Floris Bikker benoemd tot hoogleraar Orale Biochemie

Floris Bikker is per 1 januari benoemd tot hoogleraar Orale Biochemie. Hij onderzoekt op moleculair niveau de relatie tussen speeksel en mondgezondheid, en dan met name of de samenstelling van speeksel in de toekomst gebruikt kan worden bij het stellen van een diagnose.

24-01-2020 | 10:52

Ook richt hij zich op de ontwikkeling van verbindingen die het tandoppervlak beschermen tegen cariës en erosie en de wondheling van de mucosa versnellen. Samen met tandartsen, biochemici en microbiologen maakt hij zich daarnaast sterk voor patiëntgericht onderzoek en streeft daarbij naar zorginnovaties voor patiënten met droge-mond klachten.

Bikker studeerde in 1999 af als bioloog aan de Universiteit van Utrecht en startte zijn onderzoek bij de sectie Orale Biochemie waar hij nu ook is aangesteld als hoogleraar. In zijn promotieonderzoek ontrafelde hij de relaties tussen de structuur en functie van het speekseleiwit agglutinine. Vervolgens was hij 5 jaar werkzaam bij TNO als projectleider en deed onderzoek naar de ontwikkeling van snelle diagnostische methoden en alternatieve antibiotica tegen pathogene bacteriën. In 2009 keerde hij terug naar ACTA en combineert sindsdien speeksel-gerelateerd onderzoek met onderwijs. In zijn onderwijs ligt een duidelijke nadruk op het belang van speeksel voor mondgezondheid en wordt door studenten hooggewaardeerd. Floris Bikker is (co)auteur van meer dan 70 internationale (wetenschappelijke) publicaties en heeft 7 patenten op zijn naam staan.

Beeld: Merel Waagmeester