Statement Racisme ACTA: Black Lives Matter

In reactie op de Black Lives Matter movement, de golf van protesten en de hernieuwde aandacht voor racisme heeft de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) een duidelijk statement gemaakt over wat de VU heeft gedaan en gaat doen.

16-06-2020 | 16:23

De VU spreekt zich uit tegen racisme dat leidt tot discriminatie, uitsluiting, vernedering en onderdrukking, wat deels incidenteel en deels institutioneel is en kijkt ook naar zichzelf. De VU heeft zich voorgenomen door te gaan met haar diversiteitsbeleid en verder het gesprek aan te gaan door het middel van het organiseren van ‘courageous conversations’, het eigen verleden wat betreft slavernij, racisme, discriminatie en apartheid te onderzoeken, de verborgen ongelijkheid in haar structuren te gaan analyseren en kritisch kijken naar haar curricula. Lees het bericht van de VU.

De chief diversity officer (CDO) van de Universiteit van Amsterdam roept op om niet meer stil te zijn over racisme en ook het structureel racisme in Nederland te erkennen. De CDO moedigt iedereen aan het moeilijke gesprek over racisme aan te gaan, te luisteren naar degenen die spreken, te leren van elkaar, eigen verantwoordelijkheid te nemen en te leren hoe een medestander te worden. In het statement staat dat ieder lid van de academische gemeenschap verantwoordelijkheid draagt voor de culturele verandering die nodig is racisme en discriminatie te bestrijden. Lees het bericht van de UvA.

ACTA, Faculteit der Tandheelkunde, een samenwerkingsverband tussen de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam, ondersteunt deze statements. Elke vorm van racisme, discriminatie, seksisme en alle andere vormen van uitsluiting als gevolg van ras, gender, seksualiteit, cultuur, geloof en functiebeperkingen zijn onacceptabel. ACTA nodigt alle medewerkers, studenten en patiënten verbonden aan ACTA uit om zich uit te spreken, te luisteren, zich te informeren en actie te ondernemen tegen racisme en voor inclusie. ACTA heeft al eens gekeken naar de eigen organisatie en structuren en gaat hiermee door om verborgen ongelijkheid aan te pakken. Ook zal ACTA het gesprek over racisme binnen de eigen organisatie niet uit de weg gaan.

Heeft u ideeën, vragen, opmerkingen of ervaringen die u wilt delen, neem dan contact op met de Diversity Officer via diversityofficer@acta.nl.

Samen bouwen we aan een inclusieve academische wereld.

ACTA-decaan Frank Abbas,
namens het directieteam