ACTA Lustrum Symposium

29-05-2019

14.30

DeLaMar Theater, Marnixstraat 402 Amsterdam

ACTA Lustrum Symposium

Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA)

Tandheelkunde

Congres / symposium / seminar

35 jaar geleden is ACTA ontstaan als samenwerkingsverband  van de faculteiten der Tandheelkunde van de UvA en de VU. In de loop van die 35 jaar is er veel veranderd, met verstrekkende gevolgen voor de mondzorg. We bekijken welke ontwikkelingen het ACTA en de mondzorg van vandaag tekenen. Het meest schrijnend is de ontoegankelijkheid van de mondzorg. De mondzorg lijkt te discrimineren: mondzorg zit niet meer in de basisverzekering, aanvullend verzekeren is duur en daarom gaan financieel kwetsbaren niet meer naar de tandarts. Als zij niet in de tandartsstoel klimmen, komen hun kinderen ook niet, hoewel mondzorg tot 18 jaar wel wordt vergoed door de basisverzekering. Wetenschappelijke publicaties wijzen op de relatie tussen een gezonde mond en een gezond lichaam.  Preventie lijkt nu minder op te leveren dan bij de start ervan in de 80-er jaren. 

Ook in Amsterdam zijn er financieel kwetsbaren die niet meer naar de tandarts gaan. Jeroen Slot (Gemeente Amsterdam) vertelt over armoede in de stad, zo is bijvoorbeeld duidelijk dat er meer  tandartspraktijken in Oud-Zuid zitten dan in de rest van de stad.  De vraag is of er wat te leren valt van het Engelse zorgsysteem, prominent Marcel Levi komt hierover vertellen. Daarnaast belicht dr. Monique Danser (ACTA) het belang van mondzorg voor de algehele gezondheid en prof. dr. Egija Zaura (ACTA) spreekt over cariëspreventie. Stand-up-comedian en tekstschrijver Raoul Heertje is spreekstalmeester tijdens het symposium.

Aanmelden is verplicht. Met het formulier hieronder kunt u zich als professionele relatie aanmelden voor dit gratis toegankelijke symposium.

Lees hier een artikel over de mondzorgcampagne voor armen van Dokters van de wereld.
Lees hier een artikel van Albert Feilzer over de toegankelijkheid van de mondzorg.

beeld lustrum symposiumv2