2015

WaarWat
VU Magazine
Tijdens een serie paraboolvluchten onderzocht celbioloog Jack van Loon hoe botvormende cellen zich gedragen onder een toestand van gewichtloosheid, lees meer.
VU MagazineEén enkele antibioticumkuur is krachtig genoeg om de micro-organismen in je darmen een jaar lang te verstoren. En antibiotica werken niet altijd bij ernstige tandvleesontsteking. Dit alles blijkt uit twee ACTA-onderzoeken; onderzoek van dr. E. (Egija) Zaura en promotieonderzoek van dhr. S. (Sergio) Bizzarro, lees meer.
Radar+
Een beetje angst is goed; het beschermt je tegen onheil. Maar te veel angst kan verlammend werken en je leven danig verstieren. ACTA-hoogleraar prof. dr. A. (Ad) de Jongh vertelde Radar+ over vrees, benauwdheid en paniek. En hoe je ervan af komt, lees meer
Dental Tribune
Tijdens de NVT-ledenavond op maandag 9 november 2015 is de NVT-WTA-Hamer Duyvenzprijs uitgereikt. De gelukkig winnaar was ACTA-wetenschapper dr. S. (Suzette) van der Waal voor haar proefschrift A new strategy in root canal therapie, lees meer.
Dental Tribune
Dat bacteriën in de mond behalve een schadelijke ook een gunstige invloed kunnen hebben op gebitselementen is een recente ontdekking. ACTA-hoogleraar prof. dr. B. (Bart) Keijser sprak erover in zijn oratie van 20 november aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), lees meer.
Volkskrant
Veel jonge kinderen gaan onder narcose voor een uitgebreide tandheelkundige behandeling. Hun gebit is er zo slecht aan toe dat er soms wel zes kiezen tegelijk uit moeten. ACTA-hoogleraar prof. dr. C. (Cor) van Loveren werd hierover geïnterviewd in de Volkskrant, lees meer.
Dentz
De laatste maanden verschijnen er steeds vaker berichten op gezondheidsblogs, fora en sociale media over de vermeende voordelen van oil pulling, ofwel het 'spoelen' van de mond met plantaardige olie. ACTA-hoogleraar dr. G.A. (Fridus) van der Weijden heeft zijn vraagtekens bij de beschikbare onderzoeken, lees meer.
Dentz
Het was geen vrolijke boodschap van Bob ten Cate (ACTA-hoogleraar met emeritaat, red.) in Folia bij zijn afscheid als hoogleraar experimentele  preventieve tandheelkunde: "Veel afgestudeerden en promovendi hebben de grootste moeite om een plek in de wetenschap te verwerven en dat is zonde van hun talent," lees meer.
Trouw
Tandartsen grijpen te snel naar de boor. Vaak is boren pas nodig als het tandglazuur onherstelbaar is beschadigd en dat kan soms wel een paar jaar duren. Die tijd kan beter worden benut voor preventie. ACTA-hoogleraar prof. dr. C. (Cor) van Loveren reageert in Trouw, lees meer.
NRC Handelsblad
Een patiënt bezoekt voor het eerst zijn nieuwe tandarts. Die stelt meteen voor een paar vullingen te vervangen. Is de vorige tandarts nalatig geweest? Heeft de nieuwe behoefte aan omzet? We weten het niet. ACTA-decaan prof. dr. A.J. (Albert) Feilzer sprak met het NRC over de discussie rondom richtlijnen in de Mondzorg, lees meer.
Grazia
Elektrische tandenborstels winnen het van de gewone, qua effectiviteit en het bestrijden van gebitsziektes. Maar wie echt niet zonder handtandenborstel kan, kan beter eentje kiezen waarvan de haren verschillende hoogtes hebben, aldus ACTA-wetenschapper dr. N.A.M. (Martijn) Rosema.
Divers internationaal
Antibiotica verstoren de gezonde darmflora, soms wel tot een jaar na blootstelling. Eén enkele antibioticum kuur is krachtig genoeg om de normale samenstelling van de micro-organismen in de darmen een jaar lang te verstoren. ACTA-wetenschapper dr. E. (Egija) Zaura was eerste auteur van dit wetenschappelijke artikel dat de hele wereld over ging. Lees meer: Groot Brittannië; Groot Brittannië; Groot Brittannië; Groot Brittanië; Verenigde StatenVerenigde Staten; Rusland; China; Chili en Spanje.
Dental Info
Tijdens ledenavond van de Nederlandse Vereniging van Tandartsen (NVT) op maandag 9 november werd de WTA-Hamer-Duyvenszprijs uitgereikt aan ACTA-wetenschapper dr. S.V. (Suzette) van der Waal voor haar proefschrift: A new strategy in root canal therapy, lees meer.
Dentista
'Olie trekken'. Als je dit als tandheelkundig zorgprofessional aan je patiënt zou aanbevelen, zou menigeen je vreemd aankijken. ACTA-hoogleraar dr. G.A. (Fridus) van der Weijden en dr. D.E. (Dagmar Else) Slot schreven erover in Dentista. 
Nederlands tijdschrift voor Mondhygiëne"De reacties waren overweldigend, uit het hele land kreeg ik felicitaties," zegt ACTA-mondhygiënist-onderzoeker T. (Thérèse) Elkerbout in het Nederlands Tijdschrift voor Mondhygiëne, naar aanleiding van de benoeming tot mondhygiënist van het jaar, lees meer (inloggen met NVM-lidmaatschap, pag. 33).
Nederlands tijdschrift voor Mondhygiëne
"Kennis over mogelijke barrières scheelt frustratie," aldus ACTA-wetenschapper dr. D. (Denise) Duijster in het Nederlands tijdschrift voor Mondhygiëne, lees meer (inloggen met NVM-lidmaatschap, pag. 17).
Nederlands Tandartsenblad
Ook in de dentale wereld werken industrie en wetenschap soms samen in de zoektocht naar nieuwe producten en ontwikkelingen. Het gevaar van belangenverstrengeling ligt op de loer, dus worden universiteiten steeds alerter. ACTA-wetenschappers: dhr. R. (Rene) Gruythuyzen en ir. M.H. (Monique) van der Veen, en ACTA-decaan prof. dr. A.J. (Albert) Feilzer geven hun mening in het Nederlands Tandartsenblad, lees meer (inloggen met NT-lidmaatschap).
VARA!
Nederland heeft momenteel te maken met een stroom aan vluchtelingen. Maar hoe ingewikkeld is het om een vreemde cultuur en taal te leren? In het televisieprogramma Praat Nederlands met me, vertelt drs. A. (Annemarie) Verhoef een van de deelnemers over de opleiding tandheelkunde, bekijk de uitzending.
Dental Tribune
Een chirurgische verlening: "Je krijgt er een gezondenieuwe uitgangssituatie door, soms een beter esthetiek en je verbeter de bereikbaar voor preventie," zegt prof. dr. B.G. (Bruno) Loos in Dental Tribune, lees meer
Dentz
Dankzij het enthousiasme van zijn oude oppas, besloot dhr. M. (Mark) Hulsman tandheelkunde te gaan studeren: "vervolgens ben ik naar de open dag op ACTA geweest en heb me meteen ingeschreven voor de studie," lees meer.
Dentz
In één klap viel alles in duigen. Een val van een sokkel in Mexico: dwarslaesie. Dan kun je dus niet meer werken, laat staan tandarts worden, lees meer.
EditieNL
Het flossen van de tanden wordt vaak aangeraden door tandartsen. Maar wist je dat het eigenlijk meer kwaad doet dan goed? Veel mensen flossen verkeerd, en duwen zo bacteriën en tandplak in het tandvlees. Met alle nadelige gevolgen van dien, lees meer.
Nederlands TandartsenbladTMD-pijn is geassocieerd met neuropathische pijn, zegt ACTA-promovenda J.H.M. (Jeanne) Baggen in het Nederlandse Tandartsenblad, lees meer (inloggen met NT-lidmaatschap).
Dental Info
Tijdens het VPM-congres werd mevr. T. (Thérèse) Elkerbout gekozen tot Mondhygiënist van het Jaar 2015. Haar eerste reactie op het winnen van deze eretitel was: "Het is onwezenlijk, niet te beschrijven!" Lees meer.
KASSA!
Alles wat je altijd al wilde weten over tanden poetsen! Hoe poets jij je tanden? Doe je dat één keer per dag, of vijf keer? Hoe kies je je tandpasta uit? Dr. N.A.M. (Martijn) Rosema vertelt erover in het televisieprogramma KASSA!. Bekijk de uitzending.
Nederlands TandartsenbladMoeders die de fopspeen van hun baby in hun eigen mond reinigen, beschermen hun kind mogelijk tegen Astma en Eczeem. Prof. dr. C. (Cor) van Loveren is wat sceptisch over dit Zweedse onderzoek, lees meer (pag. 6, inloggen NT).
Nederlands Tandartsenblad"Met grote verbazing heb ik er via de KNMT-nieuwsbrief kennis van genomen zich heeft teruggetrokken uit het Kennisinstituut Mondzorg,"
zegt prof. dr. M.A.J. (Rien) van Waas. lees meer (pag. 20, inloggen NT).
Folia
ACTA-decaan prof. dr. A.J. (Albert) Feilzer bestuurt een tamelijk specialistische faculteit (tandheelkunde),
die bovendien samen met de VU wordt gerund – een klus op zich, lees meer (pag. 37).
Dental Tribune
"Thérèse Elkerbout, verbonden aan de afdeling Parodontologie van ACTA, sectie preventie en therapie,
is uitgeroepen tot Mondhygiënist van het Jaar 2015," lees meer.
Dental Tribune
"Neem bij tandletsel de tijd voor de patiënt," legt drs. J.A. (Jacques) Baart uit in Dental Tribune, lees meer.
NRC Handelsblad
Tandheelkunde in Amsterdam selecteert ook op niet-academische kenmerken, zoals bestuurlijke ervaring, speciale activiteiten als sport of muziek en ervaringen in de zorg, lees meer.
Nederlands Tandartsenblad
Met het nieuwe studiejaar voor de boeg worden de 243 eerstejaarstudenten tandheelkunde in Nijmegen, Amsterdam en Groningen, lees meer (inloggen voor NT-leden).
Medical FactsDeze week zijn in Amsterdam, Hardenberg en Rotterdam pilots gestart om de mondzorg bij kwetsbare thuiswonende ouderen te verbetere, lees meer.
Dentz
Begin op tijd met netwerken (Dentz, pag. 20)
Dentz
Zorg dat je op dag één kunt beginnen. (Dentz, pag. 18)
Dental Tribune
De combinatie van themadagen en het nascholingstijdschrift van Quality Practice zal vrijwel elke tandarts, mondhygiënist en assisterende bekend in de oren klinken, lees meer
Dental Info
Het is eigenlijk een wonder dat iemand zijn hele leven met een gebit kan doen. Waar zit de kracht van het gebit nu precies in? En wat is er voor nodig om, als het mis is gegaan, de gezonde toestand weer terug te krijgen? Lees meer.
Dental Tribune
ACTA-student mevr. A. (Anne) Bonn heeft de Debuutprijs 2015 van het Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde gewonnen, lees meer.
Nederlands Tandartsenblad
"Nagelbijten is een risicofactor voor het falen van bovenfrontretensiespalken. die conclusie trekken Tessa Spaan en Fawn van der Weijden in hun bachlorscriptie: Waarvoor falen bovenfrontretentiespalken?" Lees meer (inloggen NT).
Dentista
In 1991 is aan het ACTA de postacademische (master) opleiding Tandarts-Parodontoloog gestart. Deze is als eerste opleiding op Europees niveau erkend door de Europese Federatie voor Parodontologie (pag. 18)
NRCQ
Hoera, hitt! Maar die slippers, dat niet hè [...] Bij tandartsenopleiding ACTA in Amsterdam mag dat niet - stel dat er een tang of een naald op je voet val, lees meer.
Folia
"Als hij niet zit te schrijven aan zijn proefschrift (dat eind van dit jaar af moet zijn) dan friemelt hij aan het tandvlees van de patiënten van ACTA." In Folia een interview met ACTA-wetenschapper W.J (Wijnand) Teeuw lees meer.
Het Parool
Met een landelijke campagne gaan tandartsen de strijd aan tegen gebitsverwaarlozing bij ouderen. Uit recent onderzoek in een verpleeghuis in Noord-Holland bleek dat 80 procent van de nieuwe bewoners een matige tot slechte mondgezondheid had, lees meer.
Nederlands Tandartsenblad"Het is tegenwoordig aardig duidelijk welke bacteriën schadelijk zijn voor het gebit. Maar sommige bacteirën lijken juist een gunstige invloed te hebben op tanden en kiezen." ACTA-hoogleraar Bart Keijser, doet er onderzoek naar, lees meer
Bohn Stafleu van Loghum uitgeverij
Martijn Rosema van het ACTA onderzocht vele factoren die een rol spelen bij de effectiviteit van tandenpoetsen. Hij stelt in zijn promotieonderzoek onder andere dat het gebruik van tandpasta er niet toe bijdraagt dat een tandenborstel effectiever wordt in het weghalen van tandplak, lees meer
Radio 1
Wat gebeurt er met je lijf als je maanden in extra zwaartekracht leeft? Op die vraag wil zwaartekrachtonderzoeker bij ACTA/Vumc en de Europese ruimtevaartorganisatie ESA Jack van Loon een antwoord vinden, beluister de radio-uitzending.
Het Parool"Hoe gewichtloosheid het lijf beïnvloedt, weten we. Maar wat gebeurt als een mens maanden in extra zwaartekracht leeft? Volgens Jack van Loon, zwaartekrachtonderzoek bij ACTA/VUmc en de ESA, kan een beetje meer zwaarterkacht weleens positief uitpakken voor het menselijk lichaam."
Ad Valvas
Je borsten tegen het hoofd van een patiënt duwen en in je onderbroek voor medestudenten staan. Wie geneeskunde of tandheelkunde studeert, moet met intimiteit leren omgaan, lees meer (pag. 14).
Nederlands Tandartsenblad
Hoogleraar Integrale Tandheelkunde Joost Roeters is op ACTA verantwoordelijk voor onder meer de zorg in de kliniek en het organiseren van het onderwijs, lees meer.
Folia
De studentenraadsverkiezingen aan de UvA hebben een dramatisch slechte opkomst van slechts 19,2 procent opgeleverd [...] Wat eerder een rol lijkt te spelen is of een campus een eenduidige opleiding aanbiedt, zoals ACTA (alleen tandheelkunde) of AMC (alleen geneeskunde). Beide faculteiten hadden een goede opkomst, lees meer.
RTL4
In het familieprogramma De Wensdroom, vervult Johnny de Mol bijzondere wensen van kinderen. In de uitzending van 4 juni wordt de wens van een kindje vervult bij SBT/ACTA. Bekijk de uitzending
Dental Tribune"Tandpasta maakt tandenborstel niet effectiever tegen plaque," vertelt dr. N.A.M. (Martijn) Rosema in Dental Tribune,  lees meer.
Folia
Overal aan de UvA vinden debatten plaats over werkdruk, huisvesting en financiën. Ook de gedeelde UvA-VU-tandheelkundefaculteit ACTA ging gistermiddag in gesprek met studenten en medewerkers over de toekomst, lees meer.
Dental InfoKinderen met kaasmolaren in het melkgebit hebben later vaker kaasmolaren in hun blijvende gebit. Wanneer is er sprake van een kaasmolaar? Wat zijn de adviezen voor preventie en behandeling? Lees meer
Folia
VU-student onder 13 genomineerden voor UvA-scriptieprijs, lees meer.
Dental Tribune
"Afgelopen vrijdag werd Bob ten Cate, emeritius hoogleraar Experimentele Preventieve Tandheelkunde aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam," lees meer.
Dental Tribune
"Huidige systeem staat gezonde mond in de weg," zegt hoogleraar prof. dr. C. (Cor) van Loveren in Dental Tribune, lees meer.
Dental Info
Ademgeur diagnostiek is een van de oudste vormen van diagnostiek. Wat zijn de laatste ontwikkelingen op het gebied van slechte ademgeur en welke behandelmogelijkheden zijn er in een algemene praktijk? Lees meer
RadarOud ACTA-student T. (Tim) van der Vat Msc ontving een 'warme douche' van het televisieprogramma Radar, omdat hij een patiënt bijzonder goed heeft geholpen, bekijk de uitzending.
NOS op 3
De strijd tussen de handtandenborstel en de elektrische borstel lijkt beslecht - en de elektrische borstel wint, lees meer.
Harpers'Bazaar
Nederlanders hebben les nodig bij het tandenpoetsen en moeten goed opletten bij de keuze van de tandenborstel, lees meer.
De Volkskrant
Ook zo'n moeite met het kiezen van de beste tandpasta uit het almaar uitdijende assortiment? Nergens voor nodig. Tandpasta draagt niet bij aan het weghalen van tandplaque. Alleen de fluruide in de pasta doet er echt toe. Dit zegt mondhygiënist-onderzoeker N.A.M. (Martijn) Rosema van ACTA in de Volkskrant, lees meer.  
DeMorgen.
Parodontax of huismerk: merk tandpasta maakt niets uit, lees meer.
De Telegraaf
Nederlanders hebben les nodig in tandenpoetsen en moeten goed opletten bij de keuze van een tandenborstel, lees meer.
Radio 10
"We zijn veel te gauw afgeleid bij het tandenpoetsen. We lopen even naar beneden, doen nog even een wasje. Maar om goed te poetsen moet je ook aandacht geven aan het poetsen, zegt mondhygiënist-onderzoeker N.A.M. (Martijn) Rosema van ACTA op Radio 10, beluister het fragment.
BNR Nieuwsradio
Nederlanders hebben les nodig in tandenpoetsen en moeten goed opletten bij de keuze van een tandenborstel, zegt mondhygiënist-onderzoeker N.A.M. (Martijn) Rosema op BNR Nieuwsradio, beluister het fragment.
Radio 538
Nederlanders hebben les nodig bij het tandenpoetsen en moeten goed opletten bij de keuze van de tandenborstel, dat zegt mondhygiënist-onderzoeker N.A.M. (Martijn) Rosema van ACTA. Edwin Evers belde Rosema op tijdens de uitzending van Radio 538, luister het bericht.
Telegraaf
In Amerika is een tandpasta van het merk Colgate in opspraak geraakt omdat het de kankerverwekkende stof triclosan zou bevatten. Miljoenen Amerikanen gebruiken dagelijks deze tandpasta. Dus: moet je nu wel of niet tandpasta inslikken na het poetsen? ACTA-hoogleraar prof. dr. C. (Cor) van Loveren geeft antwoord, lees meer.
Dental Info
Tandenborstel poetst niet effectiever met tandpasta: Op woensdag 22 april verdedigt ACTA-mondhygiënist/onderzoeker N.A.M. (Martijn) Rosema zijn proefschrift. Voor zijn proefschrift onderzocht hij de effectiviteit van tandenpoetsen, lees meer.
De Volkskrant
Oplichten in het donker voert wellicht te ver, maar een beetje wittere tanden willen we allemaal wel. ACTA-hoogleraar prof. dr. C (Cor) van Loveren over het gebruik van whitening tandpasta's, lees meer.
AD
Een gaatje in je kies? Even de gebruiksaanwijzing lezen en smeer hem zelf dicht. Het klinkt idioot, maar in Groot-Brittanië doen ze het steeds vaker. De doe-het-zelf-pakketjes moeten de tandartskosten drukken. ACTA-hoogleraar prof. dr. A. (Ad) de Jongh over het belang van een tandartsbezoek, lees meer.
Omroep Max
Veel senioren hebben een slecht gebit. Dit komt onder andere door geldgebrek, tandartsangst of omdat hen niks meer kan schelen. Wat zijn de gevolgen van een slecht gebit voor uw gezondheid? En hoe komt u van uw tandartsangst af? ACTA-hoogleraar prof. dr. A. (Ad) de Jongh en SBT-tandarts geriatrie C. (Claar) Wierink waren er gast, bekijk de uitzending (vanaf 32:02).
New ScientistWaarom hebben kinderen uit het ene gezin wel gaatjes in hun tanden en uit het andere gezin niet? Dat onderzocht ACTA-wetenschapper D. (Denise) Duijster BSc. ‘Met een beetje warmte voorkom je een kindermond vol zorgen,’ lees meer.
Margriet.nl
Moet je echt twee minuten poetsen? Beter van wel. Als je een paar scheve tanden of tandvleesproblemen hebt, zul je waarschijnlijk zelfs nog langer moeten poetsen om evenveel tandplak te verwijderen. ACTA-wetenschapper G.A. (Fridus) van der Weijden vertelt erover op margriet.nl, lees meer.
Tandarts.nl
"Als je een deuk in een auto rijdt, dan kun je de auto laten uitdeuken, maar een slipcursus heeft meer zin," zegt ACTA-decaan prof. dr. A.J. (Albert) Feilzer in een interview op de website: www.tandarts.nl, lees meer
Nederlands Tandartsenblad
"Kies voor materialen met minder allergische reacties (NT, pag. 8)," aldus ACTA-wetenschapper dr. J. (Joris) Muris, lees meer.
Nederlands TandartsenbladHet onderlipbiopt bij de diagnostiek van het syndroom van Sjögren (NT, pag. 26), ACTA-studenten Dewi van Stein Callenfels en Jonathan Tan dingen mee naar de Bachelor Scriptieprijs, lees meer.
De Buitendienst
Pijn is fijn! Pijn laat je namelijk weten dat je ergens gewond bent. Maar hoe werkt het precies met pijn? Zijn er verschillende soorten pijn? Bekijk de aflevering van 'De Buitendienst' met daarin een rol voor ACTA.
Psychologie Magazine
"Het is verstandig, en natuurlijk ook wel stoer van je, om situaties en objecten die je angst inboezemen, of zorgen baren, niet uit de weg te gaan, maar juist de confrontatie daarmee aan te gaan." ACTA-hoogleraar prof. dr. A. (Ad) de Jongh adviseert een lezer, lees meer.
Dental TribuneTandheelkundeonderzoek ACTA: "Zeer goed tot excellent," lees meer.
Dental TribuneIn de mondzorg is een duidelijke trend zichtbaar waarin assistentes meer taken van de tandarts overnemen, lees meer.
Dental TribuneVermijd kronen met palladiumlegering, lees meer.
Dentz
Het was een lange "doen we het wel of doen we het niet"- discussie, maar uiteindelijk hakte de organisatie de knoop door, lees meer (pag. 50).
Dentz
Gezinssituatie cruciaal voor mondgezondheid, lees meer (pag. 15).
Dentz
Tandheelkunde-onderzoek UvA en VU: zeer goed tot excellent, lees meer (pag. 11).
Eén Vandaag
Steeds meer peuters en kleuters lopen rond met gaatjes in hun melktandjes, bekijk de uitzending.
Nederlands Tandartsenblad
Prof. dr. J.J.M. (Josef) Bruers vertelde het Nederlands Tandartsenblad: "Er zijn veel praktijken waarin goed wordt gewerkt, maar het probleem is dat ze het eigenlijk niet kunnen aantonen." 
Nederlands Tandartsenblad
"Een aantal jaren geleden zag ik als chef de clinique van de ACTA-afdeling Orale Implantologie steeds meer mensen met complicaties bij implantaten," zegt drs. P.G.G.L. (Gordon) van der Avoort, tandarts-parodontoloog en implantoloog, in het Nederlands Tandartsenblad, en: "Ik pleit voor een APK voor implantaten."
OuderenjournaalBreed initiatief voor betere mondzorg ouderen. Lees meer.
Dental Info
Het project ‘De mond niet vergeten! richt zich op het verbeteren van de mondgezondheid van kwetsbare, thuiswonende ouderen in Nederland. Lees meer.
AdvalvasACTA-docent Jan Harm Koolstra die studenten met behulp van schildertape en een plastic schedel leert hoe de kaakspieren werken, zou een uitstekende docent van het jaar zijn. Lees meer.
Nederlands tandartsenbladIn het voormalige ACTA-gebouw aan de Louwesweg zit sinds kort een hippe club. Lees meer.
De Telegraaf"Omdat de oogbol van een kind nog groeit, en de oogkas daardoor ook groter wordt, is het van belang dat een kunstoog bij een kind van formaat verandert”, zegt prof. dr. T (Tim) Forouzanfar, hoogleraar Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie ACTA/VUmc. Lees meer.
NRCQ“Via de reclames wordt de behoefte gecreëerd én wordt gelijk een oplossing geboden”, zegt Cor van Loveren, bijzonder hoogleraar Preventieve Tandheelkunde bij Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), die onderzoek doet naar de claims van verschillende tandpasta’s. Lees meer.
Nationale Zorggids
"We ontwikkelen in samenwerking met de afdeling oogheelkunde en de TU Delft nu een 4D-geprint oog, dat is een kunstoog dat in de loop der tijd zelf groter wordt", aldus prof. dr. T (Tim) Forouzanfar, hoogleraar Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie ACTA/VUmc. en oprichter van het 3D Innovation Lab VUmc. Lees meer.
Nederlands tandartsenblad3M ESPE en ACTA: een goed duo. Lees meer.
AdvalvasOp 6 februari wordt de innovatieprijs uitgereikt aan de docent met het beste idee om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Drie hoogleraren zijn genomineerd, onder wie Jan Harm Koolstra van ACTA. Lees meer.
Folia MagazineBeslissingen over euthanasie kun je beter aan de eigen arts over laten. Die kent de situatie van de patiënt het beste. Lees meer.
NU.nlTraumabehandeling bij mensen met een psychose is effectief. Lees meer.
Nederlands TandartsenbladIn de rubriek Inbox wordt in de ingezonden brief Max mystery het televisie-optreden van prof. dr. A.J. (Albert) Feilzer in het programma Meldpunt van Omroep Max besproken.
NRCEMDR-therapie tegen trauma werkt ook tijdens psychos. Lees meer.
Dental TribuneHet onderzoek aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) van de UvA en de VU is zeer goed tot excellent. Dat oordeelt een externe commissie die keek naar het ACTA-onderzoek in de periode 2007-2013. Lees meer.
Tijd voor Meldpunt - Omroep MAX
Tijd voor Meldpunt neemt de proef op de som: één persoon gaat naar vijf verschillende tandartsen en krijgt vijf verschillende diagnoses. Maar wie heeft er gelijk? Met ACTA docent A. (Anne) van Dalen en decaan prof. dr. A.J. (Albert) Feilzer in de uitzending. Kijk hier.
Consumentenbond - Beste koop KinderenACTA-wetenschapper dr. G.A. (Fridus) van der Weijden reageert op een claim van een koekjesfabrikant, als zouden ze 'het doorkomen van tandjes bevorderen.' "Ik kan in de literatuur geen onderbouwing van deze uitspraak vinden," aldus Van der Weijden, lees meer.