Bachelor Tandheelkunde

Meer dan een stralende lach

Werken met mensen, zorgen voor mondgezondheid
Elke patiënt is anders, en daarom zal ook elke behandeling anders zijn. Het is jouw taak om verder te kijken dan alleen het gebit. Op welke gronden kies je voor een bepaalde behandeling bij een patiënt? Zijn er alternatieven? Wat wil de patiënt eigenlijk zelf?

Ingrijpen of niet?

Iedereen kent wel zo’n verhaal: bij verhuizing naar een andere plaats ‘vindt’ de nieuwe tandarts opeens een heel stel gaatjes. Is het altijd nodig de boor te pakken als je denkt een donker plekje op een tand of kies te zien? Waarop baseer je de beslissing die je neemt?

Helpen met behandelingen, preventie en advies

Hoe kom je als tandarts tot de beslissing om een bepaalde ingreep te doen? Dat doe je door vanuit een wetenschappelijk uitgangspunt naar de mondgezondheid van je patiënt te kijken. Die waarnemingen combineer je met je achtergrondkennis en vervolgens neem je een beslissing die je kunt verantwoorden. Als tandarts ben je dus wetenschapper en probleemoplosser tegelijk. Daarbij horen ook preventie en diagnose. De opleiding besteedt daarom veel aandacht aan wetenschappelijke vorming én aan training van sociale vaardigheden.

Je kijkt vérder dan het gebit

Het gebit lijkt maar een klein onderdeel van ons lichaam. Toch heeft het grote gevolgen als het gebit niet in orde is. Bovendien is het een behandeling waarvoor veel mensen angstig zijn. Daarom is de opleiding Tandheelkunde ook zo breed. Je leert niet alleen oplossingsgericht, flexibel en handig werken, je werkt ook aan je communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk.

Profiel van de student tandheelkunde

Doorzetter, empatisch, gedisciplineerd en communicatief
Je hebt empathie met je medemens en je bent communicatief en tactvol. Je kunt gedisciplineerd werken, bent oplossingsgericht en flexibel. Je bent handig en je kunt je goed mondeling en schriftelijk uitdrukken. Herken jij je hierin? Dan is Tandheelkunde misschien jouw opleiding.

Taal
Nederlands
Duur
3 jaar (bachelor)
Collegegeld

Collegegeld VU
Collegegeld UvA

Aanmelden voor
15 januari 2021
Startdatum
6 september 2021
Vorm
Voltijd
Interessegebied
Gezondheid en Beweging
Specialisaties
Orthodontie en Kaakchirurgie
VWO profiel
NG (met natuurkunde) of NT (met biologie)