2016

WaarWat
Het Parool
Het gebit van de prefluoride­generatie loopt tegen zijn grens aan: wordt het een lapmiddel, een kunstgebit of een grote opknapbeurt. Mee met de restauratief tandarts. ACTA-tandartsdocent drs. Paul de Kok vertelt erover in het Parool, lees meer.
Trouw
De tandarts maakt een bitje tegen tandenknarsen. Zoiets ligt ook bij de drogist in het schap, maar dan veel goedkoper. Wat te doen? ACTA-hoogleraar Frank Lobbezoo geeft advies, lees meer (betaald inloggen)
Volkskrant

'Wat de ene poetser als aangenaam ervaart, kan bij de ander mondirritatie veroorzaken. Dé ideale tandpasta bestaat niet. Het enige bestanddeel dat tandpasta voor de mondgezondheid moet bevatten is fluoride. Fluoride voorkomt gaatjes en kan beginnende gaatjes herstellen. Het heeft ook een antibacteriële werking, waardoor het een gunstig effect heeft op ontstoken tandvlees." zegt ACTA-onderzoeker Sonja Sälzer in de Volkskrant, lees meer.

Dental Tribune
Met een bevolkingsonderzoek kan parodontitis vroeger vastgesteld worden. Dat is belangrijk, vertelde prof. dr. Fridus van der Weijden, bijzonder hoogleraar Preventie en Therapie van Parodontale Infecties aan ACTA, op persoonlijke titel aan De Telegraaf. “Hoe dieper de ruimte tussen tandpocket en tandvlees, hoe ernstiger de ontsteking. Eigenlijk ben je dán al te laat of aan de late kant. Je zou een ontstekingsproces eerder willen kunnen vaststellen,” lees meer.
Dentz
Op vrijdag 21 oktober vond een bijzondere reünie plaats op ACTA. Maar liefst 75 tandartsen die in de jaren 1968, 1969 en 1970 begonnen met hun studie Tandheelkunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, ontmoetten elkaar eer na vele jaren, lees meer (pag. 19).
Dentista
"De nieuwe zij-instroom bij ACTA vanuit de opleiding Mondzorgkude bood daarvoor uitkomst. Maar werd wegens omstandigheden binnen ACTA dat jaar niet aangeboden. Daarop ben ik een jaar gaan werken als mondhygiënist. In september van dit jaar is Dyar dan eindelijk toegelaten tot de opleiding tandheelkunde en is hij ingestroomd in het tweede jaar." Een interview met ACTA-student Diyar Kamal in Dentista. Lees meer.
Dentista
"Marika en Flore komen elkaar tegen op de driejarige postacademischje opleiding Endodontologie aan ACTA. Tijdens dit intensieve programma werken ze samen in een kleine ruimte en leren elkaar zo goed kennen." Endo-tandartsen Marilka Elst en Flore Heiligers-Teeuwen vertellen over hun ervaringen met de opleiding Endodontologie in Dentista  Lees meer.
Dentista
"Toen ik jaren geleden nog een keer ging kijken op ACTA, vertelde Paul Wesselink me dat erin de endo-opleiding inmiddels veel onder de microscoop wordt gewerkt," vertelt endo-tandarts Rob Kroese in Dentista. Lees meer.
Dentz
Tandarts (en oud-ACTA student, red.) Sharif Tairie (25), student Geneeskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam, vindt één dag werken in een Utrechtse partijk genoeg als het om geld verdienen gaat. De Nederlander van Afghaanse afkomst wil zich de rest van de tijd vrijwillig inzetten voor mensen die hem nodig hebben. 'De gebitstoestanden in azc's en bepaalde wijken in  Nederlans zijn echt belabberd,' lees meer (pag. 14).
Dental Tribune
"Tandpasta’s die geen actief schuimmiddel bevatten, zijn net zo effectief in het bestrijden van tandplak en het tegengaan van tandvleesontstekingen als tandpasta’s die volop schuimen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Sonja Sälzer (ACTA). Goed nieuws voor mensen die last hebben van aften, want een schuimmiddel werkt die zweertjes in de hand," lees meer.
Nederlands Tandartsenblad

In een interview met het Nederlands Tandartsenblad (NT) bepleiten prof. dr. Geert van der Heijden, ACTA-hoogleraar Sociale Tandheelkunde, en prof dr Josef Bruers, ACTA-hoogleraar Kwaliteit van Mondzorg in de Praktijk, de noodzaak van herijking van de plaats en rol van Sociale Tandheelkunde binnen de mondzorg vanuit een sociaal maatschappelijk perspectief op mondgezondheid, lees meer.

Dental Info
Op 11 november presenteerde Caroline van Houtem (ACTA, red.) haar onderzoek van tandarts-angstbegeleiding, waarmee zij promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam. Het onderzoek bestudeert mensen met een extreme tandartsangst, lees meer.
Folia

"Studenten van de tandartsopleiding van ACTA leren in hun tweede jaar hoe ze moeten boren. Een taakje dat veel precisie vraagt - het gaat om millimeters. Het oefenen gebeurt op speciale poppen en op de Simodont, een apparaat waarmee je virtueel kan boren. ‘Of ik een medestudent op mij zou laten boren? Nee, dat zou ik nog niet toelaten," bekijk het filmpje (halverwege de webpagina).

Dental Info

"De fluorescerende eigenschappen van tandplaque kunnen volgens Catherine Volgenant van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam een indicator zijn voor mondziekten," lees meer

De Telegraaf

"Om parodontitis vast te stellen wordt met een ’pocketsonde’ gekeken hoe diep de ruimte is tussen tandpocket en tandvlees. 'Hoe dieper deze is hoe ernstiger de ontsteking,' zegt Van der Weijden, als hoogleraar ook verbonden aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). 'Eigenlijk ben je dán al te laat of aan de late kant. Je zou een ontstekingsproces eerder willen kunnen vaststellen," lees meer.

Dental Tribune
Dental Tribune Online sprak met prof. dr. Daniël Wismeijer (ACTA, red.) over de problemen die implantologen tegenkomen bij het gebruik van digitale technologie en de toekomst van computergestuurde implantaatchirurgie, lees meer.
De Standaard

"Mensen die extreem bang zijn voor de tandarts noemen vrijwel unaniem een nare ervaring in de tandartsstoel als bron van die angst, vertelt ACTA-promovenda Caroline van Houtem in De Standaard," lees meer.

NRC Handelsblad

"Een angsttandarts is vooral psycholoog. Ontspannen en vertrouwen herwinnen kan helpen. „Volgens mij ligt niemand zonder spanning in die stoel,” zegt ACTA-promovenda Caroline van Houtem in NRC Handelsblad," lees meer.

Het Parool

"Zo bang voor de tandarts dat je dezelfde symptomen vertoont als iemand die terugkomt uit een oorlogssituatie: dat kan, ontdekte tandarts Caroline van Houtem (ACTA, red.)," lees meer.

Folia
"Mijn promotieonderzoek (van Caroline van Houtem - ACTA, red.) richt zich op patiënten die extreem bang zijn voor de tandarts. Hun extreme angst blijkt vaak te zijn ontstaan door een nare ervaring in het verleden. Wellicht een voor de hand liggend resultaat," lees meer.
AMC Magazine

"De zorg moet weer terug in de tandheelkunde,' stelt professor Orale Geneeskunde Fred Rozema (ACTA, red.). Tandartsen weten vaak niet hoe zij moeten handelen bij gezondheidsvraagstukken in hun praktijk. De tandheelkunde is verworden tot een technisch vak, geënt op het uitvoeren van verrichtingen," lees meer.

Amsterdam Sciencepark
Professor Daniel Wismeijer is an expert on implantology at ACTA, the joint dentistry faculty of Amsterdam’s Vrije Universiteit (VU) and Academisch Medisch Centrum (AMC). Earlier this year he placed the world's first 3D printed crown on a tooth root implant, lees meer


RTV Noord-Holland

Promovenda Caroline van Houtem praat dinsdag 8 november op Radio Noord Holland (10:00-10:30 uur) over haar onderzoek naar het ontstaan van angst voor de tandarts, lees meer over haar onderzoek.

Dentista
ACTA-wetenschappers dr. Fridus van der Weijden en dr. Erwin Berkhout schrijven in Dentista over de rechtvaardiging voor het maken van een röntgenfoto.
Dentz
Dementie komt, door de vergrijzing, steeds vaker voor. Algemeen practici krijgen dus ook steeds vaker patiënten met dementie in de praktijk. Dr. Claar Wierink, tandarts-geriatrie en voorzitter van de opleiding tandarts-geriatrie, geeft enkele tips over de behandeling van deze patiënten, lees meer.
BNR-nieuwsradio
ACTA-promovenda Caroline van Houtem sprak bij BNR-nieuwsradio over haar onderzoek naar het ontstaan van tandartsangst. Haar conclusie: meestal heeft een nare ervaring uit het verleden cruciale invloed. Beluister de uitzending.
Radar!
'Whitening tandpasta's whitenen niet.' Aan het woord is Cor van Loveren, bijzonder hoogleraar Preventieve Tandheelkunde aan de ACTA (Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam). 'Wat de tandpasta’s wél doen, is beter schoonmaken.' Aha! Lees meer.

Folia Magazine
Op tandheelkundefaculteit ACTA van hetzelfde laken een pak. Sterker nog: de studentenpopulatie is zeer divers en de opkomst bij verkiezingen altijd hoog. Wel moet de faculteit flink bezuinigen, is de vestiging in Almere intussen opgeheven en moet ACTA drie verdiepingen afstaan aan de VU. ‘Het gloednieuwe gebouw blijkt veel te duur voor de faculteit.’ Lees meer (pag. 11).
Dental Info
Laura van der Meer, student aan het ACTA, heeft met haar idee voor een app die de werkhouding van de tandarts kan verbeteren de Hokwerda Award 2016 gewonnen, lees meer.
Dental Info
"Tandpasta is een verzorgende crème waar allemaal ingrediënten inzitten die goed zijn voor je tanden. Het is noodzakelijk tegen gaatjes door de toevoeging van fluoride en het helpt om verkleuring van het tandoppervlak te voorkomen. Daarbij kunnen er stoffen in zitten die helpen tegen tandhalsgevoeligheid en tandsteenvorming en die helpen om tandvleesontstekingen te verminderen”, aldus Cees Valkenburg (ACTA, red.), lees meer.
RTL Nieuws
Maar liefst 1 op 25 Nederlanders is zo bang voor de tandarts dat ze er nooit een bezoek aan brengen. Een handige oplossing lijkt dan om onder volledige narcose behandeld te worden. Steeds meer klinieken bieden dat aan. Maar is dat wel nodig? Nee, zegt Ad de Jongh (ACTA, red), tandarts en hoogleraar aan de UvA, lees meer.
NPO/ZAPPACTA-wetenschapper Jack van Loon, legt in het kinderprogramma Nederland in 2050 uit wat er gebeurt als je, na een lange Marsreis, terugkomt op Aarde, bekijk de aflevering van 19 oktober (na 18:21 minuten).
Nationale Zorggids
Allochtone kinderen hebben drie keer zo vaak gaatjes als autochtone leeftijdsgenoten, zo blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC. Volgens Karin van Nes, tandarts en onderzoeker bij Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, denken veel ouders onterecht dat het melkgebit minder aandacht nodig heeft, lees meer.
NTvT
Per 1 januari 2017 wordt dr. Egija Zaura benoemd tot hoogleraar Oral Microbiële Ecologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, specifiek aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). De benoeming komt tot stand via het University Research Chair-programma van de Vrije Universiteit (VU), lees meer.
Nederland Tandartsenblad
De in 2015 door de Zweedse fabrikant van mondhygiëneproducten TePe opgerichte 'Eklund Foundation for Odontological Research and Education' heeft een subsidie van 32.000 euro toegekend aan ACTA-onderzoekster Alexa Laheij, lees meer.
Dental Tribune
De ouders van kinderen met veel gaatjes zijn gemiddeld strenger en negatiever dan ouders van kinderen zonder gaatjes. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Ma ddelon de Jong-Lenters van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), lees meer.
Dental Tribune
Het klinkt als een probleem voor bij de kno-arts: slaapapneu, oftewel korte adempauzes tijdens de slaap. Toch staat deze aandoening, vaak veroorzaakt door een obstructie in de bovenste luchtwegen, meer en meer in de belangstelling binnen de tandheelkunde. MKA-chirurg Aarnoud Hoekema (ACTA, red) schreef het recent verschenen AccreDidact-nascholingsprogramma over slaapapneu, speciaal voor tandartsen, lees meer.
BNR
Als het tekort aan tandartsen wordt aangevuld met mondhygiënisten, zoals minister Schippers heeft voorgesteld, zal er meer geld worden gestoken in het vullen van gaatjes. Dat zegt Erwin Berkhout, tandarts en radioloog bij opleidingscentrum ACTA in Amsterdam, beluister het fragment.
Trouw
"Preventie in de tandzorg staat onder druk," vindt hoogleraar tandheelkunde Albert Feilzer van het ACTA. "Ouders die nu wegblijven bij de tandarts, ontnemen hun kind vaak de kans om mee te komen  Tandartszorg dreigt onbetaalbaar te worden voor mensen met een laag tot en met modaal inkomen, onder wie veel migrantengezinnen," lees meer.
BNN

Universitair docent van ACTA Astrid Bakker was maandag 3 oktober om 20:30 uur te zien in het infotainment televisieprogramma Proefkonijnen van NPO3. Tijdens het item Over mijn lijf, legt ze uit waarom botten zo sterk zijn. Bekijk de uitzending.

Consumentenbond
Nog een paar jaar geduld en dan komen kronen bij de tandarts uit de printer. Daniel Wismeijer, hoogleraar aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, plaatste als eerste ter wereld een 3D-geprinte kroon bij een patiënt op een implantaat, lees meer.
Libelle
Twintig jaar geleden was psycholoog en bijzonder hoogleraar Ad de Jongh (ACTA, red.) nog werkzaam als tandarts. Hij vertrok naar Amerika om onderzoek te doen naar effectieve behandelingen tegen angstklachten [...] Tijdens zijn zoektocht stuitte hij op EMDR, lees meer.
Dental Info
Onlangs verdedigde Maddelon de Jong-Lenters (ACTA, red.) haar proefschrift over de rol van ouders en familie wat betreft cariës, obesitas en problematisch gedrag bij kinderen, lees meer.
Dental Tribune
Technologies such as cone beam computed tomography (CBCT), intra-oral scanners and CAD/CAM techniques have introduced a computer-guided workflow into dentistry, specifically implantology. Dental Tribune Online spoke with EAO congress presenter Prof. Daniel Wismeijer (ACTA, red.) about the problems that implantologists are still facing in using digital technologies and the future of computer-guided implant surgery, read more.
Ad Valvas
Ouders van kinderen met veel gaatjes zijn strenger en negatiever dan ouders van kinderen zonder gaatjes. Dat blijkt uit onderzoek van tandheelkundige Madelon de Jong-Lenters, die hierop 14 september op promoveerde bij ACTA, lees meer.
De Volkskrant
"Veel mensen zouden al gruwelen bij de gedachte om één dag hun tanden niet te poetsen. Toch stemden 41 deelnemers aan een studie van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam ermee in om maar liefst twee weken geen tandenborstel in de hand te nemen, lees meer.
De Nationale Zorggids
Er is een nieuwe multidisciplinaire aanpak om de mondgezondheid van kwetsbare ouderen te verbeteren [...] een initiatief van Stichting Bijzondere Tandheelkunde, Innovatiekring Dementie, Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering ter Tandheelkunde (KNMT), Vrije Universiteit (VU) en het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, lees meer.
Dental TribuneKaakchirurg Fred Rozema (1958) is benoemd tot hoogleraar Orale Geneeskunde aan het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Rozema was al eerder benoemd tot buitengewoon hoogleraar Medisch Tandheelkundige Interacties bij ACTA, lees meer.
Dental Tribune
Het zal geen tandarts zijn ontgaan: de herziening van de richtlijn infectiepreventie – ook wel WIP-richtlijn genoemd – is begin dit jaar gepresenteerd. Dental Tribune ging langs bij twee leden van de Werkgroep Infectiepreventie Tandheelkunde, voorzitter Teun Rietmeijer en werkgroeplid dr. Hans de Soet (microbioloog, ACTA), die meewerkten aan de herziening, lees meer.
Dental Tribune
De ouders van kinderen met veel gaatjes zijn gemiddeld strenger en negatiever dan ouders van kinderen zonder gaatjes. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Maddelon de Jong-Lenters van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), lees meer.
Nederlands Tandartsenblad
Het gebruik van tandpasta bij tandenpoetsen heeft geen extra effect op de mechanische verwijdering van plak. Dat concludeert ACTA-onderzoeker Cees Valkenburg op basis van een systematic review met tien bestaande publicaties over het wel en niet poetsen met tandpasta. Hieruit bleek er geen significant verschil te zijn tussen wel of geen tandpastagebruik. Indien er wel tandpasta werd gebruikt, werd gemiddeld zo’n 49 procent van de tandplak verwijderd, lees meer.
Het Parool
Ouders van kinderen met veel gaatjes vertonen strenger en negatiever opvoedgedrag dan ouders van kinderen zonder gaatjes. Dat blijkt uit onderzoek van kindertandarts (en ACTA-promovenda, red.)  Maddelon de Jong-Lenters, lees meer.
RTL-nieuws
Heeft jouw kind een gezond gebit? Dan geef jij hem of haar vast veel complimentjes. Uit onderzoek blijkt dat ouders van kinderen met veel gaatjes gemiddeld strenger en negatiever zijn dan ouders van kinderen zonder gaatjes. Het viel kinderarts (en ACTA-promovenda, red.) Maddelon de Jong-Lenters op in haar praktijk. De ouders van kinderen met flinke gebitsproblemen benaderen hun kinderen vaak net iets anders dan andere ouders, lees meer.
Nieuwsredactie-fhj
Poetsen met tandpasta helpt niet om tandplak te verwijderen, blijkt uit een onderzoek van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde (ACTA) in Amsterdam. Maar dit betekent volgens de onderzoeker en klinisch epidemioloog Cees Valkenburg niet dat je maar moet stoppen met het gebruiken van tandpasta, lees meer.
RTL-Nieuws
Wie denkt dat tandplak weggepoetst kan worden door meer tandpasta te gebruiken, heeft het mis. Sterker nog, tandpasta heeft er helemaal geen invloed op. Dat meldt het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, dat tien onderzoeken hierover samenvoegde en analyseerde, lees meer.
De Gelderlander
Tandpasta helpt niet tegen tandplak. Dat concluderen onderzoekers van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde (ACTA) in Amsterdam, lees meer.
Algemeen Dagblad
Tandpasta helpt niet tegen tandplak. Dat concluderen onderzoekers van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde (ACTA) in Amsterdam, lees meer.
Dental Tribune
Voor het eerst is in Nederland grootschalig epidemiologisch onderzoek gedaan naar de mogelijke relatie tussen parodontitis en hart- en vaatziekten. Dit werd al eerder in andere landen onderzocht. Nicky Beukers, tandarts-parodontoloog aan ACTA, promoveerde met dit onderzoek cum laude in de parodontologie, lees meer.
Dental Info
Digitalisering dringt steeds verder de tandartspraktijk binnen. U krijgt er steeds meer mee te maken. Om u up-to-date te brengen vertelt prof.dr. Daniël Wismeijer in dit interview meer over de huidige digitale technologie en lezingen die tijdens het congres Digitaal in de tandartspraktijk worden aangeboden, lees meer.
Dental Info
Op 3 juni presenteerde Leander Dubois, MKA chirurg en verbonden aan het AMC/ACTA en het St. Antonius ziekenhuis, zijn proefschrift, over het feit dat oogkasreconstructies beter te voorspellen zijn dankzij slimme software, navigatie apparatuur en 3D-printers, lees meer.
Dental Info
Prof. dr. Fred Rozema is benoemd tot hoogleraar Orale Geneeskunde aan het ACTA. Rozema verbindt in zijn onderwijs en onderzoek algemeen medisch en specifiek tandheelkundig handelen, lees meer.
De Kennis van Nu
"Hoeveel tandartsen zouden het zich niet dagelijks afvragen:  'Was ma- of palief maar iets strenger geweest. Dan had ik nu niet de tanden van dit arme kind hoeven vullen of trekken.' Nieuw Nederlands onderzoek suggereert nu juist dat dit misschien niet vaak de goede opvoedingsstrategie is om gaatjes bij kinderen te voorkomen. Desondanks is deze conclusie nog pril en is er meer onderzoek nodig om hier zekerheid over te krijgen." De kennis van Nu sprak erover met ACTA-promovenda Maddelon de Jong-Lenters, lees meer.

NOS.nl
"Gisteren bleek uit een ander onderzoek, van kindertandarts (en ACTA-promovenda, red.) Maddelon de Jong-Lenters, dat ook opvoedstijl een reden is voor tandbederf. Ouders van kinderen die veel gaatjes hebben, gedragen zich strenger en autoritairder dan de ouders van kinderen die weinig gaatjes hebben," lees meer.
Radio1
Cola, koek en snoep zijn slecht voor je tanden, dat weten we allemaal. Maar waarom krijgt het ene kind meer gaatjes dan het andere? ACTA-promovenda Maddelon de Jong-Lenters sprak erover met Radio 1. Lees meer en Beluister de uitzending.

BNR-nieuwsradio
Kinderen van ouders met een negatieve opvoedstijl hebben eerder gaatjes dan kinderen van ouders met een positieve opvoedstijl. BNR-nieuwradio sprak met ACTA-promovenda Maddelon de Jong-Lenters over haar promotieonderzoek naar opvoeden en gaatjes, beluister het fragment.
Dentz
"Ruud van Eck (tandartsdocent bij ACTA, red.) heeft één dochter en een surrogaatdochter, zoals de twee meiden het gekscherend noemen." In de rubriek zo vader zo dochter, vertelt van Eck over zijn dochter en haar vriendin, lees meer.
Dentz
"Ik gebruik het weekend om te sporten, te studeren en uit te rusten. Som ga ik naar mijn ouders. Voornamelijk in de zomer ben ik dáár te vinden, want ze wonen in Zandvoort," zegt ACTA-student Joeke van der Burg in Dentz. Lees meer.
Dentz
ACTA-studenten Lenneke Vos en Sophie van 't Hoff vertellen in Dentz hoe het is om op latere leeftijd tandheelkunde te studeren, lees meer.
Nederlands Tandartsenblad
De fluorescentie-eigenschappen van tandplaque kunnen een indicator zijn voor veel voorkomende orale aandoeningen. Dat concludeert Catherine Volgenant van ACTA in haar onderzoek: ‘Fluorescerende tandplaque: een indicator voor mondziekten?’. Lees meer.
De Volkskrant
Flossen haalt amper iets uit, aldus een studie die wereldwijd het nieuws haalde. Een golf van twijfel ging door vele badkamers: zitten we voor niets te klooien met dat draadje? [...] Allereerst de conclusies van AP. ‘Het klopt dat uit de meeste onderzoeken blijkt dat flossen als toevoeging naast poetsen nauwelijks effect heeft’, zegt hoogleraar Preventieve Tandheelkunde Cor van Loveren van het ACTA, lees meer.
Dental Info
Dongyun Wang van ACTA ontwikkelde voor haar promotieonderzoek een nieuwe botvervanger. Het materiaal kan groeifactoren uitscheiden en hiermee botherstel stimuleren, naast het functioneren als dragermateriaal waarop een laag is aangebracht van bijvoorbeeld calcium of fosfaat (scaffold), lees meer.
Reuters
A report from The Netherlands adds to the evidence tying chronic gum disease to heart disease and stroke. In a study of more than 60,000 dental patients, those with gum disease were twice as likely to have had a heart attack, stroke or severe chest pain, read more.
RTL-Nieuws
De mond wordt ook wel de gezondheidsspiegel van de mens genoemd, er is veel medische informatie uit te halen. Onderzoeken tonen steeds vaker verbanden aan tussen lichamelijke aandoeningen en de staat van de tanden en het tandvlees. Ook nu weer, patiënten met ernstige onstekingen aan het tandvlees hebben zestig procent meer kans op hart- en vaatziekten. Dat stelt het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), lees meer.
Tijd voor Max Radio
In het radioprogramma Tijd voor Max, sprak ACTA-hoogleraar prof. dr. Bruno Loos over het onderzoek van tandarts-parodontoloog Nicky Beukers waaruit blijkt dat mensen met ernstige tandvleesontsteking een zestig procent grotere kans hebben op een hart- of vaatziekte. Beluister de uitzending.
Dental Info
Nicky Beukers (ACTA, red.) heeft als eerste in Nederland een grootschalig onderzoek gedaan naar de relatie tussen parodontitis en hart- en vaatziekten. In andere landen werd dit al eerder onderzocht, lees meer.
Tubantia
Uit promotieonderzoek van tandarts-parodontoloog Nicky Beukers blijkt dat mensen met ernstige tandvleesontsteking een zestig procent grotere kans hebben een hart- of vaatziekte te hebben. De onderzoekster bestudeerde de gegevens van ruim zestigduizend patiënten van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde in Amsterdam (ACTA), lees meer
Het Parool
Uit onderzoek van tandarts-parodontoloog Nicky Beukers blijkt dat mensen met ernstige tandvleesontsteking een zestig procent grotere kans hebben een hart- of vaatziekte te hebben. De onderzoekster bestudeerde de gegevens van ruim zestigduizend patiënten van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde in Amsterdam (ACTA), lees meer.
VU-Magazine
Minder gaatjes in je tanden door een betere mondflora: het is Jessica Koopman van het ACTA gelukt door heel eenvoudig het aminozuur arginine te gebruiken. Bacteriën zetten dat om in ammonium en dat verhoogt de pH-waarde in je mond. Minder zuur, minder gaatjes. Koopman promoveert vrijdag 9 september, lees meer.
Skipr
De kans dat een patiënt een hart- en vaatziekte heeft is zestig procent groter wanneer diezelfde patiënt ook ernstige tandvleesontsteking (parodontitis) heeft. Dat blijkt uit onderzoek van Nicky Beukers, tandarts-parodontoloog aan het Academisch Centrum voor Tandheelkunde in Amsterdam (ACTA), lees meer.
Folia
[...] "En ik wil niet onvermeld laten dat Karen Maex en ik in de Simodont Dental Trainer van ACTA onze eerste tanden hebben geboord. Al fietsend bedenk ik me dat het al met al een mooie job is." Een column van UVA CvB-voorzitter Geert ten Dam in Folia, lees meer

Zelfs Rein Kuitert, docent orthodontie aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, is niet per se tegen duimende volwassen. [..] "Bij iemand van 25 die al jaren duimt hebben de tanden, lippen en de tong zich aan het duimen aangepast. [..] "Begin jaren zeventig hebben we eens een zeventienjarige hardnekkig duimende jongen aangeraden om maar te gaan roken. Dat leek destijds beter dan duimen. Het werd nogal een rel. Nu zeg ik: duimen lijkt me van alle verslavingen veruit de gezondste."
Dental info
Op 3 juni presenteerde Leander Dubois, MKA chirurg en verbonden aan het AMC/ACTA en het St. Antonius ziekenhuis, zijn proefschrift, over het feit dat oogkasreconstructies beter te voorspellen zijn dankzij slimme software, navigatie apparatuur en 3D-printers, lees meer.
BN/DeStem
Flossen is zinloos. Tenzij je het goed doet - maar dat doet vrijwel niemand. In Amerika is het advies om dagelijks te flossen al ingetrokken. Dagmar Else Slot en Cor van Loveren van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) zeggen al langer dat het nut van flossen niet kan worden bewezen. De vermoedelijke oorzaak: we doen het verkeerd," lees meer.
Algemeen Dagblad
Flossen is zinloos. Tenzij je het goed doet - maar dat doet vrijwel niemand. In Amerika is het advies om dagelijks te flossen al ingetrokken. Dagmar Else Slot en Cor van Loveren van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) zeggen al langer dat het nut van flossen niet kan worden bewezen. De vermoedelijke oorzaak: we doen het verkeerd," lees meer.
Elsevier
Een schuldgevoel omdat je nooit tijd vrijmaakt om de ruimte tussen je tanden schoon te flossen? Niet meer ­nodig. De Amerikaanse persdienst Associated Press (AP) verrichtte een uitgebreide literatuurstudie naar de effecten van flossen op de gezondheid van het gebit. De conclusie: er is nauwelijks bewijs dat flossen helpt, lees meer.
VARA!
Je hoeft niet te flossen! Er zou namelijk geen enkel bewijs zijn dat flossen helpt tegen tandvleesproblemen of gaatjes. De Amerikaanse regering heeft flossen nu officieel geschrapt van de lijst met gezondheidsaanbevelingen. Ik (Giel Beelen, red) belde dan ook met Thomas (de Kleijn, red.), een student tandheelkunde (ACTA), om te zien hoe toekomstige tandartsen worden opgeleid, beluister de uitzending.
De Volkskrant
Poetsen, tandstokeren, flossen en twee keer per jaar naar de tandarts of mondhygiënist - een goede mondhygiëne vinden we belangrijk. Toch vergeet een groot deel van de Nederlanders dat de mond niet slechts uit tanden en tandvlees bestaat. Hoe belangrijk is het om ook de tong schoon te houden? 'In theorie kunnen de bacteriën op de tong andere delen van de mond besmetten en daarmee tandbederf in de
hand werken, vertelt hoogleraar parodontologie Fridus van der Weijden van het ACTA,' lees meer.
Hello Zuidas
Roy Klemann (23) & Yaphet Ahmed (21) dentistry students, both in their second year, live in the Ravel Residence: "We're both very busy with our studies and have to be at ACTA a lot," lees meer (pag. 49)
Volkskrant
Hij haalde alle kranten als de doodzieke ALS-patiënt die tevergeefs vocht om een experimenteel medicijn te krijgen. Vijftien jaar is Maurits van Selms (Universitair Docent ACTA, red.) nog in leven, terwijl het medicijn nooit op de markt is gekomen, lees meer.
Nederlands Tandartsenblad
Ze zijn inmiddels op televisie uitgezonden, de eerste afleveringen van het programma Gênante Tanden van RTL 4. De opnames op ACTA lopen echter nog even door. Het Nt nam een kijkje op de set en sprak met hoofdrolspelers en initiatiefnemers, lees meer.
Dental Tribune
Nadat allerhande lichamelijke problemen en stoornissen in televisieprogramma’s al uitgebreid de revue zijn gepasseerd, is het nu de beurt aan het gebit. In Gênante tanden worden mensen gevolgd met ernstige mondklachten, lees meer.
Het Parool
De televisie heet het venster op de wereld te zijn, maar maandag keken we met z'n allen in de mond van Britt, een jonge vrouw met een net overwonnen heroïneverslaving en een slecht gebit. Dat maakte haar geknipt als deelnemer aan het programma Gênante Tanden waarin presentatrice Froukje de Both probleemgevallen meeneemt naar de tandarts voor een complete make-over, lees meer.
Dentz
Net als bij andere medische professionals ligt ook voor tandartsen het risico van een burn-out op de loer. Ronald Gorter (ACTA, red.) deed en doet onderzoek naar de mogelijke oorzaken ervoor. Ook heeft hij ideeën over mogelijkheden om burn-out voor te bljven, lees meer.
Het Parool
Slaapapneu, het stokken van de ademhaling tijdens het slapen, leidt volgens Nico de Vries, KNO-arts en hoogleraar tandheelkundige slaapgeneeskunde, tot vergelijkbare gezondheidsrisico's als roken, lees meer.
Grazia
"Ik (Froukje de Both, red.) kon me eerlijk gezegd vooraf niet veel voorstellen bij een extreme tandartsfobie. Maar nadat het programma (Gênante Tanden, red.) was aangekondigd, kreeg ik zo veel reacties van mensen die bang zijn voor de tandarts, ik was echt verrast," lees meer.
KNMT
De eerste aflevering van het tv-programma Genante Tanden heeft maandag 30 mei 584.000 kijkers getrokken. In dit nieuwe tv-programma van RTL4 worden mensen geholpen met ernstige problemen met hun mond, lees meer.
Microgids
Ruim 800.000 Nederlanders zijn zó bang voor de tandarts, dat ze er nooit heengaan. 'Ik heb me ongelooflijk verbaasd over de omvang van dit probleem', zegt Froukje de Bot. In Gênante tanden begeleidt ze patiënten die over hun angst heen stappen en na jaren toch plaatsnemen in de beruchte stoel, lees meer.
Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde
Ter gelegenheid van de benoeming van kno-arts Nico de Vries tot hoogleraar tandheelkundige slaapgeneeskunde aan het ACTA/UvA werd op 20 mei 2016 een symposium gehouden over obstructieve slaapapneu (OSA). De Vries geniet wereldwijde bekendheid op dat gebied en daarom was het niet verwonderlijk dat de sprekers afkomstig waren uit binnen-en buitenland, lees meer.
ArtsenAuto
Een slechte mondgezondheid kan gevolgen hebben voor de algehele gezondheid en andersom. In het zesdelige tv-programma ‘Gênante tanden’, vanaf 30 mei uitgezonden door RTL 4, wordt daar aandacht aan besteed, lees meer.
RTL Boulevard
Niemand gaat met plezier naar de tandarts. Maar er zijn mensen die zo bang zijn dat ze rond blijven lopen met een mond vol gaten, afgebroken tanden en rotte kiezen. In het nieuwe RTL 4-programma Gênante Tanden volgt Froukje de Both deze patiënten tijdens de heftige behandeling, bekijk de uitzending van RTL Boulevard hierover.
FoliaRTL 4 zendt vanaf 30 mei een zesdelige realityserie uit over mondgezondheid. De programma’s zijn grotendeels opgenomen bij ACTA, de gezamenlijke tandheelkundefaculteit van UvA en VU, lees meer.
Telegraaf
Bizarre beelden uit het nieuwe RTL-programma Gênante Tanden. Ans heeft een slecht gebit omdat ze penicilline moest slikken, maar durft niet naar de tandarts te gaan. Haar oplossing is behoorlijk schokkend: Fimo-klei, lees meer.
Metro
Angst voor de gierende boor is een schrijnend probleem. Froukje de Both en tv-tandarts Joris Muris met zijn collega’s gaan er wat aan doen, lees meer.
Dental Tribune"Focus op esthetiek slaat soms door", volgens Paul de Kok, lees meer.
Dental Info
RTL-4 start op 30 mei een nieuwe TV-serie: Gênante tanden. In deze serie worden mensen gevolgd met ernstige mondgezondheidsproblemen, lees meer.
Ad Valvas
"In de toekomst zullen patiënten met slaapapneu een behandeling op maat krijgen. Patiënten kunnen dan kiezen uit mondprotheses, speciale chirurgie of positietherapie. Dat zegt hoogleraar Nico de Vries die 20 mei bij de tandheelkunde faculteit zijn oratie houdt," lees meer.
Folia
"Evenals vorig jaar doet er weer een VU-student mee van ACTA [met de UvA-scriptieprijs], namelijk Vivian Wu. In ACTA werken de twee tandheelkundefaculteiten van de Vrije Universiteit en de UvA samen. Bij de selectie van voor te dragen scripties maakt ACTA ‘geen onderscheid’ tussen UvA- en VU-studenten, liet ACTA-decaan Albert Feilzer vorig jaar weten. Vivian Wu was vorig jaar ook al genomineerd voor de VU-Onderwijsprijs beste master eindwerk 2014-2015," lees meer.
Dentz
Tandartsen komen er bepaald niet florissant vanaf op het witte doek [..]. Negen stellingen voor medisch bioloog en docent dr. Henk Brand van ACTA, die beelden verzamelt en lezingen geeft over "de tandarts volgens Hollywood", lees meer.
Nederlands Tandartsenblad
Vanaf 1 juli dit jaar wordt het patiëntenbestand van de nevenvestiging van ACTA in Almere overgedragen aan tandartspraktijk Ivory & Ivory. Op 29 maart tekenden beide partijen het contract, lees meer.
Dichtbij.nl
Het patiëntenbestand van de nevenvestiging van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) in Almere wordt per 1 juli overgenomen door Ivory & Ivory Tandartsen en Specialisten. Hiervoor hebben de twee partijen dinsdag een contract getekend, lees meer.
Het Parool
[..] De natuur laat vele steekjes vallen. En vaak hebben we dat helemaal niet door. Neem het kaakgewricht. In het scharnier tussen onderkaak en schedelbasis ligt een kraakbeenschijfje - de discus articularis - die, als alles goed gaat, keurig zorgt voor een soepele beweging van de onderkaak. Die discus zit meestal gewoon op zijn plek, maar bij dertig procent van de mensen zit hij daar net een stukje naast, zegt de in kaakklachten gespecialiseerde fyiostherapeut Annemiek Rollman van ACTA," lees meer (inloggen Het Parool) 
Dier (dierenbescherming)
ACTA/VUmc-hoogleraar Sue Gibbs is "[...]bezig met de ontwikkeling van een chip waarmee huidziekten kunnen worden bestudeerd en nieuwe medicijnen getest," lees meer.
VU-Magazine
"Inmiddels zijn er wel 100.000 VU-alumni. Waar komen zij na hun studie terecht? In deze rubriek portretteren we maandelijks drie alumni die dezelfde opleiding deden. Deze keer: tandheelkunde bij ACTA," lees meer.
RTVA, Lokale Omroep Amstelveen
ACTA-hoogleraar tandartsangst prof. dr. Ad de Jongh geeft tips aan angstige patiënten, bekijk het filmpje.
BNR
De Amerikaanse astronaut Scot Kelly verbleef een jaar lang in het internationale ruimtestation ISS. Deze week kwam hij terug op aarde. Maar wat doet zo'n jaar in de ruimte eigenlijk met je lichaam? ACTA-wetenschapper Jack van Loon, zwaartekrachtdeskundige, vertelt waarom deze lange vlucht heeft plaatsgevonden, beluister het interview
Linda"Peuters met rottende kiezen die onder narcose getrokken moeten worden, kleuters met kronen in hun mond en beugelkinderen met afborkkelende tanden. Horrorscenario's die helaas verre van zeldzaam zijn. [...] Geen tijd en aandacht hebben voor het gebit van je kind, ACTA-kinderkaakchirurg Jacques Baart noemt het verwaarlozing," lees meer (inloggen Blendle).  
Dentz
ACTA-student Luuk van den Bosch hoort bij het type ondernemende studenten. Hij zit midden in zijn bestuursjaar bij Favervuta, wil graag stage lopen in het buitenland, is bezig met het opzetten van een eigen website en een groepspraktijk, dat ziet 'ie ook wel zitten, lees meer.
The Post
"Ik kwam Guusje ter Horst meer dan 25 jaar geleden tegen in café De Zwart. (..) Ter Horst werkte twintig jaar aan de UvA, het merendeel als psychologe bij het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Eerst als kandidaat-assistent bij de Subfaculteit Psychologie, later als wetenschappelijk medewerkster en vervolgens als universitair (hoofd)docent bij ACTA."  Lees meer
Dental Tribune
Een kroon op een implantaat die in zijn geheel uit de 3D-printer is komen rollen. Lang leek het toekomstmuziek, maar inmiddels zijn de eerste exemplaren al geplaatst bij een aantal Nederlandse patiënten. ACTA-hoogleraar Daniel Wismeijer plaatste de eerste, lees meer.
Dental TribuneBlijkens twee recente benoemingen zal het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) zich vanaf heden extra profileren op het gebied van biomaterialen en tandheelkundige slaapgeneeskunde, lees meer.
New Scientist
ACTA-hoogleraar Daniël Wismeijer heeft als eerste ter wereld een 3D-geprinte kroon op een tandwortelimplantaat geplaatst. Zijn patiënt was Rik Jacobs, ceo van Vertex-Dental, het bedrijf dat de kroon ontwikkelde,  lees meer.
Amigoe!
"Studenten doen onderzoek naar mondhygiëne. Hoe zit het met het inzicht van ouders wat betreft voeding, risico op gaatjes en mondhygiëne op Curacao? Dat is de vraag die de ACTA-masterstudenten tandheelkunde Imane Takhama, Vivian Gruijters en Suzanne Janssen uit Amsterdam willen weten."
Ad Valvas
Fietsen in Amsterdam is niet zonder gevaar. Fietsers lopen hier in de stad vaker kaakbreuken o dan in andere steden. Dat ontdekte ACTA-promovendus B. (Bart) van den Bergh, lees meer (pag. 16).
Spektrum VedyACTA-hoogleraar prof. dr. B. (Bart) Keijser (Preventieve tandheelkunde) en universitair docent dr. T. (Toon) Ligtenberg (Orale Biochemie) werden geïnterviewd door het Slowaakse televisieprogramma Spektrum Vedy, wat wetenschapsspectrum betekent. Beide werkten mee aan een aflevering over speekseldiagnostiek. Naast Keijser en Ligtenberg werden deskundigen uit Turkije, Groot Brittannië en Nederland geïnterviewd, bekijk de uitzendingen.
Trouw
Met intense kaakpijn belandde een lezer vijf jaar geleden bij de tandarts. Die dacht dat zijn verstandskiezen de boosdoeners waren en stuurde hem door naar de kaakchirurg. ACTA-hoogleraar prof. dr. F. (Frank) Lobbezoo geeft uitleg, lees meer.
Dental Tribune
Fietsen in Amsterdam kan gevaarlijk zijn voor het gebit. Dat stelt promovendus Bart van den Bergh (ACTA/VUmc) op basis van zijn onderzoek naar aangezichtsbreuken, lees meer.
Dental Info
Dr. Nico de Vries is onlangs benoemd tot hoogleraar Tandheelkundige slaapgeneeskunde aan het ACTA. Zijn taken zullen komen te liggen op het gebied van onderwijs, onderzoek en patiëntenzorg voor tandheelkundige slaapgeneeskunde, lees meer.
RTL
De 33-jarige Elvira heeft een vleesfobie en eet alleen maar brood. ACTA-hoogleraar prof. dr. A. (Ad) de Jongh geeft haar in de eerste aflevering van Bizarre Eters een EMDR-behandeling, lees meer.
Folia
Op de Wallen buigen ACTA-studenten zich over de gebitsproblemen van onverzekerde Amsterdammers. Helaas kunnen ze daarbij alleen tanden trekken, tot frustratie van sommige patiënten,lees meer.
Het Parool
Nico de Vries (59) is benoemd tot bijzonder hoogleraar tandheelkundige slaapgeneeskunde aan de faculteit tandheelkunde van de UvA, lees meer.