Neutrofiel onmisbaar voor gezonde mond

14-09-2018

13:00 uur

Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam

Characterization of polymorphonuclear neutrophils in the oral cavity

Patrick Rijkschroeff

prof. dr. B.G. Loos. Copromotor is dr. E.A. Nicu

Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA)

Tandheelkunde

Promotie

Neutrofielen, de meest voorkomende witte bloedcellen in de mond, gaan actief aanvallen tegen van onder andere bacteriën en schimmels. De mate waarin je deze beschermende neutrofielen in je mond hebt, hangt af van je gebit. Uit onderzoek van Patrick Rijkschroeff blijkt dat mensen die hun eigen tanden en kiezen nog hebben, meer neutrofielen in hun mond hebben dan tandelozen met een gebitsprothese. "Dit toont eens te meer aan wat het belang van een eigen gebit is," aldus Rijkschroeff. Hij promoveert op vrijdag 14 september aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Voor een goede mondgezondheid is een gezonde afweer nodig. Naast speeksel blijken ook neutrofielen hierin een belangrijke rol te spelen. In zijn promotieonderzoek bracht Rijkschroeff de aanwezigheid en de werking van orale neutrofielen in kaart.

Rijkschroeff: "Ik heb ontdekt dat er meer beschermende neutrofielen in je mond aanwezig zijn als je je eigen tanden en kiezen nog hebt. Daarnaast blijkt dat de neutrofielen op verschillende manieren van belang zijn voor een gezonde mond. Ze helpen in de strijd tegen bacteriën en schimmels. Zo spelen ze een belangrijke rol als er ontstekingsreacties in de mond ontstaan, zoals ontstoken tandvlees." Neutrofielen helpen dan met het fagocyteren (‘opeten’) van de toegenomen hoeveelheid bacteriën om de mond zo gezond mogelijk te houden. Ook scheiden ze moleculen uit die bacteriën kunnen doden en meehelpen om de balans in de mond normaal te houden. Rijkschroeff toont aan dat er een andere set genen wordt ‘aangezet’ in relatie tot de ontwikkeling van de tandvleesontsteking.

De neutrofielen hebben ook een potentiële dirigerende functie, laat Rijkschroeff zien. "De extra genactiviteit heeft een signalerende en aantrekkende rol voor andere componenten van het immuunsysteem. Voor een goede mondgezondheid is dus het behoud van ons eigen gebit wenselijk en zijn neutrofielen onmisbaar."

De uitgevoerde onderzoeken hebben bijgedragen aan fundamentele kennis over immuunreacties in de mond. In de nabije toekomst zouden neutrofielen (activiteit) mogelijk als een potentiele screening tool kunnen dienen waarbij men in een klinische setting een indicatie kan krijgen over de mate van gezondheid in de mond.