2019


Wie
Wat
Wanneer

De Telegraaf
Er bestaat in ons land een groeiende tweedeling in de mondzorg, zegt ACTA-hoogleraar en decaan Albert Feilzer in een opiniestuk in de Telegraaf, lees meer.
14-03-2019
Logo - Dentz
Dentz
Chengdu in China leek de ACTA-studenten Nynke van den Berg en Pleunie ter Brugge vanwege het onbekende en uitdagende een goed plek voor hun wetenschappelijke stage, lees meer (pag. 66).
01-03-2019
Logo - NRC Handelsblad
NRC Handelsblad
Bestaat er meer dan één soort speeksel? Stel je eens voor dat je een hap neemt van een sappige citroen. Wie zich erop concentreert voelt het water al in de mond lopen. Doe datzelfde gedachte-experiment nu eens voor een suikerklontje, of een stukje rosé gebakken biefstuk. Is het speeksel dan anders van consistentie, van samenstelling? „Speekselsecretie wordt door van alles beïnvloed”, zegt onderzoeker Floris Bikker van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam. „Niet alleen geur en smaak van voedsel stimuleren de speekselproductie, ook het kauwen op zich. Lees verder.
22-02-2019
Logo - NU.nl
Nu.nl
Laine, tandarts en hoogleraar Orale Diagnostiek bij het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) en Ramin Najafbagy, mondhygiënist bij Mondfit en vicevoorzitter van de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten leggen uit hoe het met slechte adem door tongbeslag zit. Lees meer
30-01-2019
Logo - Radio 1
Radio 1
Een mondbacterie die tandvleesontsteking veroorzaakt speelt mogelijk een rol bij het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. Dat concluderen onderzoekers deze week in vakblad Science Advances. Maar Alzheimer is niet de enige ziekte die in verband gebracht wordt met wat de tandarts in de mond aantreft. Radio 1 sprak met hierover ACTA-hoogleraar Parodontologie Bruno. Beluister het fragment
26-01-2019
Logo - Advalvas
Ad Valvas
Vijf van de zes prijzen die gisteren werden uitgereikt op het VU-nieuwjaarsgala zijn door vrouwen binnengehaald. De hoofdprijs van zevenduizend euro ging naar Ellen Bal. De directeur van de opleiding antropologie werd uitgeroepen tot VU-docent van het jaar 2018. De docent-talentprijs ging naar tandheelkunde docent Beatriz Gimenez Gonzalez. Lees meer
25-01-2019
Logo - BNR Nieuwsradio
BNR-radio
ACTA-hoogleraar Wim Crielaard vertelt BNR-radio over de verbanden tussen bacterieën in de mond en Alzheimer, beluister de uitzending.
24-01-2019
Logo - NU.nl
Nu.nl
Op 15 januari plaatste Healthwatch een alarmerend bericht op Facebook. Fluoride zou vergif zijn, terwijl fluoride in bijna alle tandpasta's zit. Maar is fluoride echt zo gevaarlijk en zouden we dus onze tanden moeten gaan poetsen met speciale fluoridevrije tandpasta's? Cor van Loveren, gepensioneerd hoogleraar preventieve tandheelkunde aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, legt aan NU.nl uit waarom we eigenlijk fluoride gebruiken, lees meer.
23-01-2019


"In TEETH you will see how artists put their frustrations and fascinations about their dentures into art works, from graffity till paintings, jewellery, sculptures and music." ACTA emeritus hoogleraar Michiel Eijkman is te zien in deze film over tanden, bekijk de film
23-01-2019
Logo - Volkskrant
Volkskrant
"Een mondbacterie die tandvleesontsteking veroorzaakt speelt mogelijk een rol bij het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. Dat concluderen onderzoekers deze week in vakblad Science Advances [..] ‘Het is een prachtige studie’, zegt Wim Crielaard, hoogleraar moleculaire biologie bij het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam. Het idee dat mondgezondheid en alzheimer met elkaar te maken kunnen hebben speelt al een jaar of vijf," lees meer.

Logo - Kassa
KASSA!
"Je hoeft maar door Instagram of YouTube te scrollen en de jongens en meisjes met glimmende, spierwitte tanden spatten van het scherm. De zogenaamde ‘Hollywood smile’ is een trend. ACTA-hoogleraar Joost Roeters legt in de uitzending van KASSA! uit dat je met facings ook een gezond gebit beschadigt," bekijk de uitzending.
19-01-2019
Logo - ElsevierElsevier
"Mondhygiëne draait om de strijd tegen micro-organismen. Maar wellicht moeten we sommige bacteriën juist koesteren. ACTA-hoogleraar Wim Crielaard legt uit waarom," lees meer (onder inlog).14-01-2019

FunxNL
"RTL nieuws deed onderzoek naar schadeclaims bij tandartsen en daaruit blijkt dat de meeste klachten gaan over wortelkanaalbehandelingen. Tandarts Suzette van der Waal (ACTA, red.) legt in Start uit wat zo’n behandeling inhoudt en don't worry.. soms gaat het inderdaad fout bij de tandarts, maar het gaat vooral heel vaak goed," beluister het fragement.
19-12-2018