Persberichten 2015


1 december 2015
Antibiotica werkt niet altijd bij behandeling ernstige tandvleesontsteking
Patiënten met ernstige tandvleesontstekingen worden soms aanvullend behandeld met antibiotica, maar bij niet al die patiënten blijkt het gebruik ervan effectief.

26 november 2015
Antibiotica verstoren de gezonde darmflora
Eén enkele antibioticum kuur is krachtig genoeg om de normale samenstelling van de micro-organismen in de darmen een jaar lang te verstoren. Ook kan één kuur al leiden tot resistentie tegen antibiotica.

5 november 2015
Nikkelvrije orthodontische spalken, zijn niet vrij van nikkel
Nikkelvrije spalken die in de orthodontie worden toegepast, zijn niet vrij van nikkel. Dit stelt Ana Milheiro van het Academische Centrum voor Tandheelkunde (ACTA) in haar proefschrift dat ze 27 november verdedigt aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).

23 juni 2015
ACTA haalt activiteiten in Almere terug naar Amsterdam
Het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) zet per 1 september 2016 de werkzaamheden door studenten bij de nevenvestiging in Almere voort op de hoofdlocatie in Amsterdam.

12 juni 2015
Nieuw ontsmettingsmiddel voor behandeling Parodontis Apicalis
Parodontitis Apicalis (PA) is een ontstekingsreactie in de weefsels rondom de wortelpunt van een tand of kies en wordt veroorzaakt door een microbiële infectie van het wortelkanaalstelsel.

5 juni 2015
Gehoorverlies na behandelnig hoofd-halskanker
Bij de behandeling van patiënten met hoofd-halskanker zijn radiotherapie en chemoradiotherapie onmisbaar. Deze behandeltherapieën kunnen echter ernstige bijwerkingen hebben, waaronder gehoorverlies.

17 april 2015
Bob ten Cate benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw
Prof. dr. Bob ten Cate, emeritus hoogleraar Experimentele Preventieve Tandheelkunde aan het Academische Centrum voor Tandheelkunde (ACTA), is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

10 april 2015
Gebruik van Nd:YAG laser maakt behandelingen onnodig duur
De in Nederland regelmatig gebruikte Nd:YAG laser voegt niets toe aan een gewone behandeling tegen tandvleesontsteking en maakt daarmee de behandeling onnodig duur. empty

9 april 2015
Tandenborstel poetst niet effectiever met tandpasta
We doen het dagelijks, vaak wel twee keer per dag, soms misschien wel drie keer: tandenpoetsen. Maar weten we eigenlijk wel hoe effectief een tandenborstel is?

27 februari 2015
Botafbrekende cellen verschillen onderling per soort bot
Botafbrekende cellen (osteoclasten) van het schedeldak zijn in staat om het gemis van een eiwit (Anionexchanger-2)   ̶  dat een belangrijke rol speelt bij het proces van verzuring  ̶  te compenseren door een ander eiwit te gebruiken. Botafbrekende cellen in het pijpbeen hebben deze eigenschap niet.

6 februari 2015
Breed initiatief voor betere mondzorg ouderen
Recent Nederlands onderzoek* laat zien dat 80% van de ouderen een matige tot slechte mondgezondheid heeft bij opname in een verpleeghuis. Om de mondzorg voor ouderen te verbeteren bundelen de beroepsvereniging van tandartsen KNMT, de Stichting Bijzondere Tandheelkunde, ACTA, de Vrije Universiteit en Stichting Innovatiekring Dementie (IDé) hun krachten in het project ‘De mond niet vergeten!’.

21 januari 2015
Palladiumallergie in de tandheelkunde
Palladium is een metaal dat wordt gebruikt in legeringen voor tandheelkundige kronen en bruggen. Muris richt zich in zijn proefschrift op de mogelijke klinische en immunologische effecten van orale blootstelling aan dit metaal. Speciale aandacht is uitgegaan naar palladiumallergie en de diagnostiek ervan.

14 januari 2015
Tandheelkunde-onderzoek UvA en VU: zeer goed tot excellent
Het onderzoek aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) van de UvA en de VU is zeer goed tot excellent. Zo oordeelt een externe commissie die keek naar het ACTA-onderzoek in de periode 2007-2013. De onderzoekskwaliteit van de twee zwaartepunten van ACTA, Oral Infections and Inflammation en Oral Regenerative Medicine, wordt gekwalificeerd als excellent. Hiermee behoren zij tot de meest invloedrijke onderzoeksgroepen wereldwijd op hun terrein.