Verblijfsvergunning

Voor een aantal landen heb je een studentenvisum nodig. Het is de verantwoordelijkheid van de student om dit te regelen. Zorg ervoor dat je tijdig alle documenten verzamelt die je nodig hebt om een visum aan te vragen. Dit voorkomt onnodige vertraging. Er zijn vaak kosten verbonden aan het verkrijgen van een visum.

Binnen de EU
Indien je in het bezit bent van een Europees paspoort, kun je binnen de Europese Unie zonder nadere formaliteiten het land inkomen. Meestal heb je ook geen visum nodig als je een land bezoekt voor een periode korter dan 3 maanden. Check dit voor de zekerheid!

Buiten de EU
Verblijf je langer dan 3 maanden in een land en/of ga je naar een land buiten de Europese Unie dan geldt dat de verblijfsvergunning al geregeld moet zijn voordat je vertrekt. Meer informatie hierover is te verkrijgen bij de ambassade of het consulaat van het betreffende land. Adressen zijn te vinden op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ambassades-consulaten-en-overige-vertegenwoordigingen)
Wanneer je als uitwisselingsstudent een land gaat bezoeken, worden meestal de benodigde visumformulieren door de ontvangende universiteit geregeld. Met deze formulieren kun je dan bij de ambassade of het consulaat terecht voor een studentenvisum. In andere gevallen moet je het visum zelf regelen met behulp van een uitnodiging van de ontvangende instelling.

Verenigde Staten
Om een visum voor de Verenigde Staten te verkrijgen, moet je een officieel bewijs kunnen overhandigen waarop je aantoont dat je aan de financiële eisen voldoet ten behoeve van je verblijf aldaar. Mocht je niet over deze financiële middelen (van jezelf, familie of fondsen) beschikken, dan kun je vragen of iemand borg wil staan.

Vreemdelingenpolitie
Wanneer je eenmaal bent gearriveerd in het land van bestemming, dien je een (tijdelijke) verblijfsvergunning aan te vragen via het Bureau Internationale Samenwerking van de ontvangende instelling. Meestal geldt het studentenvisum voor de gehele periode die je doorbrengt aan de buitenlandse instelling. Wordt dit niet via de ontvangende instelling geregeld, dan dien je naar de Vreemdelingenpolitie van de stad waar je woont te gaan om een verblijfsvergunning aan te vragen.

Verlengen van het visum
Wanneer je langer wilt blijven dan de officiële uitwisselingsperiode of als je aansluitend op je verblijf aan een buitenlandse universiteit nog andere landen wilt bezoeken, dien je rekening te houden met het verlengen van je visum, het aanpassen van je visum (bijvoorbeeld van studentenvisum naar reisvisum) of het indienen van een nieuwe visumaanvraag.