Onderzoeksubsidie voor botvervanger met kanker geneesmiddel

ACTA (sectie Implantologie) gaat vanaf oktober 2018 onderzoek doen naar de botvervanger (CurCaP ). Dit nieuw ontwikkelde materiaal kan bot vervangen, terwijl het tegelijkertijd lokaal kankercellen kan verwijderen.

30-08-2018 | 10:19

Hiervoor ontvangt ACTA vanaf oktober 2018 een subsidie voor vier jaar van het Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). CurCaP moet kankerpatiënten helpen die door kanker bot zijn verloren; bijvoorbeeld vanwege het operatief verwijderen van een kankergezwel. Bij dergelijke operaties blijven vaak kankercellen in het bot achter, omdat die kankercellen meestal resistent zijn tegen chemotherapie. Jaarlijkse zijn er veel kankerpatiënten die lijden aan tumoren in of rondom het bot. Er is daarom veel vraag naar een behandelmethode waarbij ook die laatste cellen effectief worden verwijderd en tegelijkertijd het verdwenen bot weer herstelt. Doordat het geneesmiddel in CurCap langzaam en lokaal wordt vrijgegeven, kan het - naast het herstellen van het bot - ook die laatste kankercellen verwijderen.   

Met dit onderzoek wordt de botvervanger CurCaP verder onderzocht en getest. Binnen dit onderzoek werken ACTA-wetenschappers Dr. Yuelian Liu (PI), prof. Daniel Wismeijer en dr. Gang Wu samen met wetenschappers van de South China University of Technology (SCUoT).

Meer informatie
Samenvatting CurCaP (ENG)
Presentatie CurCaP (ENG)