Hoorcolleges opnemen

Inleiding

Het is bij ACTA mogelijk om opnames te maken van hoorcolleges in de grote- en de kleine collegezaal. Een college dat is opgenomen kan achteraf door studenten worden bekeken waarbij de video-opname van de spreker in combinatie met de Powerpoint presentatie wordt weergegeven. Dergelijke digitale hoorcolleges worden ‘weblectures’ genoemd. Voorbeelden van weblectures zijn te vinden op het Studieweb: www.acta.nl/nl/studieweb/weblectures.


Procedure

1. Opname van het college door de docent zelf
 

Het reserveren van opname apparatuur is niet nodig. De docent kan het betreffende college zelf opnemen. Een opname kan worden gestart via een snelkoppeling op het bureaublad van de computer in de collegezalen. Er verschijnt dan een kort formulier waarin informatie moet worden ingevuld. Onder het opnameformulier bevindt zich een knop waarmee de opname daadwerkelijk wordt gestart.

De docent kan nu het college geven (bv met een Powerpointpresentatie). Na afloop van het college stopt de docent de opname door nogmaals op de knop onder het opnameformulier te klikken.
Ondersteuning bij het maken van de opname tijdens het college wordt verzorgd door de Helpdesk Facilitaire Dienst (kamer: 0N59, telefoon: 80220, e-mail: helpdesk-fd@acta.nl).

2. Toezending van de URL (link)

Na de opname wordt er automatisch een e-mail met de link naar het weblecture verstuurd naar het op het formulier ingevulde e-mailadres. De persoon die de e-mail met de link ontvangt is nu zelf verantwoordelijk voor het plaatsen van de link in een Canvas cursus. 

3. ICTO optimaliseert de opname

ICTO is verantwoordelijk voor het bewerken van de opname (overbodige info voor start- en na eindpunt verwijderen).
  • Let op: Als de link snel na ontvangst bekeken wordt zal het college nog niet ‘bewerkt’ zijn door ICTO.
ICTO probeert zo snel mogelijk de opnames te bewerken. Meestal lukt dit wel binnen 2 werkdagen na opname. De link blijft hetzelfde. 
Als een docent verdere bewerkingswensen heeft dan kan men deze voorleggen in een e-mail aan: icto@acta.nl


Tips

1. Op de pc in de collegezalen moet voor het maken van een opname met zaalgast-zaalgast worden ingelogd. Hierdoor is er geen toegang tot de persoonlijke netwerkschijven op het ACTA-netwerk.  De Powerpointpresentatie kan daarom het best op een USB-stick worden meegenomen.
2. Het is van belang dat de audio-installatie van de zaal gebruikt wordt. Alleen dan wordt het stemgeluid van de spreker bij de opname opgeslagen.
3. Een opname van een hoorcollege kan maximaal 2 uur duren. Na maximaal 2 uur (bijvoorbeeld in een pauze of wisseling van spreker) kan een opname gestopt worden, waarna een volgende opname gestart kan worden.
4. Bij vragen uit de zaal wordt de docent geadviseerd de vragen te herhalen, zodat de vragen hoorbaar zijn in de video-opname.