Recent nieuws

ACTA 3de in QS World Rankings by subject

04-03-21

Dit jaar staat ACTA op plaats 3 in de QS World Rankings voor Tandheelkunde. Daarmee is ACTA gezakt van plaats 2 naar 3, maar behoudt ze haar hoge positie op de wereldranglijst. Bovendien blijft ACTA de hoogst genoteerde tandheelkunde-opleiding van Nederland. Nijmegen staat op #41 en Groningen op #50.

Ondanks strengere maatregelen, gaan patiëntbehandelingen gewoon door

25-02-21

Op 23 februari liet de regering weten de huidige lockdown in Nederland met 3 weken te verlengen. De lockdown blijft van kracht tot en met 15 maart. De overheid maakte eerder al een uitzondering voor praktijkonderwijs en voor de medische contactberoepen, waaronder tandartsen. De verlenging van de lockdown verandert daar niets aan. Dat betekent dat we patiënten kunnen blijven behandelen en de geplande behandelingen gewoon doorgaan.

ACTA geen hinder van cyberaanval UvA

17-02-21

ACTA is een samenwerkingsverband tussen de UvA en de VU Amsterdam maar ondervindt desondanks geen hinder van de cyberaanval.

Elsbeth Kalenderian benoemd tot nieuwe decaan ACTA (NL/ENG)

17-02-21

De Colleges van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam hebben prof dr Elsbeth Kalenderian benoemd tot decaan van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), het samenwerkingsverband van de Faculteiten der Tandheelkunde van UvA en VU. Kalenderian is nu nog verbonden aan de School of Dentistry van de University of California - San Francisco. De benoeming is voor een periode van vijf jaar en gaat in per 1 augustus 2021. Kalenderian is tevens benoemd tot hoogleraar Algemene Tandheelkunde aan de UvA.

De NSE gaat van start! Doe mee en geef je mening over jouw opleiding

14-01-21

De Nationale Studenten Enquête (NSE) gaat weer van start. Hét landelijke onderzoek waarin studenten hun mening geven over hun studie en onderwijsinstelling. Op donderdag 21 januari ontvang je een uitnodigingsmail. Doe mee en laat weten wat jij van je opleiding vindt.

UPDATE Onderwijs: Januari 2021 en het 2e semester

17-12-20

Zoals eerder aangekondigd loopt de huidige 'Afschaling Fase 2' van november t/m december 2020. Ook in januari blijft het theoretisch onderwijs online en vindt een groot deel van het klinische onderwijs plaats in aangepaste vorm. Het directieteam heeft de prioritering voor het 2e semester op woensdag 16 december goedgekeurd. Meer details worden gedeeld via de online studieomgeving. Er zijn enkele wijzigingen aangebracht in de prioritering lijnonderwijs, die ingaan in het nieuwe jaar.

Geen bezoek tijdens Coronaperiode

16-12-20

Doelgroep: studenten

Ondanks strengere maatregelen, gaan patiëntbehandelingen gewoon door

15-12-20

Op 14 december heeft de regering nieuwe strenge coronamaatregelen aangekondigd: Nederland gaat tijdelijk opnieuw in lockdown. Maar de overheid heeft een uitzondering gemaakt voor de medische contactberoepen, waaronder tandartsen. Dat betekent dat we patiënten kunnen blijven behandelen en de geplande behandelingen gewoon doorgaan.

ACTA onderzoekt langetermijneffecten behandeling kinderkanker

10-12-20

Komend jaar gaat Juliette Stolze onderzoek doen naar de langetermijneffecten op de mondgezondheid na behandeling van kinderkanker. Haar onderzoek, dat financieel wordt ondersteund door KIKA, is een samenwerking tussen het Prinses Máxima centrum en ACTA.

ACTA-studenten winnen NVvP Undergraduate award

08-12-20

ACTA-studenten Max Schoenmakers en Eveline Willems (beide Master1) hebben de NVvP Undergraduate award gewonnen. Zij wonnen de prijs voor hun Bachelorscriptie 'Succes of supportive periodontal therapy in periodontitis patients, a retrospective analysis'.

UvA-eredoctoraat voor biochemicus en microbioloog Jan Potempa

08-12-20

De Universiteit van Amsterdam (UvA) kent een eredoctoraat toe aan de Pools-Amerikaanse biochemicus en microbioloog Jan Potempa. Hij ontvangt het eredoctoraat vanwege zijn grensverleggende onderzoek naar hoe orale bacteriën de bloed-hersenbarrière kunnen openbreken en van invloed zijn bij de ziekte van Alzheimer.

Vanaf 1 december landelijke mondneusmaskerplicht; ook in ACTA-gebouw

25-11-20

Vanaf 1 december 2020 is het dragen van een mondneusmasker verplicht in openbare binnenruimtes. Dat geldt ook voor de algemene binnenruimtes van het ACTA-gebouw. Het gaat om de entree, de centrale hal, de (rol)trappen, de liften, de gangen en de wacht- en toiletruimtes. Vanaf 1 december krijgt u dan ook zonder mondneusmasker geen toegang tot het ACTA-gebouw.

Sluiting ACTA rond jaarwisseling 2020

24-11-20

De sluitingsdagen rondom Kerst en de jaarwisseling zijn dit jaar gewijzigd. Op donderdag 24 december sluit het gebouw om 16:00 uur t/m zondag 3 januari 2021. Er zijn ook geen onderzoeksactiviteiten tijdens de weekenden van de sluiting.

ACTA-docent Michiel van der Linden ontvangt prijs voor onderwijsvernieuwing

12-11-20

Universitair docent Michiel van der Linden (sectie Sociale Tandheelkunde) heeft, samen met universitair docent Denise Duijster en hoogleraar Geert van der Heijden (beiden sectie Sociale Tandheelkunde), de ADEE GSK Dentistry in Society Scholarship Award ontvangen. De ADEE GSK Dentistry in Society Scholarship Award is een prijs voor vernieuwende onderwijsmethoden in Dentistry & Society.

ACTA-student Iva Raghoebar wint NT-GSK Bachelorscriptie Award 2020

12-11-20

ACTA-student Iva Raghoebar heeft de jaarlijkse NT-GSK Bachelorscriptie Award gewonnen. Ze kreeg de prijs voor haar scriptie over ‘De invloed van de mondgezondheid op het ontwikkelen van koorts en bacteriëmie bij volwassen patiënten na hematopoëtische stamceltransplantatie’.