Home > Actueel > Nieuwsarchief > 2010 > Geslaagde opening ACTA-gebouw
Nieuwsarchief
26-11-2010

Geslaagde opening ACTA-gebouw

25 november 2010 was het eindelijk zover: het nieuwe ACTA-gebouw werd officieel geopend onder het toeziend oog van 1.200 gasten en medewerkers.

Na een welkomstwoord van ACTA decaan prof. dr. Albert Feilzer en een speech van prof. dr. Dymph van den boom, Rector Magnificus van de UvA die sprak namens het gemeenschappelijk bestuur van het samenwerkingsverband ACTA, volgden lovende woorden van KNAW-president Robbert Dijkgraaf over de tandheelkunde in het algemeen en het nieuwe ACTA-gebouw in het bijzonder. 

Na zijn woorden zakten twee grote ballonnen uit het dak naar beneden. Bij nadere inspectie bleken deze ballonnen niet leeg, maar gevuld te zijn met twee zeer lenige dames. Bijgestaan door een operazangeres - die ook in de touwen hing - begaven zij zich al slingerend en zwaaiend een weg naar beneden. Blijkens de enthousiaste reacties van de gasten en medewerkers, die vanaf de balustrades en de grond het schouwspel konden volgen, was de opening een geslaagd feest. 

Het nieuwe ACTA-gebouw
Het gebouw is door Benthem Crouwel Architecten ontworpen naar de drie primaire processen van ACTA: onderwijs, onderzoek en zorg. De zorgfuncties zijn ondergebracht in de laagbouw, zodat patiënten zich snel kunnen oriënteren op hun bestemming. Ook de onderwijsfuncties zijn geconcentreerd in de laagbouw. In de toren bevinden zich de kantoren en laboratoria. Alle functies zijn georganiseerd rondom het atrium, dat het hart van het nieuwe gebouw vormt.

Openingsact27.000 patiënten
De nieuwbouw heeft een vloeroppervlak van 25.000 m2, en telt dertien verdiepingen en 248 behandelplekken. Er zijn veertig Simodonts, dental simulators waarmee studenten behandelingen kunnen oefenen in een realistische virtuele omgeving. ACTA is met 900 studenten, 500 medewerkers en 27.000 patiënten een van de grootste tandheelkundige faculteiten in Europa. Dagelijks ontvangen zo’n 350 patiënten tandheelkundige zorg.

De helft van de Nederlandse tandartsen wordt opgeleid aan ACTA. Naast het opleiden van studenten tot tandarts, verzorgt ACTA postacademische cursussen en specialistische opleidingen. In het nieuwe gebouw bevinden zich naast ACTA de Stichting Bijzondere Tandheelkunde (SBT) en de opleiding Mondzorgkunde van Hogeschool InHolland. ACTA heeft een hoofdvestiging in Amsterdam, en nevenvestigingen in Almere en Hoorn.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam
Direct naar
ACTA in een notendop Banner Onderzoek uitgelicht

spamfuik@vu.nl