2018


Wie
Wat
Wanneer
Logo - Algemeen Dagblad
Algemeen Dagblad
'Goede gezondheid? Het begint met de mond!' (AD 3-7) ACTA-medewerkers Dagmar Else Slot en Fridus van der Weijden reageren op een artikel in het AD over het boek Gezond begint in de mond. "Als mondzorgprofessionals ondersteunen we elke poging die gedaan wordt om het belang van een gezonde mond voor het voetlicht te plaatsen. Wij hechten als academisch geschoolden echter wel aan het belang dat adviezen gestoeld zijn op enige vorm van wetenschappelijke onderbouwing." 
06-07-2018

Margriet
"Je mond is de spiegel van je gezondheid zeggen ze weleens. Je kunt inderdaad veel terugzien aan iemands gebit en dan vooral aan het tandvlees," zegt ACTA-hoogleraar Bruno Loos in de Margriet.
05-07-2018
Logo - BNR Nieuwsradio
BNR-Nieuwsradio
Een gezonde mond kan veel ellende én zorgkosten voorkomen. Die zorg wordt nog steeds niet volledig vergoed vanuit het basispakket. Dat is gek, want de mond is de spiegel van de gezondheid, zeggen onze studiogasten. Waar zitten de gaten in het beleid en de vergoeding van de mondzorg? ACTA-decaan Albert Feilzer sprak erover in het programma Beter van BNR-nieuwsradio. Beluister de uitzending.
25-06-2018
Logo - Dental Tribune
Dental Tribune
Een wisseling van de wacht betekent vaak frisse ideeën en ambities. Zo ook bij ACTA Dental Education, waar dr. Erik Ranzijn en mr. Nora de Vries in mei 2018 parttime aan de slag gingen als duo-directeur, lees meer.12-06-2018
Logo - NT
Nederlands Tandartsenblad
De Kennisagenda Mondgezondheid is het project van promovenda Puck van der Wouden, dat ze onder leiding van Geert van der Heijden, hoogleraar en voorzitter van de afdeling Sociale Tandheelkunde van ACTA en Hagay Shemesh, tandarts-endodontoloog uitvoert, lees meer.08-06-2018
Logo - KNMT
Nederlands Tandartsenblad
Hoe krijgen we meer kinderen met een gaaf gebit? Deze vraag stond centraal op het afscheidssymposium van Cor van Loveren, hoogleraar Preventieve Tandheelkunde aan ACTA. Lees meer
01-06-2018
Logo - Kassa
KASSA!
Via Nederlandse webshops zijn de zogeheten Crest Whitestrips te koop, die een veel hoger percentage waterstofperoxide bevatten dan is toegestaan. Namelijk 6 tot 14 procent waterstofperoxide.  [..] Volgens tandheelkundige Nils van Calcar van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, kan gebruik van deze producten leiden tot schade aan tanden en tandvlees. Bij een hoog percentage is de waterstofperoxide sneller bij je zenuw, en daar krijg je vaak ontzettend gevoelige tanden van, lees meer.
19-05-2018
Logo - Radio 1
Radio1
Nederland kampt met een tekort aan tandartsen. Dat is vooral merkbaar buiten de Randstad. Tandartsen stellen hun pensioen uit omdat ze geen opvolger kunnen vinden, praktijken hebben veel vacatures open staan en patiënten moeten soms verder van huis om een tandarts te vinden, lees meer
18-05-2018

Radio2
Beluister het interview dat Gijs Staverman had met ACTA-wetenschapper Catherine Volgenant over het twee weken lang niet poetsen, beluister fragment.
07-05-2018
Logo - Radio 1
Radio1
Twee weken je tanden niet poetsen mits gezond gebit kan prima, beluister het interview dat Radio1 had met ACTA-wetenschapper Catherine Volgenant.
01-05-2018

AT5
Het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) is op zoek naar mensen die bereid zijn om twee weken lang hun tanden niet te poetsen. Daarmee kunnen de deelnemers 360 euro verdienen, lees meer.
29-04-2018
Logo - Het Parool
Het Parool
Gezocht: mensen die een leuke duit willen verdienen door twee weken hun tanden niet te poetsen. Het ACTA begint half mei een onderzoek naar het effect van probiotica op de mondgezondheid, lees meer.
26-04-2018
Logo - Folia
Folia
ACTA-decaan Feilzer stopt volgend jaar, UvA en VU nu al op zoek naar opvolger. Feilzers tweede termijn als decaan loopt midden volgend jaar af, maar hij verwacht dat een opvolger niet zo makkelijk te vinden is. Daarom aviseerde hij nu al te starten met zoeken, lees meer.
14-04-2018
Logo - Editie NLEditieNLSteeds meer mensen poetsen hun tanden met houtskool. EditieNL sprak onder andere met Dagmar Else Slot om te achterhalen of het poetsen met houtskool daadwerkelijk zorgt voor wittere tanden.
"Er is in elk geval geen bewijs dat de whiteningproducten met houtskool beter zijn dan vergelijkbare tandpasta's," aldus Dagmar Else Slot. Lees verder.
05-04-2018
Logo - NT
Nederlands Tandartsenblad
Hoe ziet de mondzorg eruit in 2013? Met een serie interviews brengt het NT de discussie op gang. ACTA-decaan Albert Feilzer geeft in dit tweede deel zijn visie op de mondzorg en het onderwijs in 2030, lees meer (inlog).
01-04-2018
Logo - Het-ParoolHet Parool
'Het lichaam kan onaangenaam verrassen met rare uitwassen. Een ooglid dat op gezette tijden begint te kloppen, lokaal haaruitval of een onverklaarbare jeuk. Vandaag: droge mond. Om de droge mond als kwaal beter te begrijpen, ontkomen we er niet aan eerst het fenomeen speeksel te bespreken. ', een interview met Marie Laine in de rubriek de Wachtkamer in Het Parool met de titel 'Droge mond — Beetje kauwgom kan al helpen'.
17-03-2018
Logo - Editie NLEditieNL‘Er moet altijd een medische noodzaak zijn om een röntgenfoto te maken, in dit geval een tandheelkundige noodzaak. Straling zorgt ervoor dat cellen verkeerd delen en het risico is voor kinderen 2 tot 5 keer zo groot als voor volwassenen.’ EditieNL interviewt Erwin Berkhout vanwege onderzoek naar  onnodige röntgenfoto’s door sommige tandartsen, bekijk het item.12-03-2018


Per 1 januari 2018 is dr. Corine Visscher benoemd tot hoogleraar Orofaciale Fysiotherapie en dr. Marja Laine tot hoogleraar in de Orale diagnostiek; in het bijzonder ademgeur en
mondvloeistoffen. Ze zijn aangesteld via de NWO Johanna Westerdijk Talentimpuls voor vijf jaar. Lees meer.
01-03-2018
Logo - Dental Tribune
Dental Tribune
Weet de gemiddelde tandarts en mondhygiënist voldoende over de relatie tussen mondgezondheid en algemene gezondheid? (ACTA) Hoogleraar Orale Geneeskunde en voorzitter van het KNMT Fonds Mondgezondheid Fred Rozema vindt kennis over ziektes en aandoeningen onontbeerlijk voor mondzorgprofessionals. Dental Tribune stelde hem een aantal prangende vragen over dit tegenwoordig veelbesproken thema, lees meer.
01-03-2018

Funx.nl
Last van een slechte adem? Uit onderzoek blijkt dat pepermuntjes niet helpen.. Maar wat helpt dan wel? Fernando sprak hierover met mondhygiëniste (van ACTA, red.) Eveline van der Sluijs, beluister het fragment.
07-03-2018
Logo - NRC Handelsblad
NRC Handelsblad
"Van de curieuze EMDR-therapie knappen mensen met een posttraumatisch stresssyndroom snel op. Enthousiaste therapeuten zetten de methode voor steeds meer klachten in. Sommige professionals zetten daar vraagtekens bij. 'Het is absoluut vervelend als bij iemand met ernstige PTSS een EMDR-behandeling niet goed uitpakt,' zegt Ad de Jongh, hoogleraar angst- en gedragsstoornissen aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam. Hij haalde in 1993 de behandelmethode naar Nederland en richtte samen met anderen de EMDR Vereniging Nederland op," lees meer.13-02-2018
Logo - Volkskrant
De Volkskrant
Minister Bruins van Medische Zorg wil mondhygiënisten op proef meer bevoegdheden geven[ ..] maar volgens (ACTA, decaan red.) Feilzer zijn er veel grotere problemen waarmee de minister zich zou moeten bezighouden: dat de mondzorg voor volwassen niet verzekerd isen voor een toenemend deel van de bevolking daarom niet meer toegankelijk is, lees meer.
02-02-2016
Logo - Vara
Kassa!
Het schap in de supermarkt met suikervrije of suikerarme frisdranken, ‘gezonde’ limonades en diksappen dijt steeds verder uit. Je hebt dus volop keuze als je een verantwoord drankje voor je kinderen zoekt. Je denkt goed bezig te zijn, maar is dat ook zo? ACTA-wetenschapper Henk Brand zocht het uit, lees meer.
27-01-2018
Logo - Dental Info
Dental Info
Het project Gezonde Peutermonden is het ‘Preventieproject van het Jaar 2018’. De prijs werd afgelopen vrijdag uitgereikt tijdens de Landelijke Dag voor de Preventieassistent [...] Het project bestaat uit een 4-jarige studie onder begeleiding van Katarina Jerkovic (hogeschool Utrecht), prof. dr. Cor van Loveren (ACTA en voorzitter van het Adviescollege Preventie Mond- en Tandziekten van het Ivoren Kruis) en prof. dr. Geert van der Heijden (ACTA), lees meer.
16-01-2018
Logo - Reformatorisch-Dagblad
Reformatorisch Dagblad
Stel je voor dat je in tien seconden een brandschoon gebit kunt hebben zónder je handen te gebruiken. Dat zou ons dagelijks drie keer 1 minuut en 50 seconden schelen – op jaarbasis zo’n 33 uur, lees meer.
23-12-2017
Logo - Dental Info
Dental Info
Er wordt al jaren over de taakherschikking gesproken, waarbij mondhygiënisten als experiment een volledig zelfstandige bevoegdheid krijgen voor bepaalde werkzaamheden. Wetenschappers van ACTA geven nu in een brief aan dat dit onwenselijk is als niet aan de voorwaarden wordt voldaan die eerder zijn afgesproken, lees meer.18-12-2017