Een verrassende (wetenschappelijke) blik op de tandheelkunde

Van de werking van de hersenen tot de nieuwste ontwikkelingen in de ruimtevaart. Van geluk tot het gebit als belangrijke archeologische bron; tandheelkunde is breder dan het op het eerste gezicht lijkt.

Om die reden verschijnen hier elk kwartaal interviews uit het magazine Factaal met deskundigen buiten de tandheelkunde die iets vertellen over de tandheelkunde.


WieWaaroverWanneer


2017
Halleh Ghorashi - foto
Interview Halleh Ghorashi "Hoe verder we van elkaar afstaan, hoe groter de potentie tot verniewing"
Als je op je 26ste moet vluchten uit Iran omdat je politiek actief was, en de boeken die je leest worden verboden, je vrienden worden opgepakt en in de gevangenis belanden, als je in Nederland belandt en daar vele jaren later hoogleraar diversiteit wordt bij de VU; dan kan het niet anders dan dat het onderwerp van je onderzoek persoonlijk wordt, lees meer.

Onderzoek uitgelicht - FaridTabarki
Interview Farid Tabarki “Optimism is a moral duty”
In de Griekse mythologie werd de mooie Cassandra, dochter van Priamus en Hecuba vervloekt. Ze kreeg de gave om de toekomst te voorspellen, maar niemand zou haar geloven. En zo kon ze de ondergang van Troje wel voorspellen, maar niet voorkomen. Gelukkig hebben de huidige ‘waarzeggers’ het gemakkelijker, lees meer.
 


2016
Onderzoek uitgelicht - Fransjevanderwaals
Interview Fransje van der Waals: "Een patiënt is ook een leermeester"
Het  begon  allemaal  in  2001  in  een  klein  truckersstadje  in  India; het hoogleraarschap Global Health Education van huisarts Fransje van der Waals. Ze begeleidde daar, met haar kennis als hoofd vrouwenstudies, vrouwen tijdens de zwangerschap. Vrouwen van wie de mannen geregeld een Hiv-besmetting opliepen gedurende hun vrachtreizen, lees meer.
 

Onderzoek uitgelicht - ErikScherderInterview Erik Scherder "Als er bovenin iets misgaat, dan is de impact gigantisch"
Bewegen zorgt er niet alleen voor dat je de kans op hart- en vaatziekten en diabetes verkleint en je lichamelijke conditie verbetert, ook de conditie van je hersenen verbetert. Door te bewegen pompt je hart het bloed beter rond; ook naar je brein, lees meer.

Onderzoek uitgelicht - AntonCozijnsen
Interview Anton Cozijnsen "Veranderen is als een rouwproces"
Je kunt het niet over veranderingen hebben zonder naar de context te kijken en die te analyseren. Los van veranderingen die er in de directe omgeving kunnen spelen staan mensen ook onder druk door de ontwikkelingen in de samenleving, zoals robotica, digitalisering en vergeet ook niet de financiële crisis, lees meer.2015
Onderzoek uitgelicht - JeroenvandenHoven
Interview Jeroen van den Hoven “We worden steeds kwetsbaarder in een wereld waar veel zaken onderling verbonden zijn”
Stel je hebt net een scheiding achter de rug. Je hebt je levensverzekering opgezegd, je huis verkocht en besloten een sabbatical te nemen. Je koopt om te beginnen een enkeltje Turkije. Maar op sociale media heb je je eerder boos gemaakt over Syrië, lees meer.

Onderzoek uitgelicht - PatriciadeVries
Interview Patricia de Vries “Niet weten waar je geliefde of familielid is, is het ergste wat er is”
Ze was erbij toen in 2004 een tsunami heel Zuid-Azië overspoeld had, ze hielp mee met het onderzoek naar de slachtoffers van de vliegtuigramp in 2010 in Tripoli (Libië) en ze versterkte ook het internationale team dat zich bezighield met de identificatie van de slachtoffers van de MH17, lees meer.

Onderzoek uitgelicht - TheoSchuyt
Interview Theo Schuyt “Uiteindelijk gaat het om betrokkenheid”
Nog voor Factaal de eerste vraag aan VU-hoogleraar filantropische studies Theo Schuyt kan stellen, begint hij met een anekdote. De reden waarom hij meewerkt aan dit interview is simpel: hij heeft veel te danken aan de tandheelkunde. Als student-assistent was Schuyt betrokken bij onderzoek in Helmond, waar hij op een goeie dag in 1972 in de plaatselijke kroeg belandde, lees meer.2014
Onderzoek uitgelicht - GhizlaneAarab
Interview Ghizlane Aarab “Het is nog steeds een raadsel waarom we slapen”
Slapen en tandheelkunde lijken op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken te hebben, maar als je bedenkt dat naar schatting 500.000 Nederlanders last hebben van slaapapneu dan is het niet vreemd dat deze connectie bestaat, lees meer

 2013
Onderzoek uitgelicht - SueGibbs
Interview Sue Gibbs “Je zoekt naar de juiste balans voor elk type wond tussen de verschillende cellen met elk een andere eigenschap”
Regenwormen, kikkers, insecten, zeekomkommers, wandelende takken,sponzen, kwallen, en zelfs mensen kunnen het van nature: het repareren en vervangen van weefsel. Stel dat een regenworm op een dag voor een deel wordt opgegeten door een vogel, dan bestaat er een grote kans dat het andere deel van de regenworm weer aangroeit, lees meer.

Onderzoek uitgelicht - RobSchaub
Interview Rob Schaub "Een groot deel van de mondzorg kun je door mondhygiënisten laten uitvoeren.”
Comfortabele zitjes, een open haard, koffie, thee en versnaperingen binnen loopafstand, voorbij razende treinen en een vriendelijke Drents sprekende bediening. De locatie voor dit interview is dit keer geen werkkamer, maar de stationsrestauratie van Assen, lees meer.

Onderzoek uitgelicht - MartijnKatan
Interview Martijn Katan "Tandartsen kunnen het niet alleen. Om gezondere mensen te krijgen, moet iedereen mee doen."
Als dit interview verschijnt, is de periode van pepernoten, snoepgoed, amuses, huisgemaakte soep, gevulde kalkoen, chocoladetaart, drank, oliebollen en champagne net voorbij. De tijd van afvallen, naar de sportschool gaan, starten met het nieuwste Sonja Bakker of Montignac dieet breekt aan, lees meer.2012
Onderzoek uitgelicht - ReinadeRaat
Interview Reina de Raat "Witte tanden zijn al heel lang een schoonheidsideaal."
Conservator Reina de Raat van het Universiteitsmuseum van Utrecht, is nauwelijks aangekomen in het tandheelkundig depot, waar de Factaal-fotograaf en -verslaggever al op haar wachten, of ze steekt gelijk van wal over een ouderwetse trapboor die in het hoekje van de koffieruimte staat opgesteld, lees meer.

Onderzoek uitgelicht - LannieLigthart
Interview Lannie Ligthart “Het zou mooi zijn wanneer we minder in hokjes gaan denken”
Schuin tegenover het ACTA-gebouw in het Transitorium van de Vrije Universiteit bevindt zich het tweelingenregister; een van de belangrijkste internationale databanken voor genetisch onderzoek van hoogleraar Dorret Boomsma, lees meer.

Onderzoek uitgelicht - RobbertDijkgraafInterview Robbert Dijkgraaf "Wetenschap uitdragen is eigenlijk zo oud als de wetenschap zelf”
President van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), Universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en vanaf 1 juli directeur van het prestigieuze Institute for Advanced Study (IAS), lees meer.

Onderzoek uitgelicht - StefanoStramigioli
Interview Stefano Stramigioli "Robotica-toepassingen in de zorg zijn wat mij betreft oneindig"
Een bijna lege werkkamer, keurige stapels papier op het bureau, opgeruimde kasten; hoogleraar Advanced Robotics Stefano Stramigioli (overhemd, pantalon, trui over de schouders) vertoont een zekere discrepantie met de werkomgeving waarin hij verkeert, lees meer.2011
Onderzoek uitgelicht - InezdeBeaufort
Interview Heleen Dupuis & Inez de Beaufort "Er is geen marktwerking in de zorg, dat is een fictie"
Hoe ga je als tandarts om met patiëntgegevens? Hoe handel je als tandarts na het begaan van een medische fout? En mag je een patiënt doorbehandelen als die daarom vraagt, ook als de medische noodzaak ontbreekt? Drie verschillende vragen, maar ze hebben één ding gemeen: ze gaan alle drie over ethiek, lees meer.
Onderzoek uitgelicht - Heleen Dupuis
Onderzoek uitgelicht - NielsEldering
Interview Niels Eldering "Ik denk dat de tandheelkunde een heel interessante instapmarkt is voor technieken in de medische sector"
Het ISS hangt als een groot gevaarte boven ons hoofd, met de vlaggen van Japan, Amerika, Canada, Rusland en Europa op de verschillende onderdelen gemarkeerd. Samen met Technology Transfer Officer (TTO) Niels Eldering maakt Factaal een rondje langs de verschillende loodsachtige ruimtes van de European Space Agency (ESA) in Noordwijk, lees meer.

Onderzoek uitgelicht - MinekevanEssen
Interview met Mineke van Essen "Iedere tandarts had één of twee assistentes; en dat waren altijd vrouwen"
“Waarom hoor je dat eigenlijk niet te vragen? Zie je wel, zo krijg je toch weer die stereotypering!” Emeritus hoogleraar genderstudies Mineke van Essen reageert aan het einde van het interview lachend op de opmerking van de interviewer dat je vrouwen eigenlijk niet naar hun leeftijd hoort te vragen, lees meer.

Onderzoek uitgelicht - RuudVeenhoven
Interview met Ruut Veenhoven "De medische sector zorgt er niet alleen voor dat we langer leven, maar ook dat we gelukkiger leven"
De werkkamer van emeritus hoogleraar ‘sociale condities voor menselijk geluk’ Ruut Veenhoven (68) zit op de zesde etage van de faculteit Sociale wetenschappen aan de Erasmus Universiteit. Hoog genoeg om de boten op de Maas voorbij te zien varen en laag genoeg om de Willemsbrug te kunnen bewonderen, lees meer.

Onderzoek uitgelicht - DickSwaabInterview met Dick Swaab "Gewoon een kwestie van een goed ontwikkelde prefrontale cortex"
Op 3 en 4 februari jl. was het weer zover: tandheelkunde wetenschappers uit het hele land konden tijdens de Dental Research Meeting van de IOT-dagen in Lunteren discussiëren, zich laten informeren of zelf onderzoek presenteren. Zoals elk jaar was ook dit jaar een gastspreker uitgenodigd, lees meer.