van worden gemaakt? Die vraag beantwoordde ACTA-hoogleraar en ACTA-decaan Albert Feilzer in dagblad Trouw: "Het klinkt erg, maar in de praktijk valt dat wel mee...".
       
    • Synaps
      De groei van kennis en weefsels, ACTA-hoogleraar Vincent Everts, over regeneratieve geneeskunde en CTRM. Lees meer.
       
    • Dentz 
      Dentz bespreekt het proefschrift van ACTA-onderzoeker Janneke Krikken naar emotionele problemen en tandartsangst. Verder reageert ACTA-hoogleraar Cees Kleverlaan op een artikel over nieuw vulmateriaal en spreekt ACTA-honeurs student Vivian Wu over haar ambities. 
       
    • Eindhovens Dagblad, De Stentor/Brabants Dagblad en BN/De Stem
      "Kinderen die bang zijn, zullen er alles aan doen om een bezoek aan de tandarts te vermijden", aldus ACTA-kindertandarts Janneke Krikken in Eindhovens Dagblad over het ontstaan van angst voor de tandarts en hoe deze angst te verminderen is.
       
    • AD/Rivierenland 
      Beuh..water?! Moet ik dat echt drinken? ACTA-kindertandarts Dien Gambon in het AD over waterdrinken: "Het drinken van zoetigheid maakt (..) niet alleen zwaarder, maar is ook bijzonder slecht voor het gebit".
       
    • Trouw
      "Kinderen voelen het haarfijn aan als hun ouders bang zijn," dit stelt ACTA-wetenschapper Janneke Krikken in Trouw, lees meer.
       
    • Dental Info 
      Parodontitis is zowel complicatie als risicofactor. ACTA-hoogleraar Bruno Loos over zin en onzin van de relatie tussen parodontium en algemene gezondheid. Lees meer.
       
    • NRC Next
      Next Shopt Tandpasta's. Het wemelt in de winkels van 'verantwoorde' producten en 'gezonde keuzes'. Wat is het beste?
       
    • Folia
      Gaten vullen, dat gaat ze over het algemeen goed af. Geen wonder dus dat tandartsen ook de holes op de golfbaan goed weten te vinden. ACTA masterstudent Thomas Remmelts vertelt in Folia over zijn liefde voor golf.
       
    • Kassa!
      ACTA-hoogleraar Joost Roeters werd geinterviewd door het televisieprogramma Kassa! over het bleken van tanden.
       
    • Foliaweb
      Ouders leren om bij hun kinderen goed de tanden te poetsen is effectiever en op de lange termijn waarschijnlijk goedkoper dan cariëspreventie door professioneel ingrijpen. Dit zegt ACTA-promovendus Erik Vermaire in zijn promotieonderzoek dat hij op 24 mei verdedigt. Lees meer.
       
    • Gezondheid.blog.nl
      Tandartsen die ervoor zorgen dat ouders het gebit van hun kinderen goed poetsen, zien het aantal gaatjes met de helft dalen. Investeren in ouders zou misschien nog wel beter zijn dan een zwaarder regime van periodieke controles.
       
    • Startmagazine
      ACTA-student Gijs Schenkenberg over zijn werkzaamheden voor studentenvereniging Favervuta.
       
    • Dental Tribune 
      "Patienten zijn veeleisender geworden", een interview met ACTA-hoogleraar Joost Roeters over dentale makeovers in Dental Tribune.
       
    • Dental Info 
      Ouders leren om bij hun kinderen goed de tanden te poetsen is effectiever en op de lange termijn waarschijnlijk goedkoper dan cariëspreventie door professioneel ingrijpen. Lees meer.
       
    • Trouw
      Als het tandartsen lukt om ouders te stimuleren de gebitten van hun kinderen goed te poetsen, gaat het aantal gaatjes met de helft omlaag. Het investeren in de ouders is misschien een betere methode om tandbederf tegen te gaan dan een strakker regime van periodieke controles, zo bericht Trouw.
       
    • De Telegraaf
      Tandartsen die ervoor zorgen dat ouders het gebit van hun kinderen goed poetsen, zien het aantal gaatjes met de helft dalen. Investeren in ouders zou misschien nog wel beter zijn dan een zwaarder regime van periodieke controles. Lees meer.
       
    • Gezondheidsnet
      Ouders leren om bij hun kinderen goed de tanden te poetsen is effectiever dan de standaardbehandeling tegen gaatjes. Dit stelt Erik Vermaire van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam in zijn promotieonderzoek. Lees meer.
       
    • Reformatorisch Dagblad
      Tandartsen die ervoor zorgen dat ouders het gebit van hun kinderen goed poetsen, zien het aantal gaatjes met de helft dalen. Lees meer.
       
    • Trouw
      Investeren in ouders zou nog wel eens effectiever kunnen zijn dan een zwaarder regime van tandartscontroles voor alle kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van tandarts Erik Vermaire, waarop hij later deze maand promoveert aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam.
       
    • Gezondheidsgids
      Wie een tand of kies mist, kan die lege plek op veel manieren laten opvullen. Een implantaat met een kunstkroon is duur, maar lijkt het ei van columbus. Waar moet u op letten bij de keuze voor een implantaat? ACTA tandarts-implantoloog Jeroen Huigen vertelt erover in de Gezondheidsgids van de Consumentenbond. 
         
    • Dental Tribune
      De meeste tandheelkundige ingrepen kunnen worden uitgevoerd zonder de inname van antistollingsmedicijnen te onderbreken. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Denise van Diermen. Lees meer.
       
    • SBS6 
      ACTA-hoogleraar Joost Roeters werkte mee aan de stelling: 'Tanden bleken is slecht voor je gebit, feit of fabel?' van het televisieprogramma De Lijf Show van 15 mei 2013. Bekijk de uitzending.
       
    • Leidsch Dagblad
      ACTA-wetenschapper Suzette van der Waal vertelt in het Leidsch Dagblad over wortelkanaalbehandelingen: ,,Afhankelijk van het onderzoek dat je leest, lukt 20 tot 40% van de behandelingen niet’’, vertelt Suzette van der Waal, die dat 'trieste' slagingspercentage met haar promotieonderzoek uiteindelijk hoopt op te krikken. 
       
    • Dental Info 
      Benoeming nieuwe directeur ACTA Dental College Dr. Gorter is benoemd als directeur ACTA Dental Collega voor de komende 5 jaar. Sinds 1 januari dit jaar vervulde hij deze functie al op interim basis. Lees meer.
       
    • Zahnärzteblatt
      De sectie preventieve tandheelkunde van ACTA stond onlangs in het Duitse blad Zahnärzteblatt.
       
    • Kennislink 
      ACTA-hoogleraar Eddy Becking over 3D-printen: "Dit is de allereerste keer dat een 3D-printer een lichaamsdeel heeft geprint dat in het lichaam van een patiënt mocht worden gezet.” Lees meer.
       
    • Folia Magazine
      ACTA-hoogleraar Ad de Jongh spreekt zich in Folia uit over de stelling Frauderende wetenschappers zijn niet geschikt voor hun vak. De universiteit moet hun doctorstitel intrekken: "Als iemand met een rijbewijs een slechte chauffeur wordt, kan toch ook het rijbewijs worden afgepakt.''.
       
    • AD 
      Parodontis, een chronische ontsteking van het tandvlees en het kaakbot, kan op lange duur de hele gezondheid beïnvloeden, vertelt ACTA-hoogleraar en parodontoloog Bruno Loos. Goede mondverzorging kan tandvleesproblemen voorkomen of beperken. 
       
    • De Telegraaf 
      ACTA-hoogleraar adhesieve tandheelkunde Joost Roeters spreekt zich uit over een nieuw ontwikkelde tandvulling, gebaseerd op de haaientand. Om verschillende redenen vindt Roeters dit geen goed alternatief voor bestaande vulmiddelen. "Iets wat helemaal veilig is, bestaat gewoon niet.".
       
    • Labyrinth 
      Fridus van der Weijden, hoogleraar parodontologie bij ACTA geeft antwoord op een luisteraarsvraag: is er al een middel ontwikkeld dat dagelijkse gebitverzorging overbodig maakt? Beluister het fragment (bijna onderaan de pagina).
       
    • Dental Tribune 
      Uit het promotieonderzoek van Daniëlle van Strydonck (Parodontologie ACTA) blijkt dat chloorhexidinespoelmiddel ook werkt als het gebruikt wordt na het tandenpoetsen.
       
    • J/M voor ouders 
      Guus van Strijp (Cariologie ACTA) vertelt ouders hoe ze het best voor het gebit van hun kind kunnen zorgen, onder andere: gebruik een borstel met zachte borstelkop en tandpasta met fluoride, en kijk uit met vruchtensap.
  • 2012

    • Dental Tribune
      Tandarts-parodontoloog en implantoloog Gordon van der Avoort vertelt in een interview dat de kwaliteit van de nazorg een belangrijke rol speelt bij het succes van een implantaat.
       
    • Dentz 
      ACTA-promovenda Manon Weijers ontdekte dat het aantal vrouwen met mondkanker in 25 jaar is tijd toegenomen. Weijers promoveerde op 29 oktober 2012.  
       
    • Dentz 
      In de rubriek StuDentz Prominent komen opmerkelijke tandheelkundestudenten aan het woord. ACTA-studente Willemijn Ouwehand is dit jaar voorzitter van de studievereniging Favervuta in Amsterdam en deelt haar ervaringen.
       
    • Zin 
      In het artikel Kronen uit de 3D-printer vertelt ACTA-decaan Albert Feilzer dat volgens hem de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde in de opleidingen plaatsvinden.
       
    • Nederlands Tandartsenblad 
      Vrijdag 16 november vond er op ACTA een middagsymposium plaats. De decaan van de Tokyo Medical and Dental University in Japan gaf een lezing en kreeg een rondleiding. ACTA-hoogleraar Joost Roeters vertelt hoe het was.
       
    • Dental Tribune
      Studenten tandheelkunde aan de University of Western Australia leren hun vaardigheden op de Simodont, een simulator ontwikkeld door Moog FCS in samenwerking met ACTA.
       
    • Gezondheid.blog.nl 
      ACTA-promovenda Manon Weijers ontdekte dat het aantal vrouwen met mondkanker in 25 jaar is tijd toegenomen. Weijers promoveerde op 29 oktober 2012.
       
    • Gemeente Almere 
      Het gebouw 'De Aarbei' in Almere, waar onder andere ACTA Almere huist, heeft een permanente status te kregen en hoeft dus niet verplaatst te worden.
       
    • Engineersonline.nl 
      Bram Verhaagen van de Universiteit Twente deed promotie-onderzoek naar de nieuwste inzichten in het ultrasoon reinigen van het wortelkanaal. Hij werd in zijn onderzoek onder andere bijgestaan door collega's van ACTA. Lees meer.
       
    • DutchCowboys 
      ACTA-onderzoeker Gang Wu is een van de wetenschappers die gebruik maken van Flintwave. Dit is een nieuwe online platform waarmee wetenschappers financiering voor hun onderzoek kunnen zoeken. Lees meer.
       
    • Medicalfacts 
      Bram Verhaagen van de Universiteit Twente deed promotie-onderzoek naar de nieuwste inzichten in het ultrasoon reinigen van het wortelkanaal. Hij werd in zijn onderzoek onder andere bijgestaan door collega's van ACTA.
       
    • Quest 
      Waarom plakt kauwgom niet aan echte tanden maar wel aan een kunstgebit? ACTA-hoogleraar Enno Veerman legt het uit.
       
    • Kassa! 
      Japanse wetenschappers zouden een flinterdun beschermlaagje hebben ontwikkeld, waardoor er geen gaatjes meer in tanden en kiezen onstaan. Werkt dit echt? Kassa belde met Cor van Loveren, hoogleraar preventieve tandheelkunde bij ACTA.
       
    • Dental Tribune
      Guus van Strijp, carioloog bij ACTA, deelt zijn mening over vroegdiagnostiek en de niet-restauratieve caviteitsbehandeling.
       
    • Esta 
      Ad de Jongh, bijzonder hoogleraar angst- en gedragsstoornissen bij ACTA, vertelt over EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Dit is een manier om angsten (bijvoorbeeld tandartsangst) aan te pakken door middel van afleiding tijdens het denken aan de 'traumatische' gebeurtenis.
       
    • Nieuwsbank
      Mineralen spelen niet zo'n grote rol in de sterkte van het bot van het kaakkopje als tot nu toe werd gedacht. Collageen speelt hierbij namelijk ook een rol, blijkt uit onderzoek van ACTA-promovendus Nop Willems.
       
    • BNR Nieuwsradio 
      Demissionair minister Schippers overweegt het experiment met vrije tarieven in de tandheelkunde 'voortijdig' te stoppen. ACTA-decaan Albert Feilzer geeft zijn mening over het onderzoek waar de overweging van de minister op gebaseerd is.
       
    • Medicalfacts 
      Op woensdag 6 juni jl. is in Bangkok (Thailand) de Engelstalige versie van een speciale angst-app voor kinderen gelanceerd. Het doel is dat kinderen minder angst ervaren bij hun eerste bezoek aan het ziekenhuis. ACTA-wetenschapper Ad de Jongh was nauw betrokken bij de ontwikkeling.
       
    • Editie NL
      Uit Zweeds onderzoek is gebleken dat veel mensen hun tanden niet goed poetsen. Cor van Loveren, hoogleraar preventieve tandheelkunde bij ACTA, vertelt over het nut van goed poetsen.
       
    • Dental Tribune
      Universitair docent Joep Laverman (ACTA) werkte mee aan 2 nieuwe e-learnings over een veelbelovende behandelaanpak bij het restaureren na endodontische behandelingen.
       
    • Dental Tribune
      De Association for European Safety & Infection Control in Dentistry (AESIC) organiseerde met ACTA een bijeenkomst in Amsterdam: Harmonising dental infection prevention guidelines in Europe. Dr. Hans de Soet, dagvoorzitter van de bijeenkomst en microbioloog/ infectiepreventiespecialist bij ACTA vertelt meer. 
  • 2011

    • Dental Tribune
      Cor van Loveren, hoogleraar preventieve tandheelkunde bij ACTA, geeft zijn mening over PerBlan tandpoeder. Dit is een nieuw biologisch en milieuvriendelijk alternatief voor tandpasta. Lees meer.
       
    • Metro
      In een special van gratis dagblad Metro over tandheelkunde 'Zorg voor je mond' vertelt ACTA-hoogleraar Cor van Loveren over de elektrische tandenborstel.
       
    • Metro
      Het Academisch Centrum voor Tandheelkunde in Amsterdam is onlangs met een 4 jaar durend onderzoek naar het poetsgedrag van kinderen begonnen. Reden: 56% van de kinderen van 5 jaar heeft gemiddeld 8 gaatjes. 
       
    • Algemeen Dagblad
      Het Academisch Centrum voor Tandheelkunde in Amsterdam gaat 4 jaar lang onderzoek doen naar het poetsgedrag bij kleine kinderen.
       
    • Het Parool
      Het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) is een 4-jarig onderzoek begonnen naar het poetsgedrag bij kinderen tot 5 jaar. "Beter gezegd, een onderzoek naar het niet-poetsgedrag.".
       
    • Het Klokhuis
      Samen met 2 enthousiaste tandartsendocenten - Catherine Volgenant en Annefleur Leeuwen - ontdekt presentator Dolores alles over tandplak, hoe gaatjes ontstaan, wat tanderosie is en hoe je bijvoorbeeld een mondscan maakt. Bekijk de aflevering.
  • 2010

    • Quest 
      Mag ik van u 5 kilo chocolade en 2 kilo drop? En doet u er ook maar 4,5 kilo kauwgum, zuurtjes en snoepgoed bij.
       
    • Vastgoedmarkt
      Het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft een nieuwe hoofdlocatie aan de Zuidas in Amsterdam. Lees meer.
       
    • RTV Noord-Holland
      Het spiksplinternieuwe gebouw van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) opent over 10 dagen officieel de deuren. Het vorige pand in Amsterdam Nieuw West was verouderd en voldeed al lange tijd niet meer. Lees meer.

Dienst Marketing & Communicatie (M&C)

Neem gerust contact met ons op.

Locatie: 6N-24

Waarmee kunnen we je nog meer mee helpen?

Kijk op onze teampagina.