Persberichten 2016


18 november 2016
Tandpasta hoeft niet te schuimen
Tandpasta’s zonder actief schuimmiddel zijn net zo effectief in het bestrijden van tandplak en het tegengaan van tandvleesontstekingen als tandpasta’s die volop schuimen. Dat blijkt uit onderzoek waarop Sonja Sälzer van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) vrijdag 2 december promoveert aan de Universiteit van Amsterdam.

27 oktober 2016
Nare ervaring cruciaal bij tandartsfobie
Mensen die extreem angstig zijn voor de tandarts noemen vrijwel unaniem een nare ervaring in de tandartsstoel als bron van die angst. Gemiddeld is de herinnering aan die ervaring al ruim 20 jaar oud. Dat blijkt uit onderzoek vantandarts-angstbegeleiding  Caroline van Houtem van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde die vrijdag 11 november promoveert aan de Universiteit van Amsterdam.

2 september 2016
Fred Rozema benoemd tot hoogleraar Orale Geneeskunde
Prof. dr. Fred Rozema (1958) is benoemd tot hoogleraar Orale Geneeskunde aan het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) van de Universiteit van Amsterdam. Hij is tevens werkzaam in het AMC. De wisselwerking tussen de tandheelkunde en de geneeskunde is groot. Zo manifesteert een groot aantal ziekten zich in de mond-, keelholte en hals, en kan een ongezonde mond gevolgen hebben voor iemands algemene gezondheid.

1 september 2016
Ouders van kinderen met veel gaatjes strenger
De ouders van kinderen met veel gaatjes zijn gemiddeld strenger en negatiever dan ouders van kinderen zonder gaatjes. Dat blijkt uit onderzoek van tandheelkundige Maddelon de Jong-Lenters van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), die onder meer video-opnames van ouder-kind-interactie analyseerde.

1 september 2016
Fluorescerende tandplaque: een indicator voor mondziekten
Wereldwijd komen mondziekten het meest voor van alle ziekten. De belangrijkste mondziekten zijn tandcariës (gaatjes in de tanden) en gingivitis (ontstekingen van het tandvlees). Beide ziekten worden veroorzaakt door tandplaque; een massa van onder andere bacteriën op het tandoppervlak.

23 augustus 2016
Nieuwe botvervanger ontwikkeld
Stel je voor dat je een kleine wond hebt aan je vinger, dan weet je dat deze spontaan heelt. Hetzelfde geldt voor een defect in het botweefsel; het verlies van een klein stuk botweefsel herstelt zich spontaan. Echter, als het botdefect te groot is om zichzelf te herstellen, dan zijn botvervangers nodig om het herstel van botweefsel te stimuleren, zoals bijvoorbeeld voor het plaatsen van implantaten.

16 augustus 2016
Voor het eerst grootschalig onderzoek in Nederland naar relatie parodontologie en hart- en vaatziekten
Nicky Beukers, tandarts-parodontoloog aan het Academisch Centrum voor Tandheelkunde in Amsterdam (ACTA), heeft als eerste in Nederland grootschalig epidemiologisch onderzoek gedaan naar de mogelijke relatie tussen ernstige tandvleesontstekingen (parodontitis) en hart- en vaatziekten. Dit werd eerder al in andere landen onderzocht.

12 augustus 2016
Is een gezonde mond maakbaar?
Het is Jessica Koopman van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) gelukt de samenstelling van de micro-organismen in de mond zo te beïnvloeden dat de ecologie van de mond gezonder werd. Daardoor kon bijvoorbeeld de vorming van gaatjes (cariës) worden tegengegaan. Ze verdedigt haar proefschrift vrijdag 9 september aan de Universiteit van Amsterdam.

22 juni 2016
De beoordeling van gebitsslijtage
Gebitsslijtage is een multifactoriële aandoening die leidt tot verlies van glazuur en dentine. De slijtage kan zich op verschillende manieren manifesteren, wat het diagnosticeren en managen ervan lastig maakt.

9 juni 2016
Patiënten met dun tandvlees zijn beter gebaat bij implantaat met hoge hals
Patiënten met een tandvleesdikte van minder dan twee millimeter, zijn beter gebaat bij een tandwortelimplantaat met een hoge hals dan eentje zonder die opstaande rand.

11 mei 2016
Oogkasreconstructies beter voorspelbaar dankzij nieuwe technologie
Dankzij slimme software, navigatie apparatuur en 3D-printers is een oogkasreconstructie beter te voorspellen. Dit stelt Leander Dubois, MKA chirurg, verbonden aan het  AMC/ACTA en het St. Antonius ziekenhuis in zijn proefschrift dat hij op 3 juni verdedigt aan Universiteit van Amsterdam.

12 april 2016
Slaapapneu wordt in de toekomst grotendeels individueel behandeld
In de toekomst zullen patiënten met slaapapneu grotendeels worden behandeld met op het individu toegesneden behandelvormen, zoals tandheelkundige protheses, moderne vormen van chirurgie en positietherapie, zenuwstimulatie en combinaties ervan.

31 maart 2016
Donkere verkleuring door amalgaam heeft geen invloed op de hechting van composiet
Hechting van composiet aan tandweefsel (dentine) wordt niet negatief beïnvloed door de donkere verkleuring door metalen uit amalgaam; het vroeger veelvuldig toegepaste grijs metalen vulmateriaal.

30 maart 2016
ACTA-Almere vindt overnamepartij in Ivory & Ivory
Vanaf 1 juli dit jaar wordt het patiëntenbestand van de nevenvestiging van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) in Almere overgedragen aan tandartspraktijk Ivory & Ivory. Gisteren, dinsdag 29 maart, tekenden beide partijen het contract.

22 maart 2016
Minder röntgenstraling nodig bij beugelbehandelingen
Door gebruik te maken van twee extra hulpmiddelen tijdens het maken van röntgenfoto’s voor een beugelbehandeling, kan de röntgenstraling met circa zestig procent omlaag.

7 januari 2016
Cees Kleverlaan benoemd tot hoogleraar Biomateriaal
Cees Kleverlaan doet onderzoek naar de eigenschappen en de kwaliteit van materialen die in de tandheelkunde of geneeskunde gebruikt worden.

6 januari 2016
Fietsen in Amsterdam geeft verhoogde kans op breuk van het aangezicht
Fietsen in Amsterdam kan gevaarlijk zijn. De kans op een breuk van het aangezicht is groot en vooral kaakkopjes lopen daarop een verhoogd risico.