ACTA-vinding vindt weg naar praktijk

Het Academische Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) en de Vrije Universiteit Amsterdam tekenden onlangs een licentieovereenkomst met het Delftse gezondheidsbedrijf BioClin.

18-01-2018 | 15:57

Een team van ACTA-wetenschappers onder leiding van dr. Floris Bikker en prof. dr. Enno Veerman van de sectie Orale Biochemie ontdekten vijf jaar geleden dat PHS (Phytosphingosine) kan binden aan tandglazuur. Dit stofje vormt een beschermende laag over het tandglazuur waardoor de schadelijke invloed van zuur en bacteriën vermindert. Deze vinding vindt nu zijn weg naar de praktijk, want de toevoeging van PHS aan mondverzorgingsproducten biedt uitzicht op innovatieve concepten ter verbetering van de mondgezondheid. ACTA ondersteunt BioClin bij het onderzoek naar nieuwe toepassingen van PHS. BioClin werkt hierbij samen met grote bedrijven die producten ontwikkelen op het gebied van mondzorg.

De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) is eigenaar van het Intellectueel Eigendom en stimuleert het toepassen van kennis in de praktijk in producten en processen die de maatschappij ten goede komen via haar kennistransferorganisatie Innovation Exchange Amsterdam (IXA).

BioClin ontwikkelt, vermarkt en levert gezondheidsproducten voor retail en business to business. De producten van BioClin zijn gebaseerd op wetenschappelijke onderzoek. Het bedrijf is sterk internationaal gericht en heeft een wereldwijde scope.

Meer informatie
ACTA: Willem Fokkema, w.t.fokkema@acta.nl
BioClin International BV: Floris Koumans, f.koumans@bioclin.com
IXA VU: Bart Klijsen, b.klijsen@ixa.nl

Beeld: scanning elektronen microscopische (SEM) opnamen van PHS dat gebonden is aan dentine, Queen Mary University of London