Marja Laine, hoogleraar Orale Diagnostiek

Dr Marja Laine is per 1 januari 2018 bij de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) benoemd tot hoogleraar Orale Diagnostiek, in het bijzonder: ademgeur en mondvloeistoffen, aan het Academisch Centrum voor Tandheelkunde (ACTA, subsectie Parodontologie). Ze is aangesteld via de NWO Johanna Westerdijk Talentimpuls voor vijf jaar.

26-01-2018 | 9:04

Marja Laine behaalde haar tandartsdiploma aan de Universiteit van Helsinki, Finland. In 2000 promoveerde ze aan de VU met als onderwerp microbiologische en genetische factoren bij parodontitis. Tot 1 januari 2018 was ze universitair hoofddocent bij de subsectie Parodontologie van ACTA. Marja Laine is een veel gevraagde spreker zowel in binnen- als buitenland.

Ademgeur
Het onderzoek van Marja Laine richt zich op de biologie, diagnostiek en behandelingen van ademgeur (halitose) en mondvloeistoffen en hun relatie met parodontitis. Ze is onderwijscoördinator van de subsectie Parodontologie bij ACTA. Laine geeft onderwijs aan  studenten tandheelkunde, tandartsen en mondhygiënisten en parodontologen-in-opleiding in het postacademisch onderwijs. Daarnaast verzorgt ze het Halitose- en Speekselspreekuur bij ACTA in samenwerking met parodontologen, mondhygiënisten en biochemici.

Johanna Westerdijk
 
Op 10 februari 2017 was het 100 jaar geleden dat in Nederland de eerste vrouwelijke hoogleraar, prof. dr. Johanna Westerdijk, werd benoemd. Reden voor het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCenW) om in 2017 extra geld vrij te maken en de NWO Johanna Westerdijk Talentimpuls in te stellen. Nederlandse universiteiten kregen daarmee de kans talentvolle vrouwelijke wetenschappers voor te dragen. Vanuit ACTA werden dr. Corine Visscher en dr. Marja Laine voorgedragen die beide geschikt werden geacht voor de functie van hoogleraar.

Meer informatie

Westerdijk Talentimpuls

Benoeming Corine Visscher