2018

Wie
Wat
Analyse Nederland
"We zijn te weinig doordrongen van het feit dat de mond een essentieel onderdeel van onze gezondheid is. Dat stelt Fred Rozema, hoogleraar Orale Geneeskunde aan de universiteit van Amsterdam (ACTA, red.), Als je iets aan je vinger hebt, dan valt het onder de basiszorg, maar mondzorg wordt niet vergoed. Dat zegt genoeg,” lees verder.
NU.nlVolgens verschillende berichten krijg je wittere tanden als je geprakte aardbeien op je tanden smeert, een bananenschil tegen je tanden legt of sinaasappelschil over je tanden schuurt. Joost Roeters, hoogleraar Integrale Tandheelkunde aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, vertelt aan NU.nl dat het een heel slecht idee is om te proberen je tanden witter te maken met fruit. De kans is heel groot dat het je tanden beschadigt, lees verder.
EenVandaag
Voor mensen die een traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt is er een nieuwe behandelmethode: de oogbewegingstherapie. Matthijssen en haar bevriende collega professor en traumadeskundige Ad de Jongh (ACTA, red.), zagen het voor het eerst op YouTube, lees verder.
KIJK
De een heeft om de haverklap gaatjes en de ander mankeert nooit wat bij de tandarts. Zitten die verschillen ’m echt alleen in snoep- en poetsgedrag, of bestaat er ook zoiets als aanleg voor tandbederf? Er is wel degelijk een genetische component, antwoordt hoogleraar preventieve tandheelkunde Cor van Loveren (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam).
Ad Valvas
Tandartsdocent Jan Poorterman mag zich de slimste tandarts van Nederland noemen. Op 2 november versloeg hij 449 tandartsen, mondhygiënisten, tandheelkundestudenten tijdens een speciale quiz, lees meer.
Dental TribuneACTA-collega’s Alexa Laheij, Catherine Volgenant en Hans de Soet zijn volledig op elkaar ingespeeld. Dat blijkt wanneer we hen interviewen over hun nieuwe boek Hygiëne en infectiepreventie in de mondzorgpraktijk: ze maken elkaars zinnen af, vullen elkaar aan en zijn het vrijwel overal over eens, lees verder.
NT
Is het hebben van een goed gebit alleen maar weggelegd voor mensen met voldoende geld? Deze vraag stond centraal in een debatbijeenkomst van ACTA op 29 oktober in debatcentrum Spui25, lees meer.
Trouw
Tien jaar lang durfde Robert Visscher niet naar de tandarts, na een nare ervaring als tiener. Nu gaat hij voor het eerst toch maar weer. Als ik mijn verhaal aan ACTA-hoogleraar Ad de Jongh van de UvA vertel, vindt hij het herkenbaar. “Tijdens dat angstige moment maak je extra veel adrenaline aan. Dit hormoon maakt dat de herinnering levendiger en emotioneler wordt opgeslagen in je brein," lees meer.
Dental info
Op 11 oktober is de NWVT – TP master scriptieprijs 2018 uitgereikt aan Robert Pogosian – oud student ACTA –  voor zijn master scriptie: Temporomandibular disorders and headache, lees meer.
Dental Info
3D-printen heeft een grote impact gehad op de wijze waarop vele maakindustrieën in de wereld hun productieprocessen hebben ingericht of in de nabije toekomst gaan inrichten. Maar wat is 3D printen en hoe werkt het eigenlijk? Prof. dr. Wismeijer (van ACTA, red.) legt het uit, lees meer.
Telegraaf
Het Amsterdam UMC, ACTA en de Nederlandse Brandwonden Stichting gaan onderzoeken of brandwonden genezen kunnen worden met speeksel van de patiënt. De onderzoekers vermoeden dat deze nieuwe behandeling een snellere en betere wondgenezing oplevert met minder littekens. Lees meer.
Trouw

Kusje erop. Kinderen leren dat dat helpt na het openhalen van een knie tijdens het spelen. Maar of het ook brandwonden kan genezen? Dat gaan ACTA, het Amsterdam UMC en de Nederlandse Brandwonden Stichting onderzoeken. Lees meer.

Hart van Nederland

Speeksel bevat bijzondere genezende en antibacteriële eigenschappen. Dit is gunstig voor wondgenezing en het beperken van littekenvorming, zo is bekend. Maar of dit ook zo is bij brandwonden is volgens Sue Gibbs, ACTA-onderzoeker en hoogleraar huidregeneratie, nog nooit eerder onderzocht. Lees meer.

NH Nieuws
Kan speeksel van patiënten brandwonden genezen? Dat gaan het Amsterdam UMC en de Nederlandse Brandwonden Stichting onderzoeken. ACTA-wetenschappers vermoeden dat deze nieuwe behandeling een snellere en betere wondgenezing oplevert met minder littekens. Lees meer.
NOS

Kan je met je eigen spuug een brandwond helpen genezen? Daar proberen onderzoekers van ACTA, het Amsterdam UMC en de Nederlandse Brandwonden Stichting achter te komen. Lees meer.

RTL Nieuws
Onderzoeker professor Sue Gibbs van het Amsterdam UMC en ACTA onderzoekt of speeksel uit je eigen mond een brandwond sneller en beter kan laten genezen. "Speeksel is goedkoop en altijd voorhanden." Lees meer.
Algemeen Dagblad

"Mensen die in Nederland opgroeien, zijn schuimende tandpasta gewend," zegt ACTA-wetenschapper Fridus van der Weijden. "Het geeft plezier in poetsen. Dat is belangrijk, want mensen doen dat minder goed wanneer ze het niet prettig vinden,’’ aldus Van der Weijden.

Kieskeurig.nl
"Laat je goed informeren door een professional voor je een elektrische tandenborstel aanschaft," zegt ACTA-onderzoeker Dagmar Else Slot. "Dat kan bij een tandarts of mondhygiënist. Die kan je met name adviseren welke borstel het beste bij je past en hoe je hem moet gebruiken." Lees meer.
Ad Valvas
"Het is al minstens tien jaar zo dat meer vrouwen dan mannen zich aanmelden voor tandheelkunde," zegt ACTA-medewerker Martijn van Steenbergen in Ad Valvas, lees meer.
Dental Tribune
Radiologie wordt nog te vaak als iets tweederangs beschouwd in de tandartspraktijk. Dat stelt emeritus hoogleraar orale en maxillofaciale radiologie (ACTA) Paul van der Stelt in een interview met Dental Tribune, lees verder.
Dental Info
"Goede mondzorg is in Nederland alleen toegankelijk voor de rijken." Dat zei Albert Feilzer, decaan en hoogleraar Tandheelkunde bij ACTA bij Editie NL. Hij is van mening dat met name mensen met een lager inkomen wegblijven bij de tandarts. Lees meer.
EditieNL
"De hele Nederlandse gezondheidszorg is goed geregeld, behalve de tandheelkunde. De politiek laat Nederland in de kou zitten," zegt Albert Feilzer, decaan en hoogleraar Tanheelkunde bij ACTA. Lees meer.
EditieNL
"Mensen die het wat minder breed hebben, laten hun gebit veel minder vaak checken. De tandartskosten zouden vaker vergoed moeten worden, zegt Albert Feilzer, decaan en hoogleraar bij ACTA. "Want een slecht gebit heeft grote gevolgen."
NRC Handelsblad
Het tekort aan tandartsen wordt almaar groter als de numerus fixus bij opleidingen niet snel wordt opgeheven. Daardoor wordt mondzorg in Nederland steeds minder toegankelijk. Daarvoor waarschuwt hoogleraar Albert Feilzer, decaan van het Academisch Centrum Tandheelkunde in Amsterdam, de gezamenlijke faculteit tandheelkunde van de Amsterdamse universiteiten. Lees meer
assistentensite.nl
Volgens ACTA-decaan en hoogleraar Tandheelkunde Albert Feilzer is de mondzorg voor volwassenen te beperkt, schiet de mondzorg voor ouderen tekort en bezoekt een groot deel van de jeugd geen tandarts, ook al zijn kinderen wel verzekerd.
ZorgwijzerIn een brief aan de Eerste en Tweede Kamer schrijft Albert Feilzer, decaan en hoogleraar Tandheelkunde bij ACTA, dat tandheelkundige zorg nauwelijks in het basispakket is opgenomen. Daardoor gaan steeds minder Nederlanders naar de tandarts. Controles en behandelingen worden, deels vanuit kostenoverwegingen, afgezegd of uitgesteld
Academisch Medisch CentrumAan het eind van het promotietraject sleepte Aarab, universitair hoofddocent en onderzoeker bij ACTA, een KNAW-beurs in de wacht, bedoeld om de uitwisseling tussen de Chinese en Nederlandse universiteiten verder te stimuleren. Lees meer.
NZG
"Een ander probleem is het tekort aan tandartsen, terwijl de bevolking groeit. Steeds meer tandartsen gaan met pensioen, maar er komen onvoldoende nieuwe tandartsen bij om dit gat op te vullen. Tandartsen zouden samen met de overheid moeten kijken naar oplossingen voor de meerdere problemen die in de mondzorg spelen, stelt Albert Feilzer, decaan en hoogleraar Tandheelkunde ACTA."
Het ParoolAlbert Feilzer (decaan ACTA) maakt zich grote zorgen, omdat mondzorg bijna niet is opgenomen in het basispaket, waardoor steeds meer mensen helemaal stoppen met naar de tandarts gaan. Lees meer.
NOSVolgens Albert Feilzer, decaan en hoogleraar Tandheelkunde van ACTA, is de mondzorg voor volwassenen te beperkt, schiet de mondzorg voor ouderen tekort en bezoekt een groot deel van de jeugd geen tandarts, ook al zijn kinderen wel verzekerd. "Dat is negatief voor de algehele gezondheid van Nederlanders en maakt de zorg uiteindelijk duurder." Lees meer.
NRC Handelsblad"Tanden en kiezen kunnen bij iedereen afbrokkelen of slijten door bijvoorbeeld tandenknarsen of het drinken van zure dranken," volgens Albert Feilzer, decaan en hoogleraar algemene tandheelkunde van Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam. "Maar als zaken afwijken, en daar lijkt het hier op, zou het de moeite waard zijn dat te onderzoeken." Lees meer.
HLN"Mondhygiënist en onderzoeker Dagmar Else Slot (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam) ziet echter wel voordelen in het spoelen met mondwater naast het primaire poetsen en reinigen tussen de tanden en kiezen." Lees meer.
Advalvas"We willen als faculteit een mooie weerspiegeling van de maatschappij zijn. Met vrouwen én mannen, mensen van verschillende culturen en geloven. Iedereen heeft zo een faire kans. Dat is voor ons relevant, aldus Martijn van Steenbergen, lid van de selectiecommissie van ACTA." Lees meer.
Dentistry Today
"This is the number that we had to use to calculate the dimensions of the x-ray field when round collimation was still in use. Round collimation is now obsolete and replaced by rectangular collimation (I hope). This is why I mention pi, so we won’t forget…" emeritus ACTA-hoogleraar Paul van der Stelt wordt hier geciteerd in Dentistry Today, lees verder.
Algemeen Dagblad
'Goede gezondheid? Het begint met de mond!' (AD 3-7) ACTA-medewerkers Dagmar Else Slot en Fridus van der Weijden reageren op een artikel in het AD over het boek Gezond begint in de mond. "Als mondzorgprofessionals ondersteunen we elke poging die gedaan wordt om het belang van een gezonde mond voor het voetlicht te plaatsen. Wij hechten als academisch geschoolden echter wel aan het belang dat adviezen gestoeld zijn op enige vorm van wetenschappelijke onderbouwing." 
Margriet
"Je mond is de spiegel van je gezondheid zeggen ze weleens. Je kunt inderdaad veel terugzien aan iemands gebit en dan vooral aan het tandvlees," zegt ACTA-hoogleraar Bruno Loos in de Margriet.
BNR-Nieuwsradio
Een gezonde mond kan veel ellende én zorgkosten voorkomen. Die zorg wordt nog steeds niet volledig vergoed vanuit het basispakket. Dat is gek, want de mond is de spiegel van de gezondheid, zeggen onze studiogasten. Waar zitten de gaten in het beleid en de vergoeding van de mondzorg? ACTA-decaan Albert Feilzer sprak erover in het programma Beter van BNR-nieuwsradio. Beluister de uitzending.
Dental Tribune
Een wisseling van de wacht betekent vaak frisse ideeën en ambities. Zo ook bij ACTA Dental Education, waar dr. Erik Ranzijn en mr. Nora de Vries in mei 2018 parttime aan de slag gingen als duo-directeur, lees meer.
Nederlands Tandartsenblad
De Kennisagenda Mondgezondheid is het project van promovenda Puck van der Wouden, dat ze onder leiding van Geert van der Heijden, hoogleraar en voorzitter van de afdeling Sociale Tandheelkunde van ACTA en Hagay Shemesh, tandarts-endodontoloog uitvoert, lees meer.
Nederlands Tandartsenblad
Hoe krijgen we meer kinderen met een gaaf gebit? Deze vraag stond centraal op het afscheidssymposium van Cor van Loveren, hoogleraar Preventieve Tandheelkunde aan ACTA. Lees meer
KASSA!
Via Nederlandse webshops zijn de zogeheten Crest Whitestrips te koop, die een veel hoger percentage waterstofperoxide bevatten dan is toegestaan. Namelijk 6 tot 14 procent waterstofperoxide.  [..] Volgens tandheelkundige Nils van Calcar van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, kan gebruik van deze producten leiden tot schade aan tanden en tandvlees. Bij een hoog percentage is de waterstofperoxide sneller bij je zenuw, en daar krijg je vaak ontzettend gevoelige tanden van, lees meer.
Radio1
Nederland kampt met een tekort aan tandartsen. Dat is vooral merkbaar buiten de Randstad. Tandartsen stellen hun pensioen uit omdat ze geen opvolger kunnen vinden, praktijken hebben veel vacatures open staan en patiënten moeten soms verder van huis om een tandarts te vinden, lees meer
Radio2
Beluister het interview dat Gijs Staverman had met ACTA-wetenschapper Catherine Volgenant over het twee weken lang niet poetsen, beluister fragment.
Radio1
Twee weken je tanden niet poetsen mits gezond gebit kan prima, beluister het interview dat Radio1 had met ACTA-wetenschapper Catherine Volgenant.
AT5
Het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) is op zoek naar mensen die bereid zijn om twee weken lang hun tanden niet te poetsen. Daarmee kunnen de deelnemers 360 euro verdienen, lees meer.
Het Parool
Gezocht: mensen die een leuke duit willen verdienen door twee weken hun tanden niet te poetsen. Het ACTA begint half mei een onderzoek naar het effect van probiotica op de mondgezondheid, lees meer.
Folia
ACTA-decaan Feilzer stopt volgend jaar, UvA en VU nu al op zoek naar opvolger. Feilzers tweede termijn als decaan loopt midden volgend jaar af, maar hij verwacht dat een opvolger niet zo makkelijk te vinden is. Daarom aviseerde hij nu al te starten met zoeken, lees meer.
EditieNLSteeds meer mensen poetsen hun tanden met houtskool. EditieNL sprak onder andere met Dagmar Else Slot om te achterhalen of het poetsen met houtskool daadwerkelijk zorgt voor wittere tanden.
"Er is in elk geval geen bewijs dat de whiteningproducten met houtskool beter zijn dan vergelijkbare tandpasta's," aldus Dagmar Else Slot. Lees verder.
Nederlands Tandartsenblad
Hoe ziet de mondzorg eruit in 2013? Met een serie interviews brengt het NT de discussie op gang. ACTA-decaan Albert Feilzer geeft in dit tweede deel zijn visie op de mondzorg en het onderwijs in 2030, lees meer (inlog).
Het Parool
'Het lichaam kan onaangenaam verrassen met rare uitwassen. Een ooglid dat op gezette tijden begint te kloppen, lokaal haaruitval of een onverklaarbare jeuk. Vandaag: droge mond. Om de droge mond als kwaal beter te begrijpen, ontkomen we er niet aan eerst het fenomeen speeksel te bespreken. ', een interview met Marie Laine in de rubriek de Wachtkamer in Het Parool met de titel 'Droge mond — Beetje kauwgom kan al helpen'.
EditieNL‘Er moet altijd een medische noodzaak zijn om een röntgenfoto te maken, in dit geval een tandheelkundige noodzaak. Straling zorgt ervoor dat cellen verkeerd delen en het risico is voor kinderen 2 tot 5 keer zo groot als voor volwassenen.’ EditieNL interviewt Erwin Berkhout vanwege onderzoek naar  onnodige röntgenfoto’s door sommige tandartsen, bekijk het item.

Per 1 januari 2018 is dr. Corine Visscher benoemd tot hoogleraar Orofaciale Fysiotherapie en dr. Marja Laine tot hoogleraar in de Orale diagnostiek; in het bijzonder ademgeur en
mondvloeistoffen. Ze zijn aangesteld via de NWO Johanna Westerdijk Talentimpuls voor vijf jaar. Lees meer.
Dental Tribune
Weet de gemiddelde tandarts en mondhygiënist voldoende over de relatie tussen mondgezondheid en algemene gezondheid? (ACTA) Hoogleraar Orale Geneeskunde en voorzitter van het KNMT Fonds Mondgezondheid Fred Rozema vindt kennis over ziektes en aandoeningen onontbeerlijk voor mondzorgprofessionals. Dental Tribune stelde hem een aantal prangende vragen over dit tegenwoordig veelbesproken thema, lees meer.
Funx.nl
Last van een slechte adem? Uit onderzoek blijkt dat pepermuntjes niet helpen.. Maar wat helpt dan wel? Fernando sprak hierover met mondhygiëniste (van ACTA, red.) Eveline van der Sluijs, beluister het fragment.
NRC Handelsblad
"Van de curieuze EMDR-therapie knappen mensen met een posttraumatisch stresssyndroom snel op. Enthousiaste therapeuten zetten de methode voor steeds meer klachten in. Sommige professionals zetten daar vraagtekens bij. 'Het is absoluut vervelend als bij iemand met ernstige PTSS een EMDR-behandeling niet goed uitpakt,' zegt Ad de Jongh, hoogleraar angst- en gedragsstoornissen aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam. Hij haalde in 1993 de behandelmethode naar Nederland en richtte samen met anderen de EMDR Vereniging Nederland op," lees meer.
De Volkskrant
Minister Bruins van Medische Zorg wil mondhygiënisten op proef meer bevoegdheden geven[ ..] maar volgens (ACTA, decaan red.) Feilzer zijn er veel grotere problemen waarmee de minister zich zou moeten bezighouden: dat de mondzorg voor volwassen niet verzekerd isen voor een toenemend deel van de bevolking daarom niet meer toegankelijk is, lees meer.
Kassa!
Het schap in de supermarkt met suikervrije of suikerarme frisdranken, ‘gezonde’ limonades en diksappen dijt steeds verder uit. Je hebt dus volop keuze als je een verantwoord drankje voor je kinderen zoekt. Je denkt goed bezig te zijn, maar is dat ook zo? ACTA-wetenschapper Henk Brand zocht het uit, lees meer.
Dental Info
Het project Gezonde Peutermonden is het ‘Preventieproject van het Jaar 2018’. De prijs werd afgelopen vrijdag uitgereikt tijdens de Landelijke Dag voor de Preventieassistent [...] Het project bestaat uit een 4-jarige studie onder begeleiding van Katarina Jerkovic (hogeschool Utrecht), prof. dr. Cor van Loveren (ACTA en voorzitter van het Adviescollege Preventie Mond- en Tandziekten van het Ivoren Kruis) en prof. dr. Geert van der Heijden (ACTA), lees meer.
Reformatorisch Dagblad
Stel je voor dat je in tien seconden een brandschoon gebit kunt hebben zónder je handen te gebruiken. Dat zou ons dagelijks drie keer 1 minuut en 50 seconden schelen – op jaarbasis zo’n 33 uur, lees meer.
Dental Info
Er wordt al jaren over de taakherschikking gesproken, waarbij mondhygiënisten als experiment een volledig zelfstandige bevoegdheid krijgen voor bepaalde werkzaamheden. Wetenschappers van ACTA geven nu in een brief aan dat dit onwenselijk is als niet aan de voorwaarden wordt voldaan die eerder zijn afgesproken, lees meer.