Geen biomechanische veranderingen in het kaakgewricht bij het ouder worden

22-10-2018

13.45

Aula van de VU, De Boelelaan 1105, Amsterdam

Biomechanical changes in articulation of jaw joint due to aging

Fereshteh Mirahmadi

Prof. dr. Vincent Everts (ACTA), prof. dr. Sabine Verschueren (KU Leuven), copromotor dr. ir. Jan Harm Koolstra (ACTA) en prof. dr. Harry van Lenthe (KU Leuven)

Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA)

Tandheelkunde

Promotie

De mechanische eigenschappen van het kraakbeen in het kaakgewricht verandert niet over tijd, in tegenstelling tot andere gewrichten die stijver worden naarmate ze ouder worden. Dit ontdekte ACTA-promovenda Fereshteh Mirahmadi tijdens haar promotieonderzoek dat ze 22 oktober verdedigt bij de Vrije Universiteit. Terwijl de levensverwachtingen in het westen steeds verder omhoog gaat, heeft de wereldbevolking steeds vaker te maken met veroudering-gerelateerde complicaties, zoals bijvoorbeeld gewrichtsklachten.
Mirahmadi onderzocht het verouderingsproces bij kaakgewrichten in een lab-omgeving. Ze zag dat het kaakgewricht anders reageert dan andere gewrichten zoals: heup- en kniegewrichten. Het is een van de eerste onderzoeken naar dit onderwerp en belangrijk omdat we hierdoor meer inzicht krijgen in het gedrag van bot en gewrichten bij veroudering.