2017

Wie
Wat
NRC
Jaap Veerkamp is kindertandarts en was als onderzoeker en opleider verbonden aan het Academisch Centrum Tandheelkunde (ACTA). „Er zijn verschillende typen spenen op de markt, de ene is beter dan de andere, vanuit tandheelkundig oogpunt gezien.” Lees meer.
De Groene Amsterdamme

Sharif Tairie behandelt elke zondag mensen die geen tandarts kunnen betalen. Gratis. Hij vindt het zijn plicht. Ooit kreeg hij een kans, nu geeft hij anderen die. Vandaag werkt hij voor het eerst in de nieuwe praktijk, lees meer.

FoliaHoogleraar Han van der Maas heeft medezeggenschapsvereniging De Amsterdamse Academie (DAA) opgericht voor de ondernemingsraadverkiezingen van komend voorjaar. [...] Naast Van der Maas (lid), zitten in het (zelfbenoemde) oprichtingsbestuur van DAA ook Van der Pol (voorzitter), Annemie Ploeger (lid), Cees Kleverlaan (secretaris en ACTA-hoogleraar,red.) en Isabel Smallegange (penningmeester). Van der Pol en Kleverlaan zitten momenteel al in de centrale ondernemingsraad (COR), de laatste als vicevoorzitter, lees meer.

De morgen


Op allerlei gezondheidswebsites en forums op internet staan daarom tips om je tanden zelf te bleken. Een daarvan is poetsen met een druppeltje chloor: goedkoop en succes gegarandeerd, zeggen deze bleekhobbyisten. Even checken bij de Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA): hebben ze daar ooit gehoord van dergelijke praktijken? Normale slijtage maakt het tandglazuur dunner en wat doorzichtiger  Nou en of, zegt Joost Roeters, hoogleraar integrale tandheelkunde aan de ACTA: 'Wij maken ons hier grote zorgen over de thuisexperimenten, lees meer.

De Volkskrant


Op allerlei gezondheidswebsites en forums op internet staan daarom tips om je tanden zelf te bleken. Een daarvan is poetsen met een druppeltje chloor: goedkoop en succes gegarandeerd, zeggen deze bleekhobbyisten. Even checken bij de Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA): hebben ze daar ooit gehoord van dergelijke praktijken? Normale slijtage maakt het tandglazuur dunner en wat doorzichtiger  Nou en of, zegt Joost Roeters, hoogleraar integrale tandheelkunde aan de ACTA: 'Wij maken ons hier grote zorgen over de thuisexperimenten, lees meer.

De Specialist, VUmc

"De afdeling mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie en orale pathologie van VUmc onderzoekt samen met het Boerhaave Medisch Centrum of een elektrische neurostimulator clusterhoofdpijn kan bestrijden. ‘Ik hoor van patiënten dat ze hun leven weer terug hebben gekregen’, vertelt ACTA-hoogleraar Tim Forouzanfar," lees meer.

BNR Nieuwsradio

 

BNR-nieuwsradio interviewde SBT-medewerker Chantal Borsjé over angst voor de tandarts, beluister het interview (fragment te beluisteren tussen 08:30-11:35 minuut.

Dental Tribune
Om de mondgezondheid van peuters te verbeteren, start het preventieprogramma Gezonde Peutermonden. Daarvoor gaan mondzorgcoaches meedraaien op het consultatiebureau: de plek waar 95% van de ouders trouw komt tot hun kind vier jaar oud is. Dental Tribune sprak met Peggy van Spreuwel, docent en gezondheidswetenschapper aan de Hogeschool Utrecht, die op het onderwerp promoveert aan ACTA, lees meer.
Dentz
"Wie geld heeft, kan een gezonde mond en een goed functionerend gebit betalen. Wie geen geld heeft, is genoodzaakt voor behandelingen te kiezen die niet de beste zijn, maar de goedkoopste. Of ziet zelfs helemaal van behandeling af [,,]," Dat zegt prof. dr. Albert Feilzer, decaan bij het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam. Lees meer.
Nederlands Tandartsenblad
Goede leefomstandigheden voor jeugdigen en een voortdurende aandacht voor goede mondgezondheid zijn van groot belang, stellen [de] onderzoekers, onder wie Stefan Listl, hoogleraar Kwaliteit en veiligheid van mondzorg van het Nijmeegse Radboudumc en Geert van der Heijden, hoogleraar Sociale tandheelkunde aan ACTA, lees meer.
Volkskrant
Nederland wordt steeds afhankelijker van buitenlandse tandartsen. En of ze nu uit Tsjechië of Spanje komen, ze werken hier graag. Sinds 1 januari is een taaltoets verplicht voor buitenlandse tandartsen die zich willen registreren in het BIG-register, de databank voor mensen die in de gezondheidszorg werken. 'Een goede drempel', vindt ACTA-hoogleraar Bruers. 'Maar niet hoog genoeg,' lees meer.
Dental Tribune
ACTA gaat onderzoek doen naar mondkanker die voortkomt uit leukoplakie. Dat doet het academisch centrum na een onderzoeksgift van stichting ADP. Het onderzoek wordt geleid door prof. dr. Elisabeth Bloemena, verbonden aan VUmc en ACTA, lees meer.
Folia

"Tijdens mijn studie hielp ik (Sharif Tairie - oud ACTA-student), red.)  in een tandartsenpraktijk en zag ik regelmatig patiënten met gebitsproblemen, maar zonder geld," lees meer (pag.46).

Skipr
Het Academisch Centrum voor Tandheelkunde in Amsterdam (ACTA) heeft op 11 september een nieuwe prekliniek geopend. In de prekliniek, oftewel het ‘skillslab’, kunnen studenten tandheelkunde en mondzorgkunde het behandelen van patiënten oefenen, lees meer.
Nederlands Tandartsenblad
ACTA heeft op 11 september haar vernieuwde prekliniek geopend, een van de modernste en grootste van Europa. In de prekliniek staan 198 behandeleenheden met fantoomkoppen waarop studenten tandheelkunde en mondzorgkunde hun vaardigheden kunnen oefenen, lees meer.
Nederlands Tandartsenblad

ACTA, de tandheelkundige faculteit in Amsterdam, heeft op 11 september haar vernieuwde prekliniek geopend, een van de modernste en grootste van Europa. In de prekliniek staan 198 behandeleenheden met fantoomkoppen waarop studenten tandheelkunde en mondzorgkunde hun vaardigheden kunnen oefenen, lees meer.

Algemeen Dagblad

Het is bijna niet meer voor te stellen, maar in de jaren 70 trok de tandarts alleen een wit jasje aan over zijn normale kloffie. Geen handschoenen, geen mondkapje, geen bril, geen smetteloze Crocs. Gaatjes werden nog gevuld met grijze vullingen. En elektrische tandenborstels bestonden al wel, maar die werden alleen voorge- schreven aan mensen met motori- sche gebreken. Reden voor twee mondhygië- nisten om het Gouden Boekje Wij gaan naar de tandarts, in 1971 be- werkt door Annie M.G. Schmidt, een opfrisbeurt te geven. ,,Ik zie hem nog wel eens liggen in de wachtkamer van tandartspraktij- ken, maar hoe leuk ook: hij is écht niet meer van deze tijd”, stellen de mondhygiënisten Yvonne Buunk- Werkhoven en (ACTA-medewerker, red.) Dagmar Else Slot.

Ad Valvas

De monden kunnen wel héél ver open en bij een echte patiënt zit het hoofd niet zo flexibel aan de romp. Maar verder kan een oefenruimte voor tandartsen en mondhygiënisten niet dichter bij de realiteit komen dan in de nieuwe prekliniek van ACTA, lees meer.

Telegraaf/VROUW

Een stralende witte glimlach, dat willen we natuurlijk allemaal wel. Het internet staat vol met trucjes zoals je tanden poetsen met citroensap en allerlei bleekkits voor thuis. Werkt dit echt? We vroegen het aan Nils van Calcar, tandarts en docent aan Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), lees meer.

Dentz

Verspreid over 3 etages staan in totaal 48 stoelen in carrousels van 6. Op deze werkstations werken studenten twee aan twee. De één voert de verrichtingen uit, de ander assisteert, lees meer.

Dentz

"Ik wilde in 2016, tijdens mijn opleiding tandheelkunde bij ACTA, graag een project opzetten voor mensen die het moeilijk hebben in Nederland," lees meer.

Dentz

Lenneke Vos, vijdejaars student aan ACTA, danste als professioneel balletdanseres bij balletgezelschappen in Stuttgard, Toulouse en Monte Carlo, lees meer.

Dentz

"Ik (Alexander Verhelst) zit nu in het eerste jaar van de driejarige opleiding tot parodontoloog (bij ACTA, red.). Ik vind het een leuk vooruitzicht dat ik straks moeilijkere behandelingen kan doen dan als tandarts-parodontoloog," lees meer.

Dentz

Toen Stanley Pradonto in 2015 afstudeerde bij ACTA werd hij geconfronteerd met veel zaken die je als startende tandarts moet regelen, lees meer.

EenVandaag

Er is een rel ontstaan tussen Groot-Brittannië en Italië over de effecten van prosecco op je gebit. Aanleiding is een waarschuwing van Britse tandartsen dat prosecco terugtrekkend tandvlees en gaatjes kan veroorzaken. Dat zou te maken hebben met de suiker en het koolzuur in de wijn [..]. Henk Brand, universitair hoofddocent Orale Biochemie bij de ACTA in Amsterdam, legt uit of prosecco slechter voor je tanden is dan andere wijn, beluister de uitzending.

Nederlands Tandartsenblad

Waar loopt u in de dagelijkse praktijk tegenaan? En welke tandheelkundige onderwerpen vindt u belangrijk? Voor de Kennisagenda zetten mondzorgprofessionals de belangrijkste onderwerpen voor toekomstig onderzoek op de kaart. Promovenda Puck van der Wouden: “Dit is de kans om de kloof tussen praktijk en wetenschap te verkleinen,” lees meer.

Nu.nl

Henk Brand van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) noemt de stelling dat bruisend water slecht is voor de tanden "ongenuanceerd." "In Spa Rood zit enkel koolzuur, wat eigenlijk niet zo heel zuur is", zegt de onderzoeker. "Als je Spa Rood drinkt, zal dat voor een kleine daling van de pH-waarde in de mond zorgen. Maar het speeksel neutraliseert dat vrijwel direct," lees meer.

Dental Tribune

Bij veel algemeen practici staat het bekend als een lastig karwei: het behandelen van de technische complicaties die optreden bij implantaten. Schroeven die loslaten of afbreken, het afsplinteren van stukjes porselein van een kroon tot aan breuk van de suprastructuur. Prof. dr. Daniël Wismeijer (ACTA) heeft al veel voorbij zien komen, lees meer.

NOS

"Pas als iemand uiteindelijk bij de specialist of tandarts belandt, komt de ontsteking dan aan het licht. Het zou fantastisch zijn als bijvoorbeeld een tandvleesontsteking al kan worden opgespoord voordat daar klachten ontstaan." Ook Floris Bikker, verbonden aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, noemt de gebruikte techniek indrukwekkend. "Als wetenschapper ben ik bijna jaloers op de technologie die ze gebruikt hebben. Dit is heel origineel bedacht", zegt hij. Lees meer.

NRC

Tandarts en (oud-ACTA, red.) hoogleraar Michiel Eijkman (78) streed voor fluoride in het drinkwater, gaf voorlichting over tandzorg en schreef onlangs een boek. „Hoe hoger je bent opgeleid, hoe beter je weet wat goed voor je is,” lees meer.

Consumentenbond Gezondgids
Elektrische tandenborstels staan meestal ingesteld op twee minuten poetstijd. Sommige modellen hebben daarnaast een nuttig feedbacksysteem, waarbij bijvoorbeeld een rood lampje oplicht als je te hard poetst. 'Dag in dag uit je tanden poetsen geeft al kleine tandvleesbeschadigingen, maar door ook krachtig te poetsen verergert het probleem,' waarschuwt Fridus van der Weijden, hoogleraar Parodontologie bij Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA).
Het Parool
Fobieën, agressie - tandarts Michiel Eijkman (oud-hoogleraar ACTA, red.) zag het allemaal in zijn tandartsstoel. Hij schreef een boek met bizarre verhalen, lees meer.
TommyCaresOn September 3rd 2017, TommyCares will participate in the Amsterdam City Swim to raise money and awareness for the ALS Foundation. Listen to what living with ALS means for Maurits van Selms (ACTA-scientist). Bekijk het filmpje.
FAQT
Het dragen van een piercing in de tong is slecht voor het tandvlees en de tanden. Mensen met een tongpiercing hebben een vier grotere kans op terugtrekkend tandvlees en afgebroken tanden, lees meer.
Nederlands Dagblad
Het kan het eerste zijn wat zich bij het ontwaken opdringt: slechte adem. Van jezelf of van degene die naast je ligt. Slechts weinigen ontkomen eraan. Vooral als er de avond tevoren een feestje is geweest, of een etentje met sterk gekruide gerechten. Hoe komt die ‘dode vogel’ in je mond? En minstens even belangrijk: hoe kom je ervan af? Lees meer.
Radio 538
We worden allemaal wel eens wakker met een geur uit ons mond waar de vloerbedekking krom van trekt. Maar sommige mensen hebben wel 24 uur per dag last van onaangename geurtjes uit hun giechel. Mondhygiëniste Eveline van der Sluijs promoveerde op een proefschrift over de behandeling van een slechte adem en vertelde alles over haar onderzoek in Evers Staat Op. Besluister de uitzending.
Foodlog
Een stinkende adem kan mensen in een sociaal isolement brengen. Wat helpt is de tong schrobben met een tandenborstel of een tongschraper en nabewerken met een mondspoelmiddel, zegt mondhygiënist en klinisch epidemioloog Eveline van der Sluis in De Volkskrant, lees meer.
De Volkskrant
Het kan het eerste zijn wat zich bij het ontwaken opdringt: slechte adem. Van jezelf of van degene die naast je ligt. Slechts weinigen ontkomen eraan. Vooral als er de avond tevoren een feestje is geweest, of een etentje met sterk gekruide gerechten, lees meer.
NPORadio1
Kinderen in de jeugdzorg zouden standaard gescreend moeten worden op een posttraumatische stressstoornis. Door het trauma snel te diagnosticeren én te behandelen, kun je voorkomen dat kinderen hier jarenlang mee doorlopen met alle gevolgen van dien. Dat is de conclusie van een aantal wetenschappers en psychologen. Eén van hen is bij ons te gast, Carlijn de Roos. Zij is als klinisch psycholoog verbonden aan De Bascule, een aan het AMC gelieerd centrum voor jongeren met psychische problemen, lees meer.
NPORadio1
Word jij ook weleens wakker met een dood vogeltje in je mond? Of heb je eigenlijk de hele dag last van een onaangename mondgeur? Lees dan vooral verder. De meeste mensen kennen het wel: je wordt fris en fruitig wakker, maar je adem ruikt niet bepaald naar bloemetjes. Een glaasje water doet al wonderen tegen die slechte ochtendadem, concludeert UvA-promovenda Eveline van der Sluijs. Ze liet vijftig proefpersonen ‘s ochtends hun mond grondig spoelen of een glas water drinken, en merkte dat hun mondgeur daardoor duidelijk verbeterde, lees meer.
De Kennis van Nu

Word jij ook weleens wakker met een dood vogeltje in je mond? Of heb je eigenlijk de hele dag last van een onaangename mondgeur? Lees dan vooral verder. De  meeste mensen kennen het wel: je wordt fris en fruitig wakker, maar je adem ruikt niet bepaald naar bloemetjes. Een glaasje water doet al wonderen tegen die slechte ochtendadem, concludeert UvA-promovenda Eveline van der Sluijs.

Folia
Soms is een onderzoeksproces even interessant als de resultaten. Acta-mondhygiënist en klinisch epidemioloog Eveline van der Sluijs deed onderzoek naar de invloed van een glas water op een slechte ochtendadem en moest daarvoor flink wat proefpersonen besnuffelen – ‘met de neus een-derde in de mond van de patiënt,’ lees meer.
NOS
Kinderen die iets traumatisch hebben meegemaakt kunnen met een paar uur therapie al geholpen worden. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en GGZ Rivierduinen naar behandelmethodes als EMDR- en schrijftherapie, lees meer.
Radio FUNx.nl
ACTA-mondhygiënist Eveline van der Sluijs vertelt in het radioprogramma Morad & Shay van FUNx.nl over de invloed van een glas water op een slechte ochtendadem. Beluister het programma.
NOS Jeugdjournaal
Een ongeluk, geweld of iemand die plotseling overlijdt. Als je zoiets naars meemaakt, kun je daar vaak lange tijd veel last van hebben. Een psycholoog kan je dan helpen. Uit een groot onderzoek blijkt nu dat dat ook helemaal niet lang hoeft te duren. EMDR-therapie blijkt bijvoorbeeld erg goed en snel te werken, lees meer.
RTL4
Kinderen en jongeren met een post-traumatische stressstoornis (PTSS) kunnen met de juiste hulp, zoals EMDR of schrijftherapie, in een paar uur tijd succesvol behandeld worden. Ook de 16-jarige Laura kreeg na een mishandeling EMDR. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en GGZ Rivierduinen, lees meer.
Het Parool
Het lichaam heeft zo zijn onhebbelijkheden, en een stinkadem bij ochtendgloren is een beruchte in die categorie. Het riekt in gradaties en in geurtonen. ACTA-promovenda Eveline van der Sluijs vertelt in het Parool over haar onderzoek naar mondgeur.
Trouw
Psychologe Carlijn de Roos van de Universiteit van Amsterdam (ACTA, red.) volgde ruim honderd kinderen die na bijvoorbeeld een verkeersongeval of verkrachting veel posttraumatische stress vertoonden. Ruim een op de drie kinderen volgde een vorm van cognitieve gedragstherapie waarbij het trauma moet worden getekend of opgeschreven, de zogeheten schrijftherapie, lees meer.
Nederlands Tandartsenblad
Voor een slechte ochtendadem bestaat een goedkope en een-voudige remedie: water drinken of er simpelweg mee spoelen. Dat concludeert Eveline van der Sluijs in haar proefschrift Prevention and therapy of periodontal diseases and oral malodour, lees meer.
News Medical LifeScience
Children and adolescents with posttraumatic stress syndrome (PTSD) can be successfully treated with only a few hours of EMDR or cognitive behavioral writing therapy (CBWT). This is the finding of a new research paper by the University of Amsterdam (UvA) and GGZ Rivierduinen (Trauma Center for Children and Youth). The paper was published on Thursday, 29 June in the Journal of Child Psychology and Psychiatry, lees meer.
De Volkskrant
Kinderen in de jeugdzorg moeten standaard worden onderzocht op een posttraumatische stressstoornis. Dat stellen wetenschappers en psychologen tegenover de Volkskrant. Nu gebeurt dat niet. Daardoor modderen kinderen soms lang door en ontwikkelen ze allerlei gedragsproblemen. Dit is onnodig, aldus psychologen, omdat ptss goed behandeld kan worden, lees meer.
Het Parool

Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is gebleken dat kinderen en jongeren met een post-traumatische stressstoornis (PTSS) in een paar uur tijd met de juiste therapie succesvol geholpen kunnen worden, lees meer.

Nu.nlKinderen en jongeren met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) kunnen met slechts een paar uur therapie, zoals EMDR of schrijftherapie, succesvol worden behandeld. Dat zeggen de Universiteit van Amsterdam (UvA) en GGZ Rivierduinen donderdag na onderzoek, dat gepubliceerd is in het Journal of Child Psychology and Psychiatry,lees meer.
NPO5
Michiel Eijkman is oud-hoogleraar in de Sociale Tandheelkunde (ACTA, red.) en heeft jarenlang gewerkt als tandarts. Wat nou als je een angst hebt om naar de tandarts te gaan? We vroegen het aan hem, lees meer.
Het Parool
Uit onderzoek van HVO-Querido blijkt dat twee derde van de ex-daklozen niet naar de tandarts gaat. Sommigen hebben al twintig jaar niet in een tandartsstoel gezeten. Ex-daklozen met psychosociale problemen vielen in het verleden buiten de boot als zij een tandarts nodig hadden, lees meer.

Omroep Max

Vanaf  23 mei jl. zendt omroep MAX de televisieserie Gezond Verstand uit. Hierin bieden kandidaten huismiddeltjes aan tegen allerhande kwalen en problemen. De huis-, tuin- en keukenmiddeltjes worden door een artsenpanel beoordeeld en voorgelegd aan een wetenschappelijke test. 27 juni gaat de uitzending over mondgeur (halitose). ACTA-wetenschapper dr. Marja Laine (Parodontologie) vergelijkt de huismiddeltjes met wetenschappelijk onderbouwde remedies, bekijk de uitzendingen.

Mijn gezondheidsgids
Een slechte adem in de ochtend is een vervelend, maar veelvoorkomend probleem. Reden voor ACTA-mondhygiënist en klinisch epidemioloog Eveline van der Sluijs om dit fenomeen te onderzoeken. En wat blijkt? “Voor ‘een dood vogeltje in je mond’, zoals het in de volksmond heet, bestaat een goedkope en eenvoudige remedie: een glas water drinken of simpelweg spoelen”, zegt Van der Sluijs, lees meer.
NT
Voor een slechte ochtendadem bestaat een goedkope en eenvoudige remedie: een glas water drinken of simpelweg spoelen. Dat concludeert Eveline van der Sluijs op basis van haar proefschrift Prevention and therapy of periodontal diseases and oral malodour, lees meer.
Nationale Zorggids
Sinds kort kunnen ouders en kinderen terecht bij een mondzorgcoach wanneer zij een afspraak maken bij het consultatiebureau. Het idee erachter is dat peuters zo hun tanden leren poetsen en ouders het belang zien van een bezoekje aan de tandarts. Dat ouders niet enkel denken dat het melkgebit slechts tijdelijk is. Dat meldt de Volkskrant, lees meer.
De Volkskrant
Een speciale mondzorgcoach bij het consultatiebureau klinkt misschien gek, maar het is hard nodig, vinden specialisten. 'Het komt voor dat een heel melkgebit maar wordt getrokken.' (Sinds dit voorjaar worden mondzorgcoaches op een aantal consultatiebureaus ingezet ter verbetering van de mondzorg voor peuters. De Hogeschool Utrecht en het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) van de UvA en de VU gaan onderzoek doen naar de effectiviteit van dit initiatief, red.) lees meer.
NT
Patiënten met een gebitsprothese ervaren vaak dat deze te los zit, waardoor kauwen, praten en lachen moeilijk is. Deze patiënten kunnen gebruik maken van een methode waarbij de prothese met vier Mini Dental Implants (MDI’s) door middel van drukknoppen bevestigd worden. Dit zou net zo goed werken als de huidige methode waarbij er twee implantaten worden gebruikt. Dat concludeert ACTA-promovendus Kostas Zygogiannis, die een behandelmethode onderzocht voor edentate patiënten, lees meer.
Folia

Voormalig hoogleraar Sociale Tandheelkunde Michiel Eijkman schreef een boek over wat hij allemaal tegenkwam in de tandartskamer. Van mensen die zich uitstorten over hun liefdesleven tot patiënten die denken dat ze een radio in hun gebit hebben, lees meer.

IC-Digest
Dutch Fellow and Benelux Vice-Regent Elinor Bouvy dedicated her professional career to the treatment of patients in need of ‘Special Care Dentistry’. Her path intersected with patients suffering from an extremely rare disease: Fibrodysplasia Ossificans Progressiva (FOP), marking the start of a passionate involvement that has brought her to her current role as President of the Dutch FOP Foundation. In order to help raise awareness of this disease and its dental implications, Walter van Driel, Frans Kroon and Merryn Jongkees visited Elinor and two of her colleagues, Emeritus Professor Coen Netelenbos, MD, PhD, Department of Endocrinology, Amsterdam Free University (VUmc), and Dr Teun J. de Vries, Associate Professor of Periodontology, Academic Center for Dentistry Amsterdam (ACTA), to find out more about this ultra-rare disease and the valuable clues it is giving us to the hidden complexities of bone biology, lees meer.
Qmusic
ACTA-wetenschapper dr. Fridus van der Weijden praat in het radioprogramma van Menno Barreveld over zijn onderzoek naar whiteningtandpasta's. Die blijken wel te helpen tegen witte tanden, anders dan de consumentenbond onlangs suggereerde, zie ook
Algemeen Dagblad
Naast de 'normale' fluoride tandpasta's verschijnen er steeds meer whitening varianten op de markt. Onderzoekers van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam stellen dat deze tandpasta’s daadwerkelijk zorgen voor een wittere glimlach,De basiskleur van de tand wordt misschien niet witter, maar de oppervlakkige verkleuring die bijvoorbeeld ontstaat door het drinken van koffie, thee of rode wijn vermindert door deze tandpasta wel'', aldus ACTA-onderzoeker Fridus van der Weijden. lees meer.
MOVIR
Tandarts Marjan van Diemen wilde graag weer terug naar de praktijk, nadat ze langdurig arbeidsongeschikt was geweest. Ze wist echter niet of ze het vak nog kon uitvoeren en of ze weer patiënten zou durven behandelen. Dankzij ontwikkelingen op het gebied van Virtual Reality keerde ze toch weer terug in de praktijk. Bij het ACTA deed mevrouw Van Diemen met behulp van de Simodont op een veilige en realistische manier weer ervaring op. Zo kreeg ze ondanks haar lange afwezigheid weer het zelfvertrouwen om haar werk als tandarts weer op te pakken, lees meer.
NRC
Terwijl de ene tandarts weigert aan een gezond gebit te sleutelen, gaat de andere zonder al te veel problemen akkoord met het creëren van een ‘Hollywood-smile’. Joost Roeters, hoogleraar integrale tandheelkunde bij het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), noemt die ontwikkeling „kwalijk”. „Er wordt niet alleen een oplossing aangeboden voor een door de patiënt ervaren probleem, maar in sommige gevallen een probleem aangepraat en behoefte gekweekt.” Hij haalt de online-lachanalyses erbij, waarbij elke lach in de ‘perfecte’ mal wordt gegoten. „Perfectie is saaiheid,” lees meer.
Consumentenbond
Is het nodig water in te slikken na het tandenpoetsen, zodat de tandpasta goed kan intrekken? ACTA-wetenschapper Guus van Strijp geeft antwoord: "Tandpasta met fluoride biedt de beste preventie van gaatjes. Door hiermee te poetsen wordt het glazuur het best beschermd. Er werd eerst gedacht dat het inslikken van fluride de inbouw ervan in het glazuur tijdens de aanleg van melk- en volwassen tanden zou bevorderen. Dit effect blijkt echter klein en niet zo effectief als de lokale werking van fluoride tijdens het tandenpoetsen. Het gebruik van fluoridetabletjes is dan ook uit het Advies van Cariëspreventie van het Ivoren Kruis verdwenen. Er is wel enig bewijs dat het naspoelen van de tandpastaresten met een slok water gedurende 1 minuut kan leiden tot minder gaatjes, áls je het mengsel uitspuugt na die minuut. 
Nederlands Tandartsenblad
Mensen met een mondpiercing hebben een groter risico op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies dan mensen zonder mondpiercing. Dit concludeert mondhygiënist Nienke Hennequin-Hoenderdos op basis van haar onderzoek Prevention of gingival trauma – oral hygiene devices and oral piercings, lees meer.
Nederlands Tandartsenblad
De universiteit van Umea in Zweden heeft prof. dr. Frank Lobbezoo de Thuréus prijs 2017 toegekend voor zijn werk als wetenschapper en 'lecturer'. "Lobbezoo is een internationaal erkende autoriteit op zijn vakgebied Orale Kinesiologie met een enorm internationaal netwerk en een flinke staat van dienst met zo'n driehonderd gepubliceerde wetenschappelijke artikelen, lees meer.
Omroep West
ACTA-hoogleraar met emeritaat Michiel Eijkman vertelt bij Omroep West over zijn boek: Tanden en Misverstanden.Beluister de uitzending (start bij 00:19:30)
NOS
Patiënten die ongevraagd hun bizarre geschiedenis oplepelen, hem zo hard knuffelen dat hij er vier gebroken ribben aan overhoudt, of hem herkennen als de zoon van zijn vader die hen het leven heeft gered: Michiel Eijkman heeft het in zijn carrière als tandarts allemaal meegemaakt. In zijn boek Tanden en Misverstanden schrijft hij hierover, maar ook over zijn eigen verleden. Hij vertelt erover in NOS-Met Het Oog Op Morgen, beluister de uitzending.
Nieuws.nl
Terwijl de meeste Nederlanders met gezonde tegenzin elk jaar voor controle naar de tandarts gaan, lopen er rond de 700.000 mensen rond die doodsangsten uitslaan om in de tandartsstoel te liggen. Oud hoogleraar in de Sociale Tandheelkunde Michiel Eijkman weet hier alles van, lees meer.
Folia
Redactieassistent Stephanie Gude heeft een piercing haar lip en maakt zich zorgen over de schade aan haar gebit. Uit het proefschrift van Acta-promovendus en mondhygiënist Nienke Hoenderdos blijkt namelijk dat zo'n stukje metaal in je mond allerlei problemen kan opleveren. Hoenderdos inspecteert Stephanie's mond en haar advies is niet mals, lees meer.
Dental Info
Mensen met een mondpiercing hebben een groter risico op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies dan mensen zonder. Dit blijkt uit onderzoek van mondhygiënist Nienke Hennequin-Hoenderdos. Ze promoveert op 24 mei 2017 aan de Universiteit van Amsterdam, lees meer
LOOP
Een mondpiercing geeft extra kans op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies. Mondhygiëniste Nienke Hennequin-Hoenderdos promoveert op 24 mei aan de Universiteit van Amsterdam op deze bevinding, lees meer.
Leeuwarder Courant
Een mondpiercing geeft extra kans op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies. Mondhygiëniste Nienke Hennequin-Hoenderdos promoveert op 24 mei aan de Universiteit van Amsterdam op deze bevinding.
Noord-Hollands Dagblad
Een mondpiercing geeft extra kans op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies. Mondhygiëniste Nienke Hennequin-Hoenderdos promoveert op 24 mei aan de Universiteit van Amsterdam op deze bevinding.
Zorgnieuws
Mensen met een mondpiercing hebben een groter risico op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies dan mensen zonder mondpiercing. Dit concludeert mondhygiënist Nienke Hennequin-Hoenderdos op basis van haar onderzoek. Ze promoveert op 24 mei 2017 aan de Universiteit van Amsterdam, lees meer.
Welingelichte kringen
Een mondpiercing geeft extra kans op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies. Mondhygiëniste Nienke Hennequin-Hoenderdos promoveert op 24 mei aan de Universiteit van Amsterdam op deze bevinding, lees meer.
NOS
Een ringetje in de lip of staafje in de tong, ongeveer 5 procent van de jongeren in Nederland loopt er mee rond. Dat die mondpiercings je gebit kunnen beschadigen was al langer duidelijk, maar inmiddels zijn ook de precieze risico's bekend, lees meer.
Nederlands Dagblad
Een mondpiercing geeft extra kans op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies. Mondhygiëniste Nienke Hennequin-Hoenderdos promoveert op 24 mei aan de Universiteit van Amsterdam op deze bevinding, lees meer
De Post online
Een mondpiercing geeft extra kans op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies. Mondhygiëniste Nienke Hennequin-Hoenderdos promoveert op 24 mei aan de Universiteit van Amsterdam op deze bevinding, lees meer.
Reformatorisch Dagblad
Een mondpiercing geeft extra kans op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies. Mondhygiëniste Nienke Hennequin-Hoenderdos promoveert op 24 mei aan de Universiteit van Amsterdam op deze bevinding, lees meer.
Blik op Nieuws
Heb je ook nog een mondpiercing op je bucketlist staan? Dan is het misschien maar beter om deze te schrappen omdat uit recent onderzoek is gebleken dat deze niet bevorderlijk is voor je mondgezondheid. Mensen met een mondpiercing hebben een groter risico op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies dan mensen zonder mondpiercing. Dit concludeert mondhygiënist Nienke Hennequin-Hoenderdos op basis van haar onderzoek. Ze promoveert op 24 mei 2017 aan de Universiteit van Amsterdam, lees meer.
Nieuws.nl
Een mondpiercing geeft extra kans op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies. Mondhygiëniste Nienke Hennequin-Hoenderdos promoveert op 24 mei aan de Universiteit van Amsterdam op deze bevinding, lees meer.
NINA
Een mondpiercing geeft extra kans op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies. De Nederlandse mondhygiëniste Nienke Hennequin-Hoenderdos promoveert op 24 mei aan de Universiteit van Amsterdam op deze bevindin, lees meer.
NVM Mondhygienisten
Met een mondpiercing heb je een groter risico op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand en kies dan mensen zonder mondpiercing. Dit concludeert mondhygiënist en oud NVM-bestuurslid Nienke Hennequin-Hoenderdos in haar onderzoek. Ze promoveert op 24 mei 2017 aan de Universiteit van Amsterdam, lees meer.
RADAR
Een mondpiercing geeft extra kans op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies. Mondhygiëniste Nienke Hennequin-Hoenderdos promoveert op 24 mei aan de Universiteit van Amsterdam op deze bevinding, lees meer.
Mijn gezondheidsgids
Mensen met een mondpiercing hebben een groter risico op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies dan mensen zonder mondpiercing. Dit concludeert mondhygiënist Nienke Hennequin-Hoenderdos op basis van haar onderzoek. Ze promoveert op 24 mei 2017 aan de Universiteit van Amsterdam, lees meer.
KASSA
Een mondpiercing geeft extra kans op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies. Mondhygiëniste Nienke Hennequin-Hoenderdos promoveert op 24 mei aan de Universiteit van Amsterdam op deze bevinding, lees meer.
FOK Nieuws
Een mondpiercing geeft extra kans op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies. Mondhygiëniste Nienke Hennequin-Hoenderdos promoveert op 24 mei aan de Universiteit van Amsterdam op deze bevinding, lees meer.
Nieuwskoerier
Een mondpiercing geeft extra kans op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies. Mondhygiëniste Nienke Hennequin-Hoenderdos promoveert op 24 mei aan de Universiteit van Amsterdam op deze bevinding, lees meer
Medical facts
Mensen met een mondpiercing hebben een groter risico op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies dan mensen zonder mondpiercing. Dit concludeert mondhygiënist Nienke Hennequin-Hoenderdos op basis van haar onderzoek. Ze promoveert op 24 mei 2017 aan de Universiteit van Amsterdam, lees meer.
FoliaTerugtrekkend tandvlees, een opgezwollen tong, gebroken kiezen en infecties. Zomaar wat dingen die je kunt krijgen als je een piercing in je mond neemt. Mondhygiënist en onderzoeker Nienke Hennequin-Hoenderdos heeft een duidelijke boodschap voor jongeren die een stukje metaal in hun mond willen, lees meer.
De TelegraafEen mondpiercing geeft extra kans op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies. Mondhygiëniste Nienke Hennequin-Hoenderdos promoveert op 24 mei aan de Universiteit van Amsterdam op deze bevinding, lees meer.
RTL Nieuws
Tandartsen zijn verslaafd aan de boor, zegt tandarts Jo Frencken over zijn collega's. Hij bedacht een succesvolle en minder pijnlijke manier om een gaatje in tand of kies te vullen. Maar tot zijn spijt is die methode nog altijd niet de eerste keus in Nederland.Hoogleraar Cor van Loveren van ACTA (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam) is ook positief over de methode van zijn collega, zegt hij tegen RTL Nieuws. Hij noemt het een zinvolle uitbreiding van de mogelijkheden om gaatjes te behandelen, maar dan vooral voor het kindergebit. Voor een volwassen gebit is het resultaat op de lange termijn nog onduidelijk, zegt hij, lees meer.
AVROTROS Radar Radio
Stralend witte tanden, wie wil dat nou niet? Voor nog geen dertien euro kan je bij de drogist een soort viltstift kopen waarmee je direct witte tanden krijgt. Waar voor je geld of toch niet zo'n blinkend product als gedacht? We bellen ook even met Nils van Calcar. Hij is tandarts en docent aan het Academisch Centrum Tandheelkunde in Amsterdam. Van Calcar legt uit dat dit product werkt alsof je als het ware een laagje Tipp-Ex op je tanden smeert. "Het gaat hier om een puur optisch effect, de tandkleur zal altijd hetzelfde blijven. Het is van tijdelijke aard en zal door eten, drinken en tandenpoetsen er weer vanaf gaan." Lees meer.
Reformatorisch Dagblad
Parodontitis is het eindstadium van een proces. Een proces dat begint met ontsteking van het tandvlees, vertelt parodontoloog dr. Wijnand Teeuw, hoofd van de kliniek voor parodontologie van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Als tandvlees gaat bloeden bij het poetsen, flossen of tandenragen, is dat geen goed teken. „Het tandvlees is dan ontstoken. We noemen dat gingivitis. Het is met de juiste mondhygiëne, het verwijderen van tandplak en tandsteen, door de tandarts of mondhygiënist goed te behandelen,” lees meer.
Dentz
Extreme angst voor de tandarts hangt vrijwel altijd samen met een nare ervaring. Tandarts-angstbegeleider Caroline van Houten (oud ACTA-promovenda, red.) pleit er dan ook voor om bij erg angstige patiënten eerst een traumabehandeling uit te laten voeren door een psycholoog, om de nare herinneringen aan te pakken, lees meer.
Plusonline
Ook als je nog nooit een wortelkanaal-behandeling hebt gehad, weet je één ding zeker: het doet pijn. Is die angst gegrond? Gespecialiseerd tandarts Jan Warnsinck, universitair docent endodontologie aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, geeft antwoord, lees meer.
Margriet
Joy (48): “Mijn tandarts zegt dat ik een wortelkanaalbehandeling moet ondergaan omdat ik een ontsteking heb aan mijn kies. Maar ik heb helemaal geen pijn. Klopt dat wel?” Tandarts-endodontoloog Jan Warnsinck (ACTA, red.): “Dat kan heel goed. Een ontstoken en geïnfecteerde tand of kies kan klachten geven, zoals gevoeligheid bij het drinken van koude of warme dranken, last met kauwen of een constante, kloppende pijn, maar dat hoeft niet, lees meer.
Trouw

Sinds de tandheelkunde in 2006 uit het basispakket is gehaald, moeten volwassenen de kosten voor de tandheelkundige zorg volledig zelf dragen. Albert Feilzer, decaan van ACTA, de gezamenlijke tandheelkundige opleiding van de UvA en de VU, pleit voor een terugkeer van mondzorg in het basispakket, lees meer.

Nederlands Tandartsenblad
Rein Kuitert, universitair hoofddocent ACTA, heeft op 23 maart het erelidmaatschap van de Nederlandse Vereniging van Orthodontisten gekregen, lees meer.
EOS
Je mond zit boordevol bacteriën. In een gezonde mond houden speeksel en goede bacteriën de slechte onder controle. Je kan er zelf voor zorgen dat de slechte niet de overhand krijgen. ACTA-hoogleraren prof. dr. Wim Crielaard en prof. dr. Bart Keijser vertellen in wetenschapsmagazine EOS over de gezonde mond, lees meer.
Zorg.nu
Je kunt je tanden elektrisch poetsen of met de hand. Welke van deze twee manieren is beter? En hoe vaak moet je een tandenborstel vervangen? Zorg.nu vroeg het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) en de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Tandheelkunde (KNMT) om antwoorden, lees meer.
Dental Info
ACTA staat op de achtste plaats in de lijst van vijftig beste tandheelkunde opleidingen in de wereld. Het is de eerste keer dat de tandheelkunde opleiding uit Amsterdam in de lijst is vermeld. KU Leuven staat vermeld op de negende plaats, lees meer.
Dental Info
Bij parodontitis lopen het kaakbot en de bindweefselvezels veel schade op. Daarnaast zou de ziekte nog wel eens een effect kunnen hebben op diabetes mellitus en hart- en vaatziekten. Voor zijn promotieonderzoek onderzocht Wijnand Teeuw (ACTA, red.) de relatie tussen parodontitis, diabetes mellitus en hart- en vaatziekten, lees meer.
Folia
Een slechte conditie van het tandvlees kan een signaal zijn voor een lichamelijke ziekte, zo blijkt uit onderzoek van ACTA-promovendus Wijnand Teeuw die er vandaag op promoveert. Parodontitis (ernstige tandvleesontsteking) kan volgens hem wijzen op diabetes, lees meer.
NRC

Mensen met een tandvlees- en kaakbotontsteking hebben veel vaker – zonder het zelf te weten – diabetes type 2 dan mensen met gezond tandvlees. Tandartsen kunnen dus een belangrijke rol spelen bij de vroege opsporing van diabetes type 2. Dat laat de Amsterdamse tandarts Wijnand Teeuw (ACTA, red.) zien in zijn proefschrift waarop hij vrijdag promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam, lees meer.

Ad Valvas
ACTA staat op de achtste plek in de lijst van vijftig beste opleidingen tandheelkunde ter wereld. Deze hoge notering is extra bijzonder, omdat ACTA dit jaar voor het eerst in de lijst is opgenomen, lees meer
Ad Valvas
Diabetologen, cardiologen en huisartsen moeten hun patiënten door een tandarts laten screenen op parodontitis. Dit adviseert tandarts-parodontoloog Wijnand Teeuw in zijn proefschrift Periodontitis, Diabetes Mellitus, Cardiovascular disease – A Bermuda Triangle, waarop hij op 10 maart promoveerde aan ACT, lees meer.
Ad Valvas
Vaak kun je gezondheidsproblemen zelfs al in de mond zien voordat mensen andere medische klachten krijgen. “Daarom trainen we studenten binnen het nieuwe curriculum op het herkennen van medische problemen”, vertelt ACTA-hoogleraar orale geneeskunde Fred Rozema, lees meer.

Nu.nlEen slechte conditie van het tandvlees zou kunnen wijzen op een lichamelijke ziekte. Zo zou parodontitis (ernstige tandvleesontsteking) een bewijs kunnen zijn van diabetes mellitus (suikerziekte). Tandartsen zouden zich hier beter bewust van moeten zijn, zodat zij een rol kunnen spelen in het signaleren van diabetes. Dat stelt onderzoeker Wijnand Teeuw op basis van zijn promotieonderzoek, dat hij deed voor het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, lees meer.

Nederlands Tandartsenblad

Diabetologen, cardiologen en huisartsen moeten hun patiënten door een tandarts laten screenen op parodontitis. Dit adviseert tandarts-parodontoloog Wijnand Teeuw in zijn proefschrift Periodontitis, Diabetes Mellitus, Cardiovascular disease – A Bermuda Triangle, waarop hij op 10 maart promoveert aan ACTA, lees meer.

Nederlands Tandartsenblad

Op 1 maart hield Egija Zaura haar oratie als hoogleraar Orale Microbiële Ecologie aan ACTA. De titel: Symbiosis. Volgens de van oorsprong Letse tandarts-onderzoeker is de symbiose tussen mens en micro-organismen van belang voor de mondgezondheid en algehele gezondheid, lees meer.

The New York Times
Should you get tested for diabetes at the dentist’s office? Periodontitis, a chronic gum infection characterized by swollen, tender or receding gums, can be an early warning sign of Type 2 diabetes, and dental offices could be an ideal place to screen for it, said Wijnand J. Teeuw (ACTA, red.), the first author of a new study of 313 middle-aged patients who visited a dental clinic in Amsterdam, lees meer.

Nederlands Tandartsenblad

Voormalig ACTA-promovenda Caroline van Houtem is tandarts-angstbegeleiding bij CBT Alkmaar en werkt daarnaast als onderzoeker bij TNO in Leiden: "Tandartsangst is een serieuze psychische aandoening," lees meer.

Het Parool

Op de VU zijn er vier opleidingen met een numerus fixus: geneeskunde (zoals overal het geval is), criminologie, international business administration en tandheelkunde. Op de UvA gaat het om biomedische wetenschappen, psychobiologie en geneeskunde en tandheelkunde, lees meer.

Nederlands Tandartsenblad

Er zijn vijf verschillende ecotypes in de mond te onderscheiden. Dit hebben wetenschappers van ACTA vastgesteld nadat ze het ecosysteem van de mond van gezonde jongvolwassenen in kaart hadden gebracht, lees meer.

Dental Info

Ontwikkelingen in de esthetische tandheelkunde hebben geleid tot betere resultaten, maar ook tot hogere verwachtingen van onze patiënten. Paul de Kok (ACTA, red.) liet zien hoe digitale fotografie en Smile Design helpen om het esthetisch behandelplan vooraf inzichtelijker maken, lees meer.

RADAR

ACTA-hoogleraar Cor van Loveren sprak in het televisieprogramma RADAR over whitening tandpasta's. Maken ze tanden ook echt witter? Bekijk de uitzending (ACTA, na 40 seconden).

Dental Tribune
In de mond is een groot aantal micro-organismen aanwezig die infecties kunnen veroorzaken. Speeksel voorkomt op verschillende manieren dat bacteriën in onze mond direct of indirect schade aanrichten, zo ontdekte ACTA-promovenda Sabrina Gunput, lees meer.
Dental Tribune
De samenstelling van het speeksel van vrouwen is anders dan dat van mannen. Dit stelt Andrei Prodan (ACTA) in zijn proefschrift. Het speeksel van vrouwen heeft een lagere pH-waarde en minder buffercapaciteit; twee eigenschappen die van belang zijn voor de bescherming tegen cariës, lees meer.
De Volkskrant
Tandplak. De meeste mensen poetsen trouwhartig twee- tot driemaal daags om het kwijt te raken, maar microbioloog Marleen Janus van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam kan er geen genoeg van krijgen. De afgelopen jaren deed ze onderzoek naar het kweken van tandplak in het lab. Haar onderzoek werd besproken in de rubriek Uit de Vergetelheid van de Volkskrant.
Libelle
"Een gezond en wit gebit, dat willen we allemaal. Volgens veel beautywebsites en vloggers kun je het bereiken door zwarte – ja, ZWARTE – tandpasta te gebruiken. Libelle’s Elselien nam de proef op de som en poetste 3 weken lang met dit zwarte goedje," Ze sprak met ACTA-wetenschapper Dagmar Else Slot over deze nieuwe tandpasta, lees meer.
NOS
"Professor Ad de Jongh (ACTA, red.) haalde de EMDR-therapie begin jaren negentig uit de VS naar Nederland. 'EMDR heeft afgelopen jaren een grote ontwikkeling meegemaakt, want voorheen werd EMDR vooral toegepast bij traumatische stressstoornis. Nu blijkt dat deze therapievorm ook goed ingezet kan worden bij andere klachten zoals fobieën, rouwreacties en eetstoornissen omdat die ook het gevolg kunnen zijn van traumatische herinneringen. Als we die herinneringen nu met EMDR behandelen worden de klachten minder," lees meer.
De Volkskrant
Na het poetsen spoelen met mondwater, om de bacteriën écht uit alle hoeken van uw gebit te verbannen: goed idee? Sommige verleners van tandheelkundige zorg aarzelen het aan te raden, vanwege een vermeende link met mondkanker. Boosdoener zou de alcohol zijn die vaak als oplos- en conserveringsmiddel is toegevoegd. Maar volgens mondhygiënist en onderzoeker Dagmar Else Slot (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam) is dat gerucht allang wetenschappelijk ontkracht, lees meer.
Dental Tribune
De behandeling van tandletsel hoort thuis bij de tandarts algemeen practicus. Dat vindt niet alleen de KNMT, het is ook de opvatting en vurige wens van Jacques Baart, tandarts en kaakchirurg aan het VUmc (en ACTA, red.) in Amsterdam, lees meer.
Dental Info
Het speeksel van vrouwen is op een andere manier samengesteld dan dat van mannen, aldus Andrei Prodan (ACTA, red.) in zijn proefschrift. Hij lichtte tijdens zijn promotie op 17 januari toe dat het speeksel van vrouwen een lagere pH-waarde en minder buffercapaciteit heeft dan dat van mannen, lees meer.
Dental Info
Vorig jaar heeft tandarts Sharif Tairie het project Dentist for Humanity opgestart dat daklozen en mensen die niet de mogelijkheid hebben om naar de tandarts te gaan, de benodigde mondzorg biedt, lees meer