2014


WaarWat
Dental TribuneProf. dr. D. (Daniel) Wismeijer vertelt in een interview voor Dental Tribune over een aantal hete hangijzers in de impantologie en over een niet te onderschatten onderdeel van een implantaatbehandeling: de nazorg. Lees meer.
Volkskrant
Hoeveel microben worden overgedragen tijdens een tongzoen? In Artis werd het speeksel van 21 stellen voor en na een tongzoen onderzocht. Een verslag van de resultaten met commentaar van ACTA Hoofddocent dr. E. (Egija) Zaura in Volksrant. Lees meer.
Nederlands Tandartsenblad"Chronische kaakgewrichtsklachten te weinig verwezen", volgens dr. C.M. (Corine) Visscher in een interview in het Nederlands Tandartsenblad (NT). In het NT van 3 oktober jl. was zij spreker van de maand. Naast het interview vindt u ook een minicollege over dit onderwerp. Lees en bekijk meer.
Dental Tribune
"Kennis van chronische pijn laat soms te wensen over". Aldus drs. C.J. (Jan) Warnsick (tandarts-endontoloog-gnatholoog verbonden aan ACTA) in een interview in Dental Tribune, lees meer
Dental Tribune
'Een tandarts is toch vooral bezig met de tanden en de mond. Ik kijk meer naar het ruimere plaatje van de patiënt', aldus ACTA-wetenschapper Denise van Diermen in een interview in Dental Tribune over diagnostiek in de tandheelkunde.
Nederlands TandartsenbladIn de tandheelkunde wordt steeds meer met biomimetische restauratiematerialen en -methoden gewerkt. ACTA-hoogeleraren Guus van Strijp en Bob ten Cate vertellen erover in het Nederlands Tandartsenblad, lees meer.
Dagblad de Limburger
'Er zijn maar liefst zes technieken om je bijtertjes te reinigen. En de geleerden verschillen ook nog hartgrondig van mening over welke de beste is' ACTA-Hoogleraar Fridus van der Weijden geeft hierover zijn mening.
NRC next
'Niemand weet hoe je moet poetsen. Is dat erg?' Lees meer.
ANP
'Nederlander eet 24 kilo suiker per jaar'. ACTA-hoogleraar prof. dr. J.M. (Bob) ten Cate vertelt over het ontstaan van cariës, kijk hier.
Allemaal beestjes
ACTA-hoogleraar prof. dr. J.P. (Wim) Crielaard vertelt in het boek 'Allemaal Beestjes' over de bacteriën in onze mond. Ook andere ACTA-wetenschappers komen in het boek over micro-organismen aan het woord, lees meer.
Start Magazine 2014-2015
ACTA-student Gijs Schenkenberg over zijn studie en de studentenvereniging, lees meer (pagina 59).
Radio 5 - De kennis van nu
Waarom heeft u verstandskiezen? Op radio 5 geeft ACTA tandartsdocent Anne Marie Verhoef hierop antwoord. Beluister het fragment hier (vanaf 51:50 minuten)
Nederlands Tandartsenblad
'Praktijkwebsite is voor verbetering vatbaar'. Het winnende onderzoek van ACTA-studenten Stephan Tjiook en Stephan Moeijes, naar Nederlandse praktijkwebsites, lees meer.
Dental Info
VUmc kaakchirurg dr. J. (Jacques) Baart over 'Pijn en het gebruik van pijnstillers' in de tandheelkunde, lees meer.
Folia
dr. Tim Fourzanfar en Derk Jan Jager van de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie van ACTA en VUmc hebben een subsidie verworven voor onderzoek naar implantologie bij Sjögren-patiënten.
Telegraaf
ACTA wetenschapper Monique Danser beantwoord vragen van lezers in de Telegraaf, lees meer.
Dentz  
Interview met ACTA-hoogleraar Geert van der Heijden n.a.v. zijn oratie op 11 april j.l. Lees meer (pag. 32) 
VolkskrantDe Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat controleren of de vele tandartsen die angstige patiënten onder volledige narcose behandelen hun werk wel goed doen. ACTA-wetenschapper Ad de Jongh reageert in de Volkskrant op dit nieuws, lees meer.
Editie NL
De tijd dat de tandarts alleen je gebit behandelt, is voorbij. Want tandartsen kunnen meer dan alleen zorgen voor mooie tanden. ACTA-implantoloog Johan Cossé in Editie NL, bekijk de aflevering over dit onderwerp
Nederlands Tandartsenblad
Doorslaggevende, robuuste onderzoeken waarmee we besluiten over zorg kunnen onderbouwen. Daar gaat Geert van der Heijden voor, hoogleraar Sociale Tandheelkunde bij ACTA, lees meer.
Metro
In een uur tijd langdurig stralend witte tanden? Pure misleiding, aldus ACTA-wetenschapper Joost Roeters, lees meer.
Dental Tribune
Tandletsel hoort thuis bij de algemeen practicus, een interview met Paul Wesselink, em. hoogleraar bij ACTA, lees meer.
Nederlands Tandartsenblad
Voor ACTA-kindertandarts Janneke Krikken is vroege preventie een belangrijke meerwaarde van de tandarts.
Nederlands Tandartsenblad
Mondgezondheid in relatie tot algemene gezondheid, ACTA hoogleraar Bruno Loos over de samenhang tussen mondgezondheid en algemene gezondheid, lees meer
Nederlands Tandartsenblad
Goede mondgezondheid, gelukte beschaving. De tandheelkunde moet de brug slaan naar de geneeskunde is de stellige overtuiging van ACTA-hoogleraar Fred Rozema.
Folia
ACTA-orthodontist Nop Willems heeft tijdens het voorjaarscongres van de Nederlandse Vereniging van Orthodontisten de NVvO Award gekregen voor zijn proefschrift Developmental Changes in Condylar Bone and Their Mechanical Consequences, lees meer (pag.35)
Folia
Dat de minister niet van plan is hbo's promotierecht te verlenen, getuigt van weinig vertrouwen in het onderzoeksklimaat aldaar, ACTA-hoogleraar Ad de Jongh reageert op deze stelling in Folia, lees meer
Nederlands Tandartsenblad
Prijzen voor ACTA-onderzoekers, lees meer
De Telegraaf
Poetsen tegen aderverkalking, ACTA-hoogleraar Bruno Loos in de Telegraaf, lees meer
De Telegraaf
Goede mondgezondheid belangrijk voor algehele gezondheid, ACTA-hoogleraar Fred Rozema in de Telegraaf, lees meer
De Wereld Draait Door
Kauwen is heel goed voor het brein en specifiek, ons geheugen, bekijk de uitzending (op 5:39 minuten).
De Telegraaf
Veel mensen met overgewicht kampen vaker met tandvleesproblemen, ook wel parodontitis genoemd. Hoe deze twee zaken precies met elkaar te maken hebben, is nog niet helemaal duidelijk, lees meer.
AMC Magazine
Driedimensionale beeldvorming geeft mond-, kaak- en aangezichtschirurgen nieuwe mogelijkheden om breuken in de oogkas te herstellen, lees meer
Nederlands Tandartsenblad
Zo snel ze kan praten, maakt ze haar ouders duidelijk dat ze tandarts wil worden, ACTA-student Celine Stoop in het Nederlandse Tandartsenblad, lees meer.
Folia
ACTA-wetenschapper dr. M. (Michael) Koutris won de Annual Move Award 2014 gewonnen,  lees meer
Folia
"Er hoeft geen relatie te bestaan tussen de hoeveelheid publicaties en de kwaliteit ervan," zo stelt ACTA-decaan prof. dr. A.J (Albert) Feilzer in Folia, lees meer
Nederlands TandartsenbladGeschat wordt dat een tandarts gemiddeld één keer tijdens zijn/haar loopbaan wordt geconfronteerd met een klacht. ACTA-wetenschapper Ronald Gorter in het Nederlandse Tandartsenblad, lees meer
KRO 'De Reunie'In de tweede aflevering van het nieuwe seizoen van televisiepgramma 'De Reünie' is prof. dr. C. (Cees) Kleverlaan aan het woord; ACTA-wetenschapper en oud-leerling van het Han Fortmann College (1987) uit Heerhugowaard, lees meer.
Nederlands TandartsenbladProf. dr. F. (Fred) Rozema, bijzonder hoogleraar Medisch Tandheelkundige Interactie bij ACTA trad op als gastspreker tijdens de Apolloniaborrel georganiseerd door het NMT, lees meer
Dental Tribune'Good oral health is not a luxury but a necessity of life,' stelt ACTA-wetenschapper dr. H. (Habib) Benzian, in de Dental Tribune, lees meer
Dental InfoIn Dental Info een verslag van de lezingen van ACTA-hoogleraar Daniël Wismeyer tijdens het congres Implantologie van Bureau Kalker, lees meer.
FoliaDr. M. (Marja) Laine wint prijs voor beste wetenschappelijke publicatie over 2013, lees meer.
De Telegraaf ACTA-wetenschapper Monique Danser beantwoord vragen van lezers in de Telegraaf, lees meer 
Tubantia "Kinderen die bang zijn, zullen er alles aan doen om een bezoek aan de tandarts te vermijden", aldus ACTA-kindertandarts Janneke Krikken in Tubantia over het ontstaan van angst voor de tandarts en hoe deze angst te verminderen is.