Effect van mondhygiëne op de samenstelling van tandplak

Masterproject, 9 maanden, expertises: microbiologie; (bio)chemie; (medische) biologie; fysica


Binnen Philips Research krijg je de mogelijkheid om onder begeleiding van ervaren collega's een afstudeeropdracht uit te voeren. Het is dé manier om praktijkervaring op te doen, jezelf beter te leren kennen én Philips goed te leren kennen.

Projectinformatie

Traditioneel wordt bij mondhygiëne voornamelijk gekeken naar de reductie van de hoeveelheid tandplakbacteriën door middel van bijvoorbeeld poetsen en antimicrobiële mondwaters. Het wordt echter steeds meer duidelijk dat niet alleen de hoeveelheid tandplak, maar ook de soort samenstelling van tandplak van belang is voor de mondgezondheid. Er komen honderden soorten bacteriën voor in de mond, waarvan bepaalde groepen ziektes zoals tandvleesontsteking veroorzaken, terwijl er andere groepen zijn die neutraal zijn of mogelijk zelfs de gezondheid bevorderen. Recent zijn er aanwijzingen gevonden dat ook Philips mondhygiëneproducten, zoals de AirFloss, een gunstig effect kunnen hebben op deze tandplak samenstelling.

Tijdens de afstudeeropdracht ga je onderzoeken hoe in een laboratoriummodel van tandplak verschillende mondhygiënestrategieën de tandplaksamenstelling veranderen, en wat de mogelijke oorzaken van die veranderingen kunnen zijn. Dit kunnen bestaande producten, maar ook bijvoorbeeld nieuwe fysische of chemische technologieën zijn. Onderdeel van de stage kan ook zijn verbeteringen aan te brengen in het laboratorium model van tandplak, om het zo meer te laten overeenkomen met de tandplak die we vinden in de mond. Omdat dit een breed exploratief gebied is, is er veel vrijheid de stage vorm te geven naar je eigen interesse. Ook is het mogelijk dat meerdere afstudeerders tegelijk aan verschillende aspecten van dit onderwerp werken.

Over Philips

emptyKoninklijke Philips Electronics N.V. is een onderneming met een veelzijdig aanbod op het gebied van gezondheidszorg en welzijn, die gericht is op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van tijdige innovaties. Als toonaangevende onderneming op het gebied van gezondheidszorg, lifestyle en lighting integreert Philips technologieën en design in op de mens gerichte oplossingen.

Oral Healthcare is een speerpuntgebied voor Philips. Met het vlaggenschip de Philips Sonicare elektrische tandenborstel is Philips in de V.S. marktleider. De tandenborstel onderscheidt zich door middel van zijn hoogfrequente sonische borstelbeweging. Daarnaast is recent de Philips Sonicare AirFloss op de markt gebracht. Deze eenvoudige manier van het reinigen tussen de tanden is bij Philips Research uitgevonden. Ook is Philips recent actief op de markt met producten voor de tandarts. Philips Oral Healthcare heeft de ambitie de productportfolio uit te breiden met vele nieuwe doorbraak innovaties.

Philips Research is een van 's werelds grootste onderzoeksorganisaties. Philips Research ontwikkelt nieuwe technologieën en onderzoeken potentiële groeigebieden voor Philips. De organisatie stelt je in staat je talenten te ontplooien in multidisciplinaire, internationale teams. Je wordt uitgedaagd en krijgt de vrijheid om je talenten volledig te ontwikkelen. Je bent verantwoordelijk voor je project en je streeft naar superieure resultaten. Wanneer je voor een stage bij Philips kiest, kom je erachter wat het is om in een team te werken, verantwoordelijkheid te dragen, deadlines te halen en onderdeel te zijn van een multinational. Deze ervaring verhoogt je 'marktwaarde' en daarmee je kansen op de arbeidsmarkt.

Zie voor meer informatie:
Philips > Over Philips > Carrière > Studenten
Philips > Over Philips > Research

Waar kom je te werken?

emptyTijdens deze afstudeeropdracht zul je voornamelijk werken op de afdeling Oral Healthcare bij Philips Research op de High Tech Campus in Eindhoven. De afdeling is verdeeld over twee locaties, Eindhoven en Cambridge, en heeft intensief contact met de Philips Oral Healthcare ontwikkelafdeling in de buurt van Seattle. In Eindhoven heeft de afdeling de beschikking over uitgebreide Life Science laboratoria voor microbiologie, celbiologie en preklinisch onderzoek. Daarnaast zijn er op de High Tech Campus vele faciliteiten en expertises aanwezig die je afstudeerstage kunnen ondersteunen. 

Philips Research besteedt veel aandacht besteed aan de opleiding van studenten. Je zult daarom veel collega-studenten met vele verschillende achtergronden ontmoeten, waarmee je ervaringen kunt delen. Daarnaast is er een ruime stagevergoeding beschikbaar voor studenten.

Deze stage wordt ook begeleid vanuit het Department of Preventive Dentistrybij ACTA te Amsterdam, waardoor academische inbedding in het masterprogramma is gegarandeerd. Mogelijk zal ook een deel van het onderzoek in de laboratoria van ACTA plaatsvinden. ACTA is wereldwijd toonaangevend in tandheelkundig onderzoek. De afdeling preventieve tandheelkunde onderzoekt de eigenschappen van gezonde orale microflora. Daarvoor wordt er gebruik gemaakt van een serie in vitro modellen in combinatie met verschillende (moleculair) microbiologische technieken.

Functie-eisen

Om succesvol te zijn in dit project dien je:

  • masterstudent tandheelkunde te zijn;
  • zelfstandig te kunnen werken;
  • eigenaar te kunnen zijn van het project;
  • snel te kunnen leren;
  • goede experimentele vaardigheden te bezitten;
  • een praktische en pragmatische opstelling te hebben;
  • goede kennis te hebben van microbiologie;
  • vloeiend de Engelse taal te beheersen.

Meer informatie?

emptyInteresse in deze stageplaats? Neem voor informatie over hoe je kunt solliciteren, contact op met:

dr. B. Krom
b.krom@acta.nl

Preventieve Tandheelkunde
Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA)
Gustav Mahlerlaan 3004
1081 LA Amsterdam