Verzekeringen

Ga nooit naar het buitenland zonder adequaat te zijn verzekerd voor ziektekosten. Informeer tijdig bij je verzekeringsmaatschappij of jouw polis ook in het buitenland geldig en toereikend is. Voor de basisverzekering geldt dat men in de meeste Europese landen is verzekerd. Met name landen als de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Canada, Australië en Zwitserland kennen hoge ziektekosten, waarvoor de maximale verzekeringsvergoeding meestal niet voldoende is. Bij het verblijf aan bepaalde gastuniversiteiten ben je verplicht een verzekering te nemen via de universiteit.

Extra buitenlanddekking voor ziektekosten kun je aanvragen met het zogeheten E-111 formulier, te verkrijgen bij je verzekeringsmaatschappij. Controleer ook of jouw WA-verzekering geldig is in het buitenland. Sluit altijd een dergelijke verzekering af, aangezien schadeclaims in sommige landen erg hoog kunnen zijn. Er kan onderscheid worden gemaakt tussen particuliere aansprakelijkheid en aansprakelijkheid in werksituaties (met name voor medische praktijk- en onderzoeksstages). De aansprakelijkheid in werksituaties wordt niet altijd gedekt door de instelling die je bezoekt.

Als je eraan twijfelt of je voldoende bent verzekerd (ook als het gaat om een reis en/of ongevallenverzekering kun je je als student ook verzekeren via https://www.students-insurance.eu.