Gezocht: Deelnemers voor een onderzoek met een nieuw wortelkanaalspoelmiddel RISA

Gezocht: Deelnemers voor een onderzoek met een nieuw wortelkanaalspoelmiddel RISA - logo 

Heeft uw tandarts gezien dat u een wortelkanaalbehandeling nodig hebt, hebt u geen of weinig klachten aan deze tand of kies en wilt u meedoen aan medisch wetenschappelijk onderzoek? Maak dan een afspraak om u te laten screenen of u geschikt bent voor TIGRIS. Deze screening is vergelijkbaar met een (half)-jaarlijkse tandartscontrole.

Naar wie zijn wij op zoek?
Wij zoeken 30 gezonde mensen tussen de 18 en 75 jaar die een wortelkanaalbehandeling nodig hebben om een wortelpuntontsteking te laten genezen.

Wat houdt uw deelname in?
Uw tand of kies wordt behandeld met een wortelkanaalbehandeling waarbij het nieuwe spoelmiddel RISA wordt gebruikt. De behandeltijd varieert van 1,5 tot 3 uur (normale behandeltijd voor een wortelkanaalbehandeling). Na afloop van de behandeling en gedurende 5 dagen erna vult u een korte vragenlijst in. Het invullen van de vragenlijst duurt maximaal 5 minuten per keer. Na een jaar roepen we u opnieuw op voor een controle van de behandeling.

Locatie van het onderzoek: ACTA Amsterdam
Het onderzoek vindt plaats bij het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Lees meer over bereikbaarheid van ACTA.

Wat houdt het onderzoek in?
Op dit moment is natriumhypochloriet (NaOCl) het meest gebruikte wortelkanaalspoelmiddel, maar het bereikt niet de afgelegen plekken van het wortelstelsel. Wanneer NaOCl per ongeluk buiten het wortelkanaalstelsel terechtkomt, kan het tevens ernstige schade aan de weefsels rondom de wortel, zenuwuitval en extreme pijn veroorzaken. Bij ACTA is een nieuw wortelkanaalspoelmiddel (RISA) ontwikkeld. Uit laboratoriumonderzoek blijkt dat RISA in staat is de afgelegen plekken van het wortelstelsel te bereiken en dat het goed verdragen wordt door de weefsels die zich rondom de wortel bevinden.

Meldt u zich direct aanHet doel is nu om RISA in de kliniek te testen. In de eerste instantie willen we bepalen of RISA goed wordt verdragen tijdens en na het gebruik. Wij zullen vooral kijken naar het optreden van napijn en de intensiteit ervan. Ook wordt de behandelde tand of kies een jaar na de behandeling in de kliniek en met een röntgenfoto gecontroleerd om te bepalen of de wortelpuntontsteking is genezen. De deelnemers zullen de kliniek drie- of viermaal bezoeken: een keer voor consultatie en uitleg, één of twee keer voor de wortelkanaalbehandeling en nog een keer voor de controle een jaar na behandeling.

De vergoeding voor deelname is eenmalig €50,-. De medisch-ethische toetsingscommissie van VUmc heeft deze studie goedgekeurd.

Meedoen?
Deelname is vrijwillig. Via een formulier meldt u zich aan voor de screening. Vervolgens wordt op korte termijn contact met u opgenomen voor een afspraak.

Meer informatie?
Onderaan deze pagina’s vindt u de proefpersoneninformatie voor TIGRIS en de folder Medisch-wetenschappelijk onderzoek, achtergrondinformatie voor de proefpersoon. Ook kunt u met vragen contact met ons opnemen via tigris@acta.nl of telefonisch (020) 59 80146.
 

Adobe pdf 
Adobe pdf  Folder Medisch-wetenschappelijk onderzoek