Orale infecties en ontstekingen

Cariës (tandbederf), parodontale en endodontale ontstekingen vloeien voort uit de meest voorkomende mondinfecties. Daarnaast zijn er steeds meer bewijzen dat deze orale aandoeningen gevolgen hebben voor de algehele gezondheid. Daarom is dit zwaartepunt/onderzoeksprogramma gericht op de etiologie (ziekteoorzaken), preventie en therapie van deze processen.

Bij etiologie wordt de rol onderzocht van specifieke bacteriën in de tandplak, de eigenschappen van deze biofilms op moleculair niveau, alsook van gastheerfactoren, zoals genetisch bepaalde etiologische factoren en individuele verschillen in de ontstekingsreacties. Ook worden verschillende aspecten van immuniteit bestudeerd. In het kader van preventie worden o.a. omgevingsfactoren zoals mondhygiëne en fluoridegebruik onderzocht. 

Er worden daarnaast therapeutische mogelijkheden onderzocht via onder meer het gericht ingrijpen in de wisselwerking tussen verschillende soorten micro-organismen en tussen micro-organismen en het gastheer-immuunsysteem.

- Experimental Preventive dentistry, Clinical Cariology and Microbiology
- Endodontology
- Paediatric dentistry
- Periodontology
- Oral Biochemistry
- Social Dentistry and Behavioural sciences
- Oral and Maxillofacial Surgery