UvA-eredoctoraat voor biochemicus en microbioloog Jan Potempa

De Universiteit van Amsterdam (UvA) kent een eredoctoraat toe aan de Pools-Amerikaanse biochemicus en microbioloog Jan Potempa. Hij ontvangt het eredoctoraat vanwege zijn grensverleggende onderzoek naar hoe orale bacteriën de bloed-hersenbarrière kunnen openbreken en van invloed zijn bij de ziekte van Alzheimer.

08-12-2020 | 11:16

"Het werk van Jan Potempa heeft een buitengewone bijdrage geleverd aan ons begrip van de moleculaire basis die de virulentie van orale pathogene mico-organismen definieert," zegt ACTA-hoogleraar en erepromotor Bruno Loos: "Ik vind het fascinerend dat hij wederom de mond als belangrijk orgaan op de kaart zet: een ongezonde mond is een ecosysteem uit balans en zo kunnen verschillende micro-organismen verder groeien en zich door het lichaam verspreiden, onder andere naar de hersenen en daar mogelijk een pathologische rol spelen bij de ziekte van Alzheimer. Zijn onderzoek bevestigt dat een gezonde mond mogelijk ook cognitieve gezondheid in stand kan houden."

Het is niet voor het eerst dat een voordacht van ACTA een eredoctoraat oplevert: Loos: "In 2000 werd J.H.N. Pameijer benoemd tot eredoctor bij de UvA en in 2006 D.B. Shanly bij de VU." Het eredoctoraat wordt online uitgereikt tijdens de Dies Natalis van de UvA op vrijdag 8 januari 2021.

Symposium ACTA 7 januari
Vanwege het eredoctoraat organiseert ACTA een symposium dat plaatsvindt op 7 januari tussen 17.00-18.00 uur. Sprekers op het symposium zijn: de ere-doctor Jan Potempa en ACTA-hoogleraren Albert Feilzer en Floris Bikker. Het symposium is online te volgen via PC, Mac, iPad, iPhone of Android: vu-live.zoom.us. Met wachtwoord: Potempa, via telefoon: vu-live.zoom.us. en wachtwoord: 5291941